Elena Ferrantes Italien med Seniorens reseklubb

Neapel, Amalfikusten & Ischia

Elena Ferrantes Italien. Följ med på en resa med kultur, italiensk mat & vin och varma termalbad. Vi följer Elena Ferrantes rollfigurer Elena och Lila och besöker platserna som beskrivs i böckerna. Deras barndomskvarter i Neapel, Amalfi dit Lina reste på bröllopsresa samt vulkanön Ischia där de åkte på semester.

Neapel är Italiens tredje största stad och den väcker känslor och nyfikenhet. Under alla lager av historia är det en i högsta grad levande stad, gästvänlig och varm. Dessutom är maten kanske landets allra bästa. Vi gör som italienarna och tar in på ett termalbadhotell på Ischia och blir ompysslade.

Tillsammans med vår svenska reseledare Anna Rudh Meo, som bor på ön sedan mer än 20 år, får du en riktigt intressant avkopplande resa. Anna, som är en erfaren kultur- och vinguide, visar oss sitt Neapel och Ischia på ett personligt och omtyckt sätt. Resan Elena Ferrantes Italien är unikt framtagen för tidningen Senioren av ReseSkaparna.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare/guide
 • Flyg Arlanda-Rom t/r
 • Rundresa med buss 7 dgr
 • Del i dubbelrum med frukost 6 nätter
 • 3 luncher
 • 5 middagar
 • 1 vinprovning med tilltugg
 • Fri tillgång till termalbad på hotellet
 • Utfärd Amalfikusten med Ravello
 • Guidad rundtur Neapel
 • Utfärd Pompeiji
 • Örundtur Ischia med Ponte & kastellet
 • Strövtåg på Maronistranden
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 1.700 kr

Höjdpunkter

 • Vår resledare Anna som visar sin hemma region
 • Rundturen i Neapel till Elenas kvarter
 • Termalhotellet på Ischia
 • Amalfikusten

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
ROM-NEAPEL

Flyg till Rom med ankomst på eftermiddagen. Anna möter oss på flygplatsen för resa till Neapel. Väl framme på vårt centralt belägna hotell får vi våra rum följt av middag på lokal restaurang. (M)

Dag 2
NEAPEL

Anna visar oss stadens sevärdheter under en rundtur. Vi ser miljöer som inspirerade Elena Ferrante. Busstur genom Lilas och Elenas barndomskvarter där vi börjar i Luzzatikvarteret där flickorna växte upp. Lunch vid strandpromenaden där Lila hade sin bröllopslunch på Burgo Marinaro och promenad från lunchen till kvarteren där skoaffären låg. Vi besöker även de lyxigare Chiaia – kvarteren som flickorna drömmer om. Vi avslutar dagen som sig bör i Neapel med pizza på en klassisk restaurang. (F, L, M)

Dag 3
AMALFIKUSTEN

Heldagsutflykt på Amalfikusten med vår reseledare Anna. Linas bröllopsresa gick till Amafli och under dagen besöker vi Amalfi och Ravello. Vi äter vi lunch i Scala och fortsätter därefter till Ravello, musikens stad, där vi besöker Villa Rufolo för att beundra den fantastiska utsikten. I Amalfi stannar vi för en guidad promenad genom gränder och över vackra torg med sina kyrkor. Åter sen eftermiddag. Egen kväll i Neapel eller följ men Anna på restaurang. (F, L)

Dag 4
POMPEJI

Idag upplever vi det sägenomspunna, vackra och fantastiskt välbevarade Pompeji. Vi vandrar genom gränder, ser målningar och känner gladiatorstämningen på amfiteatern precis som om vi levde år 79 efter Kristus.
Vi lämnar Neapel och tar båten till Ischia där Elena arbetade en sommar och åkte på semester till med Lila. Vi skall bo på trevligt termal hotell. (F, M)

Dag 5
ISCHIA & VINPROVNING

Idag får vi uppleva Ischia tillsammans med Anna som visar oss sin ö. Vårt första stopp blir Ischia stad och ett besök på Ischia ponte för en guidad rundtur med besök i den mäktiga borgen – Castello Aragonese, ett fort som ligger ute på en alleles egen ö och som härstammar från 474 f Kr. då den första fästningen byggdes upp.  Lite egen tid för lunch innan vi fortsätter vår ö-tur. Vi besöker en av Annas vänner som har en familjeägd vingård i Fontana. Vi får provsmaka deras vin och något gott tilltugg. Vi åker längs vackra vägar och man kan tänka sig hur det såg ut på Ischia under den tid böckerna utspelar sig.  Stopp i mysiga Forio där Nino bodde hos sin vän. Åter vårt hotell för middag. (F, M)

Dag 6
MARONISTRANDEN

Vi får en uppfriskande promenad på sandstranden Maronti, där stranden på vissa ställen är varm på grund av de varma källorna. Här hade Elena ett känslosamt möte med sin stora kärlek Nino. Vi får uppleva närvaron av och påminns om Ischias vulkaniska ursprung. En god lunch serveras på en av de mysiga krogarna. Om vädret tillåter tar vi en taxibåt till den lilla charmiga byn Sant´Angelo för eftermiddagskaffe innan vi fortsätter till staden Forio.   (Om det blåser promenerar vi hela vägen). Middag på hotellet. (F, L, M)

Dag 7
HEMRESA

Efter en god frukost lämnar vi Ischia för hemresa via Neapel till Rom för vidare resa till flygplatsen. (F)

Reseledare

Anna Rudh

Italien, Siclien, Ischia

Anna är vår härliga reseledare i Italien. Med kunskap och stort engagemang visar hon oss både sin egen ö och Sicilien.

Hotell

NEAPEL: Hotel Naples

Hotel Naples, Neapel (3 nätter)

Läge: Hotellet ligger centralt i Neapel.
Rummen: WC, dusch/bad, TV & telefon, luftkonditionering, minibar
Faciliteter: Restaurang
Adress: C.so Umberto I, 55 80138 Naples – Italy

Hemsida: www.hotelnaples.it

ISCHIA: Hotel San Francesco

Hotel San Francesco, Ischia (3 nätter)

Läge: Hotellet ligger 5 minuters promenad från stranden
Rummen: WC, dusch/bad, TV, telefon, AC, hårfön, värdeskåp, minibar, wi-fi.
Faciliteter: Restaurang, bar, solterrass, strand, inom- & utomhuspool, hamambad, bubbelpool, spa, värdeskåp och wi-fi.
Adress: Via Tommaso Cigliano 37/39, Forio di Ischia, 80075 Ischia, Italien

www.hotelsanfrancescoischia.it

 

Om resmålet

KLIMAT
I Italien råder huvudsakligen tre olika typer av klimat.
Tempererat klimat med kall vinter och varm sommar råder i hela norra Italien, (förutom i Alperna och kusten i Genuabukten där medelhavsklimat råder) samt i nästan hela Apenninernas-kedja. Städer där tempererat klimat råder är exempelvis Milano, Turin, Verona, Parma, Udine och Trieste.
Alpint klimat råder i Alperna och vissa delar av Apenninerna. Städer där alpint klimat råder är exempelvis Cortina, Aosta, Bolzano, Bormio, Livigno, Cervinia och Courmayeur.
Medelhavsklimat råder längs hela kusten (förutom vid Venedigbukten), södra delen av landet (även inlandet), samt öar. Städer där medelhavsklimat råder är exempelvis Florens, Rom, Neapel, Bari och Palermo.
Tillgången till många olika klimatområden gör att Italien är ett mycket rikt land även vad gäller djur och växter.

RELIGION
Ungefär 90 % av italienarna tillhör den katolska kyrkan, vars centrum och överhuvud (påven) residerar i Rom i den i viss mån självständiga Vatikanstaten.

HISTORIA
Den italienska historien är lång och innehållsrik med många olika styren, t.ex. Romarriket, Tysk-romerska riket, Habsburgska riket osv.

ITALIENSKA KÖKET
Det italienska köket är den typiska kokkonst som utvecklats i Italien. Köket kännetecknas allmänt av sin enkelhet och sin betoning på färska råvaror av hög kvalitet. Ingredienser och rätter varierar från region till region men betecknas vanligtvis som medelhavs kök.
I norra Italien används generellt mer smör och andra mejerivaror än vad som används i södra Italien, som använder olivolja i högre grad. Många rätter och produkter har blivit internationellt kända, som den italienska olivoljan, ostsorter (exempelvis parmesan, mozzarella och gorgonzola), korv- och charkuteriprodukter som mortadella, salami, parmaskinka samt pasta, pizza och lasagne. Till matkulturen hör också Italiens rika vinproduktion, med välkända viner som chianti och barolo. Kaffe, och då särskilt espresso, har också kommit att spela en viktig roll i det kulturella italienska köket.

ISCHIA
Ischia är en vulkanö i Neapelbukten, cirka tre mil sydväst om Neapel. Ön är bergig och har flera vulkaner. Ytan är 46 km² och blir därmer Italiens sjätte största ö till ytan. Huvudstaden heter också Ischia.

Den högsta toppen, Monte Epomeo på 788 m ö.h. är en utslocknad vulkan som hade sitt senaste utbrott 1301. Öns inland täcks till stor del av macchiavegetation, kastanje- och pinjeskogar. De som inte lever på turism tjänar sina pengar på jordbruk, här odlas citrusfrukter och annan frukt. Klimatet är milt och torrt, och öns varma mineralkällor och vackra natur har gjort den till ett populärt turistmål.

Ischia är en hälsans ö. Det kryllar av spa och termer. Inte bara turister från utlandet besöker ön. Italienarna själva reser ofta hit för lugn och ro, termalbad och lerinpackningar.

Ön verkar också populär bland författare.
Henrik Ibsen bodde sommaren 1867 på Ischia och skrev Peer Gynt där. På senare år har även Elena Ferrante blivit mycket populär.
ELENA FERRANTE
Elena Ferrante är en pseudonym som används av en italiensk författare som valt att vara anonym. Ferrante debuterade 1992, och har sedan dess skrivit ett 10-tal böcker, som har översatts till många olika språk. Hon har fått ett internationellt genombrott med romansviten ”Min fantastiska väninna” (L’amica geniale), vars första del utkom på svenska 2016.
Efter översättningen av den sista delen, Storia della bambina perduta, har hon fått lysande recensioner och till och med  ansetts vara den första italienska författaren på decennier som vore värdig ett Nobelpris. Romansviten följer två väninnor, Elena och Lila, genom livet från deras uppväxt i ett fattigt kvarter i Neapel på 50- och 60-talen.

TERMALBAD
Ischia är mest känt för sina termer. På flera platser på ön finns termalbad. Beroende på var på ön man besöker termalbad finns olika mineraler i vattnet. Det är ofta skyltat med vad just den termen man besöker är bra för. .å

Bra att veta

Adapter & elektricitet
Ingen adapter behövs. För mer info besök www.travelforum.se, välj Destinationer i den svarta menyraden, välj ditt resmål, klicka på Eluttag.
Allergier och sjukdomar
Meddela alltid ReseSkaparna om du har några sjukdomar eller allergier som vi bör känna till i god tid före avresa. Meddela också din medresenär om eventuella mediciner och dosering. Det går bra att lämna konfidentiell sjukdomsinformation till reseledaren i ett förseglat kuvert för den händelse något händer. Har informationen inte behövts under resan får du tillbaka ditt förseglade kuvert vid hemfärd.
Bagage
Märk ert bagage med namn och adress. Håll det under uppsikt. Vid busstransporter, kontrollera att väskorna verkligen kommit med. Ni bär själva ert bagage till och från bussen.
Bankkort/Kreditkort
Det går att betala med kort på de flesta  ställen. Visa och Mastercard är vanligast. Bankomater finns i princip överallt. Tänk på att vissa banker tar ut en avgift vid kontantuttag.

Bussarna
Bussarna är rökfria och det finns inte alltid toalett ombord, så vi rekommenderar toalettbesök under pauserna längs vägen. Sätet bakom reseledare/guide kan behövas för dennes väskor. Lämna aldrig kvar värdesaker eller annat i bussen. Tänk också på att det kan finnas allergiker som är känsliga för t ex starka dofter.
Vi byter plats i bussen varje dag. Då får fler chans att sitta på de populäraste platserna. Dessutom lär vi känna varandra bättre om vi får nya ”sätes-grannar” varje dag.

Dricks
I de flesta länder i Europa uppskattas 5-15 % dricks, men är inget tvång. I Italien är det lämpligt med 10 % på Restaurang och till taxichaufförer. För hotellpersonal 1-2 euro/dag.

Foto
Vi rekommenderar att ta med batterier/laddare/minneskort/film hemifrån.

Försäkringar
Se till att du har en fullgod reseförsäkring med avbeställningsskydd som även omfattar en sjukförsäkringsdel. Ha alltid med dig försäkringskassans EU-kort vid resa inom EU samt något från ditt försäkringsbolag som bevisar att du är försäkrad. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller för just detta resmål.

Handhygien
Ta gärna med en liten flaska handsprit för den händelse du inte kommer åt tvål och vatten.

Hotellstandard
Variationen på hotell kan vara mycket stor. Standard och inredning är inte alla gånger som vi är vana vid, speciellt inte på mindre och äldre hotell samt ute på landsbygden. Den information vi har om faciliteterna är den vi fått från hemsidor, lokala agenter och egna besök. Detta kan ha förändrats om det t ex skett ett ägarbyte. Önskar ni ytterligare information går det bra att kontakta hotellen direkt.

Information på internet – tips
www.travelforum.se

Inte som hemma
Mycket är annorlunda jämfört med Sverige. Det tar ofta lite längre tid på t ex restauranger och organisationen är inte alla gånger lika effektiv som hemma. Ha tålamod och ta seden dit du kommer!

Klimat
www.travelforum.se, välj Destinationer i den svarta menyraden, välj ditt resmål, klicka på Klimat & väder.

Klädsel
Ledig klädsel på dagarna och lite finare på kvällarna vid middagarna. När vi åker på utflykter är det lämpligt med lediga och bekväma kläder. Vid besök i kyrkor och andra heliga platser är det lämpligt att täcka axlar och knän.

Mediciner
Packa alla mediciner i handbagaget. Ta med t ex värktabletter, åksjuketabletter, tabletter mot orolig mage, plåster, och annat du anser att du behöver. Ta med eventuella recept.

Måltidsdrycker
Måltidsdrycker och förfriskningar ingår inte om det inte speciellt anges.

Nödnummer
Polis: 112

Ambulans: 113
Brandkår: 115

Personliga utgifter
All service som ni nyttjar på hotellen ska betalas kvällen före utcheckning. Det gäller även extra dryck till maten.

Prisnivåer
www.travelforum.se, välj Destinationer i den svarta menyraden, välj ditt resmål, klicka på Prisnivå.

Rökning
Sedan 2005 är det rökförbud på alla krogar i Italien.

Säkerhet
Ficktjuvar förekommer tyvärr över hela världen. Det är därför viktigt att alltid ha god kontroll över fickor och handväskor. Låt aldrig bagage eller andra tillhörigheter stå utan uppsikt.

Tid
Sverige och Italien har samma tid.

Vaccinationer
Råden beror på vem du är och hur du reser. Kontakta din vaccinationscentral eller vårdcentral för rätt råd för just dig.

Vatten
Man dricker vanligtvis inte kranvattnet i Italien, inte för att det är farligt men för att det inte smakar gott.

Önskemål
Alla önskemål/information som meddelats ReseSkaparna har vidarebefordrats till berörda parter som buss- och flygbolag samt hotell och restauranger. Dock kan vi inte garantera att vidarebefordrade uppgifter beaktas. å

Några av våra resor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev