Bali & Sulawesi

Mystiska Sulawesi och Gudomliga Bali

Bali och Sulawesi. Denna resa bjuder på unika upplevelser från imponerande natur med djurliv till folktro och folkstammar som bevarat sina unika traditioner. Bali & Sulawesi. Ni reser med Henrik Helin som under många års tid besökt många av Indonesiens öar, han är gift med Lestari från Java och talar indonesiska. Han skall visa er sina favoritöar.
Resan börjar med Sulawesi som fascinerar med allt från öns särpräglade form till det bördiga vulkaniska landskapets koniska berg till den otroliga skillnaden bland de etniska grupperna. Det är framför allt Torajahöglandet som trollbinder. Även om naturen är enastående med höga vulkaner, djupa dalar, vackra risfält, spännande marknader och traditionella byar med särpräglade båtformade hus, så är det befolkningens begravningsceremonier som är helt unika. Vattenbuffeloffrandet, ”tau tau”-träfigurerna av de döda, grottgravarna och döda som ”betraktas” som levande, som är så annorlunda att en resa till Sulawesi på alla sätt och vis är att besöka en helt annan värld. Bali, alltid lika gudomligt lockande och med en kultur som fascinerar. Här får vi uppleva baliniesisk dans, besök hemma hos balinesisk familj och skola samt delfinsafari och varma källor. Med Henriks kunskap och Lestaris lokala vänner får ni en unik resa till Sulawesi och Bali.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare Henrik Molin
 • Flyg Arlanda-Bali t/r, Bali - Sulawesi t/r
 • Transfer flygplats-hotell t/r
 • Del i dubbelrum med frukost 10 nt
 • 9 luncher
 • 10 middagar
 • Dag med balinesisk familj
 • Rundresa Sulawesi
 • Rundresa Bali
 • Legong Dans
 • Entréer och besök enligt program.
TILLVAL:

Enkelrum: 3 800 kr
DAG 12-17:
Sol & Bad på Bali inkl frukost: 2 950 kr
Komodo, helpension dag 2-4: 7 950 kr
inkl flyg Flores t/r, kryssning, logi
Tillvalspaketen inkl dag 16 med Uluwatu tempel Kecakdans

Höjdpunkter

 • Naturen på Sulawesi
 • Mötet med Toraja kulturen
 • Besök hos Balinesisk familj - Lestaris vänner

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1-2
ARLANDA - MAKASSAR

Henrik möter er på Arlanda för flyg med Singapore Airlines via Singapore till Jakarta där vi fortsätter med inrikesflyg till Makassar. Här möts vi av Henriks lokala kollega som tar oss med på en kort city tur genom ett besök i Paotere’s hamn för att se den traditionella “sjömännens hamn Bugis-Makassarese”. Turen avslutas vid vårt hotell. Middagen äter vi på en lokal fiskrestaurang. (M

Dag 3
TORAJA

Vi beger oss av tidigt på morgonen för en naturskön bussresa till Toraja på cirka 8 tim. Vi passerar genom Buginese området och äter lunch på lokal restaurang i Pare-Pare, hamnstaden mellan Makassar och Toraja.Vi reser vidare med många fotostopp under färden. På eftermiddagen stannar vi vid Puncak Lakawan vilket också är känt som det erotiska berget. Mot kvällen anländer vi till Rantepao, Toraja. Middag på hotellet. (F,L,M)

Dag 4
TORAJA KULTUREN

En heldagstur där vi får lära oss med om Toraja folkets kultur när vi besöker Lemo för att se rader av Tau Tau statyer och hängande gravarna, vidare till Suaya för att undersöka hemligheten med bebisträdet. Efter en god lunch på lokal restaurang besöker vi Londa för att se en forntida grav. I Kete Kesu , en av Toraja’s äldsta byar, kan du se Tonkonan och gamla risladugårdar. Kete Kesu är också är känt för sina träsniderier. Middag på vårt hotell. (F, L, M)

Dag 5
RISFÄLT OCH BEGRAVNING

Vi åker upp i bergen till Batutumonga och njuter av en superb vy över Rantepao med omgivande dalar från toppen av Toraja. Efter vår lunch på en lokal restaurang tar vi en promenad på ungefär 2 timmar genom risfälten och lokala byar där du får se lite av vardagslivet i Toraja. Nu väntar ett besök i Bori, Megalitområdet. Detta område symboliserar de stora begravningsceremonierna som hölls i det förflutna. Om någon begravningsceremoni äger rum under vår tid i Toraja kommer vi att besöka den och då utgår besöket till Bori. Dessa ceremonier är mycket annorlunda och kan påverka en personligen då det förekommer slakt av djur. Åter hotell för middag.  (F, L, M)

Dag 6
TORAJA – SENGKANG (via Palopo)

En tur med panoramautsikt. Palopo är en liten muslimsk hamnstad, känd som den äldsta hamnstaden i Indonesien.  Vidare mot Sengkang, på vägen ser vi vackra landskap av risfält, kust och typiska Bugiska byar.  Väl framme väntar en båttur ombord på en traditionell färgglad motordriven kanot. Kanotturen tar er genom den lilla Walennea-floden till Tempesjön, här kan vi se lokala fiskemännen fånga fisk på olika sätt med nät, fiskespön och bambustaket. Mer än 20 arter av sjöfåglar kan ses på denna sjö. Några av fiskefolket lever i flytande hus nära kanten av sjön. Om tidvattnet tillåter, kan ni besöka ett av dessa hus. Till vårt hotell för middag. (F, L, M)

Dag 7
SENGKANG, RAMMANG TILL - BALI- UBUD

Idag besöker vi det lokala silkesväveriet, som är känt för sina vackra tyger innan vi reser mot Rammang-rammang, kalkstensdalen, belägen i Marosområdet. De eroderade bergen är omgivna av vackra risfält, vi utforskar de eroderade bergens formation genom att färdas med små träbåtar på Pute floden. Om du har tur kan du få se  inhemska arter från skogen som fåglar och apor. Åter mot Makassar och flygplatsen. Vi stannar för lunch under dagen. Flyg sen eftermiddag till Bali. Väl framme transfer till vårt hotell som är vackert beläget mitt bland risfält en bit utanför Ubud. Middag på vårt hotell. (F,L,M)

Dag 8
UBUD OCH BALINESISK DANSSHOW

På förmiddagen egen tid att koppla av på hotellet eller ta en promenad bland risfälten. Lunch på hotellet innan vi skall utforska den vackra konstnärsbyn Ubud, känd för sina målningar och gamla traditioner. Ubud ligger i ett bördigt bergsområde mellan floderna och är särskilt känt sedan tidigare som ett centrum för konstvärlden. Målaren Walter Spies levde här ibörjan av 1900-talet, och sedan dess är Ubud mycket populärt. Vi besöker de vackra risterrasserna vid Tegallalang, det kungliga palatset – Puri Saren – där Ubuds siste regerande monark bodde. Det ägs fortfarande av den kungliga familjen, men är öppet för besök, och här hålls både ceremonier och dansuppvisningar. Här finns även ett antal hinduiska tempel väl värda ett besök. På Puri Lukisan museet ser vi lokal traditionell konst och hantverk samt modern balinesisk konst. Lite egen tid att besöka marknaden, här finns allt från tshirts till lokalt hantverk eller besök de många affärerna där man både tillverkar och säljer konsthantverk och tavlor. Vi möts för middag och avslutar dagen med en balinesiskt dansshow, den sk Legong Dansen.Åter till vårt hotell. (F,L,M)

Dag 9
BALINESISK FAMILJ OCH LOKAL BY

Idag ska vi besöka Lestaris vän Kam som bor med sin familj i Mambal Village och här möter vi det balinesiska vardagslivet. Vi startar dagen tidigt för att besöka den lokala marknaden, här säljer man allt man odlar och lokala produkter. Därefter skall vi besöka byns skola för att möta eleverna och vi får lära oss mer om den balinesiska skolan. Kam tar oss med till sitt hus, ett traditionellt balinesiskt hus. Hon berättar hur man lever till vardags och om olika familjetraditioner. Vi är inbjudna till en traditionell lunch i hennes hus.  Efter lunch gör vi en promenad runt byn och med lite tur kommer vi kanske få möjligheter att ta del av någon lokal tradition som just sker denna dag. Ta gärna med pennor eller böcker till skolan.  För de som orkar och om tid finns gör vi en längre promenad bland risfälten. Åter till vårt hotell för middag. (F, L,M)

Dag 10
UBUD - LOVINA BEACH

Vi lämnar Ubud och reser norrut, genom vackra landskap till Lovina.På vägen besöker vi Alas Kedaston apskog med dess tropiska regnskogliknande natur, mossbeklädda stayer och tempel, de heliga aporna hänger och klänger runt i den fridfyllda naturen, turen går vidare till det berömda  Tanah Lot templet, detta berömda 1600-tals tempel vid havet är förmodligenen ett av Balis mest fotograferade tempel, sedan besöker ni Ulun Danu templet, som byggdes 1633 till minnet av gudinnan Dewi Danu. Tempel komplexet fridfullt beläget vid sjön Bratan och består av fyra heliga tempelbyggnader, tillägnade de fyra gudarna Brahma, Vishnu, Shiva och Dewi Danu. Folk kommer till templet för att be om fruktbarhet, välstånd och välbefinnande. Vi ser de vackra Git Git fallen. Vi promenerar sista biten och vi kan se många olika växter kryddor och frukter. ( F ,L , M )

Dag 11
LOVINA BEACH, DELFINER & VULKANER

En tidig båtfärd vid soluppgång tar oss ut på havet och närmare delfinerna. Det är en mäktig syn att se massor med delfiner som hoppar i närheten av båten. Efter frukost påbörjar vi vår resa till södra Bali och Sanur. På vägen besöker vi Kitama Kintamani – Penelokan. Denna by ligger på 1450 meter höjd och erbjuder magnifik utsikt över vulkanen Batur och sjön Batur. Därefter besöker vi Besakih templet, det största och heligaste templet i den hinduiska religionen på Bali. Lunch på en lokal restaurang. Vi besöker även historiska Kerta Gosa ,den gamla domstolen på Bali, som ansågs vara den högsta domstolen på Bali. Middag på vårt hotell Puri Santrian. ( F,L ,M )

Dag 12
SANUR BAD & SOL ELLER VIDARE TILL KOMODO

De som valt sol & bad paketet blir kvar på vårt hotell Sanur Puritan och kopplar av. De som valt tillval Komdo åker till flygplatsen för vidare flyg till Flores.  De som önskar resa åter till Sverige denna dag väljer grundpaketet. (F)

Dag 12
TILLVAL KOMODO & FLORES

En unik förlängning av er resa för er som vill uppleva mer natur och se den omtalade Komodovaranen, en mäktig syn. Flores och nationalparken Komodo bjuder på verkliga naturupplevelser både ovan och under havsytan. Denna tur passar dig som tycker om att vandra lite och vill komma naturen närmare. Följ med på en spännande båtresa bland vackra öar och möt de skräckinjagande­ urtidsödlorna. Henrik följer med över till Flores och är även här er reseledare.

17 NOV:  BALI – FLORES
Vi flyger från Bali till Flores på förmiddagen. Här möts vi av vår lokala guide som tar oss med till byn Melo för en speciell dansföreställning, en sk ”Whip dance – Tari Caci”, en dans som Manggarai folket på västra Flores är kända för. Lunch serveras på en lokal restaurang invid havet i Labuan Bajo innan vi checkar in på vårt hotell. Lite vila och tid för avkoppling vid poolen. På kvällen blir det middag på en lokal restaurang. (F, M )

Dag 13
KRYSSNING KOMODO ÖARNA

18 NOV: KRYSSNING KOMODO ÖARNA
Vårt mål idag är att se världens största ödla den sk Komodo draken som bor på öarna Rinca, Padar och Komodo. Den kan bli upp till 3 meter och väger 90 kg. Vi lämnar hotellet för hamnen och vår båt, en trevlig men enkel träbåt, vi får våra hytter, enklare logi med egnda hytter men delat badrum. Vi når Rinca ön efter 1,5 tim båtfärd. Vi går i land vid Loh Buaya. Vår lokala parkguide tar oss med på en ca 2 tim lättare vandring på ön genom skog och savann, man ser  ofta Komodoödlan. Åter på vår båt fortsätter vi mot ön Padar, lunch serveras ombord. Nu väntar en till vandring upp till öns högsta punkt, varifrån vi har en fantastisk utsikt över Komodo skärgården och de tre stränderna. Vandringen stiger ca 30 minuter och man behöver bra skor då en del lösa stenar förekommer. Men det är värt mödan – utsikten är mäktig. Åter till båten för kryssning till Loh Liang på Komodo ön. Middag ombord. (F,L,M)

Dag 14
KRYSSNING KOMODO ÖARNA

19 NOV: KRYSSNING KOMODO ÖARNA
Tidig morgon upptäcker vi Komodo tillsammans med lokal parkguide, vi gör en vandring på ca 1,5 timme när vi skall söka Komodo ödlan men vi kommer även se buffel, hjort, vildsvin och en del tropiska fåglar på ön. Ombordstigning för båttur till den omtalade ”rosa stranden” och här får vi uppleva undervattensvärlden under en snorkeltur. Vackra korallrev och färgstarka fiskar finns det att se. Lunch ombord. Vid Kanawa ön finns det ytterligare möjlighet att snorkla. Sen eftermiddag återvänder vi till Labuan Bajo på Flores. Åter till vårt hotell, Jayakarta Resort Labuan Bajo för middag och övernattning.( F,L,M )

Dag 15
FLORES - BALI, ULUWATU TEMPLET OCH KECAKDANS

Frukost på hotellet innan vi flyger till Bali.  Vi skall bo en natt på Puri Santrian och har tid att koppla av en stund på stranden eller en sista shoppingrunda. Mot kvällen väntar en trevlig avslutning på vår resa när vi skall besöka Uluwatu-Templet, som är ett av de vackraste och ett av de sex mest betydelsefulla templen på Bali. Det är beläget på de höga klipporna på västkusten av halvön Nusa Dua. Här dansas Kecakdansen av män, alla med bar överkropp och med en svart- och vitrutig duk runt midjan. De sitter i en cirkel och dunkar ”Chack a – chack – Chack” och kastar upp armarna i luften. Kecakdansen berättar en historia från Ramayana’s prosaverk. Efter Kecakdansen avnjuter du en god middag i en romantisk atmosfär på Jimbaranstranden där vi får en vacker solnedgång. (F,M)

Dag 15
ULUWATU TEMPLET, KECAKDANS

Alla är nu åter på Bali. Mot kvällen väntar en trevlig avslutning på vår resa när vi skall besöka Uluwatu-Templet, som är ett av de vackraste och ett av de sex mest betydelsefulla templen på Bali. Det är beläget på de höga klipporna på västkusten av halvön Nusa Dua. Här dansas Kecakdansen av män, alla med bar överkropp och med en svart- och vitrutig duk runt midjan. De sitter i en cirkel och dunkar ”Chack a – chack – Chack” och kastar upp armarna i luften. Kecakdansen berättar en historia från Ramayana’s prosaverk. Efter Kecakdansen avnjuter du en god middag i en romantisk atmosfär på Jimbaranstranden där vi hoppas få se en vacker solnedgång. (F,M)

Dag 12-15
SOL OCH BAD BALI

När du rest så långt kan det vara skönt att verkligen få njuta av Balis vackra Sanur strand och klimatet samt kanske upptäcka lite mer på egen hand. Vi erbjuder ett paket på 4 nätter på trevliga Puri Santrian hotell. som ligger vid den långa sandstranden Sanur.

17 – 20 NOV:  BALI
Henrik förljer med er till er hotell och checkar in er, innan har reser med de som har valt att resa till Komodo.
HOTELLET:
Puri Santrian Beach Resort ligger vid Sanur stranden i den lugna sydöstra delen av Bali. Detta familjeägda hotell har en balinesisk atmosfär. Hotellet har en trevlig tropisk trädgård, tre pooler, bubbelpool, solterasser, poolbar och två trevliga restauranger samt en loungebar där man kan äta invid havet. Hotellet har också ett spa där man kan beställa olika behandlingar.  Hotellstranden har en 200 m lång privat vit sandstrand, som är badvänlig och olika vattensporter erbjuds. Våra rum som är kategori Superior är inredda i distinkt balinesisk stil och har alla moderna bekvämligheter. Hotellet ligger inom gångavstånd till affärer och restauranger.
Sanur Beach
Sanur är ett avspänt resmål, med en härlig strand och gott om bra restauranger. Stranden är långgrund och skyddas av ett rev, vilket ger lägre vågor. Stranden är över en halvmil lång, med en vacker strandpromenad och ett bra utbud av restauranger, barer och affärer inom räckhåll.

20 NOV:  ULUWATU TEMPLET OCH KECAKDANS
Mot kvällen väntar en trevlig avslutning på vår resa när vi skall besöka Uluwatu-Templet, som är ett av de vackraste och ett av de sex mest betydelsefulla templen på Bali. Det är beläget på de höga klipporna på västkusten av halvön Nusa Dua. Här dansas Kecakdansen av män, alla med bar överkropp och med en svart- och vitrutig duk runt midjan. De sitter i en cirkel och dunkar ”Chack a – chack – Chack” och kastar upp armarna i luften. Kecakdansen berättar en historia från Ramayana’s prosaverk. Efter Kecakdansen avnjuter du en god middag i en romantisk atmosfär på Jimbaranstranden där vi får en vacker solnedgång. (F,M)

21 NOV:  SANUR OCH HEMRESA
Nästan en hel dag att koppla av innan vi till kvällen flyger hem via Singapore åter till Arlanda. (F)

22 NOV:  ANKOMST STOCKHOLM

Reseledare

Henrik Helin

Indonesien

Henrik Helin har besökt många av Indonesiens öar och har stor erfarenhet av landet och två av hans favoriter är Bali och Sulawesi, som han tycker är en bra kombination av öar att upptäcka. Henrik talar Indonesiska och ser fram emot att få visa landets mångfald av kulturer och människor. Hans fru Lestari kommer från Java men de bor nu båda i Sverige.

Hotell

Makassar - Arthama Hotel

Trevligt hotell, bra beläget, med gångavstånd till Losari Waterfront som är det mest populära kännetecket för Makassar City. Härifrån kan man se en vacker solnedgång. Arthama Hotels Losari har en trevlig pool. Vi bor i deluxe rum.

Toraja: Misiliana Hotel Toraja

Toraja Misiliana Hotel ägs och drivs av en lokal torajanesisk familj sedan 1980. Med 98 gästrum, designade i kombination av internationell atmosfär och traditionell torajansk kultur. Alla rum har en magnifik utsikt över antingen de vackra trädgårdarna eller med över bergen med en fridfull atmosfär. Alla rum har wc och dusch/bad.

Seng Kang - Pondok Eka Sengkang.

Ett enklare hotell i staden Sengkang. De har en pool och rummen har wc och dusch/bad. Hotellet har pool och restaurang.

UBUD - Alena Resort Ubud.

Hotellet är beläget i den traditionella byn Silungan, ca 10 minuters bil resa från Ubud centrum och 90 minuter från Ngurah Rai International Airport. Hotellet är beläget utanför byn, omgivet av Ubuds tropiska djungel och risfält. Hotellet har 17 rum och villor i balinesisk design. Alla rum har wc och dusch/bad. Det finns pool och restaurang.

LOVINA BEACH - Aditya Resort

Hotellet är lugnt beläget direkt vid stranden. Hotellet har utmärkt service och trevlig personal. Rummen är inredda i balinesisk stil. Aditya är beläget i hjärtat av Lovina beach – Singaraja –norra Bali. Hotellet har pool och restaurang och rummern har wc, dusch/bad.

SANUR - Puri Santrian HOTEL.

Puri Santrian Beach Resort ligger vid Sanur stranden i den lugna sydöstra delen av Bali. Detta familjeägda hotell har en balinesisk atmosfär. Hotellet har en trevlig tropisk trädgård, tre pooler, bubbelpool, solterasser, poolbar och två trevliga restauranger samt en loungebar där man kan äta invid havet. Hotellet har också ett spa där man kan beställa olika behandlingar.  Hotellstranden har en 200 m lång privat vit sandstrand, som är badvänlig och olika vattensporter erbjuds. Våra rum som är kategori Superior är inredda i distinkt balinesisk stil och har alla moderna bekvämligheter. Hotellet ligger inom gångavstånd till affärer och restauranger.

FLORES: The Jakarta Suites Komodo-Flores

Hotellet är det första fyrstjärniga hotellet i Labuan Bajo, beläget på sjösidan av Pede beach, omgivet av vackert hav och otrolig bergsutsikt. Trevligt poolområde och restaurang. Rummen har inte balkong.

Några av våra resor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev