Budapest och Eger

Matupplevelser, termalbad & Pusztan

En drömresa till Ungern med matupplevelser, termalbad, hästuppvisning och musik. Ett av Ungerns vindistrikt kombinerat med termalbad samt vackra världsstaden Budapest som bjuder på ett behagligt klimat, god mat och högklassigt musikliv. Vi gör trevliga utfärder varav en till Pusztan där vi ser en otrolig hästuppvisning på herrgården Tanyacsárda och bjuds på traditionell mat och lokal dryck av ägaren. Du får uppleva det mesta av Ungern och vår reseledare Dénes som är uppvuxen i Ungern visar oss sitt hemland på ett kunnigt och omtyckt sätt. Denna resa är unikt framtagen för SvD Accent.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensktalande ciceron Dénes Szász
 • Flyg Arlanda-Budapest t/r
 • Transfer flygplats-hotell t/r
 • Del i dubbelrum m. frukost 4 nätter
 • 2 tvårätterslunch inkl dryck & kaffe
 • Välkomstmiddag, tre rätter, vin/öl
 • Fyrarättersmiddag & vinprovning
 • Utfärd Puzstan med trerätterslunch och hästuppvisning
 • Kryssning på Donau med middag
 • Stadsrundturer i Eger, Budapest & Szentendre
 • Entréer enligt program
 • Utfärd och entré till termalbad i Eger
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 2 000 kr

Höjdpunkter

 • Denés kunskap om sitt land och det sätt han förmedlar det på
 • Utfärd på Puzstan med hästuppvisning
 • Termalbadet i Egerszalók med sina härligt varma källor och mineralrika vatten
 • Mat- och vinupplevelser

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
EGER

Denes möter oss på flygplatsen i Budapest och tar oss med till Eger. På vägen får vi lära oss mer om trakterna. Resan tar ca 2 timmar till den historiska staden Eger. Under stadspromenaden får vi se den vackra barockstadens inre delar med Basilikan, kyrkor och torg. Vi besöker även fortet. Eger är en levande stad med många studenter och besökare. Vinodlartraditionerna är mycket viktiga och det berömda rödvinet “Tjurblodet” kommer härifrån. Incheckning på vårt centralt belägna hotell, som har en trevlig spaavdelning. Nu har vi tid för att upptäcka staden på egen hand. Till kvällen gemensam trerättersmiddag på en lokal krog. (L, M)

Dag 2
TERMALBAD & VINGÅRD

Vi börjar dagen med en utfärd till det ungerska termalbadet i Egerszalók med sina härligt varma källor och mineralrika, hälsosamma vatten. Det finns över 1000 källor i Ungern, vilket endast överträffas av Island i Europa. Vi reser genom vinodlingar och kommer fram till badet som är byggt nära en naturformation av kalk. Det moderna badet bjuder på flera bassänger både inomhus och utomhus. Åter Eger för egen eftermiddag. Till kvällen skall vi besöka vinkällaren Thummerer, som ligger 2 mil utanför staden och är en av de mest kända familjeodlingarna i landet, som tilldelats flertalet fina priser. Vi besöker först den 4000 kvm stora källaren med olika vintunnor och ståltankar och sedan bjuds vi på en middag med tillhörande viner som presenteras av Eva, ägarens dotter. Åter Eger. (F, M)

Dag 3
PUSZTAN & BUDAPEST

Vi lämnar Eger och beger oss mot Pusztan där vi ser en makalös hästuppvisning på herrgården Tanyacsárda. Vi låter oss fascineras av de ungerka csikós (hästskötares) skicklighet att hantera sina hästar. Som avlutning åker vi en kort tur med häst och vagn. Nu väntar en speciell lunch på bondgård. Gården är en gastronomisk upplevelse för både öga och mage, med ”hemma hos känsla”. Ägaren tillagar traktens rätter av lokala råvaror och därtill serveras lokala viner och snaps från granngården. Vi ser även en folkloredansuppvisning. På eftermiddagen åker vi mot vårt hotell i Budapest. Egen kväll i Budapest. Dénes visar de som vill till en trevlig restaurang.(F, L)

Dag 4
BUDAPEST - STADSRUNDTUR & KRYSSNING

Idag får vi se mer av Buda och Pest tillsammans med Dénes. Med buss och till fots upplever vi Buda när vi besöker Slottsområdet med Mathias kyrkan, stadsparken med Hjältarnas torg och vi kör förbi Operahuset längs den vackra boulevarden Andrássy. Vi ser Parlamentet från Fiskarbastionen. Runt lunch besöker vi den omtalade saluhallen, här kan man handla med sig något hem samt inta en enklare lunch. Budapest är en stad av kontraster. Pest är den nyare delen av staden med byggnader i neoklassisk arkitektur, breda boulevarder och många restauranger och caféer. En viktig del i staden utgör de judiska kvarteren. Strax före andra världskriget bodde 200 000 judar i kvarteren. Idag kämpar en engagerad grupp för att behålla den identitet som präglat och präglar Pests distrikt 7. Här finns kosherrestauranger, bagerier, skolor och här är också Europas största synagoga belägen. Vi vandrar ett slag här. Till kvällen ska vi få se stadens ljus under en båtfärd på Donau med middag. (F, M)

Dag 5
SZENTENDRE

På förmiddagen egen tid att utforska staden eller efter en tidig frukost följ med Denes till Széchenyi badet i Stadsparken. Strax före lunch lämnar vi vårt hotell och åker till den pittoreska konstnärsbyn Szentendre, en barockstad från 1700-talet. Det har alltid varit ett mycket omtyckt utflyktsmål och är känt för sina många konstnärsgallerier och utställningar. Vi äter en god trerätterslunch på restaurangen Aranysárkány: landets första privata restaurang som startades under komunismen 1978, pappan oppnade platsen, sonen Attila driver den i dag och står i köket ibland, räknas till de bästa i landet. tillsammans och har sedan lite egen tid handla med något hem eller utforska staden på egen hand. Sen eftermiddag beger vi oss till flygplatsen för hemresa. (F, L)

Reseledare

Dénes Szász

Ungern

Dénes är född i Ungern men har under perioder bott i Sverige och talar flytande svenska. Bor nu i hemlandet och verksam inom turism sedan 1987. Lägger stor vikt på personligt service och att hitta smultronställen vid sidan om turistvägarna.

Hotell

Hotel Eger Park ****

Läge: Hotel Eger ligger bredvid teatern Gardonyi Geza i Egers historiska centrum.
Rummen: WC, dusch/bad, TV, telefon, AC, hårfön, minibar.
Faciliteter: Här finns en restaurang och ett fullt utrustat hälsocenter med gym. Wi-Fi erbjuds utan extra kostnad. Hälsocentret på Eger erbjuder olika pooler och bastur, ett saltrum och medicinska behandlingar.
Adress: 3300 Eger, Szálloda. u. 1-3, Ungern
Tel: +36 / 36 522-200
Hotellets hemsida

Mercure Hotel Budapest ****

Läge: Ligger mycket centralt i Pest, nära till allt: Donau, gågatan, Saluhallen, restauranger, shopping, museum, osv.
Rummen: Luftkonditionering, badrum med badkar, hårtork, minibar, värdeskåp, LCD TV, satellitkanaler, telefon, te & kaffe.
Faciliteter: Hiss, bar, restaurang.
Adress: Kecskemeti utca 14, 1053, Budapest, Ungern.
Tel: (+36)-1-486-8800
Hotellets Hemsida