Baskien & Rioja med Bilbao & San Sebastian

-med Bilbao, Gernika och pärlan San Sebastian

Baskien har delar i Spanien och även i södra Frankrike. I Spanien är det tre baskiska provinser. I Bilbao används det inhemska baskiska språket, som talas brett i Baskien och heter euskera eller euskara, ett av de erkända språken i Spanien. På spanska heter Baskien ”El Pais Vasco” (Det baskiska landet), Las Vascongadas eller Euskadi, vilket är regionens officiella baskiska namn. Vi besöker den gröna staden, Bilbao, Gernika med sin omtalade ek och pärlan San Sebastian. Resan avslutas i Rioja med besök på vinbodega och ett av världens finaste vinmuseum. Allt detta gör vi tillsammans med vår svenska reseledare och vinkännare, Hans Eguinoa, som bor i Santander.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Reseledare Hans Eguinoa
 • Flyg Arlanda-Bilbao t/r
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 2 luncher inkl dryck (L)
 • 3 middagar inkl dryck (M)
 • Guidade rundturer i byar och städer
 • Besök Guggenheim Museum
 • Tur med bergbanan i Bilbao
 • 2 Bodegabesök med vinprovning
TILLVAL:

Enkelrum: 2 100 kr

Höjdpunkter

 • Hans kunskap om regionen
 • Modern femrätterslunch hos moderna gastrobaren KOKKEN
 • Den medeltida byn San Vicente, där vi bor på hotell VILLASONSIERRA , hos Hans personliga vänner Pedro & Irene.

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
BILBAO

Ankomst till Bilbao under kvällen där vi möter Hans på flygplatsen. Transfer 20min, kort panoramatur med bussen på väg till hotellet. Branta gröna kullar, berg, stupande klippor ger en naturupplevelse utöver det vanliga med en hisnande känsla bara vid åsynen av detta fantastiska landskap. Denna naturkänsla som gränsar till Bilbao på alla sidor, ger en upplyftande känsla när du betraktar Bilbao eller åker där. Det är därför Bilbao kallas Den gröna staden. Incheckning på det centrala och moderna hotellet Barceló Nervión. Kort promenad till anrika Café Iruña där vi äter en trerätters välkomstmiddag. (M)

Dag 2
BERGBANA & GAMLA STAN

Morgonpromenad till bergbanan där vi tittar på staden uppifrån och vår guide berättar om stadens historia, arkitektur och stadsutveckling. Ett av bergen som omringar Bilbao, Artxanda, är ett trevligt utflyktsmål för den som vill komma bort från stadspulsen eller bara njuta av en panoramautsikt över hela Bilbao. Även själva resan upp på berget är en upplevelse i sig. En charmig bergbana tar oss från stadskärnan till Placa Artxanda, 400 meter upp på berget. Tillbaka på marken vandrar vi mot Gamla stan till saluhallen med egen tid för lunch. På eftermiddagen möts vi upp efter lite vila och promenerar till Guggenheimmuseet med guidning utvändigt och besök i egen takt invändigt. Efter besöket tar vi spårvagnen till en modern restaurang med avsmakningsmeny. Fri tid under sena kvällen. (F, M)

Dag 3
GERNIKA & SAN SEBASTIÁN

Med buss tar vi oss till världsarvshängbron Puente Vizcaya och betraktar detta mästerverk och fikar. Vi har fri tid att ta en tur med kabinbron om man vill (ingår ej). Vidare mot Guernica, eller Gernika på baskiska som idag är en mindre stad i provinsen Biscaya inte långt från Bilbao och strax söder om
biosfär- och fågelskådningsområdet Urdaibai. Mitt i stadsdelen Lumo växer en ek, ”Árbol de Gernika”, en baskisk frihetssymbol som upprepade gånger nyplanterats efter gamla träds frånfälle. Vi ser den viktiga eken och parlamentshuset. Vår guide berättar om bombningarna av staden 1937 och även allmänt om spanska inbördeskriget. Efter en god fisklunch tar bussen oss vidare österut till pärlan och belle epoquestaden San Sebastián där vi gör en kortare stadsrundtur innan vi får egen tid i staden för middag. San Sebastián eller Donostia på baskiska är en liten kuststad, känd för sin utomordentliga
matlagning, sina stränder och surfing. Finedining i all ära, men det mest populära sättet att äta middag i San Sebastián är att gå mellan pintxos-ställena (pintxos är baskiska för tapas). Hans ger oss gärna tips. Tillbaka till Bilbo under kvällen. (F, L)

Dag 4
RIOJA

Utcheckning och bussresa till Rioja där vi hinner besöka en vinbodega, ett av världens finaste vinmuseum och äta en lantlig lunch. Efter incheckning på vårt hotell gör vi en byvandring som vi avslutar med en lättare middag. (F, L, M)

Dag 5
GUGGENHEIM OCH HEMRESA

Efter frukost och utcheckning rullar vi mot Bilbao där vi har egen tid för den som vill besöka Bilbaos mycket eleganta Fine Arts Museum, shoppa eller ta en båttur längs med floden Nervión. Vid 14:30- tiden rullar bussen vidare mot flygplatsen där vi tar farväl av Hans och flyger hem till Sverige. (F)

Reseledare

Hans Eguinoa

Spanien

Hans är uppväxt i Sollentuna med spansk pappa och svensk mamma och rör sig, som en resenär sade, ”som en kameleont mellan bägge kulturerna”. Med Hans får ni uppleva Spanien ur en annan vinkel, med ett annat perspektiv, och komma spanjorerna in på livet!

Hotell

SAN VICENTE DE LA SONSIERRA: Hotel VILLASONSIERRA 2 nätter

Läge: I den historiska stadskärnan av San Vicente de la Sonsierra, invid ett slott och Santa Maria kyrkan.

Faciliteter: Restaurang, café och bibliotek

Rum: Alla rum är olika. Men alla rum har värme/luftkond. WC med bad eller disch, hårtork, TV, wofo, säkerhetsskåp

Hotellet invigdes 2008, och är beläget i Alta Rioja (Höga Rioja) där nästan alla är involverade i kulturen av att producera viner. Ägarna är ett ungt par, med stor erfarenhet av hotell service.

Läs mer om hotellet

BILBAO: Hotel Barcelo, 2 nätter

Läge: Centralt beläget i Bilbao, 200 m från Guggenheim muséet och invid rådhuset. I området finns många bra ”pintxos”.

Officiell kat: 4*

Faciliteter: Restaurang, bar

Rum: 21 kvm, wc, dusch, hårtork, Tv, wifi, säkerhetsskåp

Modernt hotell med centralt läge.

Läs mer om hotellet

Resekommentarer

Bilbao & Rioja

Monica Mozo och Eva Eguinoa hade, genom både stora kunskaper om landskap, byggnader, sociala förhållanden och personlig charm, stor del i att resan blev så lyckad. Genom sin glada framtoning skapade de omgående en mycket trevlig och familjär stämning i resegruppen!

Resenär SPF Saltsjö Boo

Visa kommentaren