Prag julmarknadsresa – Seniorens reseklubb

Den Gyllene staden med julmarknad

Gyllene Prag, staden med de hundra tornen, Magiska Prag - det är några av namnen på Tjeckiens huvudstad. Hur kommer det sig att så många tavlor från Rudolf II:s samlingar finns i Sverige? Har de svenskar som försökte ta sig över Karlsbron på 1600-talet också varit turister? Följ med på en spännande julmarknadsresa till Prag. Med sina vackra byggnader, många julmarknader och stämningsfulla julbelysning är Prag en perfekt destination för att få smak på julen. Vår svensktalande lokalguide Helena Slezakova kommer ge oss en intressant bild av denna vackra stad.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensktalande reseledare
 • Flyg Arlanda/Kastrup-Prag t/r
 • Transfer flygplats-hotell t/r
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 3 måltider - 2 middag varav en traditionell tjeckisk ölkväll med underhållning och 1 lunch
 • Guidad stadsrundtur i Gamla stan med svensk lokalguide
 • Utfärd och inträde till Pragborgen & Lillsidan med svensk lokalguide
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 1200 kr
Utfärd Kutna Hora: 550 kr

Höjdpunkter

 • Pragborgen
 • Lillsidan
 • Sankt Vituskatedralen

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM - PRAG

Vi flyger från Arlanda/Kastrup på morgonen och landar i Prag under förmiddagen. På flygplatsen möter vår svensktalande guide med buss och vi åker direkt till vårt centralt belägna hotell i Prag och lämnar väskorna. Sedan får vi fri tid för lunch följt av en stadsvandring till fots i Gamla stan där vi får se julmarknader tillsammans med den äldsta bebyggelsen som daterar sig tillbaka till 1000-talet. Runt stadens torg grupperar sig karaktärsfulla restaurerade byggnader från olika epoker. Efter rundturen är det dags att checka in och få en stunds vila innan vi promenerar till ett litet mikrobryggeri för middag med lokal mat & öl. (M)

Dag 2
PRAGBORGEN & LILLSIDAN

Vi åker upp till Pragborgen med buss för att sedan göra en guidad stadsvandring till fots genom Pragborgen, grundad på 800-talet. Inom murarna ryms palats, kyrkor och kloster. Vi äter en gemensam lunch på en tjeckisk restaurang i borgområdet. Efter ett besök i den mäktiga Sankt Vituskatedralen från 1300-talet och Kungapalatset, som var säte för de böhmiska härskarna, via Guldgränden, där Franz Kafka hade sin skrivarlya, vandrar vi tillsammans ut ur borgområdet ner mot Lillsidan ”Barockens Prag”. Detta är en stadsdel med 1700-talskaraktär. Vi besöker Wallensteinska palatsets trädgård. Palatset var byggt för den kände fältherren från trettioåriga kriget och vi får uppleva lite av våra landsmäns framfart. Här finns nämligen en rad kopior av statyer av skulptören Adrian de Vries, vars förlagor finns i original på Drottningholms slott. Vi vandrar över den världsberömda Karlsbron. Den nästan 500 meter långa 1300-talsbron kantas av barockstatyer och kännetecknas av ett myllrande folkliv. Det var hit till brons västra fäste, men inte längre, som svenskarna kom under trettioåriga kriget. Turen avslutas vid Stora torget i Gamla stan. Kvällen till fritt förfogande för att kunna uppleva ”den gyllene staden” på egen hand, titta på intressanta byggnader, stanna till och lyssna på gatumusikanter eller bara sitta på en trottoarservering för att studera folklivet och ta del av Prags rika musikliv. (F, L)

Dag 3
JUDISKA KVARTEREN

Efter frukost möter vi Helena som tar oss med på en tur i judiska kvarteren. Här bosatte sig de första judarna under 900-talet. De judiska kvarteren hade en egen mur och egen borgmästare och var något av en stad i staden. Helena visar er sedan till stadens julmarknader och ni har en eftermiddag att utforska Prag på egen hand. Navet i Prags julfirande är den traditionella julmarknaden på torget i Gamla stan. Havelske trziste förvandlas till en mysig julmarknad och på Vaclavplatsen i stadens nya del hittar vi allt från tjeckiska delikatesser till julklapparna du inte hittar någon annanstans. En av Prags minsta julmarknader finns framför shoppinggallerian Palladium, på torget Namesti Republiky. Här finns cirka ett 30-tal försäljare, men trängseln är mindre och priserna lägre än på de andra marknaderna. (F)

Dag 4
EGEN DAG / KUTNA HORA

Idag har ni hela dagen på egen hand att utforska Prag om ni inte väljer att följa med på en heldagsutfärd till Kutna Hora. Det är en mycket gammal stad, högt belägen med utsikt över en vindlande floddal. Staden hade sina glansdagar under medeltiden, då den var större än London och dess silvergruvor gjorde Böhmens kungliga hov förmögna. Här finner man även den omnämnda s k benkyrkan, med sina samlingar av sköldar och ljuskronor, alla tillverkade av mänskliga ben. Vi gör en guidad stadsrundtur, besöker benkyrkan och äter en god lunch.
På kvällen samlas vi alla igen och som avslutningsmiddag går vi på en traditionell tjeckisk kväll med musik och typisk tjeckisk mat. (F, M)

Dag 5
HEMRESA

Transfer till flygplatsen för hemresa. Åter på förmiddagen. (F)

Reseledare

Helena Slezakova

Tjeckien, Prag

Helena är vår reseledare och guide i Prag. Hon är en mycket uppskattad och kunnig guide.

Hotell

Hotel Adria ****

Läge: Centralt hotell beläget på Wenzelplatsen.
Rummen: WC, dusch/bad, hårfön, TV, telefon, värdeskåp, AC, minibar.
Faciliteter: Hiss, bar, restaurang.
Adress: Vaclavske namesti 26
CZ110 00 Prague 1
Tel: +420/221 081 111/ 200
Hemsida: http://www.adria.cz/en

Prenumerera på vårt nyhetsbrev