Läckö slottsopera med Linnéa

- sommarens stora operafest med Verdis Macbeth

Följ med Linnéa Sallay till årets opera på Läckö Slott. I år spelas Verdis Macbeth i ett nära och intimt format med slottet som fond. Häxor, svärd, triumf, sammanbrott och blod blandas i denna mustiga historia om maktbegär och det pris makten kostar. Till detta Verdis mästerliga musik framförd av en strålande sångarensemble och Läckö Kammarorkester. Vi bor i den gamla delen av Lidköping och njuter av stadens vackra arkitektur och tar del av både Läckö slott och stadens intressanta porslinshistoria genom ett besök på Rörstrand porslinsmuseum.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Bussresa 2 dagar (avresa & ankomst Stockholm Cityterminalen)
 • Operakunnig reseledare Linnéa Sallay
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • Tvårätters middag inkl. 1 glas vin/öl (M)
 • Lunch på hemresan (L)
 • Guidad visning Läckö slott
 • Operabiljett till Verdis Macbeth
 • Guidad visning Rörstrands museum
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 300 kr

Höjdpunkter

 • Vår operakunniga reseledare Linnéa Sallay
 • Macbeth Opera av Giuseppe Verdi
 • Guidad visning Läckö slott & Rörstrands museum

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
LÄCKÖ SLOTT & MACBETH

Vi börjar vår gemensamma resa från Stockholm Cityterminalen. På vägen söderut får vi en intressant och inspirerande föreläsning av vår operakunniga reseledare Linnéa, så att alla känner sig väl förberedda och på så sätt för en djupare förståelse inför kvällens föreställning. Vid ankomsten till Lidköping tar vi in på vårt centralt belägna hotell där vi äter en 2-rättersmiddag. Läckö Slott, som är resans mål, är vackert beläget på en udde i Ekens skärgård i Vänern, drygt 20 km norr om Lidköping i Västra Götaland. Slottets 700-åriga historia och dess unika bevarade barocksalar och yttre miljö bildar ramen för de utställningar och evenemang som sommartid lockar en stor publik och gör Läckö Slott till en av Västsveriges mest besökta turistmål. Vi får en visning innan det är dags för årets stora operafest – Macbeth av Giuseppe Verdi. Efter operan åter till hotellet för övernattning. (M)

Dag 2
RÖRSTRANDS MUSEUM & HEMRESA

Efter en härlig frukost gör vi en liten promenad i den vackra Lidköping där konst och design har en given plats. I samband med ny invigningen av gågatan 2011 fick Lidköpingsborna själva sätta avtryck på sin stad genom att göra målningar som sedan fördes över till kakelplattor och placerades i gatan. Även på stadens nya torg, som för övrigt är norra Europas största öppna torg, kan du se porslin som utsmyckning av formgivaren Anna Elzer Oscarson och konstnären Astrid Sylwan. Efter det besöker vi Rörstrands Museum, som berättar historien om en av Europas äldsta porslinsfabriker, det svenska porslinets kronjuvel, Rörstrand. Samlingarna spänner över nästan tre århundraden, från 1726 fram till idag. Här finns såväl praktkeramik som pottor och folkkära serviser men också verktyg, skisser och en rundugn. Man känner igen koppar från fikastunder i somriga syrenbersåer, återser mormors finaste vas och förundras över de läckert blåvita 1700-talsfajanserna. Rörstrand är ett kulturarv som används och älskas världen över! Innan vi påbörjar hemresan besöker vi Rörstrands fabriks bod där vi bland annat får se porslinsprodukter från Iittala, Hackman, Arabia, Hackefors, Höganäs Keramik och BodaNova. Vi avnjuter en gemensam lunch på vägen hem. (F,L)

Reseledare

Linnéa Sallay

Sverige, Musikresor

Linnéa har en gedigen musikutbildning och är en av våra mest uppskattade reseledare. Därtill Auktoriserad Stockholmsguide.

Hotell

EDWARD HOTEL LIDKÖPING ****

Centralt beläget hotell med charmig och trevlig atmosfär i Gamla stan i Lidköping. Rummen är smakfullt och hemtrevligt inredda med härliga sängar och fräscha badrum. Vissa rum har reglerbara sängar. Värdeskåp, minibar, vattenkokare och fritt WiFi finns på alla rum.

Läs mer om hotellet här>>

Om resmålet

En opera av Guiseppe Verdi från 1847
Berättelsen om paret som mördar sig fram till makten bygger på den sanna historien om 1000-talskungen Macbeth. Shakespeares drama från 1606 låter den yttre historien fördjupas genom att tränga in i Macbeths och Lady Macbeths inre kamp – och Verdis verk följer Shakespeare. På Läckö spelas Macbeth i ett nära och intimt format, där dessa två versioner smälter samman i borggårdens makalösa akustik, och med slottet som fond.

Några av våra resor