Edinburgh – festivalernas stad

Spektakulära Tattoo eller julstaden Edinburgh

Edinburgh festivalernas stad - det som är Edinburghs specialitet är festivaler och de äger rum året runt. Följ med och upplev Tattoo i augusti eller alla vackra julmarknader i december. Vår skottlandsexperten Jöran Nielsen visar er staden med omnejd med stor kunskap och charm. Vi bor på centralt beläget hotell, så vi enkelt kan uppleva staden. Vi lär känna Skottlands huvudstad lite närmare och det erbjuds en utfärd till vackra Loch Lomond och Stirling Castle med besök på whiskydestilleri för de som vill se mer av omgivningarna.

I augusti är det fest i Edinburgh, det är då det mesta sker i staden, som den internationella bokfestivalen, Edinburgh konstfestival med utställningar och aktiviteter på många gallerier och offentliga platser samt The Fringe vilken bjuder på teater, stand-up-comedy, musik och show. Längs hela Royal Mile och kan man se uppträdanden. Ca 500-600 uppträdanden under augusti som har fritt inträde. Resans höjdpunkt är dock världens mest spektakulära föreställningar, det världsberömda Military Tattoo. En show med säckpipor, trummor och fanfarer från fem militära förband. Dans, humor och ett rejält fyrverkeri är också del av den spektakulära kvällen.

Edinburgh julmarknad med tyska inslag är en fröjd för ögat då den utspelar sig med den spektakulära bakgrunden av Edinburgh Castle. Hela Edinburgh är juldekorerat och en glad stämning ligger över staden där man finner olika evenemang och aktiviteter på flera platser. Gatuteater, George street - ”ljusgatan” – the street of light - där man dekorerat en hel gata med lampor i olika färger. Längs gatan och på George Square samt vid paradgatan Princes street finner vi traditionella julmarknader med allt från hantverk, souvenirer, matbodar, glögg och mycket mer. Här kan du handla allt från handblåsta julgranskulor till färgglada träleksaker. Se till att prova marknadens utsökta mat och Gluhwein - glögg som serveras i keramiska muggar.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Reseledare och skottlandsexperten Jöran Nielsen
 • Flyg Arlanda-Edinburgh t/r
 • Transfer flygplats-hotell t/r
 • Del i dubbelrum med frukost
 • 2 middagar
 • Stadsrundtur
 • Stadspromenad med besök i St Gileskatedralen
 • Besök till julmarknader (avresa 7/12)
 • Tattoo föreställning (avresa 2/8)
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum:
Avresa 2 aug: 2200 kr
Avresa 7 dec: 1750 kr

Höjdpunkter

 • Jörans kunskap om Skottland
 • Magiska Tattoo (avresa 2/8)
 • Julstaden Edinburghs belysning och shower (avresa 7/12)
 • Skotsk afton

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
EDINBURGH

Efter att ha landat i Edinburgh åker vi till South Queensferry för att beskåda de berömda broarna över Forthviken. Nu väntar en stadsrundtur där vi ser den medeltida Old Town och 1800-talets georgianska New Town samt Leith där det blir tillfälle till shopping. Till vårt centralt belägna hotell och gemensam middag. (M)

Då ankomst i augusti är något senare än i december flyttas en del av dagens besök till dag 2 för ankomst 2/8.

Dag 2
STADSRUNDTUR

Vi inleder med en stadsrundtur där vi ser det medeltida ”Old Town” och 1800-talets georgianska ”New Town” samt Leith där det blir tillfälle till shopping och lunch. På eftermiddagen kan du upptäcka Edinburgh på egen hand, kanske besöka Edinburgh Castle med kronjuvelerna, det fina Holyrood Palatset, Drottningens residens när kungafamiljen besöker Edinburgh, kungafamiljens yacht HMS Britannia eller något annat av allt det denna underbara stad har att erbjuda. Vår initierade reseledare ger tips. (F)

The Royal Mile till fots: Den som vill kan på eftermiddagen följa med Jöran och lära känna den gamla stadsdelen lite närmare. Vi går längs Royal Mile och upptäcker olika sidor av den medeltida staden. Vi besöker St Giles katedralen och tittar in på gårdar och gränder.

 

Möjligt tillval:

Skotsk afton – tillval:
En minnesvärd kväll med fyrarätters middag (inklusive nationalrätten Haggis), dryck och medryckande föreställning med kända skotska sånger, danser och kiltar. Missa inte denna höjdpunkt!

Dag 3
TATTOO OCH FRIVILLIG UTFÄRD STIRLING

Följ med på en dagsutflykt i höglandet till Loch lomond, Stirling Castle och whiskydestilleri. Eller ta dagen att på egen hand upptäcka Edinburgh, besöka Edinburgh Castle med kronjuvelerna eller Holyrood Palatset, Drottningens residens, se mer av julmarknaderna, ta en shoppingtur eller koppla av med en skotsk pint öl på någon pub. Till kvällen samlas vi och äter middag på restaurang/pub. (F, M)

LOCH LOMOND, STIRLING CASTLE & DESTILLERI (tillval)
Vi åker till omsjungna Loch Lomond, Storbritanniens största insjö, och gör en fascinerande båttur på den vackra sjön. Området är inramat av ett vackert bergslandskap runt Ben Lomond och ingår i Loch Lomond and the Trossachs National Park. Vi fortsätter längs sjöar, dalar och öde hedar i det undersköna landskapet till Stirling, ”porten till Highlands” och därefter åter till Edinburgh. Under dagen besöks även ett whiskydestilleri, där vi får följa processen från korn till lagring i ekfat och givetvis får vi också smaka den slutliga produkten. En lätt lunch kan förbokas.
Stirling har en gång varit huvudstad och Stirling Castle är ett av de viktigaste och mest historiska skotska slotten med sitt strategiska läge. Häromkring har avgörande slag stått, t.ex. det som skildras i filmen ”Braveheart” med Mel Gibson.  Slottet är fullt med sevärdheter och här gör vi en rundvandring.

TATTOO
Senare på kvällen, äter vi en gemensam middag varefter vi tar oss till Edinburgh Castle för att uppleva Military Tattoo, Vaktparadernas Vaktparad. En helkväll med säckpipor, trummor och fanfarer från fem militära förband. Dans, humor och ett rejält fyrverkeri är också del av den spektakulära kvällen. Ett av de mer bestående intrycken brukar dock vara det stilla framförandet av The Lone Piper. (F, M)

Dag 4
HEMRESA

Transfer från hotellet till Edinburghs flygplats. (F)

Reseledare

Jöran Nielsen

Skottland, Irland, Holland, Frankrike, Tyskland, Danmark, Sverige

Jöran är kanske vår mesta reseledare, ständigt på resande fot. Med enorm kunskap och roliga anekdoter gör han resan till ett sant nöje!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev