Skåne

Traditionella Skånska Gästgiverier, destillerier, ön Ven, Lunds Domkyrka

Välkommen att uppleva och upptäcka Skåne med Hven. Vi har lagt tonvikten vid att göra denna resa lite annorlunda än de sedvanliga resorna på detta håll, den är unikt framtagen för SvD Accent. Lite mer personligt och skräddarsytt. Skåne är inte bara platta åkrar, utan ett landskap som är rikt på omväxling med mjukt kuperat backlandskap, bokskogsklädda åsar, blänkande sjöar och milsvida sandstränder. Förutom detta skall tilläggas dess intressanta historia med stora byggnadsverk, från både danska och svenska byggherrar. Från småstadsidyller med väl bevarade korsvirkeshus till storstädernas pulserande liv. Skåne är känt för sin matkultur, på denna resa skall ni få smaka på landskapet och uppleva det tillsammans med vår omtyckte och kunnige reseledare Jöran Nielsen, själv en glad Skånepåg. Vi skall prova på en del av de Skånska delikatesser som Skånskt smörgåsbord, äggakaga, spiddekaga, sillanrättningar & Vens färska fisk samt smaka på lokala drycker som whisky & akvavit. Följ med på en kulinarisk resa i Skåne.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Ciceron Jöran Nielsen
 • Tågresa Stockholms C - Skåne t/r
 • Bussresa 4 dgr i Skåne
 • Del i dubbelrum med frukost 3 nätter (F)
 • 3 luncher (L)
 • 3 middagar (M)
 • 3 provsmakningar (P)
 • Utfärd till Ven med båt & rundtur
 • Rundtur Snälleröd destilleri
 • Rundtur Klackabacken bryggeri
 • Besök Spirit of Hven
 • Besök Lunds Domkyrka
 • Rundturer i Ystad & Landskrona
 • Besök Sofieros parker
 • Besök på Tycho brahe Museet
TILLVAL:

Enkelrum: 950 kr

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2020-10-01
Resa: Skåne
Dagar: 4
Pris: 11950 kr
Platser: Väntelista

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
LUND, LANDSKRONA

Resan går med tåg genom ett vackert svenskt landskap till det gemytliga Skåne. Vi anländer till Lund, där Jöran välkomnar på stationen med buss. Vi tar oss en titt på studenternas stad
Lund. En styrkande eftermiddagsfika på något av de trevliga caféerna innan vi besöker den 900 år gamla Domkyrkan med det medeltida uret Horologium Mirabile Lundense, ”Det underbara uret i Lund”. Därefter har vi en halvtimmes bussfärd till Landskrona där vi ska bo två nätter. Jöran visar oss sin stad, Landskrona med slott och vackra trädgårdar, Sveriges äldsta koloniträdgårdar. Jöran berättar om ”landets krone” en gång tänkt som Kalmarunionens huvudstad och senare som vårt försvarsfäste mot Danmark. Vi ser även det idylliska fiskeläget Borstahusen. På kvällen kanske en kvällspromenad längs ”linjen” – så som Selma Lagerlöf? Selma bodde och verkade i 13 år som lärarinna i Landskrona och skrev här de första kapitlen i Gösta Berlings saga. Gemensam middag. (F, M)

Dag 2
VEN

Idag ska vi upptäcka Tycho Brahes ö Ven. Jöran Nielsen och en lokalguide visar oss runt på denna före detta danska ö i Öresund. Vi får veta mer om Ven, dess historia och livet på ön för
de ungefär 360 fast boende. Här finns minnen av astronomen, astrologen och multivetenskapsmannen Tycho Brahe som levde på ön på 1500-talet. Ven har ett eget destilleri, Spirit of Hven vars produkter prisbelönats världen över. Rundtur, information om produkterna och provsmakning. Ven är även känt för att ha Europas nordligaste odling av durumvete till pasta.
Under dagen serveras en lokalt producerad måltid till lunch. Vi lämnar Ven under eftermiddagen med färjan till Landskrona. De som önskar kan gå en trevlig promenad med Jöran längs
”linjen”, lustbåtshamnen och till medeltidsborgen Citadellet och det vackra koloniområdet. Eller så tar du en sväng i centrum med dess 1800-tals rådhus och flera butiker. Gemensam
middag. (F, P, L, M)

Dag 3
SOFIERO, SPÅNGEN, SNÄLLERÖDS DESTILLERI, YSTAD

Vi följer Öresund till Sofiero, vars historia börjar 1864 när prins Oscar och hans hustru Sophia av Nassau besöker sundets pärla – Helsingborg. Det unga paret förälskar sig i den vackra utsikten, de skogsklädda ravinerna och närheten till Danmark och köper Skabelycke, ett stycke norr om Helsingborg, för att där bygga sitt sommarslott Sophiero. Vi fortsätter genom vackra Skäralid till Spångens Gästgiveri, känt från filmen med Edvard Persson. Här äter vi deras välkända Skånska smörgåsbord. På vägen till Ystad gör vi ett besök vid Snälleröds destilleri, som har anor från 1700-talet och har idag återupplivat traditionen och hantverket att tillverka snaps på traditionellt sätt och med svenska smaker. Vi fortsätter färden genom det leende och böljande skånska landskapet med ett kort stopp vid Frithiof Nilsson Piratens Vollsjö till Wallanders och Ernst-Hugo Järegårds Ystad där vi checkar in på vårt hotell. Vi bor på Hotel Continental, där Wallander hade sin egen plats. På kvällen avnjuts en god middag med tema ”Wallander”. Gemensam middag. (F, L, P, M)

Dag 4
WALLANDERS YSTAD, BRÖSARPS GÄSTGIFVERI, KLACKABACKEN BRYGGERI

Vi börjar dagen med en guidad rundtur av Ystad med tema Wallander och får en djupare inblick i seriens miljö. Stan har många fina äldre hus som vittnar om ett rikt historiskt förflutet.
Succén med Wallanderserierna har gett Ystad många turister från när och fjärran. Lite egen tid att utforska Ystad, och ta gärna en fika på Fridolfs konditori. Vi lämnar Ystad och beger oss mot Brösarp Gästgifveri, där vi skall få smaka deras specialitet Skånsk Äggakaka med varmrökt Fläsk och rårörda Lingon. Brösarp var utsedda till Årets Krog i Skåneland 2018 – ”Med skånelands bästa äggakaka och ett hemtrevligt bemötande är detta det mest klassiska gästgifveri man kan tänka sig” – Skåneländska gastronomiska akademien Vi stannar till i Åhus och får njuta av havsutsikten innan vi besöker Klackabackens Bryggeri, kända för sin goda öl, vi avslutar vår resa med en trevlig ölprovning. Vi får veta mer om deras produktion och filosofi. Sen eftermiddag beger vi oss till Hässleholm för hemresa med tåg. Åter Stockholm sen kväll. (F, L, P)

Reseledare

Jöran Nielsen

Skottland, Irland, Holland, Frankrike, Tyskland, Danmark, Sverige

Jöran är kanske vår mesta reseledare, ständigt på resande fot. Med enorm kunskap och roliga anekdoter gör han resan till ett sant nöje!

Hotell

Hotell Öresund***

Läs om hotellet här

Hotel Continental Ystad****

Läs om hotellet här

Bra att veta

Detta är en gruppresa om ca 25 personer.

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och max antal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit. Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med mindre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader utomhus ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Välkommen på en upplevelseresa i vårt blommande Sverige!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev