Okända Sicilien med Senioren

med Marsala, Palermo, Trapani, Tempeldalen & Cefalú

Upptäck västra Sicilien, en lite mer outforskad del av ön. Här möter vi en lite annan kultur, får prova de goda Marsala vinerna, besöka en Baglio samt lokala vingårdar och små charmiga byar i bergen. Vi går i fotspåren av tidigare erövrare som greker, romare, araber och normander på Trapanis och Palermos livliga gator. Vi bor i hamnstaden Trapani samt mytiska, charmiga och stökiga Palermo och gör trevliga utfärder. I byn Piani Degli Albanesi, får vi möta Loredana som berättar sin historia som är stark knuten till Albaninen och vi ser hennes vackra folkdräkt.. Vi bor fyra nätter i Trapani och tre i Palermo. Vår reseledare Johan Berg har bott i Italien och kan Sicilien väl.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare
 • Flyg Arlanda - Palermo t/r
 • Transfer flygplats-hotell t/r
 • Del i dubbelrum med frukost 7 n (F)
 • 5 luncher varav 1 med vinavsmakning (L)
 • 3 middagar (M)
 • Utfärd Erice
 • Utfärd Marsala
 • Olivoljeavsmakning
 • Utfärd Piana Delgi Albanesi
 • Besök till Tempeldalen i Agrigento
 • Rundtur Palermo
 • Rundtur Cefalu & Castelbueno
 • Alla transporter på resmålet
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 2 500 kr
ALLA MEDLEMMAR I SPF HAR 500 KR RABATT.

Höjdpunkter

 • Tempeldalen i Agrigento
 • Trapani & Palermo
 • Vinprovning av Marsala viner
 • Besök till en Baglio
 • Piana Degli Albanesi

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
TRAPANI

Vi landar i Palermo och vi reser längs havet mot Trapani, en mysig stad med vackra vyer utöver havet. Vi börjar med en god lunch på en lokal restaurang nere vid havet följt av en promenad genom staden. Egen tid att koppla av innan vår välkomstmiddag på hotellet. (L, M)

Dag 2
ERICE & LOKALA KÖKET

Vi inleder dagen med en utfärd till det natursköna grekiska templet i Segesta. Efter ett besök i tempelparken fortsätter vi upp till den romantiska och omtvistade bergsbyn Erice. Under en promenad ser vi oss omkring i kärlekens och vetenskapens Erice. Nu ska vi prova det lokala köket innan vi återvänder vi till Trapani för en egen stund i staden. Johan tar med dem som vill äta på lokal restaurang. (F, L)

Dag 3
MARSALA & VINPROVNING

Idag reser vi söderut mot Marsala. På vägen får vi veta mer om saltproduktion när vi stannar till vid saltfälten. På en olivoljegård får vi veta mer om olivoljan och delta i en provning av olivolja. Nu välkomnar Carina oss till sin Baglio – en siciliansk herrgård där vi får ett personligt mottagande av gårdens alla invånare. Här äter vi en härlig lunch tillsammans med ett glas vin. Efter ett besök i Marsala stad skall vi avsluta dagen med en vinprovning hos Carlo Montalto som beskriver sina viner med andakt och vi får prova olika marsalaviner. Åter till Trapani mot kvällen. (F, L)

Dag 4
PIANA DEGLI ALBANESI

Idag fortsätter vi våra upplevelser av norra Sicilien. Vi besöker staden Piana Degli Albanesi som på 1400-talet grundades av albaner som flydde undan den osmanska invasionen. Albanernas roll är unik då de inom ramen för den katolska kyrkan har Vatikanens välsignelse att praktisera sina egna riter. Vi träffar Johans vän Loredana, som kommer från denna by. Vi får träffa några av hennes vänner, som berättar och visar sina vackra folkdräkter. Vi äter en traditionell lunch för regionen på en så kallad agriturismo utanför staden. Åter till vårt hotell. (F, L)

Dag 5
TEMPELDALEN

Idag lämnar vi Trapani och reser söderut mot Agrigento. Där ligger den vackert belägna Tempeldalen med en rad väl bevarade tempel. Vi går en guidad tur i parken, som enligt Johan är den vackraste och mest suggestiva arkeologiska platsen på Sicilien. Här väntar en picknic-lunch med lokala traditionella smaker i Kolymbetra trädgårdar. Vi kommer till Palermo på kvällen och efter incheckning äter vi middag på lokal restaurang. (F, L, M)

Dag 6
PALERMO

På förmiddagen tar vi en promenad genom den gamla delen av Palermo. Vi besöker den härliga matmarknaden. En upplevelse i ljud och bild – inte bara för maten utan även det ordnade kaoset. Efter en välförtjänt kaffepaus ser vi sedan ett axplock av de viktigaste byggnaderna och monumenten. Palermo har en unik blandning av normandisk, arabisk, bysantinsk och barock arkitektur. Vi avslutar turen för lunch på egen hand. Därefter följer de som vill med till katakomberna med sina kanske något makabra men sevärda mumier. Kvällen tillbringar vi på egen hand på någon av Palermos mysiga krogar. (F)

Dag 7
CEFALÚ & CASTELBONO

Idag åker vi längs kusten västerut och upp i de vackra Madonie bergen. Vi börjar med att besöka den charmiga bergsbyn Castelbuono med sitt medeltida slott. Vi provar några lokala specialiteter innan vi åker ner till vackert belägna Relais Santa Anastasia. Det är ett gammalt kloster som byggts om till hotell och vingård. Paolo visar oss runt med van hand och en passion för sina viner. På hemvägen stannar vi till i pärlan vid kusten, Cefalú med sin världsberömda normandiska Katedral. På kvällen äter vi gemensam avskedsmiddag. (F, L, M)

Dag 8
HEMRESA

Vi lämnar Palermo efter frukost och åker ut till flygplatsen för hemresa. (F)

Reseledare

Johan Berg

Italien, Terracina, Sicilien, Korsika, Sardinien & Bergslagen

Johan Berg har bott i Italien i 17 år och kan sitt "andra" land väldigt väl. Han berättar om både historia och människor på ett underhållande sätt.

Hotell

Crystal Hotel Trapani****

4-stjärnigt hotell, centralt beläget nära stranden och hamnen i Trapani.  Hotellet erbjuder en restaurang och en bar/lounge. Här ingår wi-fi i allmänna utrymmen. Dessutom erbjuds kemtvätt, tvättmöjligheter och dygnet runt-öppen reception. Samtliga 70 rum erbjuder gratis wi-fi, minibar samt platt-tv med kabelkanaler. Dessutom har gäster tillgång till bekvämligheter som rumsservice, hårtorkar och värdeförvaringsskåp.
FH Crystal Hotel har 70 rum .Badrummen har badkar eller dusch, bidéer, gratis toalettartiklar och hårtorkar. Städning sker dagligen.

Läs mer om hotellet här

Hotel Mediterraneo Palermo***

Hotel Mediterraneo vetter mot två väldigt tysta gator och trots att det ligger i centrum av Palermo nås det inte av trafikbuller. Ingången ligger på Via Rosolino Pilo, en sidogata till Via Ruggiero Settimo, stadens mest eleganta gata. Hotellet ligger mellan Teatro Massimoand Piazza Politeama, prestigefyllda europeiska teatrar, i närheten av shoppinggatorna, hamnen och terminalbussen från / till flygplatsen. Hotel Mediterraneo har ett centralt läge så att du enkelt når de viktigaste turistattraktionerna i Palermo. Området är fullt av restauranger, barer och butiker. Hotellet erbjuder 104 rum, alla med eget badrum. Hotellet har en bar med rumsservice

Läs mer om hotellet här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev