Montenegro och Albanien med Senioren

- Två outforskade länder invid Adriatiska havet

Stig in i en värld där naturens storslagenhet möter kulturell rikedom och historiska arv i en symfoni av upplevelser. På denna resa utforskar vi två av Balkanhalvöns mest fascinerande och ännu inte helt upptäckta pärlor - Montenegro och Albanien. Vi reser från storstad och UNESCO-världsarv till majestätiska berg och kristallklara kuster, från forntida ruiner till charmiga byar medan våra svensktalande reseledare, Zlatko Papac och Josif Paparisto, guidar oss genom ländernas dramatiska historia till nutid. Balkan bjuder på en rikedom av mat och vin som speglar dess stora kulturarv och vi besöker både mindre gårdar samt Europas största vingård under vår resa.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensktalande reseledare & guider Zlatko Papac och Josif Paparisto
 • Flyg utresa: Arlanda - Podgorica via Warszawa
 • Flyg hemresa: Tirana - Arlanda via Warszawa
 • Rundresa 7 dagar med buss
 • Del i dubbelrum med frukost, 6 nätter på fyrstjärniga hotell (F)
 • 3 luncher inkl. vin & vatten samt 1 lätt lunch inkl. vatten dag 6 (L)
 • 4 middagar inkl. vin & vatten (M)
 • Guidade rundturer enligt program
 • Besök till Butrint och etnogård
 • Besök till vingård med vinprovning
 • Guidad visning Bunkart2
TILLVAL:

Enkelrum: 2600 kr

Höjdpunkter

 • Våra guiders genuina kunskap
 • Utfärd med båt i Kotorbukten med storslagna vyer
 • Lunch på en agriturismgård som är en helt magisk plats för alla sinnen
 • Två av Balkanhalvöns mest fascinerande pärlor - Montenegro och Albanien

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2024-10-16
Resa: Montenegro och Albanien med Senioren
Dagar: 7
Pris: 20450 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM - BUDVA

Flyg via Warszawa till Podgorica där Zlatko, vår svensktalande guide möter oss på flygplatsen. Resan fortsätter mot Budva där vi kommer att bo under vår tid i Montenegro. Efter incheckningen går vi på en promened till restaurangen där vi ska äta middag i närheten av Gamla stan. (M)

 

Dag 2
CETINJE

Idag går färden till Montenegros inland. En gång ett av de få fria territorium under de Osmanska tiderna på Balkan. På vägen till Cetinje , huvudstaden i det en gång i tiden kungliga Montenegro, stannar vi i byn Njeguši där vi provar den berömda montenegrinska prosciutton följt av en rustik lunch. Under eftermiddagen gör vi en rundtur i Cetinje med besök till Konung Nikola Petrović residens. Staden anses vara vaggan för den montenegrinska kulturen. Efter lite fri tid i Cetinje åker vi tillbaka till vårt hotell. Middag på egen hand för de som vill efter dagens rikliga lunch. (F, L)

 

Dag 3
BÅTUTFÄRD I KOTORBUKTEN

Kombinerad utfärd med buss och båt i Kotorbukten med storslagna vyer över branta berg och stilla vatten. Vi besöker Perast, den lilla ön Gospa och Škrpjela där vi får höra om
legenden som gjorde att människor byggde ön och kyrkan. Efter en härlig lunch i den lilla byn Perast på fastlandet åker vi in till Kotor för en guidad rundtur. Kotors gamla stad är med på UNESCO: s världsarvslista och en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa. Efter guidningen hittar vi en trevlig uteservering i någon av Gamla stans gränder där vi bjuds på eftermiddagsfika. Middag på egen hand i Budva. (F, L)

 

Dag 4
VINGÅRDSBESÖK & SHKODER

Färden genom det vackra landskapet mot Vinproducenten ”13 jul Plantaze” (13 juli) belägen i Montenegros huvudstad Podgorica, nära Skadarsjön på 500 meters höjd. Här besöker vi deras fantastiska vinkällare. Företaget som startades 1963 och är idag Montenegros största vinproducent, men även en av de största vinproducenterna i hela världen. Vi avslutar besöket med en trevlig vinprovning av gårdens viner med bl. annat Procorde Vranac som även säljs på Systembolaget i Sverige. Josif, vår svensktalande guide för resten av resan möter upp oss vid gränsen till Albanien och vi fortsätter mot Shkodër, en huvudsakligen katolsk stad, präglad av italiensk och österrikisk arkitektur. Incheckning på vårt centralt belägna hotell. Middag. (F, M)

Dag 5
EKOLOGISK GÅRD & TIRANA

Efter frukost och utcheckning väntar en stadsrundtur där vi bl.a. besöker stadens världsberömda katedral. Vi fortsätter vår resa mot Tirana och på vägen dit stannar vi vid en agriturismgård som är en helt magisk plats för alla sinnen. Här äter vi en lunch med många goda smaker tillagad av eko- logiska råvaror, en fröjd för både öga och smaklökar. Allt som serveras på tallrikarna kommer så klart från de egna ägorna. Man har ett eget mejeri, slakteri, fruktkonservering och annat som har med omhändertagandet av skörden att göra. Vidare mot Tirana för incheckning på vårt centralt belägna hotell och middag på egen hand. (F, L)

 

Dag 6
UNESCOVÄRLDSARVET BERAT

Idag väntar en fin bussresa omgivna av det vackra landskapet till Berat, som är en av Albaniens stora sevärdheter och turistmål. På 1200-talet byggdes den befästa staden högst upp på en kulle med kontroll över floden Osums dalgång. Vi börjar med en rundtur till fots där vi besöker Berats urtida moskéer och kyrkor, slottet och över 300 år gamla ännu bebodda hus. Avslutar, gör vi med en god lunch, uppe vid borgen, varifrån man har en vacker utsikt över bergen. Åter i Tirana och middag på Josifs favoritrestaurang, där vi får smaka på skaldjur och fisk i en härlig blandning.(F, L, M)

Dag 7
TIRANA & HEMRESA

Idag väntar Albaniens huvudstad Tirana med sina färgsprakande byggnader. Vi gör en intressant guidad promenad genom de centrala delarna av Tirana. På Skanderbeg torget stod för inte allt för länge sen diktatorn Enver Hoxha staty. Vi ser det mystiska Kvarteret Blloku, den förbjudna staden i det stängda landet, där landets ledare levde skyddat och utan insyn. Efter gemensam lunch i Tirana åker vi vidare mot flygplatsen för resan hem till Sverige. (F, L,)

Reseledare

Zlatko Papac

Balkan

Zlatko är vår man i Balkan som efter flera år i Sverige flyttade tillbaka till Bosnien för att jobba med turismen.

Josif Paparisto

Albanien, Makedonien

Josif har skräddarsytt resan till Albanien för ReseSkaparna, med målet att verkligen få visa sitt land i alla aspekter och att få smaka på landets kultur, mat, musik och historia.

Hotell

Hotel Admiral, Budva ****

Hotel Admiral har ett centralt läge 300 meter från stranden Slovenska och en kort promenad från Adriatic Fair Grounds. Här finns solstolar och en utomhuspool. WiFi är gratis i alla utrymmen. Rummen har luftkonditionering, minibar, hårtork och tv. Admirals restaurang erbjuder en internationell men även lokala specialiteter. Hotel Admiral ligger 1,5 km från stranden Mogren. Staden Tivat vid bukten utanför Kotor ligger 25 minuters bilresa från hotellet.

Läs mer om hotellet här>>

Hotel Colosseo, Shkoder ****

Hotel Colosseo ligger i ett bilfritt område i staden Shkodër och omges av hus, barer, restauranger och pubar. Tillgång till gym, inomhuspool och bastu ingår utan extra kostnad. Hotellets restaurang serverar lokala specialiteter. Rummen är luftkonditionerade och har TV med satellitkanaler, skrivbord, stol, minibar och värdeskåp. Det egna badrummet har dusch och hårtork. Gratis WiFi finns. Shkoder är en av Albaniens äldsta städer och ett viktigt kulturellt och ekonomiskt centrum. Den legendariska borgen Rozafa, även känd som Rozafati, ligger på kort promenadavstånd. Till havet är det 30 km.

Läs mer om hotellet>>

Hotel Kotoni, Tirana ****

Kotoni är ett familjeägt hotell. Fastigheten byggdes av Kotoni familjen året 1938 och under kommunist Albanien inhyste utrikes departementet. Kotoni familjen fick tillbaka huset tidigt 90 tal och byggde om den till ett boutique hotell. Boutique Hotel Kotoni ligger i hjärtat av det fina området Blloku i Tirana och erbjuder elegant inredda och moderna rum med gratis WiFi, luftkonditionering och TV. Lugn och hemtrevlig miljö. À la carte-restaurangen serverar internationella och lokala rätter. Kotoni Boutique Hotel ligger intill statliga byggnader som premiärministerns kontor. Hotellet är också en bra utgångspunkt om du vill utforska Tiranas landmärken. Många restauranger och barer ligger knappt 150 meter från hotellet. Museer och gallerier finns på promenadavstånd.

Läs mer om hotellet här>>

 

Om resmålet

Montenegro – Den lilla republiken Montenegro ligger vid Adriatiska havets kust alldeles söder om Kroatien och är självständig sedan 2006. Landet är ungefär en tredjedel så stort som Danmark. Det gör avstånden korta samtidigt som det finns mycket att se och uppleva. Montenegro är landet där bergen möter havet. Detta relativt okända lilla land erbjuder sina besökare fantastiska natur- och kulturupplevelser och en kulinarisk tradition med italienska inslag, då landet under lång tid lydde under republiken Venedig.

Albanien – Efter många år med en kommunistisk regering är Albanien nu mitt i en omvälvande förändring, även om landet står stadigt på sin rika historia och naturliga skönhet. I motsats till sina grannländer är det nya resmålet fortfarande relativt orört. Som om inte en härlig temperatur, gästvänlighet och azurblått hav inte vore nog? Albanien är dessutom känt för sin rika och långa historia! Här finns det oändligt med arkeologiska skatter, slott, UNESCO-arv och romersk historia, bland annat historiska Butrint och den äldsta staden i Albanien – Berat.

Bra att veta

På denna resa besöker vi både små och äldre städer med trappor och en hel del ojämna markförhållanden. Man behöver kunna gå på egen hand på en stadsrundtur på 1-2 timmar för att få ut det bästa av denna resa. Detta är en gruppresa med cirka 20 – 25 resenärer.

Läs gärna Inför avresan med Reseskaparna>>