Helsingfors lockar med sina nya och spännande konstmuseer samt sin fina träarkitektur. Under juletid möter vi det nya Helsingfors med sina vackra vinterbelysningar, livliga julshopping möjligheter och den populära julmarknaden. Resans höjdpunkt blir när vi får uppleva klassikernas klassiker, Hamlet av William Shakespeare, på Svenska Teatern. Ett tidlöst mästerverk tar ny form i Dritëro Kasapis iscensättning. Utöver detta kommer vi att få bekanta oss med en mängd konst och kultur. Vi kommer att besöka det imponerande Amos Rex -museet, få en guidad visning på Helsingfors stadsmuseum och har även en möjlighet att kika in i bastukomplexet Allas, Kampens kapell och Helsingfors domkyrka.
Utsides dubbelhytt: 250kr/person
Twin beds Superior rum: 300kr/person
Enkelrum + insides enkelhytt: 2100kr
Enkelrum + utsides enkelhytt: 2500kr
En alldeles speciell dag att åka till Finland, den 6 december, nämligen Finlands självständighetsdag. Detta datum år 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland och nu, 107 år senare får vi gratulera Finland och under vår resa ta del av huvudstadens intressanta historia. Resan börjar på eftermiddagen i Värtahamnen för att kliva ombord på Silja Symphony. Båten avgår kl. 16.45 och vi checkar in i våra hytter. Innan middagen träffas vi i en lounge där vår guide berättar om de kommande dagarna och allt spännande som väntar oss. Efteråt avnjuter vi en tvårättersmiddag på Restaurang Tavolata och har sedan egen tid att utforska alla faciliteter ombord på båten. (M)
Båten anländer centrala Helsingfors runt kl. 10:30. Vårt bagage transporteras separat till hotellet medan vi ger oss ut för att utforska staden. Vi börjar med att ta en tur till den charmiga Saluhallen, bara 850 meter från hamnen. Här lockas vi av det breda utbudet och kanske passar vi på att njuta av en läcker bit mat eller en liten lunch. Strax därefter, ungefär 650 meter bort, når vi en av Helsingfors nyaste attraktioner, den speciella bastu-byggnaden i trä. Där erbjuds olika badmöjligheter och restauranger, och har blivit en populär samlingspunkt för både vinterbadare och lunchgäster. Vi gör en kort paus här innan vi fortsätter vår promenad via Presidentbostaden mot vårt hotell. Hotel Klaus K är ett designhotell med inspiration från det finska nationaleposet Kalevala och har ett utmärkt läge nära Helsingfors centralstation, Marknadstorget och shoppingområdet Esplanaden. Efter att ha checkat in på våra rum, laddar vi upp inför kvällens höjdpunkt – föreställningen Hamlet. Vi samlas på eftermiddagen och beger oss över gatan till Svenska Teatern. Vi inleder besöket med att njuta av en utsökt middag på teaterns berömda restaurang. Ingen mindre än den åländske krögaren och entreprenören Michael “Micke” Björklund ansvarar för teaterns servering. Klockan 19:00 börjar Hamlet av William Shakespeare. Dritëro Kasapis tolkning fokuserar på den generationskonflikt som beskrivs i Hamlet och som är aktuell även i vår samtid. Världen står i brand, både genom flera krig och den fortskridande klimatkatastrofen. Efter denna vildsinta och brännande tolkning kryper vi ner i våra bekväma sängar på hotellet. (F, M)
Efter frukost har vi en spännande dag framför oss. Vi samlas på förmiddagen och tar oss ca 600 meter till Glaspalatset, en ikonisk plats mitt i Helsingfors. Viljo Revell skapade denna byggnad som bara skulle stå temporärt över OS i Helsingfors. Hela byggnaden verkar ha fastnat i en tidskapsel där alla butiker, restauranger och caféer ser ut som de gjorde på 1950-talet. Varje neonskylt är en tidsenlig detalj. Här hittar vi även Amos Rex, ett konstmuseum som fokuserar på samtidskonst. Museet har stora utställningslokaler på 2000 kvadratmeter under marknivå och är en imponerande syn med alla speciella cyklopliknande byggnader som poppar upp ur marken. Vi välkomnas med en intro-guidning innan vi utforskar museet på egen hand. Efteråt en välförtjänt paus med lunch på Café Glaspalatset, mitt i centrum med utsikt över det livliga gatulivet på Mannerheimvägen. Dagen fortsätter med ett besök på HAM, Helsingfors Stadsmuseum, bara 500 meter från Glaspalatset. Där väntar en guidad rundtur på oss. HAM ligger i Tennispalatset, som uppfördes 1938 för att användas som sporthall vid de planerade Olympiska spelen 1940. HAM förvaltar helsingforsarnas egen konstsamling på över 10 000 verk, främst finländsk konst från 1900 –2000-talet. Samlingen har en tydlig inriktning på unga, konsthistoriskt kreativa och nyskapande konstnärer, men inkluderar också äldre inhemska mästerverk. Resten av eftermiddagen och kvällen är fri för egna aktiviteter. Kanske passar man på att julhandla eller fortsätta njuta av konst och kultur. Middagen på egen hand. (F, L)
Efter en lugn morgon har man möjlighet att följa med reseledaren till Kampens kapell. Kampens kapell är ett stilla rum mitt i myllret och trafikbruset i centrum av Helsingfors. Kapellet byggdes inför Helsingfors designhuvudstadsår 2012 och representerar finländsk träarkitektur. Denna unika och minimalistiska ”Tystnadens kapell” har huvudsal med en takhöjd på över 11 meter, vilket ger ett imponerande intryck. Vid utcheckning lämnar vi väskorna till hotellet för en separat transport och promenerar vidare till Helsingfors domkyrka, en av Helsingfors signaturbyggnader. Efter en stund i kyrkan tar vi oss vidare mot Senatstorget. Här ser vi Helsingfors som växte fram under den ryska perioden från början av 1800-talet. I mitten av Senatstorget står bronsstatyn över Alexander II av Ryssland, avtäckt år 1894. Statyn hyllar tsarens sammankallande av Lantdagen 1863 efter en paus på över 40 år. Samtidigt genomförde tsaren flera reformer som ökade autonomi i Finland. Under december är Senatstorget livligt med en populär julmarknad, Tomas-marknaden, som är Helsingfors äldsta och vackraste jultorg. Marknaden erbjuder mat-upplevelser, högklassiga gåvor samt strävar efter att förmedla en vacker och stressfri julstämning. Tomasmarknaden lyfter fram när-producerade och ansvarsfulla jul-gåvor och prioriterar vegetarisk och lokalproducerad mat. Kassarna fyllda med godsaker och presenter fortsätter vi till hamnen där våra väskor och båten väntar på oss. Klockan 17:00 avgår båten och vi fortsätter att njuta av julstämningen och äter julbuffén ombord. (F, M)
Efter en härlig sjöfrukost anländer vi till Värtahamnen på morgonen. (F)
Niklas Lindblad är välkänd radio- och Tv-man sedan 1973 som arbetar inom områdena klassisk musik, opera, balett och vin. Utöver kultur har han stort intresse för resor, matlagning, vinframställning och odling i eget växthus.
Detta designhotell ligger på Bulevarden i centrala Helsingfors, med gångavstånd till stadens attraktioner, bara 100 meter från shoppingområdet Esplanaden. Klaus K Hotel har tilldelats miljömärket Green Key, ett internationellt miljöprogram. Hotellet erbjuder kostnadsfri tillgång till gymmet och rummen har gratis WiFi, tv och lyxiga sängar. Rummen är ljudisolerade och inredda med inspiration från det finska nationaleposet Kalevala. Italiensk mat och toskanska viner serveras i hotellets restaurang Toscanini.
Hamlet av William Shakespeare – ett tidlöst mästerverk får nytt liv. Världens kanske mest kända teaterstycke, där den unga plågade mannen med dödskallen i handen uppfattas av många som sinnebilden för själva teaterkonsten. Generationer av teatermakare har förmått tolka sin samtid genom Hamlet och skådespelet har gång på gång fått ny aktualitet. Dritëro Kasapis tolkning fokuserar på den generationskonflikt som finns beskriven i Hamlet och som är aktuell även i vår samtid. Världen står i brand just nu, både genom flera krig och den ständigt fortskridande klimatkatastrofen. Även i Hamlets värld är det krig och hotet om undergång finns hela tiden i bakgrunden. I Kasapis tolkning står de unga huvudpersonerna Hamlets och Ofelias värderingar och livsåskådning på kant med den äldre generationens själviska och hänsynslösa livsföring och hållningslöshet.
Svenska Teatern i Helsingfors: Svenska Teatern har en lång och anrik historia. 1866 invigdes det nuvarande teaterhuset. 150-årsjubileum firades under hösten 2016. Huset har genomgått många dramatiska skeden och stora förändringar. De ursprungliga ritningarna gjordes av den svenska ingenjören Georg Theodor Chiewitz. Den första teaterns historia blev kort. I den brand som utbröt 8 maj 1863 förstördes byggnaden totalt. Redan i oktober 1866 stod ett nybyggt teaterhus färdigt, nu i en något smäckrare utformning och med den ryske arkitekten Nikolaj Benois’ vackra salong i guld och rött som byggnadens hjärta. Salongen har klarat sig relativt oförändrad genom alla de ombyggnadsskeden som teatern genomgått sedan dess.
Detta är en gruppresa för ca 20-25 personer. Under resan promenerar vi en del i stan och alla guidade rundturer sker till fots, ibland utan möjlighet att vila sittandes.
Läs gärna Inför avresan med Reseskaparna>>