Vattnäs operafestival

- Världspremiär av ”Im Treibhaus” i Vattnäs Konsertlada utanför Mora

Vi är glada över att ha kunnat säkra biljetter till världspremiären av kammaroperan ”Im Treibhaus” i Zorns älskade Dalarna. När högsommaren står i sitt mest väldoftande flor stundar en underbar tid i vårt mest svenska landskap Dalarna. Många konstnärer, författare, tonsättare och andra kulturpersoner har här skapat ett hem och vi skall få besöka Zorngården, Anders Zorns och Emma Lamms hem. Med oss på resan har vi reseledare och guide Linnéa Sallay och vi bor en natt på det anrika fyrstjärniga Mora hotell & Spa, i hjärtat av Dalarna.

Vattnäs Konsertlada uppfördes på privat initiativ av makarna Larsson och Eliasson. De ville skapa en ren och vacker spelplats för klassisk musik i en bygd som sedan århundraden har varit fylld av hantverk, konst och musik, sprunget ur människors behov av det vackra i mörkret. Här samsas stora stjärnor med unga och lovande förmågor. Miljön är fantastisk och musikerna är bland världens bästa. Hovsångerskan Pers Anna Larsson, själv bördig från Vattnäs, är konstnärlig ledare för Vattnäs Konsertlada. Hon har etablerat sig som en av Sveriges ledande sångerskor på den internationella arenan och prisas för sin intelligens, innerlighet och för röstens vackra sammetslyster.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Musikkunnig reseledare Linnéa Sallay
 • Bussresa 2 dagar enligt program
 • Del i dubbelrum med frukost
 • Tvårättersmiddag
 • Operabiljett Im Treibhaus
 • Entré till Zorngården och Zornmuséet
 • Besök till Anders Hansers fotoutställning
 • Guidad tur till Fryksås
TILLVAL:

Enkelrum: 550 kr

Avresetid & Plats: 08.30 från Cityterminalen
Slutliga tider & platser meddelas i avresemeddelandet ca 2 veckor före avresa.

Höjdpunkter

 • Operaföreställningen
 • Linnéas musikaliska kunskaper
 • Anders Hansers utställnning

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Inga avresor tillgängliga.

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
ZORN & OPERAFÖRESTÄLLNING

På Haganäs Herrgård vid vackra Ösjöns strand äter vi gemensam lunch och fortsätter sedan färden mot Mora där vi checkar in på vårt hotell. Vi får en visning av Zorngården, Anders Zorns och Emma Lamms hem – ett hem som ännu berättar om ägarnas liv och verk. Här var Zorn kung i sitt eget rike och samlade konstnärsvännerna men även spelmän och kullor. Hemmet är en fascinerande blandning av Morastuga, vikingahall och hemtrevligt engelskt 1800-tal. Avfärd mot Vattnäs som ligger mellan Mora och Orsa, vid Orsasjöns strand där vi får ta del av ”Im Treibhaus”. Här får vi kanske svaren på hur Wagner plötsligt skrev om den renaste kärleken, den starkaste dödslängtan och dessutom kunde skapa ett så trovärdigt och mångbottnat, komplext kvinnoporträtt?! I rollen som Mathilde ser vi Pers Anna Larsson, och Richard Wagner levandegörs av Göran Eliasson. I övriga roller hör vi Amelia Jakobsson som Minna Wagner, Rebecka Fjällsby som Cosima von Bülow, Ulrik Qvale gör Otto Wesendonck samt Philip Björkqvist som Johannes Brahms. Buss åter till Mora hotell där tvårättersmiddag väntar. (L, M)

Dag 2
ANDERS HANSER & FRYKSÅS

Efter frukost och en skön morgon på vårt hotell gör vi ett besök i Orsa för att se ABBA-fotografen och globetrottern Anders Hansers unika fotoutställning. Anders Hanser föddes in i dalakulturen då hans mamma Hanser Lina Göransson var operasångerska och Hugo Alfvéns solist i Siljanskören. Anders gudmor och hennes man tillhörde makarna Zorns närmaste vänkrets i Mora. I deras hem i Orsa fanns åtskilliga personliga hälsingar från konstnären, något som etsades fast hos Anders under hans uppväxttid. Resan går vidare upp mot det mycket vackert belägna Fryksås med vida vyer och Smidgården för lunch. Vi befinner oss nu i en av Sveriges äldsta och största fäbodmiljöer med anor från 1500-talet. Åter mot Stockholm där vi beräknas vara tillbaka ca kl. 19. (F, L)

Dag
Operan Im Treibhaus

Im Treibhaus
Operan Im Treibhaus med musik av Staffan Storm och librettodebut av Ebba Witt-Brattström handlar om Mathilde Wesendonck och Richard Wagner och tillkomsten av ett av musikhistoriens mest omtalade och älskade verk. Tristan och Isolde, som skapades under en himlastormande och förbjuden förälskelse mellan två kulturpersoner, skilde sig markant från Richard Wagners övriga produktion. Det råder ingen tvekan om att Mathilde Wesendoncks medverkan i skapandet av kärleksoperan var betydande men efter premiären skulle Wagner förneka hennes del i verkets tillkomst. Mathildes poesi och dramatik kom att förlöjligas och förminskas av eftervärlden. Finns det plats för en skapande kvinna bredvid en genial man? Vem var Richard Wagners Isolde? Varför skrev han plötsligt om den renaste kärlek, den största dödslängtan och skapade ett så fullkomligt trovärdigt och mångbottnat kvinnoporträtt?

 

Läs mer om operan

Om konsertladan

Reseledare

Linnéa Sallay

Sverige, Musikresor

Linnéa har en gedigen musikutbildning och är en av våra mest uppskattade reseledare. Därtill Auktoriserad Stockholmsguide

Hotell

MORA HOTELL & SPA

Med oslagbar utsikt över Siljan och endast 100 meters avstånd från Vasaloppets målgång, Zornmuseet och Zorngården är närheten till dalakulturen total. Njut av härlig dalanatur samtidigt som du bor bekvämt och centralt på ett hotell med hög standard. Hotellet satsar på lokalproducerade råvaror, som resulterar i smakrika rätter.

Läs mer om hotellet

Några av våra resor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev