Montenegro och Albanien

Två outforskade länder invid Adriatiska havet

Montenegros natur är imponerande med gröna berg som höjer sig över den vackra kusten vid Adriatiska havet. Mysiga kullerstensstäder, turkosblått skimrande vatten och trevliga restauranger. Albanien är något så ovanligt som ett outforskat hörn av Europa dit turismen knappt hunnit nå. Här finns massor att upptäcka – allt från små bergsbyar till arkeologiska skatter. Vår vän Zlatko Papac har satt samman denna trevliga rundresa i dessa två outforskade länder.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensktalande reseledare
 • Flyg Arlanda-Tivat t/r
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • Transport enligt program
 • 6 luncher (L) och 7 middagar (M)
 • 1 vinprovning
 • Båtutfärd Boka Kotorska
 • Alla besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 2 050 kr

På vår resa besöker vi både små och äldre städer med trappor och ojämna markförhållanden. Många guidade rundturer sker till fots, ibland utan möjlighet att vila sittandes. Kontakta oss om du har funderingar kring detta. Gruppresa ca 25-35 resenärer.

Höjdpunkter

 • Lunchen på Etnogården
 • Båtfärden på Kotor bukten
 • Maten i Albanien
 • Våra båda guiders genuina kunskap

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM - HERCEG NOVI

Vi mots pa flygplatsen av var guide for fard mot hotel Hunguest Hotel Sun Resort i Herceg Novi. Incheckning och sedan valkomstdrink och lunch pa hotellet. Var guide tar oss med pa en trevlig promenad for att lara kanna Herceg Novi. Staden styrdes under olika perioder av Bosniska kungar, Hercegovinas hertigar, det ottomanska imperiet men även av Frankrike, Venedig, Ryssland, Spanien, Osterrike-Ungern, Italien och Montenegro. Dagen avrundas med middag pa restaurang i Herceg Novi. (L,M)

 

Dag 2
BÅT UTFÄRD KOTORSKA

Båtutfärd i Kotorbukten med storslagna vyer over branta berg och stilla vatten. Vi besoker Perast, den lilla on Gospa och Škrpjela dar vi pratar om legenden som gjorde att manniskorna byggde on. Halvdagsutflykten avslutas med en harlig lunch i den lilla byn Perast pa fastlandet. Åter till vart hotell och egen tid for sol och bad. Middag på hotellet. (F, L, M)

 

Dag 3
ALBANIEN

Vi aker pa en upptacktsfard till Albanien. Albanien har under de senaste 20 aren genomlevt en overgang fran den totalitara regimen till ett land som moderniseras med varje dag som gar. Albanien ar kontrasternas land. Pa vagen till Tirana stannar vi vid en trevlig etnogard i narheten av staden Shkoder for en stadig lunch. Efter incheckning pa hotellet i Tiranas centrum och lite fri tid far vi en guidad rundtur i Tirana. En mer fargsprakande stad ar svar att hitta i dagens Europa. Vi avslutar dagen pa en av Tiranas bättre restauranger. (F, L, M)

 

Dag 4
ALBANIEN

Efter frukost pa hotellet ar det dags att gora annu en guidad rundtur i Tirana. Vi borjar i sjalva centrum och pratar om den legendariska kommunistledaren Enver Hoxhas tid. Vi gar igenom det beromda kvarteret dar Albaniens partipampar bodde avskilda fran befolkningen. Vi avslutar var rundtur med ett museum, belaget i en gammal bunker,  ett stenkast fran huvudtorget och ater lunch. Pa eftermiddagen aker vi till staden Shkoder, aven kallad ”Albaniens sjal”. Under var rundtur har passerar vi moder Thereses staty och pratar om den mest kanda albanska personligheten genom tiderna. Nu ar det dags att resa tillbaka till vart hotell i Montenegro och vi stannar for middag langs med vagen. Ankomst till hotellet sen kväl. (F, L, M)

Dag 5
EGEN DAG /FRIVILLIG UTFÄRD

Efter nagra fullspackade dagar blir det kanske skont att ha en egen dag till att koppla av pa stranden eller pa spa. De som vill kan följa med Zlatko på en frivillig utfärd. Lunch i egen regi. Middag på hotellet. (F, M)

FRIVILLIG UTFÄRD DAG 5 (ca 55 eur)*

Stari mlin, en 400 ar gammal familjegard, ligger i en liten by pa halvon Luštica. 250 meter over havet ligger familjebostaden och en unik olivkvarn som anvands for framstallning av olivolja. Harifran har vi en vacker utsikt over rivieran och vi bjuds pa smakprov av olivolja, hemgjord prosciutto och ost lagrad i olivolja. Innan lunchen besoker vi den gamla kvarnen dar vi pratar om produktionen fran forr i tiden fram till nutid. Traditionell lunch under dagen. (L)

 

Dag 6
KOTOR & CETINJE

Efter frukost på hotellet, åker vi till Montenegros mest kända stad, Kotor, för en guidadrundtur. Kotors äldsta delar är en av de bäst välbevarade medeltida städerna i Europa och finns med på UNESCO: s världsarvslista. Sedan fortsätter resan vidare mot Montenegros uppland, en gång ett av de få fria territorium under de ottomanska tiderna på Balkan. På vägen till Cetinje, huvudstaden i det en gång i tiden kungliga Montenegro, stannar vi i byn, Njeguši, där vi provar den berömda montenegrinska prosciutton följd av en stor lunch med egenproducerat vin. Cetinje anses vara vaggan för den montenegrinska kulturen. Här väntar en rundtur med besök till Konung Nikola Petrović residens. Efter lite fri tid i Cetinje åker vi tillbaka till vårt hotell. Middag på hotellet under kvällen. (F, L,M)

Dag 7
MONTENEGRO - VINLANDET

Utflykt genom det vackra landskapet mot vingården ”13 juli” för ett besök i deras fantastiska vinkällare. Vi avslutar med en trevlig vinprovning av gårdens viner med bl. annat Procorde Vranac som säljs på Systembolaget i Sverige. Vi äter lunch i huvudstaden Podgora och får lite egen tid i staden. Åter till Herceg Novi och avslutningsmiddag på restaurang. (F, L, M)

Dag 8
HEMRESA

Frukost och fri tid fram till att det är dags att checka ut och resa mot flygplatsen. (F)

Reseledare

Zlatko Papac

Balkan

Zlatko är vår man i Balkan som efter flera år i Sverige flyttade tillbaka till Bosnien för att jobba med turismen.

Josif Paparisto

Albanien, Makedonien

Josif har skräddarsytt resan till Albanien för ReseSkaparna, med målet att verkligen få visa sitt land i alla aspekter och att få smaka på landets kultur, mat, musik och historia.

Hotell

Honguest Hotel Sun Resort ****

Läge: I en liten park vid strandpromenaden. Tempererad pool i trädgården från maj till oktober samt en egen strand. Gratis WiFi i alla allmänna utrymmen.
Rummen: WC, dusch/bad, hårtork, AC, minibar, värdeskåp, tv och telefon.
Faciliteter: Bar & restaurang, säsongsöppen utomhuspool, solstolar & parasoller, trädgård, solterass, tennisbana, solarium, bastu, massage, bubbelbad, tvättservice m.m.
Adress: Sveta Bubala Bb, 85340 Herceg-Novi, Montenegro.
Tel: 00382-313 55 000
Se hotellets hemsida

Hotel Kotoni ****, Tirana (1 natt)

Läge: på paradgatan i hjärtat av Tirana, centralt

Officiell gradering: 4*

Rum: luftkonditionering/värme, TV med satellitkanaler, minibar, badrum med dusch, hårtork, säkerhetsbox, flaskvatten ingår.

Faciliteter: Bar, restaurang, hiss, terras med uteservering.

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet.

Kotoni är ett familjeägt hotell. Fastigheten byggdes av Kotoni familjen året 1938 och under kommunist Albanien inhyste utrikes departementet. Kotoni familjen fick tillbaka huset tidigt 90 tal och byggde om den till ett boutique hotell. Lugn och hemtrevligt, fina och breda rum med moderna badrum. Hoteller ligger i utkanten av Kvarteret där partitopparna bodde i ett avgränsat område mitt i centrala Tirana.

Hotellets hemsida

 

Om resmålet

FAKTA OM MONTENEGRO
Huvudstad: Podgorica
Officiella språk: Montenegrinska
Statsskick: Republik
Folkmängd: 621 383 (2013)
Valuta: Euro (men ej medlemmar i EU)
Yta-km²: 13812
Nationaldag: 13 juli

 

Det bergiga Montenegro var minst av de sex delrepublikerna i forna Jugoslavien. Landet blev självständigt först 2006, då det efter en folkomröstning bröt sig ur en union med Serbien. Montenegro har kust mot Adriatiska havet och är politiskt öppet mot västra Europa som kandidat för medlemskap i EU och Nato. Montenegro heter Crna gora på montenegrinska, vilket betyder det svarta berget.
Kort modern historia
Efter Titos död 1980 började motsättningarna inom Jugoslavien bli tydliga. Montenegro kom dock länge att lojalt sluta upp bakom Serbien under alla de krig och kriser som följde på Jugoslaviens sönderfall, först som en del i ett ”Restjugoslavien” tillsammans med Serbien, därefter som en del i en lösare union med Serbien. Så småningom blev dock förhållandet mellan Serbien och Montenegro alltmer ansträngt och 2006 utropade Montenegro sin självständighet, sedan en majoritet av befolkningen i en folkomröstning sagt ja till en sådan.
Ekonomi
Efter den kommunistiska ekonomins avskaffande skedde under 1990-talet ett avsevärt bakslag i ekonomin. Serbien och Montenegro hade i januari 1994 världens genom tiderna näst högsta inflation på 3 miljoner procent. Av denna anledning började en stor del av den montenegrinska ekonomin i praktiken att använda D-mark. 1999 beslutades att helt frångå den gamla valutan och att istället använda D-marken som formell valuta. D-marken omvandlades till euro 2002, och är därigenom valutan i landet, trots att landet inte är medlem i EU.
Urikespolitik & försvar
Sedan landet lämnat unionen med Serbien och utropat sin självständighet 2006 erkändes de snabbt av de flesta länder, däribland Serbien. Eftersom Serbien automatiskt övertog alla unionens medlemskap i internationella organisationer fick Montenegro söka eget medlemskap i dessa, vilket visade sig inte vara något problem. Montenegros främsta utrikespolitiska mål är att bli medlem i EU och Nato. Montenegro skrev under EU:s stabiliserings- och associationsavtal 2007 och 2010 fick landet formell status som kandidatland. På grund av det mycket omfattande EU-regelverket som ett land måste införa i sin nationella lagstiftning och beroende på hur snabbt de kan införa det kan förhandlingarna dra ut flera år i tiden. Medlemskapsförhandlingarna påbörjades officiellt 2012.

Religion och gudstjänster
Religionsfrihet råder. De flesta montenegriner är ortodoxt kristna och omkring 70 % av dessa är medlemmar i den serbisk-ortodoxa kyrkan. En liten del av de ortodoxa lät 1993 återupprätta den självständiga montenegrinsk-ortodoxa kyrkan, som upplösts och uppgått i den serbisk-ortodoxa 1920. Merparten av den albanska minoriteten bekänner sig till islam (sunni). I Sandžak i nordöst, i gränsområdet mellan Montenegro och Serbien, finns dessutom en betydande slavisk muslimsk minoritet.
Klimat
Det inre av landet har ett inlandsklimat med kalla vintrar och varma, fuktiga somrar med jämnt fördelad nederbörd. Vid kusten råder medelhavsklimat med heta, torra somrar och relativt milda vintrar.
Utbildning:
Barnen börjar skolan vid sex års ålder. Den nioåriga grundskolan är i princip obligatorisk och avgiftsfri men man får ofta betala för skolböckerna. Efter grundskolan kan eleverna välja fyraårigt gymnasium, som ger behörighet för högre studier, eller någon yrkesskola eller teknisk utbildning på två till fyra år.
Turism
Redan före Jugoslaviens upplösning sökte sig många turister till den montenegrinska kusten med fina bad och vackra, gamla orter som Budva och Sveti Stefan, liksom till Skadarsjön och Kotorbukten. I bergsområdena finns goda möjligheter till vandring och skidåkning, och i de djupa ravinerna kan man ägna sig åt forsränning.
Drycker
Viner -I Ćemovsko polje, ett karstområde på Zetaslätten gränsande till Skutarisjön i det bergiga Montenegro, ligger, vilket inte är särskilt känt, Europas största vingård. Vinet från vranac är djupt rubinrött till färgen. Till lukt och smak påminner det om skogsbär och mogna plommon och lämnar en eftersmak av fyllighet och värme. Laboratorieanalyser har visat att viner från Italien och Kalifornien är nära släkt med detta montenegrinska vin.
Öl – Nikšićko Öl har vunnit flera medaljer och utmärkelser i internationella tävlingar, vilket bekräftar den höga kvalitén i den första och enda internationella ölet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev