Värmlandsäventyr

En resa i Selma Lagerlöfs och Alfred Nobels fotspår med spa och avkoppling

I Värmlands djupa skogar vandrar varg och björn omkring som de alltid gjort. I stugorna i älvdalen ljugs det frisk, som man alltid gjort. I landskapets samhällen och städer samsas den moderna IT-världen med gamla seder och bruk. ”Dä årner sä” säger värmlänningen och litar förtröstansfullt på turen. Lika storslagen som naturen är, lika underfundiga och småroliga är de människor som befolkar Värmland. En av dem har slående likheter med Selma Lagerlöf, i alla fall till det yttre. Hennes namn är Elma Lagerlöf, okänd, oäkta ”syster” till Selma. Denna dam ur vars mun man får höra både stort och smått, sant och osant, följer med oss på vår Värmlandsäventyr. Hon känner alla – Gustaf Fröding, Fridolf Rhudin, Tage Erlander, Sven – Ingvars och ett par tjog andra Värmlandsprofiler. Inte nog med det, hon lyckas med att locka fram dem också. Ofta kallar hon sig för Elma, en märklig dam i vars sällskap det mesta tycks kunna hända. Med henne i bussen blir det ett riktigt Värmlandsäventyr. I tvär kontrast till jäkt och stress har vi valt att bo på Selma Spa, som är ett andningshål i tillvaron. Allt uppbyggt kring fyra hörnstenar. Flärd och skönhet. God och nyttig mat. Motion på land och i vatten. Utrymme för alla själar. Kikki Fjelde möter bussen i Karlskoga.

Resan är unikt framtagen för SVD Accent.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Kikki Fjelde – levandegör Värmlands kulturpersoner som guide och reseledare
 • Bussresa 4 dagar
 • Del i dubbelrum på Selma Spa med frukost (F)
 • Tillgång till Selma Spa faciliteter, gruppträning och pooler
 • 4 middagar (M)
 • 3 luncher inkl måltidsdryck (L)
 • Besök & visning Alfred Nobels Björkborn
 • Besök & visning Mårbacka minnesgård
 • Besök Julmarknad Mårbacka
 • Besök Borgvik
 • Besök Klässbol
 • Besök & visning Lars Lerins Sandgrund
TILLVAL:

Enkelrum: 950 kr

Ca avresetid från Cityterminalen 08.00 dag 1
Man kan även ansluta i Örebro.
Ca ankomstid Cityterminalen 18.00 dag 4

Höjdpunkter

 • Kikki Fjeldes uppskattade guidningar och kunskap
 • Mårbacka
 • Lars Lerins Sandgrund
 • Selma Spa faciliteter

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2020-10-29
Resa: Värmlandsäventyr
Dagar: 4
Pris: 11450 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
NOBELS BJÖRKBORM, SELMA SPA

Avresa från Cityterminalen i Stockholm. Vi börjar äventyret i Karlskoga med en god lunch. Här möter vi Kikki Fjelde vår ciceron och reseledare. Vårt första besök sker på Alfred Nobels Björkborn – Nobels sista svenska hem. Den store donatorns ande svävar över herrgården och han liksom dyker upp…eller är det hans husa fröken Larsson…I laboratoriet möter vi hans uppfinnarvärld. Färden går vidare till Kristinehamn och Picassostatyn där vi även får höra om galeaser och annat. När vi beskådat den märkliga skulpturen kör vi vidare mot dagens mål: Selma Spa i Sunne. Här finns möjlighet att njuta av hotellets fina spa med fri tillgång till bubbelpool, torrbastu, ångbastu och ett stort utbud av hotellets egna aktiviteter. På kvällen äter vi en gemensam middag. (L,M)

Dag 2
JULMARKNAD MÅRBACKA & SPA

Lång skön frukost inleder dagen innan vi åker till Mårbacka. Ett besök på Selma Lagerlöfs Minnesgård får inleda besöket. Sedan vidtar Svenska Slottsmässors julmarknad på Mårbacka. Du hittar allt från mathantverk till halmbockar, smycken och ett stort utbud av tomtar och annat som hör julen till. Man äter med fördel sin lunch i något av de många matbodar som finns. Så småningom återvänder vi till hotellet via en liten tur i Sunne. Skön eftermiddag på hotellet, passa på att prova ett träningspass eller koppla av i poolen innan vi äter en gemensam middag. (F, M)

Dag 3
BORGVIK & KLÄSSBOL

Efter frukost beger vi oss iväg västerut i Värmland. Vi ska besöka Borgvik – ett fantastiskt stycke industrihistoria. När Borgviks Bruka lades ner 1924 var det Sveriges största hytta. Härifrån kom smidesjärn ut i alla världens hörn. Vi vandrar runt i hyttruinen innan färden går vidare till Klässbols Linneväveri. Efter guidning står tiden till eget förfogande. Vi åker nu till Arvika för en god lunch på anrika Gate Gästgiveri. Här har det lagats god mat sedan 1700-talet. Efter maten beger vi oss åter till Sunne, vi har eftermiddagen till att njuta av Selma Spa faciliteter och träningsprogram. Gemensam middag senare på kvällen. (F,L,M)

Dag 4
LARS LERIN OCH HEMRESA

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss till Karlstad. Här ska vi få en introduktion i Lars Lerins bildvärld vid besöket på hans konsthall Sandgrund. När guiden berättat färdigt finns tid att ströva runt bland bilderna på egen hand. Vi äter lunch serveras invid Klarälven.Återstår sedan endast att vinka farväl till lokalguiden och styra mot hemorten. (F,L)

Reseledare

Kikki Fjelde

Sverige, Norge

Kikki, vår äkta värmlandska levandegör flera värmländska personligheter med humor, värme och djup kunskap. Hon verkligen har en otrolig kunskap om sitt landskap som hon förmedlar på ett underhållande sätt.

Hotell

Selma Spa i Sunne

Under vår vistelse har vi fri tillgång till hotellets spa, träning och avkoppling.

Här finns spaområde med pooler inom- och utomhus, bubbelpool samt bastu.
Alla instruktörsledda pass på vårt dagsprogram som yoga, vattenträning, core, body pump, spinning, tabata med mera ingår. I gymmet har du maskiner och fria vikter.
Morgonrock och badtofflor till låns.

Spabehandlingar
På behandlingsmenyn erbjuder vi massage i olika former, kroppsbehandlingar, ansiktsbehandlingar, kurbad, basturitualer och mycket mer
Önskar ni boka behandlingar ber vi er kontakta vår salongsbokning i god tid före ankomst, uppge bokningsnummer (fås från ReseSkaparna)
Tel 0565-166 10 eller reservation@selmaspa.se WWW.SELMASPA.SE

Bra att veta

Detta är en gruppresa om ca 25 personer.

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och max antal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit. Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med mindre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader utomhus ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Välkommen på en upplevelseresa i vårt blommande Sverige!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev