Montenegro och Albanien

Två outforskade länder invid Adriatiska havet

Montenegro och Albanien är något så ovanligt som ett outforskat hörn av Europa dit turismen knappt nått. Här finns massor att upptäcka – allt från små bergsbyar till arkeologiska skatter. Montenegros natur är imponerande med gröna berg som höjer sig över den vackra kusten vid Adriatiska havet. Mysiga kullerstensstäder, turkosblått skimrande vatten och trevliga restauranger. Vår vän Zlatko Papac har satt samman en ny trevlig rundresa i dessa två outforskade länder. Tillsammans med Josif Paparisto från Albanien visar de sina länder.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensktalande reseledare
 • Flyg Arlanda-Dubrovnik t/r
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • Transport enligt program
 • 5 luncher (L) och 6 middagar (M)
 • 1 vinprovning
 • Utfärder och guidade visningar
 • Båtutfärd Boka Kotorska
 • Alla besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: från 1 450 kr

Höjdpunkter

 • Lunchen på Etnogården
 • Båtfärden på Kotor bukten
 • Maten i Albanien
 • Våra båda guiders genuina kunskap

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
DUBROVNIK- MONTENEGRO

Direktflyg Stockholm – Dubrovnik. Vi möts på flygplatsen av vår guide för färd mot Herceg Novi. Check in på hotellet och sedan välkomstdrink och lunch på hotellet. Vår guide tar oss med på en trevlig promenad för att lära känna Herceg Novi, som har en turbulent historia. Faktum att staden styrdes under olika perioder av Bosniska kungar, Hercegovinas hertigar, det ottomanska imperiet med även av Frankrike, Venedig, Ryssland, Spanien, Österrike-Ungern, Italien och Montenegro. Dagen avrundas med välkomstmiddag i Herceg Novi. (L, M)

Dag 2
MONTENEGRO, KOTOR, CETINJE

Efter frukost på hotellet, åker vi till Montenegros mest kända stad – Kotor. Kotor Gamla stad är en av de bäst välbevarade medeltida städerna i Europa och finns med på UNESCO: s världsarvslista. Efter en guidad rundtur, får vi fri tid för fika. Sedan fortsätter resan vidare mot Montenegros uppland, en gång ett av de få fria territorium under de ottomanska tiderna på Balkan. Resan går till Cetinje, huvudstaden i det en gång i tiden kungliga Montenegro. Staden anses vara vaggan för den montenegrinska kulturen. Innan vi når Cetinje skall vi stanna i byn Njeguši byn där vi provar den berömda montenegrinska prosciutton följd av en stor lunch med egenproducerat vin. Rundtur i Cetinje med besök till Konung Nikola Petrović residens. Efter fri tid i Cetinje åker vi tillbaka till vårt hotell. Middag på egen hand för de som vill och orkar efter lunchen. (F, L)

Dag 3
MONTENEGRO - VINLANDET

Utflykt genom det vackra landskapet mot Vingården 13 juli och besök i deras fantastiska vinkällare. Vi avslutar med en trevlig vinprovning av gårdens viner med bl. annat Procorde Vranac som säljs på Systembolaget i Sverige. Lunch i huvudstaden Podgora och egen tid efter lunch. Åter vårt hotell för middag under kvällen. (F, L, M)

Dag 4
EGEN DAG HERCEG NOVI

Egen dag att koppla av på stranden eller på spa. Middag på hotellet. (F, M)

Dag 5
ALBANIEN - ETNOGÅRD & TIRANA

Resan går till en en vingård och en etnogård. Här får vi en lunch som både vad gäller smaker och fantasifulla presentationer platsar i vilket kocktävlingsprogram eller på modern gourmetkrog som helst.  Nu skall vi få upplevaTirana under en intressant rundtur genom centrala Tirana med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skenderbegtorget stod för inte alltför länge sen diktatorn Enver Hoxha staty. Vi besöker även vi Kvarteret, Blloku. I det fattiga, bergiga landet var Kvarteret ett mytiskt begrepp. Det var Makten. Palatset. Storebrors kontrollrum. Det var den förbjudna staden i det stängda landet, de kvarter där de albanska ledarna och eliten hade levt skyddade av soldater och poliser och fredade från insyn. Tirana är en blandning mellan Västeuropa och gamla Ryssland med ett stänk av Mellanöstern. Staden har lämnat sin problemfyllda historia bakom sig och träder nu fram som en östeuropeisk pärla.  Middag på Josifs favoritrestaurang i Tirana. (F,L,M)

Dag 6
ALBANIEN

Idag skall vi få uppleva mer av Albanien. Vi beger oss till Krujë för ett basarbesök på stadens omtyckta basar. Nationalhjälten Skanderbeg ledde motståndet på Ottomanerna på 1400-talet, vi ser hans museum och lär oss mer om denna historia. Vi avrundar vår besök i Albanien med en landets största och äldsta städer, Shkodër. Staden har starka italienska influensehär finns ett flertal betydande historiska sevärdheter. Det är också självaste Moder Teresas hemstad. Vi ser hennes staty och får höra mer om kanske den mest kända albanska personen genom tiderna. På vägen tillbaka mot Herceg Novi i Montenegro stannar vi för middag. (F, M)

Dag 7
BÅTUTFÄRd BOKA KOTORSKA

Båtutfärd i Kotorbukten med storslagna vyer över branta berg och stilla vatten. Vi besöker Perast, den lilla ön Gospa och Škrpjela där vi pratar om legenden som gjorde att människor byggde ön och kyrkan. Halvdagsutflykten avslutas med en härlig lunch i den lilla byn Perast på fastlandet. Åter till vårt hotell och egen tid för bad framför hotellet eller på hotellets välorganiserade Spa. Avslutningsmiddag. (F, L, M)

Dag 8
HEMRESA

Frukost, utcheckning och sedan det är dags att resa mot flygplatsen för hemresa. (F)

Reseledare

Zlatko Papac

Balkan

Zlatko är vår man i Balkan som efter flera år i Sverige flyttade tillbaka till Bosnien för att jobba med turismen.

Josif Paparisto

Albanien

Josif har skräddarsytt resan till Albanien för ReseSkaparna, med målet att verkligen få visa sitt land i alla aspekter och att få smaka på landets kultur, mat, musik och historia.

Hotell

Honguest Hotel Sun Resort ****

Läge: I en liten park vid strandpromenaden. Tempererad pool i trädgården från maj till oktober samt en egen strand. Gratis WiFi i alla allmänna utrymmen.
Rummen: WC, dusch/bad, hårtork, AC, minibar, värdeskåp, tv och telefon.
Faciliteter: Bar & restaurang, säsongsöppen utomhuspool, solstolar & parasoller, trädgård, solterass, tennisbana, solarium, bastu, massage, bubbelbad, tvättservice m.m.
Adress: Sveta Bubala Bb, 85340 Herceg-Novi, Montenegro.
Tel: 00382-313 55 000
Se hotellets hemsida

Hotel Kotoni ****, Tirana (1 natt)

Läge: på paradgatan i hjärtat av Tirana, centralt

Officiell gradering: 4*

Rum: luftkonditionering/värme, TV med satellitkanaler, minibar, badrum med dusch, hårtork, säkerhetsbox, flaskvatten ingår.

Faciliteter: Bar, restaurang, hiss, terras med uteservering.

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet.

Kotoni är ett familjeägt hotell. Fastigheten byggdes av Kotoni familjen året 1938 och under kommunist Albanien inhyste utrikes departementet. Kotoni familjen fick tillbaka huset tidigt 90 tal och byggde om den till ett boutique hotell. Lugn och hemtrevligt, fina och breda rum med moderna badrum. Hoteller ligger i utkanten av Kvarteret där partitopparna bodde i ett avgränsat område mitt i centrala Tirana.

Hotellets hemsida

 

Om resmålet

FAKTA OM MONTENEGRO
Huvudstad: Podgorica
Officiella språk: Montenegrinska
Statsskick: Republik
Folkmängd: 621 383 (2013)
Valuta: Euro (men ej medlemmar i EU)
Yta-km²: 13812
Nationaldag: 13 juli

 

Det bergiga Montenegro var minst av de sex delrepublikerna i forna Jugoslavien. Landet blev självständigt först 2006, då det efter en folkomröstning bröt sig ur en union med Serbien. Montenegro har kust mot Adriatiska havet och är politiskt öppet mot västra Europa som kandidat för medlemskap i EU och Nato. Montenegro heter Crna gora på montenegrinska, vilket betyder det svarta berget.
Kort modern historia
Efter Titos död 1980 började motsättningarna inom Jugoslavien bli tydliga. Montenegro kom dock länge att lojalt sluta upp bakom Serbien under alla de krig och kriser som följde på Jugoslaviens sönderfall, först som en del i ett ”Restjugoslavien” tillsammans med Serbien, därefter som en del i en lösare union med Serbien. Så småningom blev dock förhållandet mellan Serbien och Montenegro alltmer ansträngt och 2006 utropade Montenegro sin självständighet, sedan en majoritet av befolkningen i en folkomröstning sagt ja till en sådan.
Ekonomi
Efter den kommunistiska ekonomins avskaffande skedde under 1990-talet ett avsevärt bakslag i ekonomin. Serbien och Montenegro hade i januari 1994 världens genom tiderna näst högsta inflation på 3 miljoner procent. Av denna anledning började en stor del av den montenegrinska ekonomin i praktiken att använda D-mark. 1999 beslutades att helt frångå den gamla valutan och att istället använda D-marken som formell valuta. D-marken omvandlades till euro 2002, och är därigenom valutan i landet, trots att landet inte är medlem i EU.
Urikespolitik & försvar
Sedan landet lämnat unionen med Serbien och utropat sin självständighet 2006 erkändes de snabbt av de flesta länder, däribland Serbien. Eftersom Serbien automatiskt övertog alla unionens medlemskap i internationella organisationer fick Montenegro söka eget medlemskap i dessa, vilket visade sig inte vara något problem. Montenegros främsta utrikespolitiska mål är att bli medlem i EU och Nato. Montenegro skrev under EU:s stabiliserings- och associationsavtal 2007 och 2010 fick landet formell status som kandidatland. På grund av det mycket omfattande EU-regelverket som ett land måste införa i sin nationella lagstiftning och beroende på hur snabbt de kan införa det kan förhandlingarna dra ut flera år i tiden. Medlemskapsförhandlingarna påbörjades officiellt 2012.

Religion och gudstjänster
Religionsfrihet råder. De flesta montenegriner är ortodoxt kristna och omkring 70 % av dessa är medlemmar i den serbisk-ortodoxa kyrkan. En liten del av de ortodoxa lät 1993 återupprätta den självständiga montenegrinsk-ortodoxa kyrkan, som upplösts och uppgått i den serbisk-ortodoxa 1920. Merparten av den albanska minoriteten bekänner sig till islam (sunni). I Sandžak i nordöst, i gränsområdet mellan Montenegro och Serbien, finns dessutom en betydande slavisk muslimsk minoritet.
Klimat
Det inre av landet har ett inlandsklimat med kalla vintrar och varma, fuktiga somrar med jämnt fördelad nederbörd. Vid kusten råder medelhavsklimat med heta, torra somrar och relativt milda vintrar.
Utbildning:
Barnen börjar skolan vid sex års ålder. Den nioåriga grundskolan är i princip obligatorisk och avgiftsfri men man får ofta betala för skolböckerna. Efter grundskolan kan eleverna välja fyraårigt gymnasium, som ger behörighet för högre studier, eller någon yrkesskola eller teknisk utbildning på två till fyra år.
Turism
Redan före Jugoslaviens upplösning sökte sig många turister till den montenegrinska kusten med fina bad och vackra, gamla orter som Budva och Sveti Stefan, liksom till Skadarsjön och Kotorbukten. I bergsområdena finns goda möjligheter till vandring och skidåkning, och i de djupa ravinerna kan man ägna sig åt forsränning.
Drycker
Viner -I Ćemovsko polje, ett karstområde på Zetaslätten gränsande till Skutarisjön i det bergiga Montenegro, ligger, vilket inte är särskilt känt, Europas största vingård. Vinet från vranac är djupt rubinrött till färgen. Till lukt och smak påminner det om skogsbär och mogna plommon och lämnar en eftersmak av fyllighet och värme. Laboratorieanalyser har visat att viner från Italien och Kalifornien är nära släkt med detta montenegrinska vin.
Öl – Nikšićko Öl har vunnit flera medaljer och utmärkelser i internationella tävlingar, vilket bekräftar den höga kvalitén i den första och enda internationella ölet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev