Fira Påsk på Sicilien

Påskfirande på Sicilien

Sicilien har allt – underbara stränder, vacker natur, kultur, gastronomi och magnifika trädgårdar och parker. Vi går i fotspåren av gamla Grekland, Romarriket och den bysantiska kulturen men även på Catanias och Syrakusas livliga gator. Under denna vecka kommer vi att få insupa många intryck och säkert bli bedårade av denna ö som har besjungits och diktats om sedan urminnes tider. Vi bor in vid havet i Mazzaro bukten nära Taormina 4 nätter och Syrakusa 3 nätter och gör trevliga utfärder. Påsken är väldigt speciell här och vi kommer känna av den atmosfär som präglar ön under hela påskhelgen. Vi får också uppleva den spektakulära långfredagsprossesionen i Taormina samt Påskdagens firande ”U Scontru” i den lilla byn Ferla. Vår reseledare Johan Berg har bott i Italien i 17 år, älskar och kan Sicilien väl.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare
 • Flyg Arlanda - Catania t/r
 • Del i dubbelrum med frukost 7 nätter på 3-4* hotell
 • 4 luncher inkl. 1 glas vin & vatten (L)
 • 5 middagar inkl. 1 glas vin & vatten (M)
 • Vinprovning
 • Utfärd till Taormina & Castelmola
 • Utfärd till Savoca
 • Utfärd till Etna och vingård
 • Rundtur Syrakusa & Catania
 • Utfärd till lokal gård & besök till Neapolis
 • Besök och bussresor enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 1 950 kr

Höjdpunkter

 • Långfredagsprosession i Ferla
 • Utfärd till Europas gigant Etna
 • Middag på lokal gård med Sicilianska specialiteter

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2020-04-08
Resa: Fira Påsk på Sicilien
Dagar: 9
Pris: 15450 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
Mazzaro

Sen ankomst till Catania, ca 1 timmes transfer till Mazzaro bukten nedanför Taormina och vårt hotell. Efter incheckning går vi och äter en kall tallrik italienska specialiteter med ett glas vin. (M)

Dag 2
Savoca

Utfärd till den lilla bergsbyn Savoca strax norr om Taormina. Här i trakterna spelades den sicilianska delen av Gudfadern in. Savoca fick i filmen vara Don Vitos hemstad Corleone. Johan tar er runt till fots och sen äter vi lunch på legendariska Bar Vitelli. Här bad Michael Corleone (Al Pacino) i ”Gudfadern I” den bistre värden Vitelli om att få gifta sig med hans dotter Apollonia. Åter på eftermiddagen. (F, L)

Dag 3
Taormina & Castelmola

Dagen börjar med utfärd till den lilla byn Castelmola, en stillsam by som bjuder på fina restauranger, barer och framförallt en bedårande utsikt. Här vandrar vi i kulturella fotspår: i Bamses. Rune Andréasson besökte Sicilien första gången 1963 och fick här inspiration till seriens säregna kulliga landskap. Castelmola är helt enkelt förebilden för Höga Berget där Bamses farmor bor. Vidare till Taormina där vi ser den pittoreska staden, som är byggd på en terrass mellan berg och hav med strålande utsikt över det blåa Medelhavet. Här ser vi den grekiska teatern som är den näst största av de antika teatrarna på Sicilien. Middag på lokal restaurang i Taormina. Kvällen avslutas med den spektakulära Långfredagsprocessionen ”Via Crusis”. (F, M)

Dag 4
Etna

Utfärd till Etna – Europas ”gigant” vad gäller vulkaner. Vi lämnar hotellet tidigt och åker upp till 2000 m.ö.h. Härifrån får vi en vacker vy och kontakt med Etna som är Europas högsta aktiva vulkan. Här odlas druvan Nerello Mascalese, planterad på vulkanens sluttningar i den svarta lavajorden. Vi intar en lätt lunch med vinprovning i vingården Barone Villagrandes härliga miljö. Åter till vårt hotell. (F, L)

Dag 5
Påsk i Ferla till Syrakusa

Vi lämnar Taormina och reser söderut mot Syracusa, där vi skall bo 3 nätter. Vi åker längs vackra vägar till den medeltida byn Ferla, som är känd för sin Påskdagsprocession ”U Scontru”. Man tävlar i hur fort och skickligt man kan bära Madonna- och Jesusstatyerna och det hela avslutas med fyrverkerier. Vi tar del av byns firande och under dagen äter vi en god påsklunch. Vi fortsätter sen söderut till Sankta Lucias Syrakusa. Här levde och verkade många historiska personligheter som Dionysios, Platon och Arkimedes, som lär ha utropat sitt berömda Eureka här. Vi checkar in för 3 nätter och äter senare middag i hotellets restaurang. (F, L, M)

Dag 6
Syrakusa, Ortigia & egen tid

Dagen börjar med en guidad promenad i Johans favorit gamla stan på ön Ortigia. Vi orienterar oss lite grann, ser Apollotemplet och självklart katedralen med Sankta Lucia innan vi äter lunch på egen hand. Här ute kan man strosa runt i timmar, insupa atmosfären, smakerna och besöka de mysiga småbutikerna. Till kvällen promenerar vi till en mysig lokal restaurang. (F, M)

Dag 7
Neapolis & lokal gård

Efter en förmiddag och lunch på egen hand åker vi tidig eftermiddag till den arkeologiska parken Neapolis där vi ser och hör om såväl grekisk som romersk historia. Därefter tar Johan oss med till sin vän den karismatiske godsägaren Carmelo på hans klassiska Sicilianska herrgård, där vi får en härlig middag med rader av sicilianska specialiteter att sköljas ner med lokalt vin. (F, M)

Dag 8
Catania & hemresa

Vi lämnar Syrakusa sen förmiddag för att spendera dagen i och runt Catania. Vi ser bl a gamla stan med dess gammeldags genuina fiskmarknad och katedral. Vi äter en sen lunch och hinner även med en sista god aperitivo innan vi beger oss till flygplatsen för hemresa. (F, L)

Reseledare

Johan Berg

Italien, Terracina & Sicilien

Johan Berg har bott i Italien i 17 år och kan sitt "andra" land väldigt väl. Han berättar om både historia och människor på ett underhållande sätt.

Hotell

Hotel Baia Azzurra, Taormina

Läs mer om hotellet här

Jolly Aretusa Palace hotel, Syrakusa

Läs mer om hotellet här

Bra att veta

På denna resa besöker vi både små och äldre städer med trappor och ojämna markförhållanden. Många guidade rundturer sker till fots, vi rekommenderar att man kan gå på egen hand under en rundtur på 1-2 tim.
Detta är en gruppresa med cirka 25 – 35 deltagare.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev