Andalusien, 6 dagar

- med Mijas Pueblo, Fuengirola, Alhambra och Alfarnatejo

Spaniens soligaste landskap lockar med små mysiga bergsbyar och trevliga orter längs havet. Vi bor bekvämt invid havet i Fuengirola, en av de trevliga semesterorterna längs med Solkusten och gör utfärder till den mysiga byn Mijas Pueblo, äter lunch hemma hos en familj under ett Andalusiskt äventyr och besöker regionens mest besökta sevärdheter, Alhambra i Granada. Med oss på resan har vi vår reseledare Monica som är bosatt i Fuengirola.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare Monica Mozo
 • Transfer Stockholm - Arlanda enkel väg
 • Flygresa Stockholm – Malaga t/r
 • Del i dubbelrum 5 nätter med frukost på mellanklasshotell
 • 1 luncher
 • 5 middagar, varav 2 på restaurang
 • Utfärd till Mijas Pueblo med vinprovning
 • Utfärd till Alhambra i Granada med lunch
 • Utfärd till Alfarnatejo med lunch
TILLVAL:

Enkelrum: 1 250 kr

Höjdpunkter

 • Mijas Pueblo, en mysig bergsby
 • Monica Mozo, er reseledare som bor i Fuengirola
 • Alhambra

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
FUENGIROLA

Direktflyg till Malaga där vi möts av vår reseledare Monica som tar oss med buss till Fuengirola där vi checkar in på vårt hotell som ligger centralt beläget invid hamnen. Vi får lite tid till att vila och möts sedan i receptionen för en orienteringstur i området kring hamnen och upp till centrala Fuengirola med buss- och tågstationen som avslutas med välkomstmiddag på restaurang. (M)

 

Dag 2
MIJAS PUEBLO

Halvdagsutflykt till den vackra Andalusiska byn, Mijas Pueblo. En promenad genom de smala gatorna återspeglar livet i gamla dagar. Byn ligger på en stenig platå med utsikt över Fuengirola och havet. Vinprovning med tilltugg på mysiga Museo de Vino. Åter till Fuengirola. Middag på hotellet. (F+vinprovning med tilltugg, M)

 

Dag 3
ALHAMBRA

Utfärd till Granada som under 1200-talet var det muslimska högsätet i Spanien. Än idag är staden hemvist för Europas största muslimska befolkning och har en av kontinentens största attraktioner 1100-talets Alhambra. Vi besöker den vackra trädgården Generalife, de moriska härskarnas forna sommarpalats, med sina strama cypressalléer, välskötta blomstersängar och springbrunnar. Fri tid för lunch under dagen. Åter Fuengirola för middag under kvällen. (F, M)

 

Dag 4
ANDALUSISKT ÄVENTYR

Vår färd tar oss till byn Alfarnatejo med vacker utsikt över bergsmassiven i söder. Vi färdas på serpentinvägarna över bergen. I en olivoljefabrik får vi provsmaka olivolja med det hemgjorda brödet ”Pan Cateto”. Under en promenad längs gränderna ser vi kyrkan och provsmakar det söta Malagavinet. Vi delar upp oss i mindre grupper för nu väntar en hemlagad måltid hemma hos byborna. Att tänka på denna dag är att det ofta är kyligare och blåsigare uppe i bergen än nere i Fuengirola. Åter till Fuengirola. Middag på hotellet. (F, L, M)

 

Dag 5
MARKNAD & AVSLUTNINGSMIDDAG

Tillsammans med Monica promenerar vi till den omtyckta och kända marknaden i Fuengirola. Under eftermiddagen har vi tid för avkoppling eller egna upptäcktsfärder. Gemensam avslutningsmiddag på restaurang under vår sista kväll i Spanien. (F, M)

 

Dag 6
HEMRESA

Frukost och utcheckning innan Monica kommer och hämtar oss för transfer till Malaga flygplats. Vi tar farväl av Monica och flyger direkt till Stockholm. (F)

 

Reseledare

Monica Mozo

Spanien

Monica har tidigare jobbat på ReseSkaparnas kontor, men följde sin dröm och bor nu i Fuengirola och tar hand om våra grupper på plats.

Hotell

Hotel Puerto***

Läge: Ett modernt hotell som ligger precis invid hamnen centralt i Fuengirola.
Rummen:  Ganska små rum med eget badrum, dusch/bad, hårfön samt TV, telefon, luftkonditionering samt värdeskåp (som hyrs mot en kostnad).
Faciliteter: Hiss, bar, restaurang, WiFi, utomhuspool.
Adress: Paseo Marítimo Rey de España, 32, 29640 Fuengirola.

Läs mer om hotellet

Om resmålet

Geografi
Det spanska fastlandet domineras av höga platåer och bergskedjor såsom Pyrenéerna och Sierra Nevada. Flera stora floder rinner från dessa höjder, såsom Tajo, Ebro, Duero, Guadiana och Guadalquivir. Längs kusten finns uppslammade slättland; det största ligger vid Guadalquivir i Andalusien, och i öst finns uppslammade slättland tillsammans med medelstora floder som Segura, Júcar och Turia. Spanien gränsar i öst till Medelhavet, till norr mot Biscayabukten och till väst mot Atlanten. Balearerna ligger i Medelhavet och Kanarieöarna i Atlanten utanför Afrikas kust.
Historia
Spanien grundades 1469 som en dubbelmonarki när Ferdinand II av Aragonien (spanska: Fernando) och Isabella I av Kastilien (spanska: Isabel) förenade de två rikena Aragonien och Kastilien i en personalunion genom äktenskap. År 1492 lyckades de sedan erövra det muslimska kungariket Granada som vid denna tid utgjorde ett område stort som Skåne. Erövringen av Granada följdes av utdrivandet av judar och muslimer, vilket följdes av en ekonomisk och kulturell tillbakagång.
Under 1500-talet och 1600-talet nådde Spanien sin höjdpunkt med stora besittningar i Amerika, men också Filippinerna blev en del av det spanska imperiet. Under slutet av 1600-talet fick Spanien konkurrens ifrån andra europeiska kolonialmakter, främst England. Under 1800-talet frigjorde sig många av Spaniens tidigare kolonier och imperiet föll samman. Spansk-amerikanska kriget år 1898 då Kuba gick förlorat satte definitivt stopp för den spanska dominansen i Latinamerika.
Under slutet av 1950-talet inleddes Spaniens era som turistland, samtidigt som regimen slöt nära utrikespolitiska band med USA och blev medlem i Nato. De första turistmålen var Balearernas största ö Mallorca och Gran Canaria. Snart tillkom ”solkusten” Costa del Sol vid Malaga, där en hel turiststad, Torremolinos uppfördes. Senare resmål blev också de övriga baleariska öarna till exempel Ibiza, kanarieön Teneriffa samt Costa Brava vid Barcelona.
Mat
Det spanska köket är ett medelhavskök, och omfattar rätter och traditioner runt mat och dryck i Spanien. En ganska stor del i det spanska köket, särskilt i kusttrakter, är fisk och skaldjur. Lök, vitlök, paprika och färska örter används flitigt. Några karaktäristiskt spanska rätter är paella, tortilla (potatisomelett), och olika typer av tapas, smårätter. Då den Iberiska halvön många gånger har invaderats av inkräktare är matkulturen präglad av många olika folkslag. Fenicier, kelter, greker, romare, västgoter och morer har lämnat sina spår. Fenicierna planterade de första
vingårdarna. Grekerna tog med sig oliver och olivolja samt vete och honung. Kelterna födde upp grisar, därav den långa tradition med korvar och skinkor. Romarna startade ännu fler vinplanteringar och planterade olivträd och vete. De arabiska morerna och berberna odlade ris i Valencia, sockerrör i Levante och mandlar, citrusfrukter, auberginer, spenat och kronärtskockor i Algarve och Andalusien. De introducerade även många kryddor som svartpeppar, muskot och kummin och bidrog till utvecklingen av sötsaker. Eftersom morernas ockupation varade i över 700 år är det just de som har haft allra mest inflytande på den spanska matkulturerna. Apelsinerna kommer ursprungligen från Kina och kom till Spanien via portugiserna.
Paella
Paella är en maträtt som är spridd till många länder. Rätten har fått sitt namn av kärlet den tillagas i, från det valencianska ordet för stekkärl. Kärlet brukar vara 7 till 12 cm djupt och runt med en diameter på minst 30 cm. De allra största kan ha en diameter på flera meter, men för normalt familjebruk är de cirka 50-60 cm. Paella tillreds traditionellt över öppen eld, men idag används ofta gas som värmekälla. Paella saknar egentligen ett riktigt recept. Alla har sina egna åsikter om hur paellan ska se ut och smaka. Gemensamt är dock pannan den lagas i samt att ris, saffran, kyckling, skaldjur, ärtor och tomat är vanliga inslag. Det finns varianter med allt från vilt till hummer. Skaldjuren brukar läggas i med skal på, vilket har sin förklaring i att skaldjuren ska bli varma men inte sega och oskalade skaldjur behåller spänsten längre.
Tapas
Tapas är ett samlingsnamn för smårätter som kommer från Spanien, men som även har influenser från hela Medelhavet. Namnet kommer från verbet tapar, som kan översättas med ”att täcka”, som i att lägga på ett lock. Det sägs att man förr i världen hade problem med flugor och insekter i barerna och helt enkelt täckte över ett stop med vin med ett litet fat som man lade lite skinka och andra smårätter på. Andra säger att det var ett sätt att minska supandet, genom att kroggäster såväl som hovfolk vid stora bjudningar på palatsen fick i sig några tuggor mat mellan glasen. Oavsett vilken sägen som stämmer har tapas slagit igenom som begrepp i hela världen. Tapas är små bitar av kött, fisk, skaldjur, grönsaker eller bakverk. Egentligen allt som man kan äta med händerna.

Bra att veta

PRAKTISK INFORMATION

Adapter
Behövs ej.
Affärer
Öppettiderna i Spanien varierar, men traditionella affärer har öppet 10.00-14.00 och 16.30-20.30. Många stora kedjor och butiker har öppet hela dagen. På söndagar är det många butiker som håller stängt.
Allergier och sjukdomar
Meddela ReseSkaparna innan resan om du har några sjukdomar eller allergier som vi bör känna till. Meddela också din medresenär om eventuella mediciner och dosering. Det går bra att lämna informationen till reseledaren i ett förseglat kuvert. Har den inte behövts under resan får du tillbaka ditt förseglade kuvert vid hemfärd.
Ambassader
Embajada de Suecia
Calle Caracas, 25
ES-28010 Madrid
Banker
Allmänna banktider: Mån-Fre: 08.30 till 14.00. Lör: 8.30 – 13.00.
Bankkort/Kreditkort
Det finns i regel bra med bankkontor i Spanien och de flesta av dem har en bankomat i anslutning till kontoret. Det finns en bankomat ca 100 m från hotellet.
Bussarna
Bussarna är rökfria och det finns inte alltid toalett ombord, så vi rekommenderar toalettbesök under pauserna längs vägen. Sätet bakom reseledare/guide kan behövas för dennes väskor. Lämna aldrig kvar värdesaker eller annat i bussen. Tänk också på att det kan finnas allergiker som är känsliga för t ex starka dofter.

 

Dricks
Det är vanligt att ge dricks i Spanien. På restauranger är servicen inräknad i notan. Det är dock ändå är det vanligt att avrunda uppåt. På caféer och barer ger man i vanliga fall några mynt. Man ger även några Euro till städerskor och taxichauffören om han har givit service i en eller annan form.
Foto
Ta med batterier, laddare & minne/film hemifrån. Man kan ta bilder relativt fritt i Spanien. Man bör dock vara uppmärksam på att många spanjorer är djupt troende katoliker och att man på heliga platser bör undersöka om fotografering är tillåtet. Man bör även fråga innan man fotograferar enskilda personer.
Försäkringar
Se till att du har en fullgod reseförsäkring med avbeställningsskydd som även omfattar en sjukförsäkringsdel. Ha alltid med dig försäkringskassans EU-kort vid resa inom EU samt något från ditt försäkringsbolag som bevisar att du är försäkrad. Detta för att inte behöva ligga ute med ev. kostnader. Kontrollera alltid med ditt försäkringsbolag vad som gäller.
Hotellstandard
Variationen på hotell kan vara mycket stor. Standard och inredning är inte alla gånger som vi är vana vid, speciellt inte på mindre och äldre hotell samt ute på landsbygden. Den information vi har om faciliteterna är den vi fått från hemsidor, lokala agenter och egna besök. Detta kan dock förändras om det t ex sker ett ägarbyte. Önskar ni ytterligare information går det bra att kontakta hotellen direkt.

Kontaktuppgifter finns där vi beskriver hotellen.
Klimat
www.travelforum.se, välj Destinationer i den svarta menyraden, välj ditt resmål, klicka på Klimat & väder.
Klädsel
Ledig klädsel på dagarna samt sköna promenadskor. Lite finare på kvällarna till middagarna.
Mediciner
Packa alla mediciner i handbagaget. Ta med t ex värktabletter, åksjuketabletter, tabletter mot orolig mage, plåster, och annat du anser att du behöver. Ta med eventuella recept.
Måltidsdrycker
Måltidsdrycker och förfriskningar ingår inte om det inte speciellt anges.
Nödnummer
Allmän nödsituation tel 112.
Personliga utgifter
All service som ni nyttjar på hotellen ska betalas kvällen innan utcheckning. Det gäller även extra dryck till maten.
Post
Posten i Spanien heter Correos. Frimärken heter sello och kan köpas på postkontoren och i tidningskiosker ” Estancos”.
Prisnivåer
www.travelforum.se, välj Destinationer i den svarta menyraden, välj ditt resmål, klicka på Prisnivå.
Sjukvård
Vid icke akuta sjukdomsfall kan man kontakta hotellets personal eller din reseledare för att få kontakt med läkare. Besökare från EU-medlemsländer ska ha med sig ett europeiskt sjukförsäkringskort som visar att de omfattas av hemlandets sjuk-försäkring. Kortet beställs hos Försäkringkassan. Ha kortet med dig under hela resan och lämna det inte kvar på hotellet vid utfärder.
Språk
Det officiella språket i Spanien är spanska. Även om det är många turister som kommer till Spanien varje år talas det inte alltid mycket engelska.
Säkerhet
Ficktjuvar förekommer tyvärr över hela världen. Det är därför viktigt att alltid ha god kontroll över fickor och handväskor. Låt aldrig bagage eller andra tillhörigheter stå utan uppsikt.
Telefon
Till Sverige: 0046 före nummer. Landsnumret för samtal till Spanien är: 0034.
Tid
Andalusien har samma tid som Sverige.
Valuta
Se separat info.
Vaccinationer
Råden beror på vem du är och hur du reser. Kontakta din vaccinationscentral eller vårdcentral för rätt råd för just dig.
Vatten
Dricksvattnet är drickbart men smakar inget vidare. Gör som de infödda och beställ mineralvatten ”agua mineral”. Mineralvatten med kolsyra heter ”agua con gas”.
Önskemål
Alla önskemål/information som meddelats ReseSkaparna har vidarebefordrats till berörda parter som buss- och flygbolag samt hotell och restauranger. Dock kan vi inte garantera att vidarebefordrade uppgifter alltid beaktas.

Några av våra resor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev