Montenegro och Albanien

Två outforskade länder invid Adriatiska havet

Albanien är något så ovanligt som ett outforskat hörn av Europa dit turismen knappt nått. Här finns massor att upptäcka – allt från små bergsbyar till arkeologiska skatter. Montenegros natur är imponerande med gröna berg som höjer sig över den vackra kusten vid Adriatiska havet. Mysiga kullerstensstäder, turkosblått skimrande vatten och trevliga restauranger. Vår vän Zlatko Papac har satt samman en ny trevlig rundresa i dessa två outforskade länder. Tillsammans med Josif Paparisto från Albanien visar de sina länder.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
  • Svensktalande reseledare
  • Flyg Arlanda-Dubrovnik t/r
  • Del i dubbelrum med frukost (F)
  • Transport enligt program
  • 6 luncher (L) och 7 middagar (M)
  • 1 vinprovning
  • Utfärder och guidade visningar
  • Båtutfärd Boka Kotorska
  • Alla besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: från 1 450 kr

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2019-04-27
Resa: Montenegro och Albanien
Dagar: 8
Pris: 13450 kr
Platser: Väntelista
Avresedatum: 2019-05-04
Resa: Montenegro och Albanien
Dagar: 8
Pris: 13450 kr
Platser: 4
Avresedatum: 2019-09-17
Resa: Montenegro och Albanien
Dagar: 8
Pris: 14450 kr
Platser: 5+
Avresedatum: 2019-10-08
Resa: SPF-resa
Dagar: 8
Pris: 13950 kr
Platser: Väntelista
Avresedatum: 2019-10-17
Resa: SPF-resa
Dagar: 8
Pris: 14450 kr
Platser: Väntelista

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
DUBROVNIK- MONTENEGRO

Transfer till Arlanda och direktflyg till Dubrovnik i södra Kroatien. Vid ankomst till flygplatsen möts vi av vår guide för färd mot Montenegro. Välkomstdrink och lunch på vårt hotell. Zlatko tar oss med på en trevlig promenad för att lära känna Herceg Novi, som har en turbulent historia. Dagen avrundas med en middag på en av de främsta restaurangerna i Herceg Novi. (L,M)

Dag 2
BÅTUTFÄRD BOKA KOTORSKA

Båtutfärd i Kotorbukten med storslagna vyer över branta berg och stilla vatten. Vi besöker Perast, den lilla ön Gospa och Škrpjela där vi pratar om legenden som gjorde att människor byggde ön och kyrkan. Halvdagssutflykten avslutar med en härlig lunch i det lilla by Perast på fastlandet. Åter till vårt hotell och egen tid för bad framför hotellet eller på hotellets välorganiserade Spa. Middag på hotellet. (F, L, M)

Dag 3
ALBANIEN

Resan går till Shkodër en av Albaniens största och äldsta städer med starka italienska influenser, här finns ett flertal betydnade historiska sevärdheter. Vi börjar med en stadig lunch innan vi får lära könna staden under en guidad rundtur. Vår färd fortsätter söderut till kuststaden Durrës som lockar med vackra strandpromenader. Här finns intressanta byggnader och statyer som vittnar om landets östliga läge och kommunistiska historia. Ankomst på kvällen till Durrës, den nya destinationen som lockar alltfler svenska turister. Middag på vårt hotell och sen finns det gott om tid på kvällen för en kvällspromenad vid havet i Durrës. (F, L, M)

Dag 4
ALBANIEN

Idag skall vi få uppleva Tirana, en mer färgsprakande stad är svår att hitta i dagens Europa. Tirana är kanske mer en kul än vacker stad men staden har en hel del att bjuda på! Här blandas kommunistiska statyer och monument med moskéer och socialistiska muralmålningar i en fascinerande blandning. Efter fika i Tirana fortsätter resan till Krujë för ett basarbesök på stadens omtyckta basar. Nationalhjälten SkenderAlbanien
är något så ovanligt som ett outforskat hörn av Europa dit turismen knappt nått. Här finns massor att upptäcka – allt från små bergsbyar till arkeologiska skatter. Montenegros natur är imponerande med gröna berg som höjer sig över den vackra kusten vid Adriatiska havet. Mysiga kullerstensstäder, turkosblått skimrande vatten och trevliga restauranger. Vår vän Zlatko Papac har satt samman en ny trevlig rundresa i dessa två outforskade länder. Tillsammans med Josif Paparisto från Albanien visar de sina länder.
beys ledde motståndet mot Ottomanerna på 1400-talet, vi ser hans museum och lär oss mer om denna historia. Efter lunch reser vi tillbaka mot Herceg Novi i Montenegro, men vi stannar för en god middag och ankommer sent till hotellet. (F, L, M)

Dag 5
EGEN DAG

Egen dag i Herceg Novi att koppla av på stranden eller gå på spa. Lunch i egen regi. Middag på hotellet. (F, M)

Dag 6
KOTOR, BUDVA & CETINJE

Idag skall vi besöka Montenegros mest kända städer – Kotor, Budva och Cetinje. Vårt första besök blir Kotor, vars gamla stad (en UNESCO: s världsarvslista) är en av de bäst välbevarade medeltida städerna i Europa. Vidare till Budva, innanför ringmuren i den gamla delen av Budva blir man förflyttad till en annan tid. I vackra välbevarade byggnader ligger mysiga restauranger, caféer, butiker och konstgallerier. Här äter vi en trevlig fisklunch vid havet. Vidare mot Montenegros uppland, en gång en av de få fria territorium under de Osmanska tiderna på Balkanhalvön. Resan går till Cetinje – (huvudstaden i det en gång i tiden kungliga Montenegro). Staden anses vara vaggan för den montenegrinska kultur.en Efter rundturen och lite egen tid i Cetinje är det dags för middag i byn Njeguši där vi provar den berömda montenegrinska prosciutton. Åter till Herceg Novi. (F, L, M)

Dag 7
MONTENEGRO - VINLANDET

Utflykt genom det vackra landskapet mot Vingarden 13 juli och besök i deras fantastiska vinkällare. Vi avslutar med en trevlig vinprovning av gårdens viner med bl. annat Procorde Vranac som säljs på Systembolaget i Sverige. Lunch i huvudstaden Podgora och egen fritid efter lunch. Åter vårt hotell och vår avsluttningsmiddag. (F, L, M)

Dag 8
HEMRESA

Efter tidig frukost resa mot flygplatsen. Vi tar farväl av Zlatko och flyger direkt till Stockholm Arlanda där transferbussen väntar. (F)

Reseledare

Zlatko Papac

Balkan

Zlatko är vår man i Balkan som efter flera år i Sverige flyttade tillbaka till Bosnien för att jobba med turismen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev