Med hjärtat i Dalmatien

- vin, mat & kultur i Kroatien

Med bas i lilla Gradac, vid Adriatiska havet, kommer Zlatko Papac och Stipe Milic visa er sina favoriter längs Dalmatiens kust, i vackra Neretvadalen och charmiga Mostar. Stipe är född och uppvuxen i Sverige, men flyttade till Kroatien 1993. I dag äger han det flerfaldigt belönade, fyrstjärniga boutiquehotellet Marco Polo vid stranden i Gradac. Stipe och Zlatko har stor kunskap om regionen och tillsammans har de skapa denna unika resa vad gäller mat, vin och kultur.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensktalande reseledare
 • Flyg Arlanda-Dubrovnik t/r
 • Transfer flygplats-hotell t/r
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 4 luncher (L)
 • 7 middagar (M)
 • Vinprovning
 • Grappaprovning
 • Guidad rundtur Dubrovnik
 • Heldagsutfärd Hercegovina
 • Halvdagstur Båttur i Neretvadeltat
 • Heldagsutfärd till Trogir & Split
 • Olivprovning i Podaca
 • Ört - och blomvandring i Biovaca
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 2 000 kr

*Exklusiv vinutfärd hel dag: €140 /pp
**Makarska halv dag: €45 /pp
Utfärderna bokas och betalas på plats

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
DUBROVNIK

I Dubrovnik möts vi av vår guide och åker in till det historiska centrumet för en guidad rundtur. Dubrovnik, som är ett världsarv, är en facsinerande stad med doftande citronträd, magnifika palmer och vackra renässansträdgårdar i de gamla stenpalatsen. Lunch på egen hand och lite tid för shopping och fika innan vi åker till Gradac och vårt hotell. Välkomstdrink och middag på hotellet. Dagens värd är Zlatko. (M)

Dag 2
TROGIR & SPLIT

Efter frukost åker vi till Trogir, ett världsarv och en pärla på den dalmatiska kusten. Vi promenerar genom den pittoreska staden till en restaurang där vi intar vår lunch och njuter av utsikten mot strandpromenaden, hamnen och det gamla vakttornet. På eftermiddagen åker vi till Split, för en guidad visning i det palats som den romerske kejsaren Diocletianus lät bygga i slutet av 200-talet e. Kr. Palatset är också ett världsarv. Lite egen tid att strosa i Split innan vi återvänder till hotellet. Gemensam middag. (F,L,M)

 

 

Dag 3
INSPIRATION HERCEGOVINA

I dag blir det vacker natur, historia, mat och vin i Hercegovina. Vi börjar med en båttur i naturparken Hutovo Blato, alternativt de makalösa vattenfallen i Kravica och sedan till den, lilla medeltida staden Pocitelj, med dess orientaliskt inspirerade arkitektur. Vidare till Mostar, bl a känd för den gamla bron (Stari Most). Lunch. Dagen avslutas med middag på restaurangen Udovine, strax utanför Mostar. Vi besöker vinkällaren, provar husets viner och dess grappa, ser hur man bakar bröd på traditionellt sätt och njuter av middagen tillsammans med  regionens viner. Dagens värd är Zlatko. (F, L, M)

Dag 4
PODACA

En avkopplande förmiddag i Gradac, med tid för bad och promenader. På eftermiddagen åker vi till byn Podaca. Där får vi lära mer om oliver, från odling till provsmakning av olivoljor. Vi provar också på olika dalmatiska delikatesser, innan vi åker tillbaka till Gradac. På kvällen väntar en lite annorlunda överraskning a la Dalmatien! (F, L ,M)

Dag 5
EGEN DAG ELLER UTFÄRD*

En ledig dag för vila och bad eller följ med på en exklusiv vintur. Vi samlas igen på hotellet till kvällen för gemensam middag. Dagens värd är Stipe. (F, M)

*VINTUR TILLVAL:
Exklusiv (heldagsutfärd) inkl lunch, med båtfärd, besök på ostronodling & provsmakning, besök hos tre olika vinproducentermed provsmakning. (L)

**MAKARSKA:
Makarska (halvdagsutfärd) inkl lunch. Guidad tur till den kända badorten som även är rik på kultur och historia. Lunch och sedan lite egen tid innan återresa. (L)

Dag 6
NERETVADELTAT

I dag åker vi till det spännande Neretvadeltat. Romarna anlade här 200 år f.Kr staden Narona. 800 år senare angreps den, förstördes och glömdes. I slutet av 1800-talet återupptäcktes
staden och grävdes ut. Vi besöker bl a Naronas arkeologiska museum och gör en båttur på deltats kanaler bland stora mandarinodlingar. Vi äter lunch, typisk för området, bestående av en traditionell fiskgryta. Under eftermiddagen är vi tillbaka på hotellet. Dagens värd är Stipe. (F, L, M)

Dag 7
FRILUFTSDAG & MUSIK

Vi gör en vandring (ca 5 km) mot naturparken Biokovo. Vår guide lär oss om djur, insekter, blommor, örter och annat som växer och lever i omgivningarna. Vandringen avslutas med en enkel picknick på en av de finaste utsiktsplatserna i området. Åter till Gradac och hotellet för lite vila. Till kvällen väntar oss en ”slow-food-gala-middag” med enbart regionala råvaror traditionellt tillagade. Det blir sju rätter med det bästa som huset och regionen kan erbjuda. Varje rätt ackompanjeras av ett antal olika viner och sång och musik. Dagens värd är Stipe. (F, M)

Dag 8
HEMRESA

Frukost och transfer till Dubrovnik för direkt flyg hem till Arlanda. Transfer från Arlanda. (F)

Reseledare

Zlatko Papac

Balkan

Zlatko är vår man i Balkan som efter flera år i Sverige flyttade tillbaka till Bosnien för att jobba med turismen.

Hotell

Resekommentarer

Dalmatien okt 2016

Ett varmt tack till Reseskaparna som bjuder på otroligt kvalitativa guider!

Karin Felländer

Visa kommentaren
Prenumerera på vårt nyhetsbrev