Inlandsbanan

Inlandsbanan med Christina Falkengård och SvD

Res med Inlandsbanan och Christina Falkengård, journalist och författare till resehandboken om Inlandsbanan. Hon har samlat ihop allt det bästa efter banan och reser med grupp från Mora till Gällivare med stopp, övernattning och utflykter i Östersund, Vilhelmina, Arvidsjaur/Arjeplog, Jokkmokk och Gällivare. Dagarna är fyllda av spännande möten och innan vi skiljs blir det, nästan säkert, midnattssol uppe på Dundret.

OBS - LÄS MER OM AVRESAN 8 AUG 8 DAGAR HÄR

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Reseledare Christina Falkengård
 • Tågresa Stockholm – Mora*
 • Flyg Kiruna - Stockholm
 • Del i dubbelrum med frukost
 • 7 luncher
 • 6 middagar
 • Resa på Inlandsbanan enligt program med Inlandsbanekort inkl. platsbokning
 • Entréer till Zorngården och Zornmuseet
 • Entré till Peterson-Bergers Sommarhagen, Jamtli, Nybyggarmuseet, Inlandsbanemuseet
 • Entré och visning på Silvermuseet, Jokkmokks tenn och Ajtte
 • Bussresor 7 dagar enligt program
TILLVAL:

Enkelrumstillägg: 1790 kr

Grädde på moset
En dag extra i Kiruna och Gällivare.
Del i dubbelrum 950 kr
Enkelrum 1300 kr

*tillägg kan tillkomma om annan ort

Höjdpunkter

 • Inlandsbanan - Resan är målet
 • Jamtli med Nationalmuseum
 • Klappa älgar på Moose garden
 • Kasta snöboll ovanför trädgränsen
 • Midnattssol
 • Skogssameläger i Båtsuoj
 • Världsarvet Laponia

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
MORA - ÖSTERSUND

Vi möts i Mora vid stationshuset. Här ska vi hinna se Zorngården och Zornmuseet innan vi äter vår första lunch tillsammans. Vi stiger sedan på tåget för vår resas första etapp på Inlandsbanan. Vi åker norrut, passerar blånande sjöar, fäbovallar och ett björnide. Middag äter vi på Skicenter i Åsarna. Väl i Östersund går vi av tåget vid Västra station och sneddar över Stortorget till vårt hotell. (L, M)

 

OBS – LÄS MER OM AVRESAN 8 AUG 8 DAGAR HÄR

Dag 2
ÖSTERSUND

Utflykt på Frösön och i Östersund. Det handlar om Pettersson Bergers Sommarhagen, Frösö Kyrka och Frösö Handtryck. Efter lunch med lokala råvaror tar vi oss an Jamtli där både länsmuseet, Jämtlands Skansen och Nationalmuseums filial väntar. Fri hemgång. På Moose Garden får vi klappa älgar och äta en jämtländsk middag. (F, L, M)

Dag 3
ÖSTERSUND - VILHELMINA

Tidig frukost och promenad till tåget som för oss norrut. I Sikås blir det förstärkt elvakaffe. Birgitta har bakat. Avstigning i Vilhelmina där buss möter för incheckning på hotellet med utsikt över Volgsjön. Vi drar ”inåt marka” för att äta på Anna- Lisas och titta på kyrkbyn i Fatmomakke. Vi kör sedan mot Stekenjokk och hoppas att vintern har lämnat kvar så mycket snö att vi kan kasta snöboll och förundras över hur en hel gruva kan ha försvunnit. På hemvägen stannar vi vid Trappstegsforsen innan bussen för oss in på en smal väg vid Malgomajsjön. Där väntar sameparet och slöjdarna Sven-Åke och Doris Risfjäll med middag i sin ombyggda åttkantsloge. Det är sent innan vi är hemma på hotellet. (F, L, M)

Dag 4
VILHELMINA - ARJEPLOG

Lite sovmorgon innan vi samlas på det lilla nybyggarmuseet och får knyta ihop gårdagens upplevelser och fortsätter till Risfjells ateljé och lär oss mer om samiskt hantverk. I Sandnäsjön får vi på dagens lunch och hinner äta innan vi passerar Vindelälven och får en paus i Sorsele som både räcker till att köpa kaffe och se Inlandsmuseet i packboden. I Arvidsjaur väntar buss som tar oss till K4- regementet som ska få återuppstå. Sedan tittar vi på Arvidsjaur och Vebacken innan vi kör mot Slagnäs och Gasa där Lotte och Tomme Svensson tar emot i sitt skogsameläger i Båtsuoj. Där är inga frågor fel och vi äter middag vid elden vid eller i kåta och träffar renar. Alla får smaka på renmjölk och den som vill får kasta lasso. Vi kör sedan genom grannast tänkbara landskap mot Arjeplog och får på Silverhatten upptäcka hur kartan och verkligheten stämmer. Vårt hotell ligger vid Sveriges djupaste sjö och midnattssolen kan vara nära. (F, L, M)

Dag 5
ARJEPLOG - JOKKMOKK

På Silvermuseet väntar filmen om Arjeplog innan vid får ta oss an museets märkligheter insamlade av den legendariske Lappmarksdoktorn. Drottnings Kristinas kyrka ligger också vid Hornavans strand och det finns möjligheter att kunna få titta på Doktorns bostad. Framme i Arvidsjaur hinner man gå en tur i samhället. Den som tycker att tåget går åt fel håll när vi lämnar Arvidsjaur har förstås både rätt och fel, men vi kommer till Moskosel och där finns kaffemöjligheter och byns eget rallarmuseum. Strax före Jokkmokk, obligatoriskt stopp vid Polcirkeln. Framme i Jokkmokk får vi hjälp med vår packning medan vi går till hotellet. Den som behöver får åka bil. Middag. (F, L, M)

Dag 6
JOKKMOKK - GÄLLIVARE

Dagens första stopp blir vid gamla kyrkan med sin bogårdsmur och spännande historia. Besök på Jokkmokks tenn innan vi stannar vid Ajtte och ser en film och bekantar oss med ett av Sveriges finaste museer där vi också möter världsarvet
Laponia. Mot Vuollerim och lunchen med något som du säkert har hört talas om men kanske inte smakat. Innan vi kör vidare mot kraftverkshistoria i form av övergivna vattenbyggarsamhället Messaure, dammen och Harsprånget innan vi stiger in på Porjus gamla kraftstation där vi får se och förstå hur vatten blir till kraft. Tillbaka i Jokkmokk äter vi middag innan vi finpromenerar till stationen och tåget. Sista etappen mot Gällivare går över den gamla potatisåkern och vidsträckta myrar innan vi kliver av vid banans grannaste station. Du hinner ta på en tröja och ladda om innan buss hämtar för färd upp på Dundret och midnattssolen. Våffla med hjortronsylt väntar. (F, L, M)

Dag 7
GÄLLIVARE - KIRUNA - STOCKHOLM

Buss hämtar för att vi ska ta en titt på Gällivare och Malmberget med den dramatiska gropen och Mellanområdet. Sedan väntar ovanjordsgruvan Aitik där vi får bekanta oss med världens största grävskopor och dumprar vars däck kostar 300 000 kronor. Styck. Lunch innan bussen tar oss vidare till Kiruna där vi hinner se gamla kyrkan och nya kommunalhuset utifrån innan bussen går till flygplatsen. (F, L)

Dag 8: TILLVAL
GRÄDDE PÅ MOSET

TILLVAL: GRÄDDE PÅ MOSET (dag 7-8)
För den som inte fått nog checkar vi in på hotell i Kiruna, äter middag på egen hand och sedan tar en promenad i gammalt och nytt tillsammans med en känd spännande Kiruna-politiker.

DAG 8: Nästa dag hämtar buss för att ta oss till Jukkasjärvi där vi promenerar förbi hembygdsgården och till kyrkan med Bror Hjorts altartavla innan vi går på visning och får uppleva istillverkning. Lunch på Ishotellet. Lagom till flyget hem hämtar vår buss. (F, L)

Reseledare

Christina Falkengård

Sverige

Christina Falkengård är journalist och författare till bland annat resehandboken om Inlandsbanan. Hon tar oss med på en mycket speciell resa längs inlandsbanan.

Hotell

Clarion Hotell Östersund****

Läs om hotellet här

Hotell Wilhelmina****

Läs om hotellet här

Hornavan hotell***

Läs om hotellet här

Hotell Jokkmokk***

Läs om hotellet här

Grand hotel Lapland****

Läs om hotellet här

Några av våra resor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev