Sardinien med Barbarernas rike

Italiens Gotland - Vacker, Mystisk & Stolt

Detta är en resa för er som tycker om eller är nyfikna på Italien, maten, människorna och kulturen. Här får ni allt och lite till. Efter att både jobbat och besökt stora delar av Italien utnämner Johan denna ö och region till den trevligaste i landet. Jämförelsen med Gotland kommer av att människorna är både stolta över sin ö och välkomnande mot turister både för att de behövs och för att sarderna är så sociala. Vi får se en stor del av ön och med god hjälp av Johans nyfunna vän Teodor i Nuoro , som tar oss dit ”inte alla turister kommer”. Sardinien liksom många delar av Italien är en ö för dig som gillar det ljuva livet, här äter och dricker vi gudomligt och naturligtvis delar Johans med sig av såväl historisk som vardagskultur.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare – Johan Berg
 • Flyg Arlanda/Kastrup-Olbia t/r
 • Bussresa 8 dagar
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 4 luncher varav en med herdarna (L)
 • 5 middagar (M)
 • 2 vinprovningar
 • 1 kvällsfika
 • Guidade turer i Cagliari och Alghero
 • Besök i Orgosolo & Mamoida
 • Besök i Bosa och Tharros fornlämningar
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum 2 100 kr
Resa från Kastrup: 500 kr

Utfärd södra Sardinien inkl lunch: € 55
Bokas och betalas på plats

Höjdpunkter

 • Barbagia, Sardernas berg och byar, mötet med Teodores familj
 • Den italienska maten
 • Den speciella kulturen
 • Charmiga Cagliari
 • Bosa - en av italiens vackraste byar

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
Olbia – Nuoro

Vi flyger direkt till och landar sent på kvällen i Olbia. Vi reser drygt en timme till Nuoro i Barbarernas rike. Väl framme på vårt hotell får vi våra rum och en kvällsfika.

Dag 2
Sardernas berg och byar, Cagliari

Idag skall vi uppleva öns fascinerande inland, Sardernas berg och byar. Ingenstans på ön finns så många lokala fester, danser och traditionella dräkter. Fårskötsel är en vanlig sysselsättning. Vi äter en god lunch med herdar och besöker byn Orgosolo, känd för sina muraler, väggmålningar, de flesta är från 1970-talet, som berättar om byns historia och ger inblick i herdarnas vardag. Sardinien, framförallt Barbagia, är fyllt av traditioner, mystik och vidskeplighet. I byn Mamoiada klär männen under karnevalen ut sig till ”Mamuthones”– svarta masker och fårskinnsdräkt samt ett trettiotal koskällor på ryggen som för ett fasligt väsen. Innan vi lämnar Sardernas rike skall vi besöka Teodoros svåger som har dukat upp till middag, i sin boning. Mätta och belåtna åker vi vidare till Cagliari och checkar sent in för tre nätter på vårt hotell, som är beläget nära den mysiga stadsdelen Marina. (F, L, M)

Dag 3
Cagliari - Stadsvandring med lunch

Vår lokalguide möter oss för en stadsrundtur i charmiga Cagliari, öns största stad med en intressant historia och mysiga kvarter. Vi besöker Castello den historiska stadsdelen i Cagliari som ligger upphöjt på en kulle och som blev stadens centrum under det Pisanska styret. Området omgärdades av en mur byggd för att försvara staden mot attacker. Vi ser Domkyrkan, vakttornen och den Romerska Amfiteatern. I stadsdelen vid hamnen, Marina, finns många mysiga gator och restauranger. Egen tid för lunch och upptäcktsfärder. Varför inte också en liten siesta och samla krafter för shopping – kanske på ståtliga Rinascente, Italiens NK, nere på hamnpromenaden.  Som för övrigt har en fin bar med utsikt högst upp. Kvällen avslutar vi med middag på hotellet. (F, M)

Dag 4
Cagliari Stad eller extra utfärd

Idag finns det tid att vara italienare, att ta en sovmorgon, strosa runt i småbutiker och matmarknader eller kanske en lång promenad längs havet. För dem som vill tar Silvia med er på utflykt. Kvällen avslutas på en mycket genuin och karakteristisk fiskekrog.  (F, M)

 

Tillvalsutfärd: Södra Sardiniens natur & kultur, utfärd till Isola Sant`Antioco

Idag erbjuder vi en frivillig heldagsutfärd på Sardiniens södra udde väster om Cagliari där Silvia visar och berättar mer för oss om mat, kultur och historia. På väg mot ön Sant’Antioco passerar vi de omtalade stränderna på och upplever naturen längs Theludakusten och stannar till i Chia. På ön får vi utöver vacker natur även smaka på lokal mat och dryck samt besöker den lilla byn med dess kyrka.

Dag 5
Cagliari – Oristiano – Tharros – Bosa – Alghero o

Nu reser vi norrut mot kuststaden och den fina badorten Alghero. På vägen dit gör vi flera stopp för att få oss något till livs. Ibland för själen och tittar på något – ibland för kroppen och äter eller dricker något. Vi passerar Oristano sedan vidare till de vackert belägna historiska lämningarna i Tharros nära fiskebyn Cabros. Därefter styr vi kosan mot Bosa. När vi närmar oss Bosa kantas vägen av olivlundar och korkekskogar. Staden finns med på listan över Italiens vackraste byar och här strosar vi i den pittoreska stadskärnan med kullerstensgränder och färgglada hus. Bosa ligger vid floden Temo som är Sardiniens enda segelbara flod. Här finns även en borg från 1100-talet med utsikt över staden. Vi äter gemensam lunch på en lokal restaurang. Sen väntar oss en av de vackraste vägarna i Italien. Amalfikusten må ha sina synpunkter. Vi följer kusten som är full av fridfulla små skyddade vikar och njuter av utsikten över det glittrande havet. Vi anländer mot kvällen till Alghero där vi ska bo 3 nätter. Middag på hotellet (F, L, M)

Dag 6
Alghero stad – rundtur och lunch med vinprovning

Idag skall Johan visa oss Alghero, vi gör en rundvandring till fots i den pittoreska gamla stadsdelen med välbevarade stadsmurar och bastioner från genuesarnas tid på ön. Därefter åker vi en kort bit utanför stan för lunch och en vinprovning. Efter lunch åker vi till närliggande Capo Caccia som är Sardiniens västligaste punkt. Här finns Europas högst belägna fyrtorn och en dramatisk kust. Vi besöker också en fornlämning från Nuraghernas tid, Sardiniens stenåldersbefolkning. På kvällen är det Algheros mysiga gränder ni får utforska i jakten på er favoritkrog. Johan tipsar och tar med de som vill äta gemensamt. (F, L)

 

Dag 7
Alghero

En dag att koppla av på, upptäcka stranden, kanske ett bad, lite shopping eller en uppfriskande promenad längs strandpromenaden. Till kvällen avslutningsmiddag på en krog som förenar det bästa med Italiens goda mat. (F,M)

Dag 8
Smaragdkusten & vingård

På morgonen beger vi oss mot miljardärernas lekstuga Costa Smeralda – Smaragdkusten, som fått sitt namn efter den gröna färgen på havet. Vi besöker Porto Cuervo, känt för sin elegans och är miljardärernas träffpunkt. Vårt flyg går sent så vi har även tid att stifta bekantskap med ett av de bästa italienska vita vinerna Vermentino di Sardegna på en vinavsmakning med lätt lunch. Vi kommer till flygplatsen i god tid för att checka in och äta en bit innan vi går ombord på direktflyget hem. (F, L)

Reseledare

Johan Berg

Italien, Terracina & Sicilien

Johan Berg har bott i Italien i 17 år och kan sitt "andra" land väldigt väl. Han berättar om både historia och människor på ett underhållande sätt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev