Budapest med Julmarknad

Budapest kallas för ”Donaus Drottning”. Staden delas av floden Donau i Buda och Pest. På Budas höjder ligger den gamla staden med hus från 1600- och 1700-talet.
Detta är den äldsta delen av staden där de smala medeltidsgatorna ringlar sig fram i den kuperade terrängen. Pest är den nyare delen av staden med byggnader i neoklassisk arkitektur, breda boulevarder och många restauranger och caféer. Vår reseledare Dénes som är uppvuxen i Ungern visar oss sitt hemland på ett kunnigt och omtyckt sätt.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensktalande reseledare
 • Flyg Arlanda-Budapest t/r
 • Transfer flygplats-hotell t/r
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 1 lunch (L)
 • 1 middagar (M)
 • Alla transporter på resmålet
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Kryssning Donau med middag: 900 kr
Enkelrum: 1000 kr

Höjdpunkter

 • Budas höjder och gamla staden
 • Pest och julmarknader
 • Szechenyi badet, Saluhallen och Margarethaön

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM - BUDAPEST

Flyg till Budapest med ankomst vid lunch. Vår lokalguide Dénes möter oss på flygplatsen. Vi börjar med lunch på lokal restaurang. Nu får vi se mer av av Budas höjder. Här ligger den gamla staden med hus från 1600- och 1700-talet och smala medeltidsgator som ringlar sig fram i den kuperade terrängen. Vi njuter av den vackra utsikten från Gellert höjden. Incheckning på vårt centralt belägna hotell. En stunds vila innan vi äter gemensam middag i närheten av hotellet. (L, M)

Dag 2
PEST OCH JULMARKNADER

På förmiddagen får vi se mer av Pest, den nyare delen av staden med byggnader i neoklassisk arkitektur, breda boulevarder och många restauranger och caféer. Vi ser Hjältarnas torg, Synagogan & Operan. Vi avslutar vid lunch och har sedan resten av dagen fri för egna strövtåg. Varför inte besöka någon av Budapests julmarknader? Det finns flera att välja mellan, bland annat på torget utanför St Stephan katedralen och på Vörösmarty torget i slutet av gågatan Váci utca. Här finns det mesta i hantverksväg, keramik, glas, lokala råvaror mm. Glöm för all del inte att smaka den klassiska och fantastiskt goda ungerska marknadsmaten langos. (F)

Dag 3
EGEN DAG/TERMALBAD

En egen dag i Budapest, passa på att besöka Szechenyi badet för ett trevligt termalbad, här finns många pooler med olika temperatur både inom- och utomhus. Andra trevliga besök är saluhallen för shopping och lunch, Margarethaön eller bara strosa och njut av stadens atmosfär. (F)

Frivillig kvällstur – mot tillägg:

En kväll att få se stadens ljus under en båt­färd på Donau med buffémiddag inkl sekt, vin/ öl, kaffe, vatten samt dragspelsmusiker. Transfer hotell – hamn t/r.

Dag 4
BUDAPEST – STOCKHOLM

Transfer till flygplatsen för hemresa. Direktflyg tillbaka till Stockholm Arlanda. (F)

 

Reseledare

Dénes Szász

Ungern

Dénes är vår man i Budapest. Med stor kunskap och humor visar han oss sitt hemland.

Hotell

MERCURE HOTEL KORONA BUDAPEST

Mercure Budapest Korona är ett av Budapests bäst belägna hotell. Det ligger i den vackra stadskärnan, precis där stadens mest populära gågata börjar, och floden Donau, marknadshallen, en rad exklusiva butiker och badhus ligger inom gångavstånd. Utmärkta direktförbindelser med flygplatsen. Vi erbjuder även parkering, gratis wifi i hela hotellet och en relaxavdelning. Välj mellan våra bekväma Privilege-rum och sviter.

Läs mer

Om resmålet

FAKTA OM UNGERN

Huvudstad: Budapest

Officiella språk: Ungerska

Statsskick: Republik

Folkmängd: ca 9 960 000

Valuta: Ungersk forint

Yta-km²: 93 030

Nationaldagar: 15 mars, 20 augusti, 23 oktober

 

Ungern, som till ytan, är något större än Götaland, ligger i Donaubäckenet (Kar­paterbäckenet) i Centraleuropas inland. Floden Donau utgör gräns mot Slova­kien i nordväst innan den vänder söde­rut och skär rakt genom landet från norr till söder. Huvudstad är Budapest och landet gränsar till sju länder, Österrike, Slovakien, Ukraina, Rumänien, Serbien, Kroatien och Slovenien. Ungern har anor från 800-talet och man talar det ugris­ka språket ungerska. Landet gick med i Nato 1999 och är medlemsstat i EU sedan 2004 men har precis som Sverige behållit sin egen valuta. 

Budapest

Huvudstaden består av två delar, Buda och Pest, väster respektive öster om flo­den Donau. 1873 slogs de tre, då skilda städerna, Buda, Pest och Óbuda samman till en enda stad. Strax utanför Óbuda finns än idag spåren av en romersk stad från 100-talet, vid namn Aquincum. Budapest har drabbats av flera stora förstörelser men har alltid återuppstått och har idag en befolkning på omkring 1,7 miljoner. Staden är indelad efter parisiskt mönster i 23 distrikt (kerület) med slottshöjden som första distrikt. Hela storstadsområ­det omfattar Budapest samt ytterligare 80 omgivande kommuner, och har cirka 2,5 miljoner invånare. Staden ligger gan­ska centralt i landet och omges av flacka uppodlade slättområden med bland an­nat Ungerns bästa jordbruksmark.

Historia

Ungerns historia går tillbaka till magyar­folket, som invandrade på 800-talet. Ef­ter sekler som mäktigt kungadöme kom Ungern att behärskas av turkarna och se­dan av det österrikiska kejsardömet. Ge­nom första världskriget förlorade Ung­ern stora områden, i andra världskriget fick landet först en naziregim och ocku­perades därefter av sovjettrupper. Efter kriget tog kommunisterna makten under Moskvas kontroll.

I det kommuniststyrda Ungern utbröt ett folkuppror 1956, men det slogs ner av sovjetisk militär och följdes av en hård och Moskvatrogen regim. Många flydde landet, men efter hand växte kraven på reformer. Sedan Ungern 1989 avskaffade kommunistväldet och blev en flerparti­demokrati har landet präglats av starka spänningar mellan socialister, med rötter i kommunismen, och liberala och kon­servativa krafter.

Klimat

Ungern har ett inlandsklimat med heta somrar och kalla vintrar, då kylig luft från Ryssland drar in över landet. Nederbör­den är något mindre än i övriga Central­ europa. Just väderleken i Budapest är en stor fördel jämfört med många andra storstäder som tex London, Amsterdam eller Paris då Budapest har både varmare och mer långvarig sommar, fler soltim­mar och mindre regn.

Sevärdheter

Budapests sevärdheter lämnar ingen oberörd. Det är en av Europas mest väl­bevarade städer efter andra världskriget och har många gamla sevärdheter att upptäcka. Budapest ligger mitt i central­europa där många kulturer har mötts och för Europa avgörande sammandrabb­ningar och historiska skeenden ägt rum.

Budapests historiska sevärdheter är ald­rig långt borta när man går omkring i Budapest. Trots alla nya shoppingcentra, hotell och kvarter som byggs överaskar alltid något vackert gammalt hus, staty eller gammal kyrka runt hörnet. Här finns vackra gamla byggnader, monument, parker, medeltida kyrkor och broar som ger Budapest dess ”klassiska” atmosfär.

Förutom de klassiska sevärdheterna finns även de populära termalbaden att uppleva, anrika gamla byggnader och sevärdheter i sig. Lägg där till alla caféer, uteserveringar, barer, ”äterier” (den or­dagranna översättningen avser enklare restauranger/krogar) och restauranger så förstår du varför många tycker att Bu­dapest påminner om Paris.

Budapests kyrkor

Majoriteten av Ungrarna tillhör den Ro­mersk-Katolska kyrkan men det finns relativt många Kalvinister, en del Luth­eraner och Judar. Det finns således även ganska många fina gamla kyrkor i Bu­dapest, främst Romersk-Katolska varav många är överdådligt utsmyckade med konstverk i alla dess former. Kyrkor värda att besöka är t ex:

 • Mattiaskyrkan & Basilikan
 • Stora synagogan på Dohany gatan
 • Sankt Elisabethkyrkan
 • Ferenciek tére Romersk-Katolska kyrka

Religion

De flesta troende ungrare är kristna och tillhör romersk-katolska kyrkan, men bara ungefär var femte ungrare bedöms vara aktiv utövare av någon religion.

Budapests parker, natur & omgivningar

Budapest har inte bara historiska monu­ment, vackra kyrkor och broar att upple­va. Till sevärdheterna hör floden Donau, det historiska grottsystemet under Gel­lertberget och gröna parker med omgiv­ningar. Särskilt under vår och sommar utgör dessa populära destinationer och utomhusaktiviteter som passar alla.

Mat

Ungersk mat är ofta kryddig, då stark paprika används mycket. Kombinatio­nen av paprika, fett och rödlök är typisk för köket. Likaledes är användandet av den tjocka gräddfilen tejföl, väldigt lik ryska gräddfilen smetana, vanlig. Kött­grytor, biffar, stekt fläskkött, nötkött, få­gel, lamm eller viltkött samt ungerska korvar och salami utgör en stor del av köket. Gulasch, fyllda paprikor, fylld vit­kål eller fatányéros kan innehålla både nöt- och fläskkött, och emellanåt fårkött. Olika sorters nudlar och klimpar, potatis och ris serveras ofta som sidorätter. Det ungerska köket använder många olika ostar, men de mest vanliga är túró, mjuk­ostar, emmentaler, edamerost och den ungerska osten trappista.

Källan: Internet Landguiden

+ Visa mer

Några av våra resor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev