Unika Norrland

- med besök på Ice Hotel, fjällen och det samiska arvet

Landet ovan den magiska Polcirkeln är förtrollande. En resa för alla sinnen, där vi låter oss smaka på mat tillagad av de goda lokala råvarorna samt får ett oförglömligt möte med renskötaren Helena när vi får höra hennes familjs historia över en kopp värmande kaffe i tältkåtan. Vi får en unik upplevelse och möte med det samiska arvet, hantverket, maten, naturen och iskonst. Det unika Ishotellet ger oss en konstupplevelse utöver det vanliga, ett hotell handgjort i snö och is, skapat av ca 40 konstnärer från hela världen. Vi flyger bekvämt till Kiruna och hem från Luleå och bor på mysiga Hotell Jokkmokk som ligger invid sjön Talvatis. År 2021 är första gången på 415 år som det inte blir någon vintermarknad - desto större anledning för oss att visa vårt stöd till regionen och fortsätta med vår årliga resa till Jokkmokk.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Reseledare från ReseSkaparna
 • Flyg Arlanda-Kiruna och Luleå - Arlanda
 • Del i dubbelrum med frukost
 • Lokalguide i Jokkmokk
 • 1 lunch
 • 3 middagar
 • Lättare måltid hos Helena Länta
 • Guidad visning av Ice hotel
 • Guidad visning av Jokkmokks Tenn och Ajtte- Fjäll och samemuseum
 • Rundresa buss i Norrland 3 dgr

Höjdpunkter

 • Möte med samisk jojkare och hantverkare
 • Besök i Helena Läntas sameviste
 • Visning av ishotellet
 • Hantverk

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
ICE HOTEL & JUKKASJÄRVI

Vår reseledare som har stor kunskap om det samiska arvet möter er på Arlanda, flyg till Kiruna där buss möter upp. Varje vinter samlas konstnärer från hela världen i den lilla byn Jukkasjärvi, 200 km norr om Polcirkeln, för att bygga konstprojektet som blivit känt som Ishotellet, eller som det officiellt heter, Icehotel. Varje år återuppstår ett nytt hotell, med ny interiör, individuellt designade sviter, isbar, en iskyrka, en lyxsvit samt pelarsal. Hotellet är som en stor konsthall. Vid ankomst serveras en sen lunch följt av en fantastisk visning av hotellet med dess konst. Innan vi far vidare till Kiruna tar vi en titt på Jukkasjärvi kyrka som är den äldsta i hela Lappland. Om kyrkan inte är upptagen finns chans att se kyrkans altartavla skulpterad av Bror Hjorth. Vår reseledare berättar om Kiruna när vi åker genom staden och fortsätter mot Jokkmokk, för en middag där vi får smaka på traktens lokala råvaror – med både vilt och bär från trakten. Övernattning på hotell Jokkmokk. (L, M)

Dag 2
DET SAMISKA ARVET

Idag möter vi Marie, vår lokala guide som visar oss sitt Jokkmokk och ger oss ett möte med den samiska kulturen. Vi börjar dagen med ett besök på Jokmokks Tenn, där gammal hantverkstradition lever kvar. De visar sitt hantverk och berättar om produktionen. På Ajtte Svenskt Fjäll- och samemuseum, får vi en djupare kunskap om den samiska kulturen och dess historia samt fjällkedjans natur och kultur. Vi äter lunch på egen hand i museets restaurang, som serverar norrländsk husmanskost. Kulturföreningen Gamla Apoteket är en levande kulturbyggnad och kulturarvsmiljö i hjärtat av Jokkmokk. Det är en värdefull mötesplats för Jokkmokksbor, olika föreningar och besökare, som kan köpa lokalt producerat hantverk av hög kvalitet. Här kan vi se en rad olika hantverk från trakten och får även ett givande möte med Ante Kuoljok som är en lulesamisk jojkare och slöjdare. Nu väntar en gemensam middag med underhållning. (F, M)

Dag 3
HUNDSPANN & SAMEVISTE

En egen morgon att njuta av en god hotellfrukost samt kanske en promend längs Talvatis- sjön. För er som önskar kan man välja till en hundspannstur denna förmiddag. Ett minnesfullt äventyr, upplev känslan av att susa fram genom den lappländska naturen bakom ett gäng starka huskies. Här får du chansen att lära dig mer om naturen, hundarna och livet här i norr. Det finns två turer att välja mellan en kortare prova-på tur på 1 timme eller en längre på 3 timmar.
Vid lunchtid beger vi oss till Helena Läntas sameviste. Helenas familj har en lång tradition som renskötare. I tältkåtan får vi en kopp värmande kaffe, Gahkko (samisk glödkaka), och renskav medan vi får höra mer om den samiska historien, slöjden, dess betydelse samt hur det är att arbeta som renskötare idag. Vi går en promenad och hälsar på renarna. I Gammelstad kyrby serveras en avslutningsmåltid på Kaptensgården. Flyg hem från Luleå. (F, LM, M)

Om Hundspannsturerna:

Båda turerna är fina men 3 timmars mer prisvärd, då får man en mer upplevelse. Samma naturupplevelse båda men den längre åker man lite längre samt stannar och fikar och får umgås med hundarna mer och ett tillfälle att lära sig mer om den samiska traditionen med hundspann. Man får låna overall, varma stövlar, vantar, mössa mm så man är varmt klädd. Man sitter 4 per hundspann.

Mer info om 3 tim turen

Mer info om 1 tim turen

Reseledare

Kicki Wallblom

Hälsoresor, Lappland

Kicki är ReseSkaparnas Verksamhetschef som älskar att vara ute på resande fot. Hon har stor erfarenhet som reseledare och kommer ta väl hand om er under resan. Kicki har en stor kunskap om Lappland och har flera gånger varit reseledare på vår resa till Jokkmokk. På träningsresorna tar hon er gärna med på morgonpromenader och hon har en bakgrund som friidrottare och tränare.

Hotell

Hotel Jokkmokk ***

Detta Lapplandshotell ligger omgivet av grönska vid sjön Talvatis. Det ligger bara 8 minuters promenad från Jokkmokks station. Här erbjuds mat från regionen och kostnadsfritt Wi-Fi. Dessutom finns det tillgång till gym och bastu på hotellet.

Hotel Jokkmokks rum har kabel-TV och eget badrum med dusch.

Länk till hotellets hemsida: www.hoteljokkmokk.se

Bilder på hotellet med omnejd

 

Bra att veta

På denna resa är det viktigt med varma kläder och sköna skor. Vi rekommenderar att klä er lager på lager.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev