Har du frågor om Covid-19?

Uppdaterat 2021-10-14

Hur funkar det att resa och vad behöver jag tänka på?

Med anledning av läget i världen förstår vi att det är många  frågor kring  resandet. För oss är det viktigt att det går att genomföra resan med högsta möjliga säkerhet kring Covid. Nedan har vi samlat en del matnyttig information som vi hoppas kan ge svar på så många frågor som möjligt. Observera att detta gäller just nu och kan komma att ändras med kort varsel inför din resa. Håll koll på din epost för information gällande just din avresa. 

Vi försöker att hålla oss så ajour det bara går med information kring inreseformulär och vilka regler som gäller för alla länder och skickar ut information till er resenärer så fort vi kan om det skulle dyka upp någon ändring i reglerna kring just er resa. Men kom ihåg att det är ditt ansvar att uppfylla de krav som krävs för inresa till ditt resmål. Ändringar kan komma med kort varsel och du är själv ansvarig för att ha korrekta inresedokument.

Covid-pass

De flesta länder kräver att man har ett covid-pass eller på annat sätt kan uppvisa att man inte är sjuk i covid-19. Ett covid-pass kan du som är dubbelvaccinerad skaffa via Covidbevis.se

Du kan läsa mer om andra covidbevis på E-hälsomyndighetens hemsida.

 

Inreseformulär

Många länder kräver, förutom ett uppvisande av covidpass eller annat friskhetsintyg, att man fyller i ett inresefomulär.
Vad som gäller för just din resa får du mer information om i ditt avresemeddelande som skickas till dig via post och e-post ca 14 dagar före avresa.

 

På flygplatsen

Tills vidare är det krav på munskydd på alla Swedavias flygplatser i Sverige. Det är krav på medicinska munskydd som täcker mun och näsa. Swedavia godkänner inte sjalar, hemgjorda munskydd eller liknande. Även i Grekland anbefalles munskydd på flygplatsen.

Var uppmärksam på att på många flygplatser är butiker och restauranger stängda. Man kan inte räkna med att kunna köpa mat eller fika på flygplatsen.

Mer om vad som gäller på arlanda: https://www.swedavia.se/arlanda/reseinformation-med-anledning-av-coronavirus/

Landvetter: https://www.swedavia.se/landvetter/reseinformation-med-anledning-av-coronavirus/

Kastrup: https://www.cph.dk/en/practical/travel-safely-through-copenhagen-airport

 

Flygplanen

På samtliga av de flygplan vi flyger med, Norwegian och SAS, renas luften av så kallade HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air) som fångar upp 99,97 procent av alla mikrober, som virus och bakterier, för att säkerställa hög luftkvalitet. Luften ombord byts ut var 2-3 minut. Luften trycks ner från taket till golvet. Detta gör det svårt för små droppar att spridas eftersom luftflödet innebär att de omedelbart faller till golvet. Samtliga flygplan städas och desinficeras också i enlighet med Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet EASA:s regelverk.

Ombordstigning har anpassats på både SAS och Norwegian för att underlätta för social distansering, genom att dela in ombordstigningen i olika zoner. Du börjar ombordstigning först när det är dags för din zon. Detta kan innebära att ombordstigningen tar lite längre tid än vanligt, men det är enbart för din egen säkerhet. Tänk på att vara på flygplatsen i god tid innan avgång.

Checka gärna in i automaterna på flygplatsen. Har du förbokat dina sittplatser kan du också checka in online hemifrån, 2-14 dagar innan avresa. Då behöver du endast lämna in dina väskor vid bagageinlämningen (Bagage Drop).

Håll avstånd i köerna för check-in, säkerhetskontroll och vid gaten.

 

Ombord

Kabinpersonalen kommer att använda munskydd som täcker mun och näsa under hela flygningen. Hos både Norwegian och SAS är det tillsvidare ett krav på att även passagerarna använder munskydd som täcker mun och näsa. Undantaget är barn upp till 6 år. Observera att det är passagerarens ansvar att ta med munskydd. Utan munskydd kan man nekas ombordstigning.

Ingen försäljning av tax-free varor sker just nu.

 

Mat & dryck ombord

SAS/Novair: För att i möjligaste mån undvika kontakt ombord sker tills vidare ingen matservering, dryckesservering eller försäljning ombord. Hos Novair kan du förbeställa ett enklare matpaket (snackmeal), innehållandes smörgås, en flaska vatten, en äppeljuice samt en chokladbit. Matpaketet finns då placerat på ditt säte.

Norwegian: För flygresor under 2,15 h kommer det inte att serveras mat ombord. Ta med dig något eget att äta om du önskar äta under flygresan. Tänk på att på många flygplatser är många affärer/restauranger/caféer stängda.  För flygresor över 2.15 h kommer det att finns ett begränsat urval av snacks och dryck att köpa. Menyer kommer inte att delas ut och betalning med kontanter kommer inte att tas emot.

 

Transferbussen

Reser du ensam får du ett eget dubbelsäte. Par får sitta tillsammans. Vi tillåter max 25 – 30 per buss i en 50-persons buss. Vi håller distans och går ombord med avstånd.

 

Social distansering 

Alla länder kräver social distans på allmänna platser som restauranger, torg, affärer, museum etc. Detta gäller också på hotellens alla allmänna utrymmen inklusive pooler.

 

 

Vi är medlemmar i SRF (Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen) och förbinder oss att följa deras stadgar och riktlinjer.

För uppdaterad information och aktuella villkor för avbokning, läs mer på SRFs hemsida »

Till svenska UDs hemsida »

Vi har lagstadgad resegaranti, en trygghet för dig som resenär.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev