Opera på Skäret

Musik & matresa med boende på Grythyttans Gästgivaregård

En exklusiv resa med boende på anrika Grythyttans Gästgivaregård, gourmetmiddag och opera. Färden går mot Bergslagen och vid sjön Ljusnaren, någon kilometer utanför Kopparberg, ligger platsen för vår operaupplevelse. Efter två inställda säsonger sätter Opera på Skäret upp Verdis praktverk Maskeradbalen. Det säregna operahuset i naturskön miljö är en del av upplevelsen. Den unika akustiken i detta virkesmagasin är svår att överträffa. På vår resa följer Teddy Lundberg med som operakunniga reseledare och genom hans specialkunskaper får vi en alldeles speciell upplevelse. Vi äter en gourmetmiddag på Grythyttan, välkänd för sin matkultur.

Maskeradbalen
Giuseppe Verdi baserade sitt storverk Maskeradbalen på ett libretto som kretsar kring mordet på Gustav III 1792. Men efter motstånd från den italienska censuren – som i ett oroligt Europa inte tillät ett kungamord i handlingen – skrevs den om och Gustav III byttes ut mot en amerikansk guvernör.
Operan uruppfördes i Rom 1859 och fick svensk premiär på Stockholmsoperan 1927. I en ny svensk översättning av Erik Lindegren från 1958 förlades handlingen till det svenska kungahuset, men den verklige kungamördaren Anckarström hade bytts ut mot en fiktiv greve Holberg. Operan spelades i över tjugo år och tenoren Ragnar Ulfung nådde världsrykte med sin insats som Gustav III.
Maskeradbalen har spelats i olika versioner i Sverige de senaste decennierna, flera gånger på svenska. När Opera på Skäret nu sätter upp operan blir det med Gustav III i fokus och handlingen förlagd till det svenska hovet. En ”svensk” opera av Verdi – men med sång på klingande italienska!

Resfakta

I PRISET INGÅR:
  • Reseledare Teddy Lundberg
  • Bussresa 2 dagar
  • Del i dubbelrum med frukost (F)
  • 2 luncher (L)
  • Trerätters middag (M)
  • Operabiljett
  • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 150 kr

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
OPERA PÅ SKÄRET

Vi välkomnas ombord på vår buss som avgår från Cityterminalen i Stockholm mot Bergslagen. Vi gör ett frivilligt fikastopp i Västerås. Framme i Kopparberg och Sågverket på Skäret börjar vi med en god lunch. Innan det är dags för resans höjdpunkt har vi chans att förbereda oss på föreställningen och besöka områdets mysiga butiker. Operan börjar kl. 15.00 och varar i tre timmar med en längre paus mellan akterna. Uppfyllda av Verdis vackra musik och den sammetsmjuka augustikvällen åker vi mot Grythyttans Gästgivaregård för att avnjuta en sen, trerättersmiddag i de vackra salongerna. På Grythyttans Gästgivaregård kan man känna historiens vingslag samtidigt som de erbjuder upplevelsen av modern gastronomi och vin. Alla 53 rum är individuellt designade med tapeter som skapar personlig karaktär. Varje rum har ett eget namn och sin egen historia. ( L, M)

Dag 2
GRYTHYTTAN & MÅLTIDENS HUS

Efter frukost visar Teddy er runt i pittoreska Grythyttan, en välbevarad bruksmiljö. Tack vare Carl-Jan Grankvists mångåriga pionjärarbete med Värdshus, Hotell och Restauranghögskola är Grythyttan numera världsberömt. Vi gör ett besök på Måltidens Hus där vi får en guidad visning. Huset är en levande mötesplats för råvaruproducenter, näringsexperter, smakforskare, mat/vin journalister och krögare från den stora vida världen. Lunchen serveras på Måltidenshus. Efter två dagar fyllda med musik, mat, umgänge och avkoppling räknar vi med att vara åter i Stockholm ca. 19:00. (F, L)

Reseledare

Teddy Lundberg

Sverige, Frankrike, Spanien, Musikresor

Teddy är vår omtyckta tenor. Med stor kunskap leder han oss i operans värld på resor både i Sverige och utomlands. Han tar även väl hand om er på långtidssemester på Teneriffa.

Hotell

Några av våra resor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev