Passion för mat och strövtåg i Ligurien med Alexandra Zazzi

- följ med Alexandra Zazzi på en må bra resa till hennes barndomstrakter

Alexandra är uppväxt i Rapallo, en havskysst del av kusten i nordvästra Italien. Hon tar er med till sin barndomsplats, där hennes farmor väckte hennes intresse för god mat. Apenninerna kantar kuststräckan där berg och medelhav möts. Det skapar en dramatisk kust med många skrymslen och vrån. Husen med de klassiska gröna fönsterluckorna klättrar upp på bergen och pinjeträden tronar över växtligheten. Alexandra var från tidig ålder förtjust i mat. Hon stod ofta vid sin farmors sida i köket och lärde sig mycket om det italienska kökets hemligheter. Framför allt värdet av goda råvaror som ständigt är närvarande. Än idag minns hon hur det var att vada ut i havet och fånga bläckfisk. En unikt skapad resa för Smart Senior, där ni får uppleva Italiens matkonst, se den vackra kusten och vandra. Med på resan är Tina Svensson från Smart Senior som pysslar om oss lite extra och vår reseledare och guide Linda Lange, som även hon är halvitalienska. Hennes mor växte upp i denna del av Italien och Linda har spenderat många somrar här. Välkomna till en resa som ger smak på det goda livet – en verklig må bra resa.

BLI MEDLEM I SMART SENIOR- mer information - www.smartsenior.se

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Alexandra Zazzi – ger oss matupplevelser
 • Reseledare och guide Linda Lange
 • Flyg Arlanda – Pisa t/r
 • Transfer flygplats – hotell t/r
 • Del i dubbelrum med frukost 7 nätter
 • 6 middagar inkl vin/vatten varav 2 avsmakningsmiddag på hotellet (M)
 • 3 luncher varav 2 smörgås/picnic (L)
 • 1 vinprovning (V)
 • 3 Kaffe & kaka/Farinata/Focassia
 • 2 matlagningsföredrag med Alexandra
 • Tågbiljetter enligt program
 • Bussresor
 • Linbana
 • Entré nationalpark - vandringar
 • Guidade turer i Chiavari, Rapallo, Camoglio, Recco & Sarzana
 • Övriga besk enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 2 900 kr
SMART SENIOR RABATT: 500 KR

Höjdpunkter

 • Matlagninstips och avsmakningar med Alexandra Zazzi
 • Härliga vandringar i vacker natur
 • Båttur runt portofino halvön

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
PISA – RAPALLO

Sen ankomst till Pisas flygplats, Linda möter oss med buss och vi reser till Rapallo, det tar ca 1,5 timme. Väl framme går vi den sista biten med vårt bagage till vårt mycket centralt belägna hotell. Ett trevligt mindre hotell, mitt i den gamla staden. Här välkomnar Lucretzia med personal oss. Vi får våra rum och nu blir det skönt med lite sömn.

 

Dag 2
RAPALLO, CHIAVARI & MAT I OLIVLUNDEN

Linda & Alexandra visar oss runt i staden och berättar om dess historia. Vi ser det den mäktiga borgen från 1500-talet och tar en skön promenad längs den fina strandpromenaden omgiven av palmer och serveringar. Vi tar tåget till grannstaden Chiavari (tar ca 10 min) för att uppleva denna lilla pärla till stad. Här skall vi se arkaderna och det finns intressanta antik- och loppisaffärer samt en trevlig marknad. Lite egen tid att titta runt, Alexandra ger shoppingtips. Vi ska också prova den liguriska specialiteten farinata, en tjock ugnsbakad pannkaka gjord på kikärtsmjöl. Lite egen tid för lunch. Mot kvällen skall vi besöka Alexandras vän Giovanna, som har en trevlig olivlund i bergen högt över staden. Här njuter vi av den vackra utsikten och Alexandra bjuder in till en magisk avsmakningsmiddag lagad på lokala råvaror och serverad med goda viner i olivlunden. (F, K, M)

Dag 3
PORTOFINOHALVÖN TILL FOTS OCH MED BÅT

En trevlig båttur tar oss längs den dramatiska kusten från Rapallo till San Fruttoso, en liten skyddad vik med ett gammalt munkkloster med små matställen inbäddade i klippskrevorna. Vi har med oss en god matig smörgås och dryck som vi intar på stranden och den som vill kan bada. Nu kan man välja på att ta båten åter mot Portofino eller välja en lite mer utmanande vandring med vackra vyer med brant upp- och nerstigning med Alexandra till Portofino. (6 km, upp 298 m och ner 296 m, ca 3 tim) Eller så kan man välja att åka med båten till Portofino och sedan vandra med Linda och Tina en lättare vandring längs havet till S. Margherita. (5 km, 17 m upp och 12 m ner, ca 1, 5 tim) Den som inte vill vandra kan ta båten åter via Portofino/St Margeritha till Rapallo.
Vackra S Margherita var länge tillhåll för konstnärer och fiskare. Portofino är en gammal, mycket liten hamn som användes redan under romartiden. Husen ligger alldeles vid vattnet som en kuliss och kullerstensgatorna rinner brant ned från den enda tillgängliga vägen. Åter Rapallo sen eftermiddag.
Föredrag av Alexandra med avsmakningsmiddag i hotellets frukostmatsal.
Få en smak av Rapallo i Italien. Alexandra tar oss tillbaka till hennes barndom och dofterna av smör och Salvia som spred sig i köket. I dag får du höra om några av hennes personliga favoriter – den för Ligurien klassiska pastasåsen gjord på valnötter. Vi äter pastan och peston som en lätt middag med lite gott vin till och avslutar med avsmakning av lokala ostar. (F,L,M)

Dag 4
CINQUE TERRE

Den natursköna nationalparken Cinque Terre står uppsatt på Unescos världsarvslista och attraherar vandrare från hela världen. De fem pittoreska fiskebyarna med färggranna hus heter Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore och ligger som ett pärlband längs kusten. Vi tar tåget längs med kusten till byn Corniglia. Väl framme tar vi oss upp de 377 trappstegen (eller så kan man ta bussen) till byn som är placerad på en brant klippa 100 meter över havet. Från den gulliga byn Corniglia vandrar vi ca 4 km längs en gammal stig med branta sluttningar täckta av olivträd, vin- och citronodlingar till Vernazza, som skjuter ut på en udde med sina medeltida torn. Nu smakar det kanske gott med lite mat, så vi har egen stund att koppla av och njuta av byn och äta lite. Vi följer den kuperade stigen med sina vackra havsvyer, vinodlingar och citronträd till Monterosso (ca 3,5 km). Här finns en större strand, där du kan ta dig ett svalkande dopp. Den som inte önskar att vandra mellan byarna kan ta tåget. På eftermiddagen återvänder vi till Rapallo med tåg.
Till kvällen samlas vi för en pizzamiddag på den lokala pizzerian Nettuno där man kan beställa halvmeters pizzor. Den ligger precis vid strandpromenaden och de som vill kan avsluta med en god italiensk glass invid havet. (F,M)

Dag 5
MONTALLEGRO, VANDRING & MATFÖREDRAG

Vi tar linbanan upp tillsammans till pilgrimskyrkan Santuario Nostra Signora di Montallegro, varifrån vi får en formidabel panoramautsikt över de gröna bergen mot Portofino och havet. Väl uppe kommer vi att gå till klostret och uppleva de vackra omgivningarna. Det kommer finnas en längre och en kortare vandring att välja på, för de som vill vandra. Här kan man välja på att äta lunch uppe vid linbanan eller vandra ner till staden.
Föredrag och avsmakning med Alexandra.
Idag kommer Alexandra berätta hemligheten bakom en god pesto. Den för Liguriens mest kända kulinariska specialitet, pestosåsen. Anledningen till att den blir extra god i detta landskap är den höga kvaliteten på den liguriska basilikan. Idag får vi under en matlagningslektion lära oss att göra denna sås, som innehåller basilika, olivolja, vitlök, pinjenötter, salt samt riven pecorino- och parmesanost. Sedan får vi smaka den med pasta och gott vin samt något sött. (F,M)

Dag 6
MARKNAD, RECCO och CAMOGLI

På torsdagar är det marknad i Rapallo, vi besöker den och ser utbudet av allt från kläder till mat. Strax innan lunch tar vi tåget till staden Recco som är känt för sin oemotståndliga version av den liguriska focaccian, Focaccia di Recco, som är en tunn version med inbakad crescenza-ost (påminner om stracchino). Linda visar oss staden och egen tid att strosa eller de som önskar följ med Alexandra och prova Focassia. En kortare vandring tar oss till grannbyn, det lilla fiskeläget Camogli, populärt framför allt på grund av den trevliga hamnen där de små traditionella fiskebåtarna ligger sida vid sida med stora lustyachter. Camogli betyder fruarnas hus, då fiskemännen ofta var borta var det kvinnornas hus. Trots sin omisskänneliga charm är Camogli fortfarande en välbevarad hemlighet. Linda visar byn och vi får lite egen tid att uppleva atmosfären. Vi samlas och äter en god middag tillsammans med gott vin. Åter Rapallo med tåg på kvällen. (F, M)

Dag 7
COLLI DI LUNI, VANDRING & VINGÅRD

Idag lämnar vi Rapallo för att resa söderut till Lindas trakter, Colli di Luni, gränslandet mellan Ligurien och Toscana. Lunis kullar ligger inbäddade mellan en bred kustslätt och de höga Apuanerna, där man bryter den vita Carraramarmorn. Nu väntar en vacker vandring genom gamla olivlundar upp till den medeltida byn Ortonovo och en vallfartskyrka i bländande vit marmor. På en av sluttningarna äter vi i stillheten och bland ängsblommor en härlig picknick med delikatesser från trakten. I byn Nicola, en juvel högst upp på en kulle, njuter vi av vyerna innan vi på en slingrande stenlagd väg når slätten. Vår vandring är ca 6 km lång med ca 200 m i nivåskillnad. Vi beger oss till familjen Bosonis smakfullt renoverade vingård Cà Lunae med anor från 1700-talet. I deras vinmuseum, med föremål som Paul Bosoni samlat in från trakten i över 30 år, får vi en känsla och kunskap om livet i byarna och hur man framställt vin genom tiderna. Vi tittar även in i opificiio, där de framställer traditionella likörer. Under en trevlig vinprovning får vi prova på 4 av gårdens goda viner, samt olivolja med tilltugg. Här finns även ett stort utbud av lokala delikatesser som köps in från trakten och allt är estetiskt tilltalande! Vi åker till Marina de Sarzana och vårt hotell för vila och en god middag. (F,L,V,M)

Dag 8
SARZANA OCH KUSTEN TILL VIAREGGIO

Dagen börjar för de som önskar med en skön morgonpromenad till havet (ca 4 km fram och tillbaka). Vi åker sedan till medeltidsstaden Sarzana, som välkomnar oss med sina typiska små gator och färgglada hus. Stadens vackra borg, Fortezza Firmafede och Fortezza di Sarzanello, står som viktiga minnen samt stadens gamla stadsmur från 1600-talet. Linda visar oss staden under en lugn promenad längs Sarzanas historiska gator. Här har en gång i tiden den mäktiga familjen Medici styrt en tid och staden har en toskansk prägel som skiljer sig från resten av Ligurien. Vi provar på lite av Spungata, en speciell kaka som bakas i den anrika pasticcerian Gemmi. Vidare längs kusten förbi kända städer såsom Carrara och Pietrasanta med sin bildhuggarakademi. Vi kommer till Viareggio som länge varit en fascionabel badort av det mer traditionella slaget. Vi äter en god redig italiensk lunch på trevlig restaurang invid havet. Efter en sista espresso eller gelato når vi slutligen Pisa flygplats och reser hem med många minnen och intryck med oss i bagaget. (F, K, L)

Reseledare

Alexandra Zazzi

Inspiratör, stjärnkock och Tv-profil

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppvuxen i Ligurien. På resan kommer Alexandra introducera oss till den italienska matlagningen hon minns från uppväxten med fokus på Liguriens goda råvaror.

Linda Lange

Italien

Linda är en erfaren guide och reseledare, hon är delvis uppvuxen i Ligurien. Linda har italiensk mor och talar italienska. Hon kommer visa er sin region på ett kunnigt och omtyckt sätt.

Hotell

Rapallo: Hotel Cavour ***

Hotel Cavour är ett lite mindre och personligt 3-stjärnigt hotell i hjärtat av Rapallo, en kort bit från de vackraste och mest kända platserna på Liguriens riviera. Hotellet är centralt beläget i mitten av gågatan och 50 meter från strandpromenaden. Nära Rapallos historiska centrum och havet.

Läge: Centralt i staden nära havet.

Rum: Luftkonditionering, gratis Wi-Fi, en LCD-TV med satellitkanaler, minibar och badrum med gratis badprodukter. WC, Dusch, ca 15 kvm stort. Hårtork, säkerhetsbox

Faciliteter: Restaurang & wifi. Hotellet har en trevlig solterass, spa och wellness med en minipool med jacuzzi, biobastu, färgterapidusch, örtte och massagerum.

Läs mer om hotellet

Marina de Sarzana: Hotel Dell Angelo ****

Hotellet “La Locanda dell’Angelo” är beläget på gränsen mellan Toscana och Ligurien, ett hotell som är både modernt och traditionellt, bara 3 min. bort med bil från badorterna Fiumaretta och Marinella i Sarzana.  Ett charmigt hotell med stark arkitektonisk karaktär.

Rum: Rummen är ca 16 m² och har 1 dubbelsäng eller 2 enkelsängar. Vattenkokare för te/kaffe – Minibar – Värdeskåp – Telefon – Hårtork – Courtesy Kit – wi-fi – TV – luftkonditionering.

Faciliteter: Restaurang, pool

Läs mer om hotellet

Bra att veta

Denna resa innehåller flera vandringar, du behöver kunna gå flera km obehindrat för att ta del av vandringarna och bära ditt eget bagage. Det är en gruppresa med 25 – 35 deltagare.

BLI MEDLEM I SMART SENIOR- mer information

Några av våra resor