Julresa till Plevna Gården i Sörmland

En traditionell jul med Reseskaparna i Sörmland

Vi bjuder in till att fira jul på en trevlig sörmländsk gård, vi reser till Plevna Gården i Malmköping. Vår omtyckta Katarina Åström tar er med på ett traditionellt julfirande, hon är uppvuxen i Gnesta och vill visa er sitt landskap. På julaftons morgon beger vi oss söderut mot Åker Styckebruk, som har sin egen historia, vi får höra om Lova Malmvaskerskan och Gruvfogden. På Plevnagården som har anor från 1800-talet, välkomnar oss deras nissar med ett härligt julinspirerat Afternoon Tea buffé. Vi firar in julen med ett gott julbord, och de som önskar följer med till Lilla Malma Kyrka för midnattsmässa, en sann julinspirerande stund. På juldagen blir det julotta i Dunkers kyrka och på hemvägen besöker vi Mariefred, för en rundtur och vi avnjuter en jullunch med vy över Gripsholms slott på värdshuset. På juldagen får vi uppleva hur man firade jul i en 1800-tals småstad när vi besöker Torekällberget.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Bussresa
 • Julvärd
 • Del i dubbelrum med frukost
 • Julbord, afternoon tea, kvällssmörgås
 • Lunch på Gripsholms Värdshus
 • Traditionellt julfirande, julotta
 • Stadsrundtur Mariefred
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrumstillägg: 600 kr

Detta är en gruppresa med ca 25-35 deltagare.

Höjdpunkter

 • Skottvångsgruva
 • Julbord på Plevna Gården
 • Promenad Mariefred
 • Llunch på Gripsholms Värdshus

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2020-12-24
Resa: Julresa till Plevna Gården i Sörmland
Dagar: 2
Pris: 4290 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
JULAFTON: ÅKERSBERGSLAG & PLEVNA GÅRDEN

Vår buss tar oss till de sörmländska skogarna. På vägen stannar vi till i Skottvångsgruva, här berättar Katarina om Åkers Bergslag och Malmvaskerskan Lova och gruvfogden. Vidare på vackra vägar till Malmköping och Plevna Gården, som uppfördes 1886 som Sveriges första militärsjukhus. Vi hade vid den tidpunkten Södermanlands Regemente i Malmköping. När regementet 1921 flyttade till Strängnäs, blev Plevnagården seminarium för småskolelärarinnor och passande nog blev det senare ett vilohem för samma yrkeskategori. Sedan 1980 drivs Plevnagården som hotell och konferensanläggning. På gården finns två gamla soldattorp samt ett 1700-tals hus som ägdes och drevs som pensionat av Greta Garbos faster i Sparreholm. Där övernattade Greta Garbo när hon kom på besök till Sverige. Idag används den historiska byggnaden som hotell. Om ni har läst 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann, så var det här i Malmköping som Allan Karlsson rymde från äldrehemmet, för att slippa fira sin 100-års dag. Vid ankomst har gårdens nissar dukat upp ett härligt julinspirerat After Noon Tea buffé. Vi får våra rum och gör oss lite julfina, innan vi ses i salongen för julrim och julklappar. Mot kvällen serveras ett gott julbord. Vi rundar av kvällen för de som önskar med en traditionell midnattsmässa i Lilla Malma kyrka. Det är cirka 5min promenad. När vi kommer tillbaka finns kaffe & skinksmörgås uppdukat i Gula Salongen. (Fika, julbord, kvällssmörgås)

Dag 2
JULDAGEN: JULOTTA, MARIEFRED OCH JUL PÅ 1800-TALET

Tidigt på morgonen tar vår buss oss till Dunker Malma Kyrka för en stämningsfull julotta. Åter Plevna gården för en god julfrukost. Lite vila innan vi beger oss mot den lilla pittoreska staden Mariefred, vackert belägen vid Mälarens strand. Det är framförallt två faktorer som gjort att Mariefred har uppstått just här, slottet Gripsholm och klostret Pax Mariae (som betyder Marias fred och har gett staden dess namn). Vi börjar med en liten promenad längs de pittoreska gatorna och lär oss mer om stadens historia. Nu väntar en god lunch på Gripsholms Värdshus, varifrån vi har fin utsikt mot slottet. Dagen avslutas på Torekällsberget, där vi får uppleva hur man firade jul på 1800-talet, vi besöker utställningarna och butiken. Åter sen eftermiddag till Stockholms central. (F, L)

 

Reseledare

Katarina Åström

ReseSkaparnas grundare och reseledare i Sverige

Katarina Åström från Reseskaparna följer med på resan och ser till att ni alla får den där riktigt ”goa” julkänslan.

Hotell

Plevnagården ****

Historia och läge: Plevnagården uppfördes 1886 som Sveriges första militärsjukhus. Vi hade vid den tidpunkten Södermanlands Regemente i Malmköping. När regementet 1921 flyttade till Strängnäs, blev Plevnagården seminarium för småskolelärarinnor och passande nog blev det senare ett vilohem för samma yrkeskategori. Sedan 1980 drivs Plevnagården som hotell.Hotellet ligger 8 minuters promenad till centrala Malmköping, 13 km till Sparreholms slott och 15 km till sjön Orrhammaren.

Rum: Lantligt inredda rum i olika utföranden med gratis Wi-Fi och platt-tv.

Faciliter: Restaurang, spa, WIFI

Adress: Förrådsgatan 10, 642 60 Malmköping

 

Mer information om hotellet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev