Lidköping & Trandansen

- med Kinnekulle & Rörstrand

Trandansen, ett parningsspel där fåglarna bugar och gör väldiga luftsprång, är ett fascinerande skådespel, som varje år lockar tusentals åskådare. Fåglarna lever i livslånga parförhållanden och dansen är ett sätt att visa ömhet och samhörighet. Vi bor i hjärtat av Lidköpings centrum på det trestjärniga Stadshotellet, som varit en naturlig mötesplats sedan 1800-talets mitt. Vi njuter av stadens arkitektur och stadens intressanta porslinshistoria genom ett besök på Rörstrand porslinsmuseum.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
  • Bussresa
  • Del i dubbelrum med frukost (F)
  • 1 tvårätters middag (M)
  • 2 luncher (L)
  • Guidad visning Rörstrands museum
  • Visning Naturum Hornborgasjön
  • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 270 kr

Höjdpunkter

  • Hornborgasjön
  • Rörstrands museum
  • Kinnekulle

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
KINNEKULLE & RÖRSTRANDS MUSEUM

På vägen söderut gör vi ett fikastopp i Arboga. Vi beger oss mot natursköna Kinnekulle. Lunchen intar vi på Kinnekullegården och gör sedan en kort vandring på det blommande Kinnekulle upp till utsiktstornet, en vandring på toppen av berget med utsikt åt alla håll. Vidare mot Lidköping där vi börjar med ett besök på Rörstrands Museum. Här berättas historien om en av Europas äldsta porslinsfabriker, det svenska porslinets kronjuvel, Rörstrand. Samlingarna spänner över nästan tre århundraden, från 1726 fram till idag. Här finns såväl praktkeramik som pottor och folkkära serviser men också verktyg, skisser och en rundugn. Man känner igen koppar från fikastunder i somriga syrénbersåer, återser mormors finaste vas och förundras över de läckert blåvita 1700-talsfajanserna. Rörstrand är ett kulturarv som används och älskas världen över! Därefter gör vi en liten promenad i den vackra staden inte nog med att det ligger ett café i nästan varje kvarter – i Lidköping har konst och design en given plats. I samband med nyinvigningen av gågatan 2011 fick Lidköpingsborna själva sätta avtryck på sin stad genom att göra målningar som sedan fördes över till kakelplattor och placerades i gatan. Även på nya stadens torg, som för övrigt är norra Europas största öppna torg, kan du se porslin som utsmyckning av formgivaren Anna Elzer Oscarson och konstnären Astrid Sylwan. Innan vi påbörjar hemresan besöker vi Rörstrands fabriksbod där vi bland annat får se porslinsprodukter från Iittala, Hackman, Arabia, Hackefors, Höganäs Keramik och BodaNova. Vi reser vidare mot vårt centralt belägna hotell där vi checkar in och äter en 2-rättersmiddag. (L, M)

Dag 2
HORNBORGASJÖN & HEMRESA

Efter en härlig frukost checkar vi ut från vårt hotell och reser mot Hornborgasjön. Idag ska vi få en guidad visning om tranorna och sjön, dess fågelliv och historia. Inte bara tranor, utan även tusentals andra fåglar kommer till Hornborgasjön. Det är en mycket viktig rastplats för fåglar på väg norrut på våren och söderut på hösten. Här kan de vila och äta sig feta, så att de klarar nästa etapp på resan. Efter visningen har vi tid att utforska området på egen hand. På resan hemåt stannar vi för lunch på Olshammarsgården som ligger i Olshammar vid Vätterns västra strand. Olshammarsgården var von Heidenstams födelsehem, dock inte att förväxla med hans bostad som heter Övralid som ligger i Motala kommun. Vi styr hem mot Stockholm igen och stannar kring Arboga för ett frivillig fikastopp. (F, L)

Hotell

LIDKÖPINGS STADSHOTELL***

Läs mer om hotellet här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev