Hälsoresa med Senioren till Kroatien

”Still going strong” i Kroatien med Siwan och Ann-Louise!

Följ med på en Hälsoresa med Senioren, årets roligaste och härligaste resa. Tillsammans med superdamerna Siwan och Ann-Louise och inspiratörer, får vi en vecka fylld av allt som gör oss starkare, piggare, friskare och gladare.

Under den här unika resan får vi chans att umgås och bli mer bekanta med de fantastiska och evigt unga tjejerna, som förra året gjorde succé med showen ”Tillsammans 183 år”. Självklart kommer de också att underhålla oss och göra oss glada till sinnet.

Vi gör härliga utflykter till fots, med båt och buss och upplever naturen och det goda livet i Kroatien.

Vi tränar smart, roligt och effektivt med tv-kända senior-tränaren Sofia Åhman från Go´kväll, blir mjukare och avstressade med yoga och qi gong, promenerar med stavar, vatten-gympar i den uppvärmda poolen, lär oss att det aldrig är för sent av psykiatern, professorn och ålderdomsforskaren Ingmar Skoog som menar att 70 är det nya 20 och arbetar för att öka möjligheten till ett gott åldrande, vi sjunger allsång, skrattar, äter god mat och njuter av livet.

Det blir en vecka fylld av allt som får oss att må bra både till kropp och själ!
Välkomna

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • AVRESA 16 OKT FRÅN ARLANDA, 17 OKT FRÅN KASTRUP
 • Föredrag, roliga aktiviteter och underhållning med Siwan och Ann- Louise. Både var för sig och tillsammans.
 • Föredrag av professorn, psykiatern och forskaren Ingmar Skoog
 • Inspirerande föredrag om hälsa och träning för seniorer
 • Allsång och disco
 • Svensk reseledare
 • Flyg Arlanda - Dubrovnik t/r eller Kastrup - Split t/r
 • Transfer flygplats-hotell t/r
 • Del i dubbelrum med frukost 7 nätter
 • 7 middagar inkl. 1 glas vin & vatten varav en på lokal restaurang och en på piren.
 • 3 luncher/tilltugg under utfärderna
 • Besök på olivodling med olivoljeprovning, lokala specialiteter och 1 glas vin
 • Båtuflykt med grill-lunch och vin
 • Naturskön blom- och örtvandring med guide
 • Guidad tur i världsarvstaden Dubrovnik
 • Kvällsunderhållning enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 1 400 kr

OBS!
De ordinarie platserna med avresa från Kastrup gick åt fort. Vi har uttökat platserna från Kastrup, men ett tillägg på
1 100 kr per person tillkommer på grund av en höjning av flygpriset.

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1 - 9
FÖREDRAG, TRÄNING & UTFÄRDER

Under veckan erbjuds ett spännande program med träning, föredrag, underhållning och utfärder samt vandring.

En dag på hotellet kan se ut så här, preliminära tider:

Exempel på en dag:

08:00 Qi gong eller morgonpromenad
Frukost
10:00 Föreläsning med Ingmar
11:00 Smart träning med Sofia
12:00 Kul vattengympa med Challe och Sofia

Siesta/Lunch

Eftermiddagen
Utflykt med oljeprovning
18:00 Mingel med cava
18:30 Gemensam middag
20:00 Underhållning med någon av våra superdamer

På våra utfärdsdagar erbjuds även träning men då tider anpassade efter utfärdens tider.

 

Dag 1
ANKOMST FRÅN ARLANDA & UTFÄRD DUBROVNIK

Ankomst för alla som reser från Arlanda.

UTFÄRD DUBROVNIK FÖR ALLA FRÅN ARLANDA

Vår lokala guide möter oss på flygplatsen och vi åker in till vackra Dubrovnik som ligger på Kroatiens yttersta sydspets. Staden har genom århundraden begåvats med de bästa arkitekterna och konstnärerna. Vi gör en guidad stadsrundtur i Dubrovniks Gamla stad. Efter guidningen finns lite egen tid att flanera i den vackra staden. För den som orkar är det mycket vackert att gå på ringmuren runt staden. En avgift betalas för att gå på muren runt, men det är en vacker promenad på ca 2 km. Efter Dubrovnik åker vi mot vårt hotell i Podgora för incheckning och middag.

Dag 2
ANKOMST FRÅN KASTRUP

Idag ankommer de som reser från Köpenhamn, och de landar i Split. Transfer till vårt hotell i Podgora.

För det som ankom från Arlanda erbjuds program på hotellet med träning.

Gemensam middag på hotellet.

Dag 3-7
UTFÄRD OLIVPROVSMAKNING

En av dagarna gör vi en utfärd.

BRIST – OLIVOLJA OCH LOKALA SPECIALITETER
Vi beger oss till Brist där vi får provsmaka tre olika typer av olivolja med ost som neutralisator mellan olika oljor. Vi får även smaka på apelsinmarmelad, torkade fikon, fritule( dalmatinskt friterad munk) samt ett glas vin.

 

 

Dag 3 -7
BÅTUTFÄRD

En av dagarna kommer vi kryssa längs den Dalmatiska kusten.

BÅTUTFÄRD LÄNGS DEN DALMATISKA KUSTEN
Det bästa sättet att få uppleva Dalmatiens kust är under en båtfärd. Vi åker båt längs den vackra kusten med vyer av de  mäktiga bergen och havet. Under båtfärden serveras ombord en typisk dalmatinsk grillad fisk med dalmatiskt vin. Under färden får vi även underhållning av  dalmatinsk trubadur eller dragspelare.

Dag 3-7
NATURSKÖN BLOM- OCH ÖRTVANDRING

En av dagarna väntar en härlig lättare vandring.

NATURSKÖN BLOM- OCH ÖRTVANDRING

Vi gör en lättare vandring på cirka 2,5 – 3 timmar mot naturparken Biokovo och njuter av den vackra utsikten över havet. Vår guide lär oss om djur, insekter, blommor, örter och annat som växer och lever i omgivningarna. Vi tar med oss fruktkorgar och tilltugg.

Dag 8
HEMRESA TILL ARLANDA & UTFÄRD DUBROVNIK

Denna dag reser de som skall till Arlanda hem.

Ni som kom från Kastrup får idag uppleva Dubrovnik under en guidad stadsrundtur.

DUBROVNIK
Vår lokala guide möter oss och vi åker in till vackra Dubrovnik som ligger på Kroatiens yttersta sydspets. Staden har genom århundraden begåvats med de bästa arkitekterna och konstnärerna. Vi gör en guidad stadsrundtur i Dubrovniks Gamla stad. Efter guidningen finns lite egen tid att flanera i den vackra staden. För den som orkar är det mycket vackert att gå på ringmuren runt staden. En avgift betalas för att gå på muren runt, men det är en vacker promenad på ca 2 km. Efter Dubrovnik åker vi åter mot vårt hotell i Podgora för middag.

Dag 9
HEMRESA KASTRUP

Idag transfer åter till Split för hemresa till Kastrup.

Reseledare

Charlotte "Challe" Lundholm

Yogaresor

Challe är yogalärare, hälsoinspiratör och fd chefred på magasinet Topphälsa

Sofia Åhman, Träningsexpert på SVT:s Go´kväll

Kom i form med Sofia, personlig tränare och idrottslärare som vi lärt känna som träningsexpert i SVT:s Gokväll. På sitt glada norrländska vis får hon all träning att verka rolig och enkel och hon vill peppa oss att våga prova nytt. Med Sofia får vi testa många olika sätt att träna på. Sofia är också specialist på seniorträning.

Ingemar Skoog

Hälsa kultur

Ingmar Skoog, 64. Professor, psykiater och forskare med massor av kunskap om och för en pigg ålderdom. Ingemar håller ett föredrag om den nya vitala ålderdomen, hur vi kan leva längre med fortsatt god fysisk och mental hälsa.

Carl-Jan Granqvist

Car-Jan Granqvist, tv-känd mat-professor och vinkännare

På höstens hälsoresa ”Still going strong” till Kroatien har Senioren nu den stora glädjen att meddela att vi kommer att ha med oss livsnjutaren Car-Jan Granqvist.

Ann-Louise Hansson

Artist, komisk talang med massor av bus och klockren röst.

Siw Malmqvist

Artist, ett yrväder från Landskrona med huvudet på skaft.

Hotell

Medora Auri Family beach resort 4*

Vårt hotell är vackert beläget invid havet och alla rum har utsikt över havet eller bergen samt balkong. Hotellet är byggt i terasser och det finns en hiss som går ner till strandpromenaden och hotellets strand. Byn Podgora är en liten ort längs strandpromenaden finns restauranger, caféer och små affärer.

Läge: Det 4-stjärniga Medora Auri Family Beach Resort ligger vid stranden i Podgora.
Rummen: Rummen har luftkonditionering och en balkong. Platt-TV med satellitkanaler och minibar. I det egna badrummet finns dusch eller badkar samt kostnadsfria hygienprodukter.

Faciliteter: Här erbjuds flera utomhuspooler. I hälsocentret finns bastu, bubbelpool, relaxrum, gym samt olika massage- och skönhetsbehandlingar. Anläggningen har också en bufférestaurang där både lokala och internationella specialiteter tillagas i det öppna köket. WiFi finns i alla utrymmen.

Läs mer om hotellet här

Om resmålet

Fakta om KROATIEN
Huvudstad:         Zagreb
Officiella språk:     Kroatiska
Statsskick:         Republik
Folkmängd:         ca 4,5 miljoner
Valuta:              Kroatiska Kuna
Yta-km²:            56 538
Nationaldag:         25 juni

 

Kroatien ligger på Balkanhalvön i sydöstra Europa. Landet gränsar till Slovenien och Ungern i norr samt till Serbien i öst. Bosnien-Hercegovina skjuter in i Kroatien från sydöst och ger landet dess karakteristiska halvmåneform. Gränsen mot Bosnien-Hercegovina går längs floden Sava och Dinariska alperna. Längst i söder delar Kroatien en kort gräns med Montenegro. I sydväst har man en lång kust mot Adriatiska havet. Norr om Dubrovnik genomskärs kustremsan av en liten landtunga som tillhör Bosnien-Hercegovina. Nordöstra Kroatien består av en låglänt och bördig jordbruksbygd som omfattar i huvudsak regionen Slavonien. Den mellersta delen av landet, där huvudstaden Zagreb ligger, är höglänt med bergstoppar på över 1600 meters höjd. Medelhavskusten hör främst till regionerna Dalmatien och Istrien. Utanför den dalmatiska kusten finns en skärgård med över 1100 öar.

Modern historia
Kroatien blev efter andra världskrigets slut 1945 en av sex delrepubliker i det kommunistiska Jugoslavien. När federationen började knaka i fogarna fick nationalismen på nytt spelrum, och nationalistpartiet HDZ kom till makten 1990. Kroatien utropades som självständigt 1991. De kroatiska serberna ville dock inte kapa banden med Belgrad och krig bröt ut. Kriget pågick till 1995.
Kommuniststatens sönderfallande samhällsbygge ledde till ökade spänningar mellan federationens stater under 80-talet. Samtidigt blev serbernas nationaliströrelse med dess ledare Slobodan Milošević allt mer inflytelserik. Efter att Kroatien förklarat sig självständigt 1990, inleddes ett krig mot serberna som pågick till 1995. Kroatien erkändes dock som stat av både EU och FN 1992. Kroatiens förste president Franjo Tudjman dog 1999 och en månad in i det nya millenniet vann centervänster-oppositionen makten under ledning av Stjepan ”Stipe” Mesić, som återvaldes 2005. Kroatien blev medlem i EU den 1 juli 2013.

Dubrovnik
Kuststaden Dubrovnik (med ca 50 000 invånare) är ett av Kroatiens mest populära resmål och bjuder på fascinerande historia, speciell atmosfär, varmt klimat och vackra stränder. En flera hundra år gammal mur omfamnar staden och ger den dess distinkta utseende. Dubrovnik är med på UNESCOs världsarvslista och har massor av mysiga restauranger och charmiga barer. Med sin rika historia och kultur är Dubrovnik i sig en sevärdhet. Ta en promenad på stadsmurarna och få en enastående utsikt över staden.

Split
Split är Kroatiens näst största stad och gamla stan domineras av Diocletianus mäktiga palats, byggt i slutet av 200-talet, med dess höga klocktorn. Gator och torg är smyckade med dyrbar marmor importerad från Grekland och Italien. Den gamla delen av Split är bilfri och full med caféer, små butiker och restauranger och det bara kokar av historia i kvarteren och gränderna.

Mat i Kroatien
Maten skiljer sig från region till region och små orter har sina egna specialiteter. Konobas kallas restauranger som serverar genuin kroatisk mat med lokal prägel. Vid kusten är det traditionell medelhavsmat som gäller med fisk, skaldjur, färska grönsaker och olivolja som viktiga ingredienser. Inåt landet hittar man mer traditionell kontinental, Central- och Östeuropeiskinspirerad mat med fokus på tyngre ingredienser som fläskkött eller lamm. Den vanliga soppan, Manestra, påminner mycket om den italienska Minestronesoppan. Fiskgrytan, Brudet, är vanlig och pröva gärna deras torkade skinka, Prsut, som serveras tillsammans med oliver, ost, tomater, sardeller, bröd och ett vitt vin (kallas Plitica). Det finns en stor variation ostar från får och getter. Den parmesanliknande osten, Paski, säljs på marknader och i stånd längs med vägarna. Andra rätter som rekommenderas är Peka, en kött- och grönsaksgryta, eller Raznici (spett). Rekommenderade desserter är Palacinke, pannkakor och Rozata, som påminner om Cremè Caramel.

Lokala drycker i Kroatien
Efter att vinindustrin låg i dvala under kriget på 90-talet, har kroaterna återupplivat den flera tusen år gamla traditionen att odla vin. Det odlas mycket längs kusten, och även på öarna, där man producerar hundratals viner på både inhemska och utländska druvor. Några kända viner är Dingac samt Postup och Posip från Peljesac. Rött eller vitt vin blandat med mineralvatten, Gemist, dricks med fördel på sommaren som törstsläckare. Grapa är ett druvbrännvin som görs av det som blir kvar efter vintillverkningen. Öl heter pivo på kroatiska. De inhemska sorterna är Karlovacko och Ozujsko. Pivo finns både i flaska och på fat. Bland de starkare dryckerna finns Rakijan, en brandy som brukar vara baserad på plommon eller körsbär. Loza och Travarica är två kända ”rakijor” baserade på vindruvor. Det finns många olika lokala variationer av Travarica och recepten är mycket hemliga. Rakijan serveras ofta som välkomstdrink på restauranger.

Bra att veta

PRAKTISK INFORMATION

Adapter & elektricitet
Kroatien använder sig av samma uttag som Sverige. Ingen adapter behövs.

Allergier & sjukdomar
Meddela alltid ReseSkaparna om du har några sjukdomar eller allergier som vi bör känna till i god tid före avresa. Meddela också din medresenär om eventuella mediciner och dosering. Det går bra att lämna konfidentiell sjukdomsinformation till reseledaren i ett förseglat kuvert för den händelse något händer. Har informationen inte behövts under resan får du tillbaka ditt förseglade kuvert vid hemfärd.

Bankkort/Kreditkort
Det går att betala med kort på de flesta  ställen. Visa och Mastercard är vanligast. Bankomater finns i princip överallt. Tänk på att vissa banker tar ut en avgift vid kontantuttag.

Bussarna
Bussarna är rökfria och det finns inte alltid toalett ombord, så vi rekommenderar toalettbesök under pauserna längs vägen. Lämna aldrig kvar värdesaker eller annat i bussen. Tänk också på att det kan finnas allergiker som är känsliga för t ex starka dofter.

Dricks
Serviceavgift/dricks är inbakat i priset men det är ändå brukligt att ge dricks. Vanligtvis ca 10 %.

Foto
Vi rekommenderar att ta med batterier/laddare/minneskort/film hemifrån.

Försäkringar
Se till att du har en fullgod reseförsäkring med avbeställningsskydd som även omfattar en sjukförsäkringsdel. Ha alltid med dig försäkringskassans EU-kort vid resa inom EU samt något från ditt försäkringsbolag som bevisar att du är försäkrad. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller för just detta resmål.
Handhygien
Ta gärna med en liten flaska handsprit för den händelse du inte kommer åt tvål och vatten.

Hotellstandard
Variationen på hotell kan vara mycket stor. Standard och inredning är inte alla gånger som vi är vana vid, speciellt inte på mindre och äldre hotell samt ute på landsbygden. Den information vi har om faciliteterna är den vi fått från hemsidor, lokala agenter och egna besök. Detta kan ha förändrats om det t ex skett ett ägarbyte. Önskar ni ytterligare information går det bra att kontakta hotellen direkt.
Information på internet – tips
www.travelforum.se

Inte som hemma
Mycket är annorlunda jämfört med Sverige. Det tar ofta lite längre tid på t ex restauranger och organisationen är inte alla gånger lika effektiv som hemma. Ha tålamod och ta seden dit du kommer!

Klimat
www.travelforum.se, välj Destinationer i den svarta menyraden, välj ditt resmål, klicka på Klimat & väder.

Klädsel
Ledig klädsel och bekväma skor. Lite finare på kvällarna om man så önskar. Glöm inte regnplagg och badkläder.

Mediciner
Packa alla mediciner i handbagaget. Ta med eventuella recept.
Måltidsdrycker
Måltidsdrycker och förfriskningar ingår inte om det inte speciellt anges.

Nödnummer
112-Nödnummer
92-Polis
94-Ambulans-Läkare
987-Brandkår

Personliga utgifter
All service som ni nyttjar på hotellen ska betalas kvällen före utcheckning.

Prisnivåer
www.travelforum.se, välj Destinationer i den svarta menyraden, välj ditt resmål, klicka på Prisnivå.

Rökning
Förbjudet att röka inomhus på restauranger och barer i Kroatien.

Säkerhet
Säkerheten är mycket god och brottsligheten är relativt låg. Håll alltid ett öga på dina ägodelar, särskilt på offentliga platser, och lämna dem aldrig utan tillsyn. Ficktjuvar förekommer.

Telefon/landsnummer
Till Sverige: 0046+riktnr utan nolla+nr.
Till Kroatien: 00385 före nr.

Tid
Samma tid som Sverige.

Vaccinationer
Råden beror på vem du är och hur du reser. Kontakta din vaccinationscentral eller vårdcentral för rätt råd för just dig.

Valuta
Kroatiska Kuna

Vatten
Kranvattnet är drickbart men bakteriefloran är annorlunda och kan förorsaka orolig mage. Köp hellre vatten på flaska. Ha med vatten i bussen och på hotellrummet. Det är viktigt att dricka mycket om det är varmt ute.

Önskemål
Alla önskemål/information som meddelats ReseSkaparna har vidarebefordrats till berörda parter som buss- och flygbolag samt hotell och restauranger. Dock kan vi inte garantera att vidarebefordrade uppgifter beaktas.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev