Sardinien med smak av Korsika

Sardinien - En vacker, mystisk och stolt ö

Detta är en resa för tycker om eller är nyfikna på Italien, maten, människorna och kulturen. Här får ni allt och lite till. Någon har kallat ön för Medelhavets bäst bevarade hemlighet. Sardinien har allt det det där som vi nordbor uppskattar med Italien. Ändå är det ett helt ’eget land’ som bjuder på upplevelser för alla sinnen. Kom med på upptäcktsfärd i ett vidunderligt landskap, en kulturhistoria med urgamla, stolta traditioner, ett imponerande arkeologiskt arv, spännande mat och regionens viner – dags att njuta i gott sällskap. Sarderna är både stolta över sin ö och välkomnande mot turister. Vi får en unik resa tillsammans med Monica, vår reseledare som är bofast på Sardinien och har guidat i Italien i över 30 år. Hon kan verkligen sin ö och tillsammans med vår sardiske chaufför Teo, som verkligen brinner för att visa sitt Barbagia, tar de oss dit ”inte alla turister kommer”. Sardinien liksom många delar av Italien är en ö för dig som gillar det ljuva livet, här äter och dricker vi gudomligt och Monica ger oss en inblick i öns historia, kultur och vardag. Vi besöker även Korsikas mäktiga sydligaste by - Bonifacio.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Reseledare Monica Johansson
 • Flyg Arlanda - Olbia t/r
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 5 luncher varav en med herdarna (L)
 • 4 middagar (M)
 • Kvällsmåltid (K)
 • Vinprovning (V)
 • Guidade turer i: Santa Teresa, Bonifacio, Orgosolo, Alghero
 • Besök i Orgosolo, Mamoiada, Bosa
 • Dagsutfärd till Bonifacio inkl: färja t/r, turisttåg och båttur
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 2 200 kr

Stintino, lunch och lätt vandring: 60 euro
Utfärden bokas i förväg och betalas på plats. Utfärden är bindande vid slutbetalning av resan.

Höjdpunkter

 • Monikas unika kunskaper om sin ö
 • Teo tar oss till sina vänner
 • Utfärd till Bonifacio

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
ST TERESA

Vi flyger till Olbia, Monica & Teo möter oss på flygplatsen. Vår buss tar oss till Santa Teresa. Hela Sardinien är vackert, men kanske Gallura, i norra delen av ön är den allra mest natursköna. Santa Teresa är en välbesökt sommarstad med två fina sandstränder, och färjeförbindelse med grannön Korsika. Vi får våra rum och vi äter en liten kvällsmåltid. ( K)

Dag 2
BONIFACIO, KORSIKA

Vi tar färjan från Santa Teresa till Bonifacio på den franska grannön Korsika. Bonifacio är en vacker vit stad uppe på en klippa och skyddad av ett stort numera övergivet fort, som har gäckat pirater och erövrare. Staden har fått sitt namn efter en Toscansk adelsman och handelsresande som grundade den år 828. Vi tar det lilla tåget upp och Monica tar oss runt i de smala och charmiga gränderna. Lite egen tid för upptäcktsfärd och lunch. Under en båttur ser vi bl a den vy Pirater och andra sjöfarare såg av staden. På eftermiddagen tar vi färjan åter till Sardinien och Santa Teresa. Egen kväll i staden, Monica tar med de som önskar på en frivillig middag. (F)
den mån vädret ej tillåter båtfärd till Korsika, tar Teo oss med på en alternativ utfärd till Costa Paradiso och Capo Testa.

Dag 3
SMARAGDKUSTEN & NUORO

Vi beger oss mot miljardärernas lekstuga Costa Smeralda, men först gör vi ett stopp i staden Palau för att beundra den undersköna utsikten över skärgården. Costa Smeralda är namnet på området strax norr om Olbia som fått sitt namn efter det smaragdgröna vattnet. Dessa trakter var ursprungligen glest befolkade, med på 1960-talet inleddes en betydelsefull expansionsfas av Aga Khan. Här anlades lyxturismbostäder anpassade för att smälta in i den omgivande miljön. När vi reser längs med kusten förstår vi varför Aga Khan förälskade sig hals över huvud i området. Vi gör ett par stopp längs med vägen för att beundra några av de många vackra badvikarna & dess bebyggelse. En lätt lunch intas under dagen. Vidare mot Barbagia, bergen och staden Nuoro. Här bor vi i 2 nätter. Teo tar oss med till sin stad, närliggande Oliena, där vi middag hos hans kusin. (F,L,M)

Dag 4
SARDERNAS BERG & BYAR

Idag kommer Teo, vår vänlige och entusiastiske chaufför visa oss sina hemtrakter, som ligger i hjärtat av “Barbagia” – barbarernas rike. I byn Orgosolo, får vi se och förstå bakgrunden till de omtalade väggmålningar, som finns i många byar på ön, men det var här traditionen började i slutet av 1960-talet. Sardinien, framförallt Barbagia, är fyllt av traditioner, mystik och vidskeplighet. I byn Mamoiada klär männen i samband med traditionella festligheter ut sig till ”Mamuthones”– svarta masker, fårskinnsdräkt & ett trettiotal koskällor på ryggen. Vi får en insikt i denna tradition när vi besöker ett prisbelönt museum i Mamoiada. För ett tjugotal år sedan bestämde sig några herdar i området kring Orgosolo att visa sina traditioner för besökare, och numera är det möjligt att äta lunch med fåraherdar. Vi får smaka flera sardiska specialiteter, som tillagas över öppen eld. Om vädret tillåter sitter vi utomhus på träbänkar. På eftermiddagen passar vi på att följa med Teo på ytterligare lite sightseeing i hans hemtrakter och återvänder under eftermiddagen till hotellet för ett par timmars vila efter en innehållsrik dag. Till kvällen tar Monica med de som önskar på en liten promenad i Nuoro, gemensam middag på hotellet. (F, L,M)

Dag 5
BOSA, ALGHERO

Vi lämnar Barbagia för vidare färd mot Bosa. På vår resa stannar vi vid den medeltida kyrkan Santa Sabina, som anlagts på en gammal kultplats, och byggts samman med en äldre bebyggelse (en sk. nurag). När vi närmar oss Bosa kantas vägen av olivlundar och korkekskogar. Staden finns med på listan över Italiens vackraste byar och här strosar vi i den pittoreska stadskärnan med kullerstensgränder och färgglada hus. Vi äter på en trevlig restaurang på landet vid Monte Minerva. Vidare längs en av de vackraste vägarna i Italien som tar oss längs kusten som är full av fridfulla små skyddade vikar och vi njuter av utsikten över det glittrande havet. Vi anländer mot kvällen till Alghero, Monicas hemort, där vi ska bo 3 nätter. På kvällen gemensam middag i Alghero. (F, L, M)

Dag 6
CAPO CACCIA, NURAGER & VINPROVNING

Nu visar Monica de medeltida delarna av Alghero under en rundvandring till fots i den pittoreska gamla stadsdelen med välbevarade stadsmurar och bastioner från genuesarnas tid. Till lunch skall vi prova på Focaccia på en bar vid strandpromenaden. Därefter besöker vi en fornlämning från bronsåldern– de cirkelformade murade nuragerna, som är unika för Sardinien. På eftermiddagen åker vi till närliggande Capo Caccia som är Sardiniens västligaste punkt som bjuder på små vikar, öar och stränder. Därefter reser vi mot en familjeägd vingård belägen strax utanför Alghero. Dottern i familjen, Anna Maria guidar oss först kunnigt runt bland vinrankor och olivodlingar. Vi avslutar besöket med att smaka gårdens vin, några ostar, salsiccia, oliver och kallpressad olivolja. Egen kväll i Alghero. (F, L, V)

Dag 7
ALGHERO /STINTINO

En dag att koppla av på, upptäcka stranden, kanske ett bad, lite shopping eller en uppfriskande promenad längs strandpromenaden, eller följ med Monica och Teo på utfärd. Till kvällen avslutningsmiddag en bit utanför staden, på en sk Agriturismo. Vi äter en god traditionell middag tillagad på gårdens produkter. (F,M)

Extra utfärd, tillval: Stintino med lunch och lätt vandring
Stintino ligger på Sardiniens nordvästra spets. Här finns några av öns vackraste stränder. Det turkosfärgade vattnet och kritvita stränderna för tankarna till Karibien. La Pelosa och Le Saline är de två mest omtalade stränderna. Längre norrut ligger Asinara, en nationalpark. Med sin låga macchiavegetation är det ett område perfekt för vandring längs den vackra kustlinjen. Stintino är en före detta fiskeby som idag lever på turism. Vi besöker någon av de vackra stränderna, tar en promenad längs havet och äter en god lunch.

Dag 8
HEMRESA

Egen förmiddag. Strax före lunch beger vi oss till Castelsardo, en typiskt sardisk by, med ett kastell, som familjen Doria från Genova lade grunden till under 1100-talet. I Castelsardo tillverkas klassiska korgar av vass och palmblad som fortfarande används för att fånga languster. Vi äter gemensam sen lunch på en av de mysiga restaurangerna och Monica visar byn under en promenad. Vi beger oss mot flygplatsen för hemresa på kvällen, (F,L)

Reseledare

Monica Johansson

Italien, Sardinien

Monica började arbeta som ciceron i Italien på 90-talet, och ser fram emot att visa ReseSkaparnas gäster några av sina sardiska smultronställen.

Hotell

SANTA TERESA - HOTEL FUNTANA *** (2 nätter)

La Funtana är ett 4-stjärnigt hotell i medelhavsstil, endast för vuxna (+14 år) beläget i S. Teresa Gallura, norra Sardinien. Det är 400 meter från småbåtshamnen (där färjor till Korsika avgår) och några hundra meter från den livliga staden Santa Teresa Gallura, med utsikt över Bonifaciosundet. Hotellets centrala byggnad rymmer de viktigaste faciliteterna, såsom den rymliga lobbyn med öppen spis, reception (där italienska, engelska, tyska, franska, spanska talas), frukostrum, cocktail- och loungebar och Technogym med utsikt över poolen. De 53 rummen har alla: Luftkonditionering, TV, telefon, minibar, värdeskåp, Wi-Fi, badrum med dusch och hårtork. Vi har följande rumskategorier: Classic: tvåbäddsrum eller trebäddsrum med stort fönster med utsikt mot trädgården/bakåt Hotellets centrala byggnad rymmer de viktigaste faciliteterna, såsom lobbyn med öppen spis, reception (där italienska, engelska, tyska, franska, spanska talas), frukostrum, cocktail- och lounge bar samt gym med utsikt över poolen. Rummen: Luftkonditionering, TV, telefon, minibar, värdeskåp, Wi-Fi, badrum med dusch och hårtork.

Hemsida

NUORO - HOTEL GRILLO*** (2 nätter)

Läge: Hotel Grillo ligger i den historiska stadskärnan i Nuoro, bara 200 meter från det etnografiska museet och katedralen.
Det är ett traditionellt italienskt familjehotell med ljus inredning.
Rummen: Wc/dusch, hårfön, AC, TV, telefon, värdeskåp och gratis WiFi
Faciliteter: Frukostrestaurang, hiss.
Adress: Via Mons,  Melas 14, 08100 Nuoro
Tel: +39 078438678

Hemsida

ALGHERO - LA MARGERHITA *** (3 nätter)

Läge: Centralt beläget med gångavstånd till det mesta.
Hotellet är ett klassiskt italienskt gammaldags badhotell med patinerad orginal inredning.
Rummen: Wc/dusch, hårfön, AC, TV, telefon, värdeskåp och gratis WiFi.
Faciliteter: Frukostrestaurang, spa, hiss.
Adress: Via Sassari, 70 — Alghero (SS) 07041
Tel: +39 079 979006

Hemsida

Några av våra resor