Musik i Midsommar med Erik Sunnerstam

- firande i Bergslagen med boende på Åkerby Herrgård invid vackra Fåsjön i Nora

Välkommen till midsommarfirande i Bergslagen tillsammans med Erik Sunnerstam som ciceron. Det blir en personlig och underhållande resa då Erik även är flöjtist och kommer bjuda på flera musikstunder. Vi bor på trevliga Åkerby Herrgård invid Fåsjön i Nora. Här äter och bor vi fint och hör Erik berätta den fascinerande bakgrunden till vårt midsommarfirande. Vi besöker Siggebohyttan och deltar i deras traditionella midsommarfirande, med resning av stång, musik och dans. Till kvällen blir det midsommarfest på Herrgården med middag och musik. På midsommardagen får vi uppleva Nora med omnejd och på vägen hem stannar vi för en konsert i en medeltida kyrka kyrka. Erik bjuder där på musik från fyra sekler och spännande anekdoter kring tonsättarna. Det blir en midsommarresa med allt vad midsommar kan innehålla med musik, sång och gemenskap.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Ciceron Erik Sunnerstam
 • Bussresa 2 dagar
 • Midsommarlunch dag 1 (L)
 • Eftermiddagskaffe med hembakad bröd (K)
 • Trerättersmiddag med 1 glas vin (M)
 • Konsert i medeltida kyrka
 • Guidad rundtur i Nora med lokalguide
 • Midsommarfirande på Siggebohyttan
 • Lunch dag 2 (L)
 • Musikupplevelser med Erik
TILLVAL:

Enkelrum 450 kr

Höjdpunkter

 • Musikupplevelser med Erik Sunnerstam
 • Åkerby Herrgårds vackra omgivningar
 • Midsommarfirande på Siggebohyttan
 • Att uppleva Nora med vår kunniga lokalguide Annika

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
MIDSOMMARAFTON - ÅKERBY & SIGGEBOHYTTAN

Erik möter upp på Cityterminalen och guidar längs vägen mot vårt första stopp i Västerås, som är högaktuellt nu med händelserna för 500 år sedan då Kristian tyranns armé förberedde invasionen av Stockholm och ”vilade ut” i Västerås. Erik tecknar en historisk bakgrund och spelar musik från den tiden på en 1500-tals flöjt i tidstrogna kläder när vi besöker Vallby friluftsmuseum. Vidare till Åkerby Herrgård där vi äter en god lunch innan vi besöker Siggebohyttan, en av de mest storslagna bergsmansgårdarna från Bergslagens storhetstid. I de natursköna omgivningarna med utsikt över sjön Usken firar vi traditionell midsommar med dans kring midsommarstången. Åter till Åkerby för eftermiddagskaffe. Om blommor under kudden och vad midsommarstången egentligen betyder. Och är melodin ”små grodorna” verkligen en militärmars från Napoleons Frankrike? Erik reder ut begreppen och anordnar Fransk allsång. Vi har också sångblad med oss med alla de populära midsommarvisorna som vi kan sjunga tillsammans. Som kuriosa visar Erik hur man kan göra en figur av metallgrimman till en champagnekork. Till kvällen trerättesmiddag med underhållning. (L, M)

Dag 2
NORA & KONSERT

Efter lite sovmorgon och en god frukost och kanske tid för ett dopp i Fåsjön beger vi oss till pittoreska Nora. Här möter Annika oss, vår lokalguide som visar oss Nora och berättar alla de legender som hör till staden. Egen tid att mysa i staden, kanske prova en Nora glass. Åter till Åkerby för en god lunch. På vägen hem stannar vi för ett besök i en medeltidskyrka, där bjuder Erik på konsert med anekdoter runt tonsättarna. Vem visste till exempel att vår egen Johan Helmich Roman jobbade i den store G. F Händels operaorkester i London? Och att Johan Sebastian Bach hade en lillebror som jobbade som oboist hos Karl XII när han krigade i Poltava? Erik spelar musikexempel och berättar. Arboga är känt för att ha lytt under Gustav Vasas vilda dotter Cecilia under titeln grevinnan av Arboga. Där administrerade hon driften av sina två piratskepp på Östersjön. Erik berättar historien om Cecilia, där verkligheten överträffar dikten. Åter på kvällen till Stockholm. (F,L)

Reseledare

Erik Sunnerstam

Sverige, Norge, Malta, Musikresor

Erik är vår flöjtist med öga för detaljer. Han har gjort flera uppskattade musikresor, bland annat till Dalhalla. Numer tar han även med grupper utomlands med stor bravur.

Hotell

ÅKERBY HERRGÅRD

På Åkerby Herrgård är personlig service, omtanke, harmoniska miljöer, god vällagad – hemlagad mat och närheten till naturens magiska kraft och kulturhistoria viktiga faktorer. Herrgården omges av Bergslagens magiska skogar, sjösystem och sagolik natur. Den tysthet och rofylldhet som finns på Åkerby herrgård är unik och mycket uppskattad. Åkerby Herrgård har en restaurang, en bar och en trädgård. Alla rum eget badrum och sjöutsikt. Varje morgon serveras en kontinental frukost. Herrgården med flyglar har anor från Gruvnäringens storhetstid då Åkerby herrgård var en mycket värdefull Bergsmansgård, en så kallad rikemansgård på 1800-talet. Sedan dess har anläggningen utvecklats, byggts till och användning samt verksamheter förändrats över tid.

Läs mer om hotellet>>

Några av våra resor