Seniorens Hälsoresa till Kroatien med Babben

- Må bra med Babben & vänner – en resa för kropp och själ

Vill du träna, dansa, skratta och lära dig nytt? Följ då med på Seniorens stora hälsoresa till vackra Sibenik i Kroatien! För både kropp och själ. Här får du chansen att i trevlig gemenskap prova olika former av inspirerande träning, dans, yoga och matlagning. Det blir en vecka med nya kunskaper för både kropp och hjärna, god mat och dryck, sol och bad i vackra omgivningar, nya vänner och många skratt. Här finns något för alla. Perfekt för dig som reser ensam, två eller flera!
Den vackra Kroatiska kusten bjuder på många vackra medeltida städer varav Sibenik är en av Adriatiska havets pärlor, belägen vid Krka-flodens delta på den vackraste delen av Adriatiska havets östra kust. En bit från Sibenik finner vi halvön med Amadria Park.

OBS! Alla aktiviteter är speciellt anpassade för Seniorens läsare.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare
 • Flyg Arlanda/Kastrup/Landvetter-Split t/r
 • Transfer flygplats-hotell t/r
 • Del i dubbelrum med frukost
 • 7 middagar med 1 glas vin & vatten
 • 6 lätta luncher med vatten
 • 1 glas bubbel per dag vid mingel
 • All träning & aktiviteter enligt program
 • Inspirerande föreläsningar & workshops
 • Enkel och effektiv gruppträning
 • Rolig släpp loss-dans & linedance
 • Mediyoga, kundaliniyoga & stolsyoga
 • Morgonpromenader
 • Kvällsunderhållning enligt program
 • Utfärd Sibenik med vinprovning
 • Trevligt sällskap
TILLVAL:

Tillägg: Dubbelrum eget bruk: 2 600 kr

Höjdpunkter

 • Inspirerande föreläsningar
 • Roliga danspass
 • Prova på yoga
 • Underhållning med folkär artist

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1-8
DAGSPROGRAM

Resan erbjuder flera olika aktiviteter du kan välja på.

En exempel dag, preliminära tider
07.30 Morgonpromenad
08:00 Yoga vid havet
09:00 Frukost
10:30 Inspirerande föreläsning
12:00 Roligt träningspass
13.00 Matlagning

SIESTA – Lunch
15.00 Härligt danspass
16.00 Aqua Fun – vattengympa
18:30 Mingel med drink
19:00 Gemensam middag
20:30 Underhållning

Dag 2-7
UTFÄRD SIBENIK MED VINPROVNING

Vi besöker den äldsta ursprungliga kroatiska staden omnämns den för första gången 1066 under tiden då Krešimir IV var kroatisk kung. Om stadens rika kulturhistoriska arv vittnar den stora katedralen St. Jakob – den berömda byggmästaren Juraj Dalmatinacs verk – som är under UNESCO:s beskydd, tillsammans med flertalet kyrkor, kloster, palats och fyra fästningar som ”ramar in” staden. Dessa byggnader står även som bevis för den ihärdighet, uppoffring och tro som generationer av Šibeniks invånare har haft. Egen tid för shopping innan vi avslutar med en vinprovning.

Reseledare

Babben Larsson

Inspiratör

Babben är en av våra mest folkkära artister och underhållare. Hon kombinerar utan problem att uppträda som ståuppkomiker, jazz-sångerska, programledare och föreläsare. Den här veckan kommer hon att visa prov både på sin humor, sitt allvar och sin musikalitet. Det vill ni inte missa!

Sofia Åhman

Träningsexpert på SVT

Sofia är SVT:s träningsexpert med sin omtyckta hemmagympa och medverkan i TV-programmet Go´kväll. Hon är föreläsare och utbildad personlig tränare samt senior PT. Sofia är en mästare på att få människor att skratta, svettas och må bra. Hon har jobbat på en rad träningsresor och älskar kombinationen av sol, upplevelser, träning, god mat och nya bekantskaper!

Jill Taube

Inspiratör, Psykiatriker & Danslärare

Danslärare och psykiatriker som leder oss i rolig dans till härliga låtar du känner igen och ger tips & kunskap om den livsviktiga goda sömnen samt introduktion om träningsfysiologi. Upplev den underbara glädjen i dans.

Anita & Per Söder

Indien

Yogainstruktörer som gör yoga till ett praktiskt redskap i vardagen. För ett enkelt välmående. Prova på Mediyoga, Kundaliniyoga och stolsyoga. Per & Anita föreläser om det ayurvediska hälsosystemet, om andning och sömn samt yogisk hälsa.

Cecilia Nisbet Nilsson

Inspiratör, Författare & Kostrådgivare

Kokboksförfattare och kostrådgivare lär dig äta och laga läkande och god mat. Hälsa och näring i välsmakande kombination.

Kristina Adolfsson

Seniorens chefredaktör - Resans värd

Kristina har ett stort intresse för hälsa, yoga och träning som hon har tagit med sig till de olika tidningar hon varit chefredaktör för och omvandlat till praktiska och peppande artiklar. Hon tar hand om alla våra resenärer på plats.

Kicki Wallblom

Reseskaparnas grundare och verksamhetschef

Kicki är ReseSkaparnas Verksamhetschef som älskar att vara ute på resande fot. Hon har stor erfarenhet som reseledare och kommer ta väl hand om er under resan. Hon har en bakgrund som friidrottare och tränare och tar er gärna med på morgonpromenader.

Hotell

Amadria Park - Hotel Jakov ****

AMADRIA PARK – EN UNIK RESORT UTANFÖR SIBENIK
Den är mest känd för sina 5 stränder som sträcker ut sig över den 4 kilometer långa kuststräckan. Omgärdat av Medelhavets vackra växtlighet erbjuds modern  inkvartering i en fantastisk miljö. Bland stränderna kan nämnas en underbar sandstrand som ligger vackert placerad mitt i området och binder samman de många  attraktionerna i närheten. I en liten havsvik med små klapperstenar som svalkas av ett kristallklart hav ligger Spa Beach. På Amadria Parks spa erbjuds en mängd olika behandlingar för både kropp och själ eller upptäck spaet på egen hand och bada i någon av de sex uppvärmda poolerna, varav två är fyllda med havsvatten. I skönhetssalongen kan man skämma bort sig själv med både manikyr och pedikyr eller ett besök hos frisören. I hjärtat på Amadria Park ligger Ethno Village, en rustik juvel med mängder av karaktär. Här förädlas närodlade råvaror på ett traditionellt sätt och blir till vin, olivolja och bröd som sedan serveras i restaurangen.

Det tar ca 1 tim från flygplatsen till hotellet.

 

Vi bor på fyrstjärniga Hotel Jakov. Hotellet har utformats för att tilltala grupper. Närvaron av kvalité och modern design är hög som för hela Amadria Park. Smakfull och estetisk design i kombination med grönska skapar en trevlig miljö för avkoppling. I planeringen av hotellet har man tillgodosett behoven hos den aktiva gruppen som behöver gott om plats och utrymme. Den smarta utformningen inspirerar till harmoni.

Hotell Jakov´s egna Pool Club erbjuder sina gäster ett helt nytt koncept med två special designade freeform-pooler, här erbjuder man service och komfort när man kopplar av i komfortabla solbäddar. Här finns ett stort utbud av aktiviteter som t ex rogivande avkoppling på Spa & Wellness, strandbäddar, inomhuspooler, kropps och ansiktsbehandlingar, gym och träningsanläggning. Restaurangens menyer är väl tilltagna och serverar kulinariska rätter med lokala råvaror. Det turkosa Adriatiska havet omger hotellet.

Rum: Dubbelrum med fransk balkong. Rummen har dubbelsäng (180×210 cm) eller två enkelsängar (90×210 cm). Alla rum är luftkonditionerade och har platt-TV med satellitkanaler, säkerhetsbox, telefon, skrivbord, minibar, samt badrum med dusch, wc och hårtork. Hotellet tillhandahåller ett urval av badrumsprodukter.

Bad: Klapperstensstrand, sandstrand samt 3 utomhuspooler varav 1 med saltvatten. Solstolar vid poolen ingår i priset. Wellness & Spa (i resorten) – inräde tillkommer – Ångbastu – Relaxavdelning – Te-lounge – Ansikts- och kroppsbehandlingar

Måltider: Frukostbuffé och middag ingår samt en lättare lunch. Till middag ingår 1 glas vin & vatten. Till lunchen ingår vatten.

Övrigt: Totalt 326 rum. Städning 7 dagar/vecka. Hotell Jakov är en del av Amadria Park och vissa av faciliteterna är mot avgift. Gratis Wi-Fi, högre hastighet mot avgift.

Om resmålet

Fakta om KROATIEN
Huvudstad:         Zagreb
Officiella språk:     Kroatiska
Statsskick:         Republik
Folkmängd:         ca 4,5 miljoner
Valuta:              Kroatiska Kuna
Yta-km²:            56 538
Nationaldag:         25 juni

 

Kroatien ligger på Balkanhalvön i sydöstra Europa. Landet gränsar till Slovenien och Ungern i norr samt till Serbien i öst. Bosnien-Hercegovina skjuter in i Kroatien från sydöst och ger landet dess karakteristiska halvmåneform. Gränsen mot Bosnien-Hercegovina går längs floden Sava och Dinariska alperna. Längst i söder delar Kroatien en kort gräns med Montenegro. I sydväst har man en lång kust mot Adriatiska havet. Norr om Dubrovnik genomskärs kustremsan av en liten landtunga som tillhör Bosnien-Hercegovina. Nordöstra Kroatien består av en låglänt och bördig jordbruksbygd som omfattar i huvudsak regionen Slavonien. Den mellersta delen av landet, där huvudstaden Zagreb ligger, är höglänt med bergstoppar på över 1600 meters höjd. Medelhavskusten hör främst till regionerna Dalmatien och Istrien. Utanför den dalmatiska kusten finns en skärgård med över 1100 öar.

Modern historia
Kroatien blev efter andra världskrigets slut 1945 en av sex delrepubliker i det kommunistiska Jugoslavien. När federationen började knaka i fogarna fick nationalismen på nytt spelrum, och nationalistpartiet HDZ kom till makten 1990. Kroatien utropades som självständigt 1991. De kroatiska serberna ville dock inte kapa banden med Belgrad och krig bröt ut. Kriget pågick till 1995.
Kommuniststatens sönderfallande samhällsbygge ledde till ökade spänningar mellan federationens stater under 80-talet. Samtidigt blev serbernas nationaliströrelse med dess ledare Slobodan Milošević allt mer inflytelserik. Efter att Kroatien förklarat sig självständigt 1990, inleddes ett krig mot serberna som pågick till 1995. Kroatien erkändes dock som stat av både EU och FN 1992. Kroatiens förste president Franjo Tudjman dog 1999 och en månad in i det nya millenniet vann centervänster-oppositionen makten under ledning av Stjepan ”Stipe” Mesić, som återvaldes 2005. Kroatien blev medlem i EU den 1 juli 2013.

Dubrovnik
Kuststaden Dubrovnik (med ca 50 000 invånare) är ett av Kroatiens mest populära resmål och bjuder på fascinerande historia, speciell atmosfär, varmt klimat och vackra stränder. En flera hundra år gammal mur omfamnar staden och ger den dess distinkta utseende. Dubrovnik är med på UNESCOs världsarvslista och har massor av mysiga restauranger och charmiga barer. Med sin rika historia och kultur är Dubrovnik i sig en sevärdhet. Ta en promenad på stadsmurarna och få en enastående utsikt över staden.

Split
Split är Kroatiens näst största stad och gamla stan domineras av Diocletianus mäktiga palats, byggt i slutet av 200-talet, med dess höga klocktorn. Gator och torg är smyckade med dyrbar marmor importerad från Grekland och Italien. Den gamla delen av Split är bilfri och full med caféer, små butiker och restauranger och det bara kokar av historia i kvarteren och gränderna.

Mat i Kroatien
Maten skiljer sig från region till region och små orter har sina egna specialiteter. Konobas kallas restauranger som serverar genuin kroatisk mat med lokal prägel. Vid kusten är det traditionell medelhavsmat som gäller med fisk, skaldjur, färska grönsaker och olivolja som viktiga ingredienser. Inåt landet hittar man mer traditionell kontinental, Central- och Östeuropeiskinspirerad mat med fokus på tyngre ingredienser som fläskkött eller lamm. Den vanliga soppan, Manestra, påminner mycket om den italienska Minestronesoppan. Fiskgrytan, Brudet, är vanlig och pröva gärna deras torkade skinka, Prsut, som serveras tillsammans med oliver, ost, tomater, sardeller, bröd och ett vitt vin (kallas Plitica). Det finns en stor variation ostar från får och getter. Den parmesanliknande osten, Paski, säljs på marknader och i stånd längs med vägarna. Andra rätter som rekommenderas är Peka, en kött- och grönsaksgryta, eller Raznici (spett). Rekommenderade desserter är Palacinke, pannkakor och Rozata, som påminner om Cremè Caramel.

Lokala drycker i Kroatien
Efter att vinindustrin låg i dvala under kriget på 90-talet, har kroaterna återupplivat den flera tusen år gamla traditionen att odla vin. Det odlas mycket längs kusten, och även på öarna, där man producerar hundratals viner på både inhemska och utländska druvor. Några kända viner är Dingac samt Postup och Posip från Peljesac. Rött eller vitt vin blandat med mineralvatten, Gemist, dricks med fördel på sommaren som törstsläckare. Grapa är ett druvbrännvin som görs av det som blir kvar efter vintillverkningen. Öl heter pivo på kroatiska. De inhemska sorterna är Karlovacko och Ozujsko. Pivo finns både i flaska och på fat. Bland de starkare dryckerna finns Rakijan, en brandy som brukar vara baserad på plommon eller körsbär. Loza och Travarica är två kända ”rakijor” baserade på vindruvor. Det finns många olika lokala variationer av Travarica och recepten är mycket hemliga. Rakijan serveras ofta som välkomstdrink på restauranger.

Bra att veta

PRAKTISK INFORMATION

Adapter & elektricitet
Kroatien använder sig av samma uttag som Sverige. Ingen adapter behövs.

Allergier & sjukdomar
Meddela alltid ReseSkaparna om du har några sjukdomar eller allergier som vi bör känna till i god tid före avresa. Meddela också din medresenär om eventuella mediciner och dosering. Det går bra att lämna konfidentiell sjukdomsinformation till reseledaren i ett förseglat kuvert för den händelse något händer. Har informationen inte behövts under resan får du tillbaka ditt förseglade kuvert vid hemfärd.

Bankkort/Kreditkort
Det går att betala med kort på de flesta  ställen. Visa och Mastercard är vanligast. Bankomater finns i princip överallt. Tänk på att vissa banker tar ut en avgift vid kontantuttag.

Bussarna
Bussarna är rökfria och det finns inte alltid toalett ombord, så vi rekommenderar toalettbesök under pauserna längs vägen. Lämna aldrig kvar värdesaker eller annat i bussen. Tänk också på att det kan finnas allergiker som är känsliga för t ex starka dofter.

Dricks
Serviceavgift/dricks är inbakat i priset men det är ändå brukligt att ge dricks. Vanligtvis ca 10 %.

Foto
Vi rekommenderar att ta med batterier/laddare/minneskort/film hemifrån.

Försäkringar
Se till att du har en fullgod reseförsäkring med avbeställningsskydd som även omfattar en sjukförsäkringsdel. Ha alltid med dig försäkringskassans EU-kort vid resa inom EU samt något från ditt försäkringsbolag som bevisar att du är försäkrad. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller för just detta resmål.
Handhygien
Ta gärna med en liten flaska handsprit för den händelse du inte kommer åt tvål och vatten.

Hotellstandard
Variationen på hotell kan vara mycket stor. Standard och inredning är inte alla gånger som vi är vana vid, speciellt inte på mindre och äldre hotell samt ute på landsbygden. Den information vi har om faciliteterna är den vi fått från hemsidor, lokala agenter och egna besök. Detta kan ha förändrats om det t ex skett ett ägarbyte. Önskar ni ytterligare information går det bra att kontakta hotellen direkt.
Information på internet – tips
www.travelforum.se

Inte som hemma
Mycket är annorlunda jämfört med Sverige. Det tar ofta lite längre tid på t ex restauranger och organisationen är inte alla gånger lika effektiv som hemma. Ha tålamod och ta seden dit du kommer!

Klimat
www.travelforum.se, välj Destinationer i den svarta menyraden, välj ditt resmål, klicka på Klimat & väder.

Klädsel
Ledig klädsel och bekväma skor. Lite finare på kvällarna om man så önskar. Glöm inte regnplagg och badkläder.

Mediciner
Packa alla mediciner i handbagaget. Ta med eventuella recept.
Måltidsdrycker
Måltidsdrycker och förfriskningar ingår inte om det inte speciellt anges.

Nödnummer
112-Nödnummer
92-Polis
94-Ambulans-Läkare
987-Brandkår

Personliga utgifter
All service som ni nyttjar på hotellen ska betalas kvällen före utcheckning.

Prisnivåer
www.travelforum.se, välj Destinationer i den svarta menyraden, välj ditt resmål, klicka på Prisnivå.

Rökning
Förbjudet att röka inomhus på restauranger och barer i Kroatien.

Säkerhet
Säkerheten är mycket god och brottsligheten är relativt låg. Håll alltid ett öga på dina ägodelar, särskilt på offentliga platser, och lämna dem aldrig utan tillsyn. Ficktjuvar förekommer.

Telefon/landsnummer
Till Sverige: 0046+riktnr utan nolla+nr.
Till Kroatien: 00385 före nr.

Tid
Samma tid som Sverige.

Vaccinationer
Råden beror på vem du är och hur du reser. Kontakta din vaccinationscentral eller vårdcentral för rätt råd för just dig.

Valuta
Kroatiska Kuna

Vatten
Kranvattnet är drickbart men bakteriefloran är annorlunda och kan förorsaka orolig mage. Köp hellre vatten på flaska. Ha med vatten i bussen och på hotellrummet. Det är viktigt att dricka mycket om det är varmt ute.

Önskemål
Alla önskemål/information som meddelats ReseSkaparna har vidarebefordrats till berörda parter som buss- och flygbolag samt hotell och restauranger. Dock kan vi inte garantera att vidarebefordrade uppgifter beaktas.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev