Kuba

en kulturresa och ett verkligt möte med Kubas själ

Kuba är historia, kultur, dans och musik. Vi kommer landets själ lite närmare under vår rundresa som även inkluderar några ”hemma hos besök” som ger oss en unik inblick i den kubanska vardagen. Vår reseledare Stephanie har arbetat länge som reseledare i Sydamerika och kommer tillsammans med vår lokala engelsktalande guide ge er en djupare kunskap om landet. Följ med och kom hem med nya insikter och rytm i blodet.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Flyg Arlanda-Havanna t/r (mellanlandning)
 • Mat ombord på Atlantflygen
 • Del i dubbelrum med frukost
 • 9 luncher
 • 10 middagar (Playa Anchon -All inclusive)
 • Rundresa med buss
 • Svensk reseledare
 • Kubansk engelsktalande lokalguide
 • Stadsrundtur och besök på rom-muséet och cigarr fabrik.
 • Utfärd Viñales, Las Terrazas & Soroa
 • Utfärd Cienfuegos med botaniska trädgården
 • Guidad rundtur av Trinidad och Sockerkvarnsdalen
 • Rundtur med 50-talsbilar i Havanna
 • Besök till Santa Clara & Che Guevaras maosuleum
 • I Hemingways fotspår med middag på Café el Oriente
 • Besök & utfärder enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 3 100 kr
Obligatoriskt tillägg för visum: 350 kr
Vandring i Topes Collantes med lunch: ca 450 kr
Rekommenderad dricks betalas på plats:
till lokalguide: 12 CUC/pp
till chaufför: 7 CUC/pp

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2019-01-21
Resa: Kuba
Dagar: 14
Pris: 25950 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM–HAVANNA

Vi flyger med Finnair via Helsingfors till Havanna. Stephanie möter oss vid ankomsten för transfer till vårt hotell.

Dag 2
HAVANNA - FÄRD I 50-TALSBILAR

Bilen är ett av Kubas starkaste varumärken. Dessa gamla 50-talsbilar upplever vi under en panoramatur i Havanna. Vi besöker den omtalade konstnären Fuster samt Revolutionstorget där Castro höll sina berömda tal. Turen avslutas vid hotellet. Egen tid för lunch och utforskning av staden. Till kvällen äter vi middag “hemma hos”, på en privat Paladar. (F, M)

Dag 3
KOLONIALA HAVANNA

Vi reser längs Malecón, Havannas mur mot havet till cigarrfabriken La Corona, där vi får en inblick i Kubas traditionella cigartillverkning. Tillfälle att köpa cigarrer finns på fabriken.
Därefter tar vi oss till El Morro för en vy över staden. Vi äter gemensam lunch på Plaza Vieja för att sedan få uppleva den färgstarka huvudstaden Havanna under en guidad rundtur till fots. Vi besöker rom-muséet och låter oss provsmaka den ädla drycken. Tillbaka till hotellet och egen kväll. (F, L)

Dag 4
VIÑALESDALEN

Vi lämnar Havanna för en färd västerut mot Pinar del Rio. Vi reser till den natursköna Viñalesdalen som bjuder på vackra vyer och är med på Unescos lista över världsnaturarv. Vi gör ett besök på en tobaksodling och får en introduktion till hur man odlar tobaksbladen som används till produktion av världens bästa tobak. Denna kväll skall vi bo i Viñalesdalen. Middag
på hotellet. (F, L, M)

Dag 5
SOROA & LAS TERRAZAS

Idag börjar vi med ett besök i Soroa, en plats av hisnande vacker natur där vi besöker en fantastisk trädgård med ett utmärkt Orchidarium, hem för mer än sju hundra olika typer av orkidéer. Vidare till Las Terrazas, ett litet samhälle i Serades biosfärreservat med en intressant historia som vi får ta del av. Vi besöker några lokala konstnärer. Under lunchen på kaffebruket Buena Vista  får vi höra salsatoner av lokala musiker. På eftermiddagen finns det tid för lättare vandring eller bara avkoppling på hotellet, La Moka. Middag på hotellet. (F, L, M)

Dag 6
CIENFUEGOS & TRINIDAD

Vi lämnar Las Terrazas tidigt på morgon för färd österut mot Cienfuegos, där gör vi en stadsrundtur som ger oss en inblick i denna viktiga stads historia. Staden byggdes av fransmän på 1800-talet och har en av landets viktigaste hamnar för export av socker och andra jordbruksprodukter. Härifrån fortsätter resan till Trinidad där vi bor fem nätter vid Playa Ancon invid havet. Middag på hotellet. All inclusive. (F, L, M)

Dag 7
KARIBISKA HAVET

En dag för avkoppling vid havet. All inclusive (F, L, M)

Dag 8
SOCKERKVARNSDALEN & TRINIDAD

På morgonen åker vi till Sockerkvarnsdalen där vi får en inblick i det forna plantagelivet. Sedan upplever vi Trinidad – Kubas koloniala pärla som tar oss tillbaka till en gången tidsepok. Från att ha varit en indiansk boplats utnämndes Trinidad år 1514 till stad. Idag står den nästan oförändrad sedan 450 år. Här äter vi gemensam lunch. Dagen avslutas med ett besök på en musikbar, där vi får uppleva kubanska toner. Middag på hotellet. (F, L, M)

 

Dag 9
VANDRING ELLER HAVET

Idag kan man välja att koppla av på stranden eller följa med på en utfärd till naturparken Topes De Collantes för en vandring. På kvällen avnjuter vi middag på hotellet. All inclusive (F, L, M)

Extra tillval: Vandring inkl lunch
Efter frukost blir vi hämtade med buss för en tur till Topes de Collantes i Escrambaybergen. Vi åker upp i Escambraybergen längs serpentinvägar och tar sedan en rysk lastbil 9km ute i vild terräng för att komma långt in i regnskogen. I naturreservatet skall vi vandra ca 2km genom den tropiska regnskogen och lära oss om dess flora och fauna. Lunch serveras efter vandringen. Om man inte vill vandra kan man åka med upp i reservatet, koppla av där vi äter lunch och bara njuta av naturen. På kvällen avnjuter vi middag på hotellet. All inclusive (F, L, M)

Dag 10
AVKOPPLING

En dag att koppla av vid havet. All inclusive. (F, L, M)

Dag 11
SANTA CLARA & CHE GUEVARA

Vi lämnar Trinidad och beger oss till Santa Clara med sina många monument från revolutionen då Fidel Castro tog makten från president Fulgencio Batista. Vi besöker Che Guevaras mausoleum och monument. Framme i Havanna efter en lång bussresa får vi idag chansen att dansa salsa när vi besöker en lokal dansskola.  Våran sista kväll skall vi få en ”hemma hos” upplevelse när vi bor på sk Casas Particulares, dvs privata bed and breakfast inne i Gamla Havanna. Vi tar en kvällspromenad till klassiska Café del Oriente i Gamla Havanna där vi äter middag. (F, M)

Dag 12
HEMINGWAY & HEMRESA

Vi beger oss till en anspråkslös förort till Havanna och Finca Vigía. Här bodde Ernest Hemingway mellan åren 1939 till 1960. Vi besöker Hemingsways underbara hus och trädgård. Lunchen intar vi på hans favoritrestaurang. Transfer till flygplatsen för hemresa. Vi flyger med KLM via Amsterdam. Måltid ombord. (F, L, M)

Dag 13
HEMKOMST

Vi landar på Arlanda efter en härlig resa tillsammans.

Reseledare

Stephanie Johannesson

Spanien, Kuba, Indien, Argentina

Stephanie är vår reseledare i Barcelona. Proffsig som få gör hon också långresor som Kuba och Indien.

Om resmålet

Huvudstad: Havanna (ca 2,1 milj inv)
Officiella språk: Spanska
Statsskick: Republik
Folkmängd: ca 11,3 miljoner
Valuta: Peso Convertible/Peso Cubano
Yta-km²: 110 860 (1/4 av Sveriges yta)
Nationaldag: 26 juli

Bra att veta

ReseSkaparna hjälper till med VISUM till Kuba. Uppge er passinformation vid bokning och skicka in en passkopia till oss så snart som möjligt efter bokning.

 

VALUTA
Pesos Convertible (CUC)

Det finns växlingskontor (CADECA) på flygplatsen och på alla större hotell. Alla dessa jobbar med samma valutakurser, ingen är alltså bättre än någon annan. En särskild straffavgift på tio procent tas ut för att växla USD till CUC. Euro omfattas inte av denna straffskatt, varför Euro rekommenderas som valuta för växling till CUC. Bankerna tar ut en kommission för all växling eller betalning med kreditkort.
CUC går inte att växla utanför Kuba.
Vi rekommenderar att ta med Euro i kontanter för hela resan. Bankomaterna är opålitliga och har ni otur får ni inte ut några pengar. Detsamma gäller vid kortbetalningar, det är inte ovanligt att internetuppkopplingen mot banken ligger nere. Generellt sett är det bättre med ett VISA-kort framför MasterCard om ni ändå har med er ett kreditkort. Alla köp/uttag med kort debiteras en avgift på ca 11%.
Kuba har två valutor, peso convertible CUC (1 CUC=cirka 1 USD) och peso cubano CUP (1 CUC=cirka 24 CUP). Valutorna går endast att växla till sig i landet och skillnaden är att convertiblen (CUC) används av turister och besökare medan landets invånare själv använder peso cubano (CUP). Lär dig se skillnaden på de 2 valutorna så att du inte blir lurad och kontrollera noga din växel.

 

FÖRSÄKRINGAR
Se till att ha en fullgod reseförsäkring med avbeställningsskydd som även omfattar sjukförsäkring. Notera telefonnumret till försäkringsbolaget jourcentral (24hrs service) och ditt försäkringsnummer. Sedan 2010 kräver kubanska myndigheter att du ska kunna visa upp ett giltigt reseförsäkringsbevis på engelska. Saknar du detta kan du bli tvungen att köpa en kubansk reseförsäkring på flygplatsen. Den kostar ca 2,5 CUC/dag. För personer över 70 år tillkommer 2 CUC/dag. Be ditt försäkringsbolag utfärda ett försäkringsintyg före avresa med all information om din reseförsäkring.

 

CIGARRER
Kubanska cigarrer är världsberömda. Cigarr heter tabaco på kubansk spanska. En varning utfärdas för cigarrer som säljs på gatan, de är med 99 % säkerhet piratkopior. De kan dock vara så välgjorda att en vanlig rökare inte märker någon skillnad. Priset för den äkta varan som säljs i turisthotellens specialbutiker är ungefär hälften mot priset i Sverige.

 

GÅVOR
I fattiga länder är gåvor alltid välkomna. Den som vill ge något till lokalbefolkningen på Kuba kan t ex ta med skolmaterial (pennor, skrivblock, USB mm). Annat som uppskattas är hygienartiklar, tändare, reflexer, begagnade kläder, telefoner och glasögon. Böcker och tidningar på spanska är också uppskattade.

 

HOTELLSTANDARD
Variationen på hotell kan vara mycket stor. Standard och inredning är inte alla gånger som vi är vana vid även om hotellet har 4-5 stjärnor. Kuba är i många avseenden fortfarande ett väldigt outvecklat land. Den information vi har om faciliteterna är den vi fått från hemsidor, lokala agenter och egna besök. Detta kan ha förändras om det t ex skett ett ägarbyte.

 

INTERNET
Tillgången till internet är begränsad. Både fasta uppkopplingar och WiFi är mycket långsamma och instabila. På de flesta hotell kan man ansluta en egen dator. Man måste då också köpa ett kort med kod för 2-5 CUC/tim. Det finns inget 3G-nät.

 

Några av våra resor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev