Norra Tyskland

- med Wismar, Rostock, Rügen & Stralsund

Norra Tyskland längs Östersjökusten har under hundratals år haft en stor betydelse för Sverige. Några av de namn som dyker upp är Knut Eriksson, Birger Jarl, Gustaf Wasa, Gustaf II Adolf, Carl Gustaf Wrangel, Erik Dahlberg, Scheele, Tessin, Karl XII, Karl-Johan Bernadotte, med flera. Området har en rik historia med många anknytningar till Sverige och vi ska bekanta oss med några av dessa. Vi bor bekvämt på två hotell under hela resan och gör utflykter därifrån.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare Jöran Nielsen
 • Arlandatransfer t/r (bussavgångar bekräftas ca 2 veckor före avresa)
 • Flyg Arlanda-Hamburg via Köpenhamn t/r
 • Bussresor enligt program
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 1 lunch (L)
 • 4 middagar (M)
 • Besök i Wismar, Rostock, Wittstock, Rügen, Stralsund, Greifswald & Lübeck
 • Båttur i Mecklenburgische Schweiz
 • Tur med ångtåg på Rügen
 • Entré till Peenemünde på Usedom
TILLVAL:

Enkelrum 2400 kr

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
HAMBURG - SCHWERIN

Transfer till Arlanda och flyg till Hamburg via Köpenhamn där vår reseledare Jöran möter upp. Vid ankomst åker vi mot Schwerin och Jöran berättar om ”Alte Salzstrasse” där det ”vita guldet” fraktades upp till Lübeck och vidare till Köpenhamn, Skanör och Falsterbo där det användes att salta fisken när sillfisket var som störst och viktigast. Vi slutar denna första dag med att checka in och äta middag på vårt hotell i Schwerin. (M)

Dag 2
SCHWERIN, WISMAR & ROSTOCK

Vi tar oss en titt på Schewrin och därefter beger vi oss till en annan svenskstad, Wismar, som har ett större skeppsvarv och här grundades den stora tyska varuhuskedjan Karstadt. Fri tid för lunch i Wismar. Eftermiddagen tillbringar vi i hamnstaden Rostock. Vi går en rundtur i gamla stan och vid den medeltida stadsmuren, ser de två stora torgen Alter Markt med Petrikyrkan och på andra sidan den långa gågatan Neuer Markt med sitt vackra sjutorniga Rådhus. Universitetet från 1419 har nordisk anknytning. Här studerade astromen Tycho Brahe och det var här han i ett studentbråk miste delar av sin näsa! I Rostock kan vi inhandla den lokala snapsen ”Man un Fru” och prova lokala ölen Störtebecker, döpt efter den ökände piraten. Åter till Schwerin för middag. (F, M)

Dag 3
MECKLENBURGISCHE SCHWEIZ

Idag tar vi en lugn tur runt i naturområdet Mecklenburgische Schweiz med dess sjöar där vi åker en båttur. Vi äter gemensam lunch. Här ligger även Wittstock där svenskarna 1636 besegrade den tyska kejserliga armén. I staden finns ett intressant museum om trettioåriga kriget och vår inblandning, samt en välbevarad stadsmur. På eftermiddagen åter till Güstrow för att koppla av eller upptäcka staden och äta middag på egen hand. (F, L)

Dag 4
RÜGEN

Idag ska vi ägna hela dagen åt ön Rügen. Vi kör en rundtur och besöker nationalparken Jasmund och Königstuhl med sina 119 meter höga kritklippor där det påstås att kung Karl XII satt och betraktade sjöslaget mellan svenska och danska flottan. Rügen var en populär semesterort för Berlinarna, i synnerhet före första världskriget vilket många byggnader längs kustlinjen vittnar om. Vi ska även ta en titt på ett helt annat tänkt semesterboende, det kilometerlånga Prora, tänkt som ferieboende för trogna nazister. I orterna Binz, Sellin och Göhren håller dagens turister till. Mellan Binz och Putbus går veteranjärnvägen ”Rasende Roland” som vi tar en tur med. På ön startar även den långa turistvägen ”Deutsche Alleenstrasse” som går långt ner i Tyskland. Därefter styr vi kosan mot Stralsund där vi ska bo i två nätter. Gemensam middag. (F, M)

Dag 5
STRALSUND, GREIFSWALD & USEDOM

Under en stadspromenad får vi se Gustaf II Adolfs byst i Rådhuset, Nikolai- och Mariakyrkorna och de många olika byggnadsstilarna i staden, svenska kommendanthuset, det pittoreska området kring det gamla klostret samt Scheelehuset där den berömde apotekaren och kemisten föddes. Vidare till Sveriges äldsta universitetsstad Greifswald, en gång en av de absolut viktigaste städerna i det Svenska Östersjöväldet. Selma Lagerlöf blev här hedersdoktor. Vi stannar i den gamla stadskärnan där vi får lite egen tid för att äta lunch och se oss omkring. Nästa anhalt är Peenemünde på ön Usedom. Peenemünde är känt för utvecklingsbasen för V1 och V2 raketerna under andra världskriget. Här leddes arbetet av Werner von Braun som efter kriget kom att arbeta för USA och atomvapnets tillkomst. Besök här. Därefter sätter vi kurs mot vårt hotell. Middag på lokal restaurang. (F, M)

Dag 6
LÜBECK & HEMRESA

Efter frukost går färden till marsipanstaden Lübeck. Här kan de som vill följa med på stadspromenad. Staden har många sevärdheter och vi ser bland annat huset där Gustav Wasa bodde under sin exil 1521. Transfer till Hamburg för hemresa. Flyg hem via Köpenhamn. Transfer från Arlanda. (F)

Reseledare

Jöran Nielsen

Skottland, Irland, Holland, Frankrike, Tyskland, Danmark, Sverige

Jöran är kanske vår mesta reseledare, ständigt på resande fot. Med enorm kunskap och roliga anekdoter gör han resan till ett sant nöje!

Hotell

Schwerin: IntercityHotel Schwerin*** (3 nätter)

Med sina 180 hotellrum är IntercityHotel Schwerin den idealiska Startpunkten för kulturutflykter och stadsutforskningar i och runt Schwerin. Hotellet ligger direkt vid centralstationen och garanterar bland annat korta avstånd till stadens centrum med alla dess shopping-, sport- och nöjesmöjligheter. Hotellet i Schwerin har ett bekvämt läge och alla viktiga transportförbindelser ligger precis utanför dörren, vilket gör att du är mitt i händelsernas centrum.

Bekvämt och modernt inredda hotellrum garanterar en trevlig och avkopplande vistelse. Den allmänna utrustningen omfattar platt-TV med kabelanslutning, ljudisolering, radio och skrivbord. I hotellets restaurang väntar dagligen en rik frukostbuffé, som alltid utmärker sig genom bästa kvalitet och daglig variation, och vid lunchtid och på kvällen lämnar urvalet av rejäla delikatesser knappast något att önska.

Läs mer om hotellet här>>

Stralsund: Hotel Scheelehof Stralsund**** (2 nätter)

Detta Unesco-listade, 4-stjärniga hotell ligger i Stralsund och erbjuder ett spa, 4 restauranger samt moderna rum med gratis internet. Du bor 100 meter från Stralsunds gamla stadsdel. Det historiska Hotel Scheelehof Stralsund erbjuder rum i olika storlekar med olika takhöjd. Rummen har platt-tv, minibar och badrum med dusch. Vid ankomsten får du gratis vatten på flaska. Scheelehof Stralsund erbjuder hälsofaciliteter som 3 bastur och ett relaxrum. Massage kan ordnas mot en extra avgift. Restaurangen Zum Scheele serverar regionala och internationella rätter. På hotellet finns även källarpuben Scheel’s, den hanseatiska restaurangen Zum Scheel och Kontor Scheele.

Stralsunds hamn ligger 500 meter från Scheelehof Hotel. Du kan även hyra cyklar och boka båtturer på hotellet.

Läs mer om hotellet här>>

Bra att veta

På den här resan besöker vi platser med trappor och ibland ojämna markförhållanden. Vissa guidade rundturer sker till fots. Kontakta oss om du har funderingar kring detta. Detta är en gruppresa med ca 25-30 deltagare.

Några av våra resor