Julresa till Plevnagården i Sörmland

En traditionell jul med Reseskaparna i Sörmland

Vi bjuder in till att fira jul på en trevlig sörmländsk gård, Plevnagården i Malmköping. Vår omtyckte Teddy Lundberg, tar er med på ett traditionellt julfirande, han är uppvuxen i Eskilstuna och vill visa er sitt landskap. På julaftons morgon beger vi oss söderut mot Strängnäs, där Teddy berättar om staden och dess välkända domkyrka. På Plevnagården som har anor från 1800-talet, välkomnar oss deras nissar med ett härligt julinspirerat Afternoon Tea buffé. Vi firar in julen med ett gott julbord, och de som önskar följer med till Lilla Malma Kyrka för midnattsmässa, en sann julinspirerande stund. På juldagen blir det julotta i Dunkers kyrka och på hemvägen besöker vi Mariefred, för en rundtur och vi avnjuter en jullunch på Gripsholms värdshus. På juldagen får vi uppleva hur man firade jul i en 1800-tals småstad när vi besöker Torekällberget.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Bussresa
 • Julvärd
 • Del i dubbelrum med frukost
 • Julbord, afternoon tea, kvällssmörgås
 • Lunch på Gripsholms Värdshus
 • Traditionellt julfirande, julotta
 • Stadsrundtur Mariefred
 • Besök till Torekällberget med introduktion
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 200 kr
Dubbelrum som enkelrum: 500 kr

Höjdpunkter

 • Julbord på Plevnagården
 • Promenad Mariefred
 • Lunch på Gripsholms Värdshus

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2022-12-24
Resa: Julresa till Plevnagården i Sörmland
Dagar: 2
Pris: 4950 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
JULAFTON: STRÄNGNÄS & PLEVNAGÅRDEN

Vår buss tar oss till de sörmländska skogarna. På vägen stannar vi i Strängnäs, som Teddy väl känner. Han berättar om stadens historia, och hur domkyrkan har spelat en stor roll i vår historia. Om kyrkan är öppen kommer vi att besöka den. Vidare på vackra vägar till Malmköping och Plevnagården, som uppfördes 1886 som Sveriges första militärsjukhus. Vi hade vid den tiden Södermanlands Regemente i Malmköping. När regementet 1921 flyttade till Strängnäs, blev Plevnagården seminarium för småskolelärarinnor och passande senare ett vilohem för samma yrkeskategori. Sedan 1980 drivs Plevnagården som hotell och konferensanläggning. På gården finns två gamla soldattorp samt ett 1700-tals hus som ägdes och drevs som pensionat av Greta Garbos faster i Sparreholm. Där övernattade Garbo när hon kom på besök till Sverige. Idag används den historiska byggnaden som hotell.
Vid ankomst har gårdens nissar dukat upp ett härligt julinspirerat After Noon Tea buffé. Vi får våra rum och gör oss lite julfina, innan vi ses i salongen för julrim och julklappar. Mot kvällen serveras ett gott julbord. Vi rundar av kvällen för de som önskar med en traditionell midnattsmässa i Lilla Malma kyrka. Det är cirka 5min promenad. När vi kommer tillbaka finns kaffe & skinksmörgås uppdukat i Gula Salongen. (Fika, julbord, kvällssmörgås)

Dag 2
JULDAGEN: JULOTTA, MARIEFRED OCH JUL PÅ 1800-TALET

Tidigt på morgonen tar vår buss oss till Dunkers Kyrka för en stämningsfull julotta. Åter Plevnagården för en god julfrukost. Lite vila innan vi beger oss mot den lilla genuina staden
Mariefred, vackert belägen vid Mälarens strand. Det är framförallt två faktorer som gjort att Mariefred har uppstått just här, slottet Gripsholm och klostret Pax Mariae (som betyder Marias fred och har gett staden dess namn). Vi börjar med en liten promenad längs de pittoreska gatorna och lär oss mer om stadens historia. Nu väntar en god lunch på Gripsholms Värdshus, varifrån vi har fin utsikt mot slottet. Dagen avslutas på Torekällsberget, där vi får uppleva hur man firade jul på 1800-talet, vi besöker utställningarna och butiken. Åter sen eftermiddag till Stockholms central. (F, L)

 

Reseledare

Teddy Lundberg

Sverige, Frankrike, Spanien, Musikresor

Teddy är vår omtyckta tenor. Med stor kunskap leder han oss i operans värld på resor både i Sverige och utomlands. Han tar även väl hand om er på långtidssemester på Teneriffa.

Mikael Ineman

Sverige

Micke är vår eminente chaufför. Han driver bussbolaget Viatour och hjälper oss med våra bussresor. En riktig fixare som älskar att se resenärer trivas. Har en förkärlek för klassisk musik och kör gärna våra resor till landets olika operascener.

Hotell

Plevnagården ****

Historia och läge: Plevnagården uppfördes 1886 som Sveriges första militärsjukhus. Vi hade vid den tidpunkten Södermanlands Regemente i Malmköping. När regementet 1921 flyttade till Strängnäs, blev Plevnagården seminarium för småskolelärarinnor och passande nog blev det senare ett vilohem för samma yrkeskategori. Sedan 1980 drivs Plevnagården som hotell.Hotellet ligger 8 minuters promenad till centrala Malmköping, 13 km till Sparreholms slott och 15 km till sjön Orrhammaren.

Rum: Lantligt inredda rum i olika utföranden med gratis Wi-Fi och platt-tv.

Faciliter: Restaurang, spa, WIFI

Adress: Förrådsgatan 10, 642 60 Malmköping

 

Mer information om hotellet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev