Jokkmokks vintermarknad 2023

- med besök på Ice Hotel och Helena Läntas sameviste

Jokkmokks marknad är en av Sveriges äldsta marknadsplatser, med traditioner sedan medeltiden. Under pandemin var första gångerna på över 400 år som det inte var någon vintermarknad. Nu visar vi vår glädje över den återupplivade traditionen genom att ordna ytterligare en resa till det magiska landet ovan Polcirkeln. Det här är en resa för alla sinnen, där vi låter oss smaka på mat tillagad av lokala råvaror samt får ett oförglömligt möte med renskötaren Helena och besöker Ishotellet. Vi flyger bekvämt till Kiruna och startar vår resa med besök till Ishotellet i Jukkasjärvi innan vi åker till Jokkmokk för resans höjdpunkt. Detta är en resa där vi får närkontakt med den samiska kulturen, bland annat genom ett besök till renskötaren Helena Länta.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • En kunnig reseledare
 • Flyg Arlanda-Kiruna
 • Flyg Luleå-Arlanda
 • Logi med frukost 2 nätter
 • 2 lunch (F)
 • 2 middagar (M)
 • Besök till Icehotel - en unik sevärdhet
 • Besök till renskötare inkl. kaffe
 • Guidade besök till Jokkmokks Tenn och Ajtte fjäll- och samemuseum
 • Guidad bussrundtur av Kiruna
 • Bussresor enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 700 kr

Höjdpunkter

 • Jokkmokks vintermarknad
 • Helena Läntas sameviste
 • Ajtte fjäll- och samemuseum
 • Icehotel – ett världsunikt hotell i Jukkasjärvi

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
ISHOTELLET I JUKKASJÄRVI

Vi möts på Arlanda och flyger direkt till Kiruna. Väl framme blir vi hämtade för en kort rundtur med buss för att se nya staden och äta lunch tillsammans innan vi beger oss till den lilla byn Jukkasjärvi, 200 km norr om polcirkeln. Det är nu dags för resans första höjdpunkt, ICEHOTEL. Varje vinter samlas konstnärer från hela världen, för att bygga konstprojektet som blivit känt som Ishotellet. Varje år uppstår således ett unikt hotell, med ny interiör, komplett med individuellt designade konstsviter, isbar, iskyrka, en lyxsvit och en pelarsal. Efteråt tar vi en titt på Jukkasjärvi kyrka, den äldsta bevarade kyrkan i Lappland. Kyrkan uppfördes år 1607-08 och färdigställdes 1785. Om kyrkan inte är upptagen finns chans att se kyrkans altartavla skulpterad av Bror Hjorth. Övernattning och gemensam middag på Grand Hotel Lapland i Gällivare. (L, M)

Dag 2
VINTERMARKNADEN

Frukost och utcheckning innan vi beger oss till Jokkmokk. Väl framme besöker vi marknaden, här finns mängder av varor till försäljning såsom vacker sameslöjd i silver och tenn, renhorn och skinn samt godsaker som renkorv. På Talvatissjön samlas olika vinteraktiviteter. Till kvällen väntar en värmande marknadssupé innan vi kryper ner i våra sängar. Övernattning på Hotell Jokkmokk. (F, M)

 

Dag 3
JOKKMOKK & SAMEVISTE

Vi startar dagen med ett besök till Jokmokks Tenn. Här lever gammal hantverkstradition kvar, vilken vi får höra mer om under en guidad visning. Nästa besök blir Ajtte fjäll- och samemuseum. Här får vi lära oss om Sápmi, om landet, folket och om att leva och överleva i ett krävande landskap. Vi fortsätter vidare till Helena Läntas sameviste. Helenas familj har en lång tradition som renskötare. Vi får höra om den samiska historien, slöjden och dess betydelse samt hur det är att arbeta som renskötare idag. I tältkåtan får vi en värmande kopp kaffe med lite tilltugg vid den öppna elden. Vidare mot Luleå där vi tittar på Världsarvet Gammelstad Kyrkstad och äter en avslutningsmåltid på Kaptensgården. Direktflyg från Luleå till Arlanda på kvällen. (F, L)

Reseledare

Catharina Falkengård

Uzbekistan, Ukraina, Norge, Sverige

Catharina har gedigen kunskap och stor erfarenhet av världens alla hörn. Hon har alltid en historia att berätta.

Hotell

Hotell Jokkmokk

Hotellet är utrustat med en rymlig mysig lounge med en härlig restaurang och en samling av 88 rymliga individuellt inredda rum och sviter. Hotel Jokkmokk är essensen av komfort och är perfekt för en personlig vistelse i polcirkeln. Detta hotell i Lappland ligger i gröna omgivningar, precis vid sjön Talvatis, bara 8 minuters promenad från Jokkmokks station. Här erbjuds regionala rätter och gratis Wi-Fi, gym och bastu. Rummen på Hotel Jokkmokk har kabel-TV och eget badrum med dusch. Hotellets restaurang och bar serverar lappländska specialiteter som rökt ren och älgfilé. Jokkmokk Hotel har en bastu i huvudbyggnaden samt en liten bastu vid sjön. Hotellet ligger 400 meter från stadens huvudgata, Storgatan, och mindre än 10 minuters promenad från Ájtte museum och samecentrum.

Läs mer om hotellet här>>

Grand Hotel Lapland

Grand Hotel Lapland är ett konferens- och familjehotell i centrala Gällivare med den norrländska naturen inpå knuten. Här finns moderna rum, flexibla möteslokaler, bowling, gym samt bastu och relax med enastående utsikt på taket.

Läs mer om hotellet här>>

Om resmålet

Välkommen till Jokkmokks marknad! Jokkmokks 418:e marknad kommer att äga rum februari 2023. Efter de senaste årens digitala marknader ser vi nu fram emot återkomsten för den traditionella marknaden, med allt den erbjuder för besökare från när och fjärran. Det kommer att finnas hundratals försäljare på plats i Jokkmokk, och programmet har hundratals kringarrangemang i Jokkmokk med omnejd under marknadsdagarna.

Läs mer  om marknaden här>>