Minnesota med många personliga möten

– I Utvandrarnas fotspår och ett möte med dagens USA

Följ med Kris Överby och hennes man Magnus Rydholm till Minnesota, för ett unikt och mycket personligt möte med den samtida amerikanska kulturen och svenskättlingarna i Minnesota, den plats på jorden med mera svenskättlingar en någon annanstans utanför Sverige.

Kris är uppvuxen i Minneapolis, en av Tvillingstäderna i Minnesota, har tillbringat mycket tid i svenskbygderna och sedan 30 år bosatt i Sverige med Magnus som är gymnasielärare och jobbar med entreprenörskap. Både Kris och Magnus brinner för släktforskning. Tillsammans kommer de att introducera er till livet i USA där ni får möta svenskättlingar som berättar om hur deras förfäder invandrade till USA.

Vi reser i Utvandrarnas och i Vilhelm Mobergs fotspår till platser ni minns från filmerna och böckerna som Chisago Lake, Stillwater, Scandia, Taylors Fall och Nya Duvemåla. Det blir rörande möten med de svenskättlingar vi träffar som man minns långt efter hemkomsten, och har Ni själva avlägsna svensk-ättlingar i Minnesota skall vi eftersträva att få till familjeträffar. Ni får även träffa Kris släktingar och vänner som ger er fördjupad insyn i dagens amerikanska vardagsliv, t ex vad säger amerikanarna om Trump och Obama, hur är det att vara pensionär eller driva företag i USA.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Kris Överby och Magnus Rydholm som reseledare och ciceron
 • Flyg Arlanda – Minneapolis via Amsterdam med KLM t/r
 • Del i dubbelrum 9 nätter med frukost
 • 5 luncher
 • 4 middagar
 • 3 Kaffe med fikabröd
 • Rundresa med buss
 • Kryssning Taylors Fall
 • Hamnkryssning Duluth
 • Alla inträden enligt program
 • Vinprovning
 • Guidade visningar och besök enl. program
TILLVAL:

Dubbelrum för eget bruk: +6 250 kr
Inresetillstånd ”Esta”: $14

Höjdpunkter

 • Personliga möten med Kris släktingar och svenskättlingar
 • Kryssning Taylors Fall
 • Hemma hos besök och personliga visningar

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
SVERIGE, MINNEAPOLIS

Ni möter Kris och Magnus på Arlanda. Vårt äventyr i USA börjar med en flygresa från Arlanda via Amsterdam till Minneapolis. Vid ankomst, guidad buss rundtur av Minneapolis som avslutas vid vårt hotell Marriott City Center, som är centralt beläget i Minneapolis. Middag på hotellet. (M)

Dag 2
SVENSKAMERIKANSKA INSTITUTET, ST PAUL OCH SWEDE HOLLOW PARK

Vi börjar vår resa i utvandrarnas fotspår med att besöka svenskamerikanska institutet, som är beläget i Swan Turnblads herrgård. Swan grundade den största svenskspråkiga tidningen Svensk Amerikanska Posten. 1929 donerade han fastigheten till Institutet, vars mål är att främja svensk konst, litteratur samt vetenskap bland svenskättlingarna i Minnesota. Under vårt besök kommer vi att lära oss mer om de historiska och de nutida kopplingarna mellan Sverige och USA och inte minst med Minnesota, med den första av våra personliga presentationer samt en guidad tur som avslutas med lunch. Efter lunch åker vi vidare till Swede Hollow, som var ett svenskt invandrargetto på den östra sidan av St Paul, där hundratals fattiga svenska invandrare bodde under flera decennier efter den stora utvandringsvågen från Sverige. Under en trevlig promenad i Swede Hollow parken, möter vi platser som beskrivs i Ola Larsmos bok med samma namn. Vi upplever en vacker modern stadspark i mitten av det moderna St Paul, men man tycker sig fortfarande kunna ana det förgångna. Till kvällen ordnar Kris och Magnus bord på lokal restaurang för de som vill äta middag tillsammans. (F,L)

Dag 3
FORT SNELLING, STILLWATER OCH SCANDIA FORTS.

Idag skall vi besöka flera historiska platser och vi börjar med Fort Snelling. Platsen mellan floderna Mississippi och Minnesota öster om St Paul är en betydelsefull plats för USA och dess ursprungsbefolkning. För att stödja pälshandeln, etablerade USA:s regering St Peters Indianbyrå. på 1820-talet. Det var en betydelsefull plats för de ursprungliga indianstammarna Ojibwe (Chippewa) och Dakota (Sioux). Fort Snelling förblev en militär utpost fram till amerikanska inbördeskriget och därefter var fortet en viktig militärförläggning som utvidgades under de år som allt fler immigranter kom hit från Europa. Under en guidad rundvandring får vi veta mer om fortet och det finns möjlighet att besöka fortets utställningar. På eftermiddagen besöker vi Stillwater, delstaten Minnesotas födelseplats. Det är en vacker och historisk stad belägen invid St Croixfloden. Detta var första anhalten för många av immigranterna till Minnesota. Under 1880 talet var Stillwater den största utskeppningshamnen av timmer i världen och med träbaroner som tävlade med de svenska.

Vi besöker staden och intar en god lunch i hamnan som består av gös och vildrissoppa, en lokal specialitet. Scandia, en av de svenska immigranternas första bosättningsplatser norr om Stillwater. Här besöker vi Gammelgårdens immigrantarvsmuseum, ett utomhusmuséet som skall bevara och visa det svenska immigrantarvet i USA. Här finns fem timmerhus i original som omsorgsfullt bevarats och är de först kända av sitt slag i Minnesota. Åter till Minneapolis och vårt hotell. Egen kväll att utforska staden. (F,L)

Dag 4
SVENSKBYGDERNA: TAYLORS FALLS, CENTER CITY, CHISAGO CITY

Vi lämnar Minneapolis och reser till Chisago City och nu väntar två heldagsturer i Wilhelm Mobergs fotspår! Han bodde en tid här i svenskbygderna och blev inspirerad att skriva trilogin om utvandrarna, invandrarna och sista brevet hem. Magnus berättar om sina träffar med Vilhelm Moberg när han var tonåring. Innästlad i ett sjösystem ca 7 mil norr om tvillingstäderna (Minneapolis och St Paul) ligger svenskbygderna med samhällen som Chisago City, Lindström, Center City och Taylors Falls. De första svenska immigranterna anlände till Chisago City området tidigt 1850- tal. Denna skogs- och sjörika plats påminde om de svenska landskapen. Chippewaindianerna kallade landskapen runt Chisago City för KiChiSaga viket betyder ”sköna vackra vatten”.
Taylors Falls ligger vid St Croix floden, omgiven av en vacker dalgång. Floden utgör även gränsen mellan Minnesota och Wisconsin. Samhället grundades redan 1850 och tjänstgjorde som första landstigningsplats för många av de svenska immigranterna i Chisago sjösystem. Här träffar vi vår eminenta lokalguide Sally Barrot, som är en välkänd profil i svenskbygderna! Hon har guidat många kända svenskar här, inkl Björn och Benny från ABBA samt Vilhem Mobergs ättlingar. Hon ger oss en unik insikt i svensk invandrarhistoriken. Under en guidad ångbåtstur på St Croixfloden får vi njuta av sceneriet på samma sätt som våra immigranter gjorde då de för första gången kom till Taylors Falls från Stillwater. Ombord serveras en lättare smörgåslunch. Nu väntar ett besök i Taylors Falls centrum för lite shopping och egen tid innan vi åker vi till Angel Hills distriktet där första postkontor och skola etablerades och Folsom House, en träbarons bostad. Vår färd går vidare längs den ursprungliga immigrantvägen till Center City. På vägen stannar vi och fikar i vår lokalguide Sally’s bostad, där Vilhelm Moberg var på besök 1948. Center City grundades av de svenska immigranterna så tidigt som 1851. Deras önskan om en riktig kyrka blev sann när 100 medborgare byggde en 1854. En stillsam promenad runt kyrkogården visar även den rika immigranthistorien, t ex svenskar som tjänstgjorde i det amerikanska inbördeskriget, de stred för slavarnas frihet. Andra gravstenar talar stolt om att här vilar en person som var ”Född i Sverige” och även vilket landskap de föddes i. Under vårt besök i kyrkan får vi guidad tur av medlemmar från den lokala historiska föreningen. Där finns även ett digitalt arkiv för släktforskning om Ni har avlägsna släktingar i området. Vi åker till vårt hotell i Chisago City. Nu väntar en spännande vinprovning på Winehaven, som producerar mycket uppskattade viner som fångar de distinkta smakerna av regionens vingårdar. Petersonfamiljen äger Winehaven och representerar fyra generationers lantbruk och fem separata vingårdar i Chisago Lakes området. (F,L)

Dag 5
CHISAGO CITY, LINDSTRÖM OCH NYA DUVEMÅLA

Vi fortsätter vår guidade tur med Sally runt städerna kring Chisago Lakes sjösystem i Vilhelm Mobergs fotspår. Ki-Chi-Saga festivalen äger rum i Mobergparken där Vilhelm Moberg står staty med sin cykel. Vilhelm Moberg reste runt i Chisago-bygderna på sin cykel när han gjorde sitt historiska forskningsarbete 1948. Statyn som hedrar Mobergs resor i svenskbygderna besöktes 1996 av Kung Karl Gustav XVI och drottning Silvia. Därefter besöker vi det klassiska samhälle Lindström, som även beskrivs i Vilhelm Mobergs immigranttrilogi. Karl-Oskar och Kristina står staty här, där Karl-Oskar tittar framåt och Kristina tittar tillbaka mot Sverige. Njut av en kopp kaffe och goda bakverk och lite shopping. Här är man mycket stolta över sitt svenska ursprung och med Tingsryd i Småland som vänort känns allt genuint. Vi eftersträvar att få till personliga möten mellan er och svenskättlingarna under besöket. Vi besöker även Chisago Lakes historiska sällskaps svenska immigrantmuseum i Lindström. Därefter intar vi lunch på Gustaf´s Eatery, ett historiskt tegelhus som byggdes 1890 av den svenske guldgrävaren Gustaf Anderson. Under Vilhelm Mobergs besök hittade han ett gammalt svenskbyggt hus som blev hans inspiration för den bostad som Karl Oskar och Kristina byggde i det nya landet, med namnet Nya Duvemåla. Vi besöker detta hus som byggdes av svenska immigranter 1862, som ursprungligen tillhörde makarna Carl och Lena Kajsa Linn. Deras Kungliga Majestäter, Karl den XVI Gustav och Silvia besökte Nya Duvemåla 1996. På kvällen väntar en äkta amerikansk BBQ middag, och vi får träffa Kris kusiner och syskonbarn som berättar om hur de har etablerat framgångsrika företag i USA. (F,L,M)

Dag 6
DULUTH - EN INTERNATIONELL SJÖFARTSHAMN

Vi lämnar Chisago och reser norrut, ca 2 timmar till den internationella sjöfartshamnstaden Duluth, en stad som ligger mitt i den amerikanska mellanvästern. Den ligget invid det stora sjösystemet på spetsen av Lake Superior, som även är den största av de stora sjöarna. Duluth grundades av ursprungsbefolkningen, Ojibwe (Chippewa) och Dakota (Sioux) stammarna. Frankrike gjorde anspråk på staden och området under 1679, som blev en del av USA i och med Louisiana fördraget under tidigt 1800 tal. Under 1800 talet så byggde man också det kanalsystem som länkar samman de stora sjöarna med Atlanten. Staden ligger 2,342 sjömil från Atlanten, men trots avståndet och med hjälp av kanalsystemet så kan stora Atlantfartyg anlöpa Duluth för att lasta taconite och järnmalm från gruvorna i norra Minnesota till övriga världen. Staden blev härigenom en plats för fler miljonärer per capita än i någon annan samtida stad i världen. Under vår bussresa till Duluth stannar vi till vid det ikoniska Tobie´s café i Hinkley, där vi tar en kopp kaffe med en amerikansk kanelbulle (måste upplevas – modell större!). Vid ankomsten i Duluth checkar vi in på vårt hotell som ligger vid den vackra Canal Park nära hängbron vid Lake Superior. Vi tar en kort promenad över gatan till den världskända Grandma´s restaurang för lunch. Du kommer att bli överraskad av interiören, som består av en gedigen samling kuriosa, som har satt Grandma´s på kartan. Efter lunchen väntar en guidad hamnkryssning utmed Lake Superiors stränder, hamnen och de stora Atlantfartygen. Mycket talar för att vi kommer att se något av de 1000 stora Atlantfartygen under vårt besök. Vi kommer även att se de historiska fyrarna i Duluth hamn. Resten av dagen står till eget förfogande. Du kan besöka det närbelägna Maritima Museet i Duluth eller avsluta dagen eller kvällen med en promenad på Lakewalk, en 12 kilometers strandpromenad utmed Lake Superior. Du kan börja din promenad vid Canal Park, i skuggan av hängbron, och njut av att spana in havsfartygen. (F,L)

Dag 7
TWO HARBOUR OCH SPLIT ROCK FYR

Idag skall vi se mer av Lake Superior, som har kallats “det farligaste vattnet i hela världen”. Vi åker längre norr till den vackra staden Two Harbours. När järnmalmsindustrin blomstrade i början av 1900-talet var det flera fraktfartyg som sjönk här, i världens största sötvattenhav. Kulmen var 30 förlisningar enbart i november 1905. Amerikanska regeringen byggde därför en fyr på en strategisk utsiktsplats för att säkra fartygspassagen fram till Duluth.Split Rock Lighthouse är den mest besökta fyren i USA. Vi får en spännande guidad tur av fyren och de historiska byggnader som hör till den. Därefter åker vi till Two Harbours, där ni får egen tid för lunch och se mer av staden. Vi återvänder till Duluth under eftermiddagen, till kvällen gemensam middag på lokal restaurang. (F,M)

Dag 8
GREAT LAKES AKVARIUM, TVILLINGSTÄDERNA

När vi har checkat ut från hotellet, kommer vi att besöka de stora sjöarnas akvarium, där vi lär oss mer om den lokala geografin, naturen och vilket rikt djurliv som finns i Lake Superior som utgör världens största sötvatten hav. Efter besöket till Great Lakes Aquarium säger vi farväl till Duluth, och börjar vår återresa till Tvillingstäderna. Även denna gång stannar vi till hos Tobie´s i Hinkley, där du själv få välja fika eller lunch. Vidare till Minneapolis södra förort Bloomington. Vi checkar in på vårt hotell och de som vill kan följa med till Mall of America för kvällsshopping eller nöjesliv. Middag på egen hand, du har hundratals restauranger att välja på. (F)

Dag 9
MALL OF AMERICA ”MOA” OCH AVSKEDSMIDDAG

Efter hotellfrukost i Bloomington har du möjlighet att ta hotellets shuttlebuss som avgår varje timme till Mall of America. Ingen resa till tvillingstäderna Minneapolis och St Paul är fullständig om man inte har besökt ”Mall of America”, USA:s största köpcenter. Hit flyger folk från hela världen bara för att shoppa loss. Här finns varor för alla i de över 520 butikerna, här krävs det åtminstone en heldag för att uppleva köpcentret. Om Du inte gillar shopping så har Mall of America ett tivoli som heter Nickelodeon Universe. Eller besöka Sea Life Minnesota Aquarium under Mall of America, där du kan stå i glastunnlar och beskåda hajar, sköldpaddor och stingrockor underifrån. Vi avslutar vår resa med en trevlig avslutningsmiddag i Lake Minnetonka, med flera personliga träffar och lokala överraskningar, kanske till och med folk som Ni känner igen! (F, M)

Dag 10
EGEN FÖRMIDDAG OCH HEMRESA

Egen förmiddag. Utcheckning vid lunchtid och buss till Minneapolis International flygplats, för hemresa via Amsterdam.  (F)

Dag 11
ANKOMST SVERIGE

Efter en tidig ankomst till Amsterdam väntar planet till Sverige.

Reseledare

Kris Överby & Magnus Rydholm

USA

Följ med Kris Överby och hennes man Magnus Rydholm till Minnesota, för ett unikt och mycket personligt möte med den samtida amerikanska kulturen och svenskättlingarna i Minnesota, den plats på jorden med mera svenskättlingar en någon annanstans utanför Sverige. Kris är uppvuxen i Minneapolis, en av Tvillingstäderna i Minnesota, har tillbringat mycket tid i svenskbygderna och sedan 30 år bosatt i Sverige med Magnus som är gymnasielärare och jobbar med entreprenörskap. Både Kris och Magnus brinner för släktforskning. Tillsammans kommer de att introducera er till livet i USA där ni får möta svenskättlingar som berättar om hur deras förfäder invandrade till USA.

Hotell

Minneapolis: Marriott City Center 3 nätter

 Information om hotellet

Chisago Lake: Comfort Inn & Suites, 2 nätter

Mer information 

Duluth: Comfort Suites Canal park 2 nätter

Mer information

Bloomington: Comfort Inn Airport 2 nätter

Mer information

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev