Albanien & Makedonien

Följ med på en resa till Albanien och Makedonien två länder med många fina och mysiga små städer att upptäcka och landskapet är kuperat med fina vyer var man än kommer. Både Albanien och Makedonien har varit två länder som var relativt stängda mot omvärlden fram tills inte alltför länge sedan men nu har dessa länder öppnat upp sig och välkomnar oss turister från när och fjärran.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Ciceron och guide Josif Papristo
 • Flyg Arlanda/Kastrup - Tirana t/r
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • Rundresa med buss 10 dagar
 • 8 luncher inkl. 1 glas vin/öl och vatten (L)
 • 6 middagar inkl. 1 glas vin/öl & vatten (M)
 • En vinprovning
 • Alla rundturer och entréer enligt program
TILLVAL:

Enkelrumstillägg: 2 200 kr

Höjdpunkter

 • Ohrid i Makedonien
 • Korçë
 • Gjirokastër
 • Berat

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
OHRID MAKEDONIEN

Josif möter oss på flygplatsen i Tirana och tar oss med till en lokal gård för lunch.Vidare till Ohrid i Makedonien belägen intill Ohridsjön, där stad möter vatten. Både staden och sjön finns med på UNESCO:s världsarvslista. Incheckning på hotellet. ( L )

 

Dag 2
OHRID, BÅTTUR

Vi promenerar bland vita hus som följer strykarkatternas kullerstensgränder. Stannar till vid den gamla romerska teatern. Folk från grannskapet sitter på läktarna med fiol, gitarr och trumman. Sångerna är vemodigt vilda och handlar om livet. Vi vandrar vidare för att uppleva kapellet Sveti Jovan Kaneo på ett klipputsprång ovanför den djupa Ohridsjön som bildades miljontals år sedan. På eftermiddagen gör vi en båttur på sjön. Gemensam middag. ( F, L, M )

 

Dag 3
KORÇË, ALBANIEN

Vår resa går mot Sveti Naum, ett vackert kloster naturskönt beläget nära sjön intill gränsen med Albanien. Efter gränsövergången äter vi lunch och fortsätter mot Korçë. Många av Albaniens konstnärer, musiker och poeter är födda i trakten och här ser vi en fin samling av gamla kyrkmålningar, den gamla ottomanska basaren och en gammal moské. Middag på en karakteristisk restaurang och en kall Korça som den inhemska ölen heter. (F, L, M)

 

Dag 4
PËRMET, GJIROKASTËR

Idag en längre bussresa till Gjirokastër, vi får uppleva de mest spektakulära landskapen som finns i södra Albanien med höga berg och dramatiska kanjoner. Efter lunch i Përmet fortsätter vår bussresa mot Gjirokastër. Väl framme, i den kuperade staden, äter vi en god middag. (F, L ,M)

 

Dag 5
GJIROKASTËR & LOKAL GÅRD

Under en rundtur lär vi känna ”staden med tusen steg”, byggd på de branta sluttningarna i Drinodalen, även denna stad är en världsarvsstad tack vare den särpräglade ottomanska arkitekturen från 1600-talet. Idag skall vi möta Josifs vän som har en gård, det blir ett speciellt möte där vi lära oss mer om hur det är att vara bonde både tillbaka i tiden och i nutid. Åter till Gjirokastër , middag på en karakteristisk restaurang. (F,L,M)

Dag 6
BUTRINT, SARANDE

En vacker bussresa förbi berg och genom dalar tar oss till Butrint, med stopp vid Blå Ögat, en naturpark med spektakulära vattenkällor. Vi reser tillbaka i tiden när vi besöker Butrint, en stor och mycket stämningsfull arkeologisk fyndplats, drygt 3000 år gammal. Nu väntar en god lunch invid havet i Sarandë. Åter mot Gjirokaster ( F, L)

 

Dag 7
BERAT, TIRANA

Efter frukost fortsätter vi vår resa vidare mot Berat, en mycket speciell stad med anor från 1200-talet. Vi börjar uppe på borgen med en god lunch och rundtur, härifrån har vi en vacker utsikt över bergen. Berat är med på UNESCO:s världsarvslista och är en av Albaniens stora sevärdheter. På 1200-talet byggdes den befästa staden högst upp på en kulle med kontroll över floden Osums dalgång. Under rundturen besöker vi Berats urtida moskéer och kyrkor, slottet och över 300 år gamla bebodda hus. Det är en unik upplevelse som ger en glimt av hur livet var under det Ottomanska riket, när Turkiet, härskade över Albanien. Efter Berat fortsätter vi vidare mot Tirana, Albaniens huvudstad. (F,L, M)

 

Dag 8
TIRANA

Idag skall vi få uppleva Tirana under en intressant guidad promenad genom centrala Tirana med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skenderbeg torget stod för inte allt för länge sen diktatorn Enver Hoxha staty. I Bunkart2, ett museum om den hänsynslösa regimen i Albanien får vi en insikt i landets grymma historia. På eftermiddagen besöker vi Kvarteret, Blloku. I det fattiga, bergiga landet var Kvarteret ett mytiskt begrepp, det var Makten, Palatset och Storebrors kontrollrum. Det var den förbjudna staden i det stängda landet, det var här de albanska ledarna bodde, skyddade av soldater och poliser och fredade från insyn. Dagen avslutas med en trevlig middag på Josifs favorit fiskrestaurang.(F, M)

 

Dag 9
TIRANA, SHKODER

Idag väntar en spännande heldagsutfärd norrut till Shkoder som ligger vid södra sidan av Shkodersjön. Vi besöker en vingård och en etnogård, där vi får uppleva en lite speciell lunch med många goda smaker tillagad av ekologiska råvaror. Vidare mot Rozafa borgen och Shkoder, en huvudsakligen katolsk stad, präglad av italiensk och österrikisk arkitektur. Åter mot Ti-rana. ( F,L )

 

Dag 10
TIRANA, HEMRESA

Egen förmiddag i Tirana innan transfer till Flygplatsen. (F)

 

Reseledare

Josif Paparisto

Albanien, Makedonien

Josif har skräddarsytt resan till Albanien för ReseSkaparna, med målet att verkligen få visa sitt land i alla aspekter och att få smaka på landets kultur, mat, musik och historia.

Hotell

Ohrid: City Palace Hotel Ohrid ****

ge: City Palace Hotel ligger precis vid promenadstråket längs Ohridsjön, bara 300 meter från Ohrids historiska stadskärna. Här finns en restaurang och har även en spaavdelning (kan besökas mot en avgift).

Rum: Luftkonditionering/värme, kabel-TV, minibar, badrum med dusch, hårtork, trägolv

Faciliteter: Bar, restaurang, reception

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet.

Info om hotellet

 

Korce: Hotel Hani i Pazarit ****

ge: Centralt i det historiska kvarteren bazaren, 100 m från centrum. Hotellet är byggt på ruinerna av ett värdshus  i de historiska stadsdelarna av Basaren kvarteret och ligger väldigt centralt. Hotellet är byggt i en traditionell arkitektur med moderna inslag och bekvämligheter. Invid hotellet finns affärer och cafeer och restauranger.

Rum: Luftkonditionering/värme, TV, minibar, badrum med dusch, hårtork, säkerhetsbox

Faciliteter: Bar, restaurang, terras, trädgård

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet.

Info om hotellet

Gjirokaster: Hotel Argjiro Gjirokaster****

ge: Centralt i det historiska kvarteren Basarens pass, 0 m från centrum. Hotellet är byggt på ruinerna av ett övergivet hus i de historiska stadsdelarna av Gamla Basaren kvarteret och ligger väldigt centralt. Hotellet är byggt i en traditionell Gjirokaster arkitektur med vackra handsnidade trätak i olika mönster. Invid hotellet finns affärer och historiska sevärdheter som Gjirokasters borg och boningshus från 1700 talet.

Rum: Luftkonditionering/värme, TV, minibar, badrum med dusch, hårtork, säkerhetsbox, vattenkokare

Faciliteter: Bar, restaurang, terras, trädgård

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet.

Info om hotellet

 

Tirana: Hotel Kotoni Tirane ****

Läge: på paradgatan i hjärtat av Tirana, centralt. Kotoni är ett familjeägt hotell. Fastigheten byggdes av Kotoni familjen året 1938 och under kommunist Albanien inhyste utrikes departementet. Kotoni familjen fick tillbaka huset tidigt 90 tal och byggde om den till ett boutique hotell. Lugn och hemtrevligt, fina och breda rum med moderna badrum. Hoteller ligger i utkanten av Kvarteret där partitopparna bodde i ett avgränsat område mitt i centrala Tirana.

Rum: luftkonditionering/värme, TV med satellitkanaler, minibar, badrum med dusch, hårtork, säkerhetsbox, flaskvatten ingår.

Faciliteter: Bar, restaurang, hiss, terras med uteservering.

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet.

Info om hotellet