CYPERN – Afrodites sköna ö

- rundresa med våra lokala experter Pambos och Ulla

Upplev Cyperns vackra natur och kultur under en unikt skapad rundresa där du får komma den cypriotiska kulturen lite närmare. Tanken med resan är att du ska få se den vackra naturen, smaka på öns specialiteter och möta lokala mathantverkare och personligheter. Cypern, är förknippad med romantik och mytologi, det var här som kärlekens och skönhetens gudinna Afrodite steg upp ur det skummande havet. Här finner du gröna bergsområden, tusenåriga kloster och kyrkor och slumrande byar. Klart havsvatten, framstående mosaikverk och arkeologiska skatter är något som Cypern också bjuder på. Detta och mycket mer kan vi se fram emot under vår resa till Cypern.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare & lokalguide
 • Arlandatransfer t/r
 • Flyg Arlanda - Larnaca t/r
 • Del i dubbelrum 7 nätter med frukost
 • Bussresor enligt program
 • 7 middagar varav en cypriotisk afton
 • 4 luncher varav en lättare lunch
 • 2 vinprovningar
 • 1 vin - och juiceprovning
 • Halloumi – och brödbakning
 • Guidade turer: Larnaca, Limasol, Pafos, Nicosia, Lefkara
 • Utfärder: Trodosbergen, Vingårdar, Nicosia
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum + 2100 kr

Höjdpunkter

 • Pambos och Ullas stora kunskap om Cypern
 • Besök hos Sofia och se halloumi och brödbakning
 • Besök hos olika mathantverkare och vingårdar
 • Vackra bergsbyar och kloster

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2023-10-23
Resa: CYPERN – Afrodites sköna ö
Dagar: 8
Pris: 18450 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
ANKOMST CYPERN – LARNACA

Pambos möter oss på Larnaca flygplats och tar oss med till vårt centralt belägna hotell i Larnaca som ligger nära den långa välskötta sandstranden med en bred palmkantad strandpromenad. Nu ska vi få se Larnaca under en intressant rundtur. Pambos tar oss med till det turkiska fortet från 1605 och den konsthistoriskt intressanta S:t Lazaruskyrkan samt lokala hantverkare. Till kvällen skall vi få prova på några lokala specialiteter till middag. (M)

Dag 2
NICOSIA

Idag skall vi uppleva Cyperns huvudstad Nicosia. Staden ligger mitt på gränsen mellan den norra turkiska delen och den södra grekiska delen av Cypern. Vi får en intressant inblick i Nicosias historia och de cypriotiska konflikterna av Pambos. Vårt besök innefattar både den norra och södra delen av Nicosia, och eftersom det finns stora kontraster mellan stadsdelarna kommer du att känna att du stiger in i en annan värld när du korsar gränserna. Det tydligaste tecknet på skillnaderna är själva gränsövergången (glöm inte att ta med ditt pass!) men allt från vilken sorts butiker det finns till hur de olika byggnaderna ser ut och är byggda. Öns två olika kulturer är i sig intressanta och vittnar om de stora skillnaderna mellan nord och syd. I den södra delen hittar vi en toppmodern stad, medan vi i norr upplever en mindre och lugnare del med basarer, minareter, tehus och massa annat spännande. Många av Nicosias vackra gamla byggnader hittar vi i den norra delen och är väldigt vackra att vila ögonen på. Vi äter en lättare lunch när vi besöker den turkiska sidan bestående av börek och dryck. Till kvällen tar Pambos med oss till en av hans favoritrestauranger i Larnaca. (F, L, M)

Dag 3
LEFKARA, GETGÅRD & GRANATVIN

Vi lämnar Larnaca och reser en bit upp i bergen till Lefkara som har en intressant historia, byn är delad i Kano Lefkara (nedre) och Pano Lefkara (övre). Byn är känd för sina unika broderier, “lefkaritiko”. När Venedig styrde över ön var det många adliga familjer som tillbringade sin semester här. Pambos guidar oss runt i byn samt visar oss det lokala hantverket. Lite egen tid för shopping innan vi vänder kosan mot Limasol, Cyperns näst största stad, även kallad Cyperns Dubai tack vare sina skyskrapor. Vi besöker de äldsta delarna, där slingrar sig smala gränder med hantverkare och butiker. Under en guidad tur får vi lära oss mer om staden och Pampos visar oss lokalt hantverk och den livliga saluhallen, där du kan hämta inspiration till en lunch på någon mysig taverna i närheten. Lite egen tid för lunch och att kanske besöka den gamla fästningen där Rikard Lejonhjärta sägs ha tillbringat sin smekmånad. Nu ska vi möta Costas på sin fruktodling, han odlar granatäpplen och citrusfrukter samt producerar granatäppelvin. Han visar oss entusiastisk sina odlingar och berättar om hur han skördar och hur man bäst skalar ett granatäpple. Som avslutning får vi prova på hans produkter och viner. Vidare till Pafos där vi skall bo i 4 nätter, på Anemi hotell, som ligger 100 m från havet. En god middag på deras a la carterestaurang avslutar vi dagen med. Pambos tackar för sig och lämnar er i Ullas goda händer. (F,M)

Dag 4
HISTORISKA PAFOS OCH PANO PAFOS

Idag skall vi få se både övre och nedre Pafos, vi åker med vår buss till övre Pafos. Här bor lokalbefolkningen och byn erbjuder många affärer och restauranger. Vi gör en guidad rundtur i staden till fots med Ulla och besöker Places, en plats där man samlat lokalt hantverk och specialiteter. Vi får smaka på lite av specialiteterna samt se de lokala hantverkarnas arbete. Lite egen stund att titta runt i Övre (Pano) Pafos innan vi tar vår buss ner till Kato Pafos och de historiska delarna. Vi börjar med en meze lunch. Ulla tar oss med på en guidad rundtur av det intressanta arkeologiska området nära Pafos hamn, den s k Arkeologiska parken som en gång var Cyperns huvudstad. Här ser vi Asklepiostempel, konserthall Odeion, det antika torget med kolonner samt höjdpunkten – mosaikgolven i Dionysos, Orfeus, Aion och Theseus villor. Dessa romerska adelsmannavillor innehåller mosaiker som är bland de allra främsta i hela Medelhavsområdet. De gjordes från 200-talet till 400-talet efter Kr och motiven är hämtade ur den grekiska mytologin. De är upptagna på Unescos världsarvslista och upptäcktes då en cypriotisk bonde plöjde sin åker i början av 60-talet. Nu kan man välja att åka tillbaka med vår buss till hotellet eller om man vill vara kvar i Pafos centrum och ta lokalbuss åter eller promenera längs havet till hotellet. (Ca 2,5 km). Egen kväll att se Pafos. (F, L)

Dag 5
VINGÅRDAR OCH MATHANTVERK I TROODOSBERGEN

Idag skall vi utforska Cypern genom bergsbyarna i Troodos, provsmaka autentisk mat och träffa lokala mathantverkare. Vi provar viner, ost, sötsaker, honung och olivolja. I byn Chloraka kommer vi att besöka Stavros, hans familj gör läcker honung och andra biprodukter. Vi får en rundtur och smakar på deras produkter. Nu väntar ett besök ”hemma hos” Sofia i byn Letymbou. Hon visar hur man bakar det traditionella brödet samt hur man lagar halloumi, sedan får vi smaka på brödet och osten med cypriotiskt kaffe. Vi fortsätter till vingården Tsangarides, där vi får en kortare visning samt en vinprovning och vi njuter av den vackra utsikten över bergen. Vingården är vida känd och har fått flera utmärkelser. Längst upp med en fantastisk utsikt finner vi Kolios vingård, ca 900 m.ö.h. Här har familjen odlat på samma mark i många generationer. Vi äter en god lunch och får smaka på deras viner samt se deras vingård. I närheten finner vi Stagona olivoljefarm, här får vi veta mer om utvinning av olivolja och smakar på olivoljor. Vi återvänder mot Pafos och vårt sista stopp blir i byn Geroskipou, känd för sina traditionella sötsaker som Loukoumi. Vi smakar och lär oss mer om hur man tillverkar dem samt får träffa familjerna som fortsätter med dessa speciella traditioner. Åter till vårt hotell sen eftermiddag. (F, L)

Dag 6
TRODOSBERGENS BYAR & KLOSTER

Ulla tar oss med på en spännande utfärd upp i Troodosbergen, vi reser på serpentinvägar upp i bergen där vi ser små byar och magnifika tallskogar med bl a svarttall. En härlig, kylig luft mättad av pinjedofter möter oss. Vi besöker Kykkos klostret, vackert beläget på toppen av berget Kykkos. Det är ett imponerande kloster med många vackra föremål och mosaiker. Du kommer inte att kunna hålla ögonen från ikonerna och freskerna. Ulla berättar om legenden om varför dess mest kända ikon, ”Den gyllena flickan”, är halvt gömd. Och du kommer också att ha lite ledig tid att vandra runt på området och njuta av panoramautsikten över bergen. Vi stannar för en typisk cypriotisk lunch i trakten av Pedoulas gjord på lokalt framställda råvaror. Här väntar en härlig bergsutsikt, vi kommer vara omgivna av körsbärsträdgårdar, tallskogar och naturliga källor. Efteråt anländer vi till pittoreska byn Omodos för en guidad promenad – med ett kort kyrkbesök för de som vill och vi avslutar med att prova det lite söta commandaria vinet, ett av Cyperns mest kända viner. Vi går genom de kullerstensbelagda bysantinska gatorna. Lite egen tid att upptäcka byn. Åter Pafos mot kvällen. (F, L)

Dag 7
KUORION OCH CYPERNAFTON

Egen förmiddag att koppla av. Efter lunch ska vi känna historiens vingslag när vi besöker Kourions ruiner, ett omfattande komplex av romerska och bysantinska ruiner, med utsikt över havet, som är en av Cyperns intressantaste arkeologiska platser och mest känd för de vackra mosaikerna som smyckar de gamla husen och för den fantastiska amfiteatern. Vi fortsätter till byn Kathikas för att uppleva en trevlig avslutningsmiddag på en lokal taverna med traditionell mat och musik. (F, M)

Dag 8
HEMRESA

Under förmiddagen hämtar bussen oss och vi åker längs kusten till Larnacas flygplats för hemresa efter en upplevelse full vecka. (F)

Reseledare

Ulla Ignatiou

Cypern

Ulla, är auktoriserad lokalguide och har bott på Cypern i över 30 år. Hon kan verkligen sitt Cypern och berättar med stor kunskap och inlevelse om Cypern idag, dess historia och om hur det är att leva på Cypern.

Pambos Louca

Cypern

Pambos Louca är lokal auktoriserade guide och har verkligen en genuin kunskap om sin ö Cypern.

Hotell

Larnaca: Amorgos Boutique Hotel*** (2 nätter)

Bo i hjärtat av Larnaca! Detta boutiquehotell har ett fördelaktigt läge i centrala Larnaca, endast 100 meter från stranden och shoppingcentret. Hotellet erbjuder modernt boende och har ett varierat utbud av moderna och eleganta rum. Rummen är unikt inredda med överdådiga tyger och moderna designmöbler. Rummen har plattskärms-tv, luftkonditionering, minibar, dusch och WC samt hårfön och balkong. Restaurang, bar, hiss och gratis Wifi finns.

Läs mer om hotellet här>>

 

Pafos: Kissos Hotel*** (5 nätter)

Kissos Hotel ligger bara 300 meter från Paphos strand, och har en tennisbana i den välskötta trädgården. Hotellet har utomhuspooler men även en inomhuspool samt 2 restauranger och 2 barer. Rummen på Kissos är luftkonditionerade och har balkong med utsikt över poolen eller inåt land. Alla rum har satellit-TV och hårtork. Frukost och middag serveras som buffé på restaurangen Semeli. Till lunch erbjuds grekiska och cypriotiska rätter på uteserveringen. På Kissos kan du träna i fitnesscentret, eller roa dig på minigolfbanan eller den gigantiska schackbrädan. Kissos Hotel ligger bara 2 minuters promenad från den arkeologiska platsen Tomb of the Kings. Du hittar restauranger, barer och mataffärer bara en kort promenad bort. På 10 minuter till fots kommer du till ett köpcentrum.

Läs mer om hotellet här>>

Bra att veta

Våra reseledare Pambos Louca och Ulla Ignatio, är båda lokala auktoriserade guider och har genuin kunskap om sin ö. Pambos har bott i Sverige och studerat på Turismlinjen i Borlänge och har under många år arbetat som guide för svenska grupper. Han bor i Aya Napa och är vår reseledare första delen av resan sedan tar Ulla över som bor i Pafos. Ulla är finlandssvenska och bott på ön i 30 år med sin familj. Med deras kunskap och erfarenhet får vi en unik upplevelse av Cypern under denna rundresa. Vi bor 2 nätter i Larnaca och 5 nätter i Pafos och upplever städer som Nicosia, Larnaca och Limasol samt vackra byar i Troodosbergen och besök hemma hos och på vingårdar i bergen.