Påsk på Sicilien

- med traditionell påskfirande på västra Sicilien

Sicilien har allt – underbara stränder, vacker natur, kultur, gastronomi och magnifika trädgårdar och parker. Vi går i fotspåren av tidigare erövrare som greker, romare, araber och normander på Trapanis och Palermos livliga gator. Under denna vecka kommer vi att få många intryck av denna ö som besjungits och diktats om sedan urminnes tider. Vi bor i hamnstaden Trapani samt mytiska, charmiga och stökiga Palermo samt Agrigento där vi får uppleva den mytomspunna Tempeldalen. Påsken är väldigt speciell här och vi kommer känna av den atmosfär som präglar ön under hela påskhelgen. Vi upplever en spektakulär långfredagsprosession ”i misteri” i Trapani samt Påskdagens firande i byn Piani Degli Albanesi. Vår reseledare Johan Berg bodde i Italien i 17 år och kan Sicilien väl.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare
 • Flyg Arlanda - Palermo t/r via Zurich
 • Del i dubbelrum med frukost 7 nätter på 3-4* hotell
 • 5 luncher (L)
 • 6 middagar (M)
 • Utfärd Erice & Segesta
 • Utfärd Baglio & Saltfälten
 • Olivoljeavsmakning
 • Utfärd Piana Delgi Albanesi
 • Guidad rundtur Tempeldalen i Agrigento
 • Rundtur Palermo
 • Rundtur Cefalu & Castelbueno
 • Besök till 2 vingårdar med vinprovning
 • Besök och bussresor enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 3 500 kr

Höjdpunkter

 • Långfredagsprosession
 • Det unika firandet i Piana Degli Albanesi
 • Tempeldalen i Agrigento
 • Trapani & Palermo

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2023-04-04
Resa: Påsk på Sicilien
Dagar: 8
Pris: 20250 kr
Platser: Väntelista

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
AGRIGENTO

Vi landar i Palermo, vi reser söderut mot Agrigento och den vackert belägna Tempeldalen. Vi får våra rum och vi ser området samt äter en god middag på hotellet. (M)

Dag 2
TEMPELDALEN & MARSALA

Vi börjar dagen med en guidad tur i Tempeldalen, som enligt Johan är den vackraste och mest suggestiva arkeologiska platsen på Sicilien. Vi reser norrrut läng kusten till Marsala, där vi börjar med en rundtur i staden innan vi intar en lättare måltid med vinprovning hos Carlo Montalto som beskriver sina viner med andakt och vi får prova olika marsalaviner. Vidare till Trappani. Väl framme i denna kuststad, möts vi av vacker arkitektur från 1300-talet, medeltidskonst och pittoreska små gator och torg. Stadens historia går tillbaka till elymerna och är en viktig fiskehamn och porten till Egadiska öarna. Vi får våra rum på vårt centralt belägna hotell. Gemensam middag på hotellet. (F,L,M)

Dag 3
SKÄRTORSDAG – ERICE & SEGESTA

På morgonen visar Johan er Trappani under en intressant promenad. Nu väntar en utfärd till det natursköna grekiska templet i Segesta. Efter ett besök i tempelparken fortsätter vi upp till den romantiska och omtvistade bergsbyn Erice. Här väntar en god lunch och vi ser oss omkring i kärlekens och vetenskapens Erice. Åter till Trapani, för lite egen tid. Middag på hotellet. (F, L,M)

Dag 4
LÅNGFREDAG - BAGLIO & PROCESSION

Vi besöker saltfälten för att lära oss mer om traktens saltproduktion. Sedan väntar oss ett besök på en olivoljegård där vi får veta mer om olivoljan och delta i en provning av olivolja. Till gården hör en Baglio –
siciliansk herrgård där vi får ett personligt mottagande av gårdens alla invånare. Här äter vi en härlig lunch tillsammans med ett glas vin. Åter till Trapani för att uppleva den spektakulära långfredagsprocessionen. På långfredagen bärs tjugo trä statyer, känd som Misteri, genom gatorna av utklädda medborgare. Vi får ta del av de lokala traditionen och möter stadens invånare. Dessa skulpturer finner man resten av året i Chiesa del Purgatorio. Mot kvällen gemensam middag på hotellet. (F, L, M)

Dag 5
PÅSKAFTON - PALERMO

Vi reser mot Palermo, väl framme lämnar vi våra väskor på hotellet och möter vår lokalguide Loredana. Hon visar oss under en promenad den gamla delen av Palermo. Vi besöker den härliga matmarknaden. En upplevelse i ljud och bild – inte bara för maten utan även det ordnade kaoset. Vi ser ett axplock av de viktigaste byggnaderna och monumenten. Palermo har en unik blandning av
normandisk, arabisk, bysantinsk och barock
arkitektur. Vi avslutar turen med lunch på egen hand. Därefter följer de som vill med till katakomberna med sina kanske något makabra men sevärda mumier.
Till kvällen gemensam middag på hotellet. (F, M)

Dag 6
PÅSKDAGEN - PIANA DEGLI ALBANESI

Idag fortsätter vi våra upplevelser av norra Sicilien och påsken i Italien. Vi besöker staden Piana Degli Albanesi som på 1400-talet grundades av albaner som flydde undan den osmanska invasionen. Att tillbringa påskdagen här är en speciell och vacker upplevelse i färg och form. Albanernas roll är unik då de inom ramen för den katolska kyrkan har Vatikanens välsignelse att praktisera sina egna riter. Vi äter en traditionell lunch på en så kallad agriturismo utanför staden. Åter Palermo sen eftermiddag. Egen kväll i Palermo. (F, L)

Dag 7
CEFALÚ & CASTELBONO

Idag åker vi längs kusten västerut och upp i de vackra Madonie bergen. Vi lär känna den charmiga bergsbyn Castelbuono med sitt medeltida slott under en trevlig rundvandring. Nu väntar en trevlig lunch innan vi beger oss till den vackert belägna Relais Santa Anastasia, ett föredetta kloster som idag är en vingård. Paolo visar oss runt med van hand och en passion för sina viner, turen avslutas med en trevlig vinprovning. På hemvägen stannar vi till i pärlan vid kusten, Cefalú med sin världsberömda normandiska Katedral. Gemensam avskedsmiddag på lokal restaurangi Palermo. (F, L, M)

Dag 8
HEMRESA

Lite egen tid på förmiddagen innan vi lämnar Palermo och åker ut till flygplatsen för hemresa. (F)

Reseledare

Johan Berg

Italien, Terracina, Sicilien, Korsika, Sardinien & Bergslagen

Johan Berg har bott i Italien i 17 år och kan sitt "andra" land väldigt väl. Han berättar om både historia och människor på ett underhållande sätt.

Hotell

AGRIGENTO: Grand Hotel Mose **** (1 natt)

Hotel Grand Hotel Mosè är ett 4-stjärniga hotell beläget strax utanför staden Agrigento. Faciliteter: Restaurang, Bar, Hiss, fri WiFi, Utomhuspool Rum: Luftkonditionering, WC, Dusch/bad, TV, minibar, värdeskåp

Läs mer om hotellet här

Trapani – Hotel Vittoria**** (3 nätter)

Trapani – Hotel Vittoria****
Hotel Vittoria är centralt beläget nära den gamla stadsdelarna och havet. Ett familjeägt hotell sedan fem generationer som erbjuder en personlig service. Hotel Vittoria har ett utmärkt läge i centrala Trapani, bara 50 meter från stranden och 10 minuters promenad från gamla stan. Du får kostnadsfri tillgång till Wi-Fi. Rummen på Vittoria Hotel är luftkonditionerade och har kabel-TV och minibar. Vittoria har en vänlig, flerspråkig personal som alltid finns tillgänglig. Dessutom finns rumsservice dygnet runt. Det finns en lounge och en irestaurang samt bar. En utmärkt kontinental frukost serveras.

Läs mer om hotellet här

PALERMO: Hotel Mercure Palermo Centro **** (3 nätter)

Hotel Mercure Palermo centro är ett 4-stjärniga hotell idealiskt beläget i Palermo med ca 15 minuters promenad till katedralen. Faciliteter: Restaurang, Bar, Hiss, fri WiFi Rum: Luftkonditionering, WC, Dusch/bad, TV, minibar, värdeskåp

Läs mer om hotellet här

Bra att veta

På denna resa besöker vi både små och äldre städer med trappor och ojämna markförhållanden. Många guidade rundturer sker till fots, vi rekommenderar att man kan gå på egen hand under en rundtur på 1-2 tim.
Detta är en gruppresa med cirka 25 – 35 deltagare.

Några av våra resor