Västerås & Kungsör

- med Anundshög & Västerås Slott

Upplev Västmanland med vår charmiga och genuina Västmanlänning Irene, som visar sina hemtrakter på ett både underhållande och intressant sätt. Vi besöker Anundshög, ett av Sveriges absolut mest imponerande fornlämningsområden, och låter oss guidas i Västerås historia. I Kungsör får vi veta mer om hur kungligheter vistades i denna industristad, som fostrat bland annat revyaktören Thor Modéen. Och ingenstans i ” hela världen” finns det så mycket mistlar som i ”det tjusnande lilla Kungsör”!

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Bussresa 2 dagar
 • Reseledare Irene Sangemark
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 2 luncher (L)
 • 1 middag (M)
 • 2 kaffe med tillbehör (K)
 • Besök Anundshög
 • Besök i Miniatyr Kingdom Kungsör
 • Besök i Kung Karls kyrka
 • Underhållning på Thor Modéen teatern
 • Guidad tur i Västerås & Kungsör
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 300 kr

Höjdpunkter

 • Anundshög
 • Miniatyr Kingdom Kungsör
 • Underhållning på Thor Modéen teatern

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2021-08-24
Resa: Västerås & Kungsör
Dagar: 2
Pris: 3250 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
Västerås

Vi börjar dagen med ett besök vid Anundshög i Västerås. Här finns Sveriges största och bäst bevarade gravhög. Det fornminnesområde där Anundshög ingår i består av tolv gravhögar, tio runda stensättningar, fem skeppssättningar, 14 resta stenar och en runsten. ”Folkvid reste alla dessa stenar efter sin son Heden, Anunds bror. Vred högg runorna” Nu går färden vidare för en guidad tur i Västerås med omnejd. Staden ligger vid Mälaren och är en av Sveriges äldsta städer. Gustaf Wasa höll en riksdag år 1527 på Västerås Slott och år 1891 bildades Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget, ASEA. Domkyrkan med pittoreska Kyrkbacken runt knuten är gamla Västerås stadskärna, som funnits ända sedan 1500-talet.. Vi bekantar oss också med det nya moderna Västerås. Här startade Hakon Svensson ICA Hakonbolaget år 1917 och år 1947 slog västeråsaren Erling Persson upp dörrarna till världens första  ”Hennes”, som senare skulle bli H&M och klä hela världen. Efter guidningen stannar bussen vid Västerås slott där vi får en efterlängtad lunch och som efterrätt går vi en guidad tur genom slottet. Vi checkar in på Elite Hotel, som är gamla anrika Stadshotellet och ligger vid Stora Torget mitt i hjärtat av Västerås.. Senare på kvällen serveras vi en god middag med underhållning. (K, L, M)

Dag 2
Kungsör

Denna dag går till Kungariket Kungsör. Sveriges kungligheter, från Gustav Vasa och ett par hundra år framåt, vistades ofta på Kungsgården i Kungsör. Drottning Kristina kunde ses rida på ängarna och i skogarna söder om Kungsör sköt Karl XII sin första björn. Karl XI gav det ärofyllda uppdraget åt arkitekten på modet, Nikodemus Tessin d.y. att rita och uppföra Kung Karls Kyrka. Ni guidas runt en tur i ”byn” och under ett besök i kyrkan får vi höra om dess historia. Vi gör ett besök i Miniatyr Kingdom Kungsör. Namnet anknyter till Kungariket Kungsör där som sagt många kungar har vistats. Miniatyr Kungsör är en anläggning, som visar Sverige från Bodens Fästning ner till Kungsör. Tåg, lastbilar och bussar rullar genom ett Sverige i miniatyr och stannar till och passerar olika orter på vägen och du kommer att känna igen många platser. Du får också se anläggningar från filmen Tårtgeneralen och 2018 års Julkalender. Den store skådespelaren, filmstjärnan och revyaktören Thor Modéen är född här och står staty på det lilla torget. Lilla Kungsör har en fantastisk industrihistoria med flera stora fabriker, som byggts av framgångsrika uppfinnare. Därför har Kungsör har kallats för ”Mälardalens Gnosjö”. (F, L)

Reseledare

Irene Sangemark

Wales, Irland, Sverige

Vår egna revyartist! Med värme och glädje visar hon de platser som ligger dem varmast om hjärtat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev