Fira påsk på Sicilien

Påskfirande på Sicilien

Sicilien har allt – underbara stränder, vacker natur, kultur, gastronomi och magnifika trädgårdar och parker. Vi går i fotspåren av tidigare erövrare som greker, romare, araber och normander på Trapanis och Palermos livliga gator. Under denna vecka kommer vi att få många intryck av denna ö som besjungits och diktats om sedan urminnes tider. Vi bor i hamnstaden Trapani samt mytiska, charmiga och stökiga Palermo i och gör trevliga utfärder. Påsken är väldigt speciell här och vi kommer känna av den atmosfär som präglar ön under hela påskhelgen. Vi upplever en spektakulär långfredagsprosession ”i misteri” i Trapani samt Påskdagens firande i byn Piani Degli Albanesi. Vår reseledare Johan Berg har bott i Italien i 17 år, älskar och kan Sicilien väl.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare
 • Flyg Arlanda - Palermo t/r via München
 • Del i dubbelrum med frukost 7 nätter på 3-4* hotell
 • 5 luncher varav en med vinavsmakning (L)
 • 3 middagar (M)
 • Utfärd Erice med Långfredagsprocession
 • Utfärd Marsala
 • Olivoljeavsmakning
 • Utfärd Piana Delgi Albanesi
 • Besök till Tempeldalen i Agrigento
 • Rundtur Palermo
 • Rundtur Cefalu & Castelbueno
 • Besök och bussresor enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 2 500 kr

Höjdpunkter

 • Långfredagsprosession i Erice
 • Det unika firandet i Piana Degli Albanesi
 • Tempeldalen i Agrigento
 • Trapani & Palermo

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
Skärtorsdag - Trapani

Vi landar i Palermo och har ca 1 timmes transfer till Trapani. Egen tid för lunch, bo in oss och packa upp i lugn och ro. Sen eftermiddag går vi en promenad i staden. Välkomstmiddag på hotellet. (M)

Dag 2
Långfredag - Erice & Procession

Långfredagen inleder vi med en utfärd till det natursköna grekiska templet i Segesta. Efter ett besök i tempelparken fortsätter vi upp till den romantiska och omtvistade bergsbyn Erice. Vi promenerar i och ser oss omkring i kärlekens och vetenskapens Erice.
Åter till Trapani för den spektakulära långfredagsprocessionen ”i misteri” och sedan tar Johan med dem som vill på middag. (F, L)

Dag 3
Påskafton Marsala

Vi reser söderut mot Marsala. På vägen får vi veta mer om saltproduktion när vi stannar till vid saltfälten. Sedan väntar oss ett besök på en olivoljegård där vi får veta mer om olivoljan och delta i en provning av olivolja. Till gården hör en Baglio – siciliansk herrgård där vi får ett personligt mottagande av gårdens alla invånare. Här äter vi en härlig lunch tillsammans med ett glas vin. Vi upplever mer av Marsala och dess för Italien så viktiga historia. Åter till Trapani sen eftermiddag för egen tid för middag på någon av Trapanis mysiga restauranger (F, L)

Dag 4
Påskdagen - Piana Degli Albanesi

Idag fortsätter vi våra upplevelser av norra Sicilien och påsken i Italien. Vi besöker staden Piana Degli Albanesi som på 1400-talet grundades av albaner som flydde undan den osmanska invasionen. Att tillbringa påskdagen här är en speciell och vacker upplevelse i färg och form. Albanernas roll är unik då de inom ramen för den katolska kyrkan har Vatikanens välsignelse att praktisera sina egna riter. Vi äter en traditionell lunch på en så kallad agriturismo utanför staden. Åter till vårt hotell. (F, L)

Dag 5
Annandag påsk - Tempeldalen

Vi reser söderut mot Agrigento. Där ligger den vackert belägna Tempeldalen med en rad väl bevarade tempel. Vi går en guidad tur i parken, som enligt Johan är den vackraste och mest suggestiva arkeologiska platsen på Sicilien. Vi äter en trevlig lunch tillsammans. Vi kommer till Palermo på kvällen och efter en snabb incheckning äter vi middag på eller intill hotellet. (F, L, M)

Dag 6
Palermo

På förmiddagen tar vi en promenad genom den gamla delen av Palermo. Vi besöker den härliga matmarknaden. En upplevelse i ljud och bild – inte bara för maten utan även det ordnade kaoset. Efter en välförtjänt kaffepaus ser vi sedan ett axplock av de viktigaste byggnaderna och monumenten. Palermo har en unik blandning av normandisk, arabisk, bysantinsk och barock arkitektur. Vi avslutar turen för lunch på egen hand. Därefter följer de som vill med till katakomberna med sina kanske något makabra men sevärda mumier. Kvällen tillbringar vi på egen hand på någon av Palermos mysiga krogar. (F)

Dag 7
Cefalú & Castelbono

Idag åker vi längs kusten västerut och upp i de vackra Madonie bergen. Vi börjar med att besöka den charmiga bergsbyn Castelbuono med sitt medeltida slott. Vi provar några lokala specialiteter och har lite egen tid innan vi åker ner till vackert belägna Relais Santa Anastasia. Det är ett gammalt kloster som byggts om till hotell och vingård. Paolo visar oss runt med van hand och en passion för sina viner. På hemvägen stannar vi till i pärlan vid kusten, Cefalú med sin världsberömda normandiska Katedral. På kvällen äter vi gemensam avskedsmiddag. (F, L, M)

Dag 8
Hemresa

Vi lämnar Palermo efter frukost och åker ut till flygplatsen för hemresa. (F)

Reseledare

Johan Berg

Italien, Terracina, Sicilien, Korsika, Sardinien & Bergslagen

Johan Berg har bott i Italien i 17 år och kan sitt "andra" land väldigt väl. Han berättar om både historia och människor på ett underhållande sätt.

Hotell

Hotel Crystal Trapani

 

Läs mer om hotellet här

Hotel Mediterraneo Palermo

 

Läs mer om hotellet här

Bra att veta

På denna resa besöker vi både små och äldre städer med trappor och ojämna markförhållanden. Många guidade rundturer sker till fots, vi rekommenderar att man kan gå på egen hand under en rundtur på 1-2 tim.
Detta är en gruppresa med cirka 25 – 35 deltagare.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev