Savonlinna Operafestival med Verdis Nabucco

- tillsammans med operakunniga Linnéa Sallay

Den har kallats för världens vackraste operafestival – den årliga festivalen på Olofsborgs fästning i Nyslott/Savonlinna i Södra Savolax. Savonlinna är mycket vackert beläget vid sjön Saimen där Olofsborg ligger på en liten ö. Vi får uppleva Giuseppe Verdis opera ”Nabucco” i denna magiska operasalong. Vår uppskattade och kunniga reseledare Linnéa Sallay skapar en härlig gemenskap, guidar er längs vägen och för er in i operans förtrollande värld. Nabucco är Verdis klassiska opera om en brutal verklighet, om frihet, förlust, förtryck och försoning. Ett brutalt drama med fantastisk musik och storslagna körpartier – som ”Fångarnas kör”. Geopolitik och innerlig kärlek! Nabucco är ett fascinerande mästerverk skapat av en Verdi som efter svåra förluster bestämt sig för att sluta komponera. Verdi själv betraktade operan som inledningen till sin konstnärliga karriär.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Reseledare operasångerskan Linnéa Sallay
 • Båtresa Stockholm-Helsingfors t/r
 • Del i dubbelrum / insideshytt
 • 4 frukost (F)
 • 2 luncher (L)
 • 4 middagar (M)
 • Operabiljett, sektion A rad 20-22
 • Visning på Albert Edelfelts ateljé-museum på Jubileumsåret
 • Visningar på J. L. Runebergs hem och på Ainola konstnärshem
 • Båttur på sjön Saimen
 • Alla transporter, besök och inträden enl. program
TILLVAL:

Utsides dubbelhytt 600 kr per person
Enkelrum+insides enkelhytt 3000 kr
Enkelrum+utsides enkelhytt 3900 kr

Höjdpunkter

 • Linnéas unika kunskap opera, musik och bakgrunden till olika verk
 • Operaföreställningen på Olofsborg/Olavinlinna
 • Jubileumsåret på Albert Edelfelts museum
 • Flera intressanta besök och visningar under en händelserik resa!

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
BÅTRESA

Vi träffas på Tallink Siljas terminal i Värtahamnen och påbörjar vår resa. Efter att vi gjort oss hemmastadda i våra hytter serveras god middagsbuffé med dryck. (M)

Dag 2
BORGÅ, EDELFELT, PUNKAHARJU

I Helsingfors väntar vår buss som tar oss vidare mot Borgå. Här stiftar vi bekantskap med Finlands störste målare på 1800-talet, Albert Edelfelt, och får en visning av hans ateljémuseum. Jubileumsåret till ära gästas Edelfelts utställning av en annan stor konstnär från Borgå skärgård – bildkonstnären Tove Jansson. På anrika Haikko Herrgård serveras en lunch i förnämlig atmosfär. Kaffet avnjuter vi i den vackra Gula Salongen med konstverk av Edelfelt. I Borgå får vi även en guidad visning av J. L. Runebergs hem. Färden går vidare österut och mot kvällen når vi vårt hotell Kruunupuisto, naturskönt beläget vid den sagolikt vackra Punkaharjuåsen, en rullstensås som skär rakt igenom sjön Saimen. Hotellet har en anrik historia från 1800-talet. Vi samlas för en gemensam middag. (F, L, M)

Dag 3
SAVONLINNA, OPERA

Efter en skön morgon med frukost i fridfull miljö beger vi oss med bussen in till Savonlinna. Nu väntar en båttur på sjön Saimen som tar oss runt stadens centrum vackert beläget på holmar och uddar. Efter turen har vi tid för lunch och tillfälle att utforska Savonlinna på egen hand. I centrum ligger det färggranna salutorget med många lokala produkter. Eller varför inte njuta av en glass längs med den fina strandpromenaden. Vi reser vidare till den berömda Kerimäki kyrka, världens största träkyrka byggd 1847, med sittplatser för 3000 personer och ståplatser för ytterligare 2000. Här bjuder vår egen guide på en musikalisk upplevelse! Åter på hotellet är det dags för vila innan en tidig middag och resans höjdpunkt. Operasalongen på borggården erbjuder sköna bänkar och tak över huvudet. Efter föreställningen åker vi tillbaka till vårt hotell. (F, M)

Dag 4
SIBELIUS AINOLA

Efter frukost lastar vi bussen och tar farväl av den natursköna Punkaharju. Färden går nu via Mikkeli och Lathi. Vi äter lunch längs vägen och stannar till utanför Järvenpää där vi besöker Ainola, ett av Finlands mest kända konstnärshem från förra sekelskiftet som ingick i en unik konstnärskoloni. Här bodde Jean Sibelius med hustru Aino under mer än 50 år. På sitt älskade Ainola tonsatte Sibelius över 300 musikverk. Vi får en guidad visning och tid att njuta av Ainos egna verk – den vackra trädgården med paret Sibelius gravar. Bussen fortsätter till Helsingfors och vår väntande båt med avgång kl. 17.00. Ombord njuter vi av en serverad tvårättersmiddag. (F, L, M)

Dag 5
STOCKHOLM

Efter en härlig sjöfrukost anländer vi till Värtahamnen på morgonen. (F)

Reseledare

Linnéa Sallay

Sverige, Musikresor

Linnéa har en gedigen musikutbildning och är en av våra mest uppskattade reseledare. Hon är sångerska och violinist och även Auktoriserad Stockholmsguide. Många har rest med Linnéa på våra operaresor men även andra fina långresor i Sverige och Europa. Kanske har ni också följt med Linnéa på någon av hennes härliga dagsturer i Stockholm med omnejd? Stadsvandringarna kan ni boka direkt med Linnéa Sallay; info@linneasallay.se | 073-500 62 82.

Hotell

HOTELL KRUUNUPUISTO

Läge: Att bara ta sig fram till Hotel Kruunupuisto i Punkaharju är en upplevelse i sig. Oerhört vacker och stillsam natur. Hotellet ligger i Punkaharju naturskyddsområde och vid stranden av Saimaa. Bara 5 minuter från stranden och ca 30 km från centrala Nyslott/Savonlinna. Omgivningarna är lugna och sköna och en promenad i parken nedanför hotellet är att föredra.
Rummen: Hotellet är egentligen ett gammalt militärsjukhus som är omgjort till Hotell. Rummen liknar verkligen gamla sjukhusrum men är väldigt bra inredda. Tyst och lugnt på natten samt alla bekvämligheter så som WC, dusch/bad, hårfön, TV, telefon och AC.
Faciliteter: Restaurang, bar, och terrass samt spaavdelning med pooler, fitnesscenter och bastu. Hotellet har en nyligen uppdaterad café/bar i anslutning till lobbyn, och spa-avdelningen har genomgått en omfattande renovering i samband med färdigställandet av renoveringen 2023.

Läs mer om hotellet på hemsidan>>
(Alla hotellbilderna från Hotel Kruunupuisto)

Om resmålet

Nyslotts operafestival (finska Savonlinnan oopperajuhlat) är en årlig operafestival på fästningen Olofsborg i Nyslott. Scen och salong är uppbyggda på den gamla borggården med halvfast inredning av bänkrader på metallställningar som rivs på hösten och återuppbyggs på våren. Över borggården spänns stora presenningar för att hålla regn borta, men vind, fåglar med mera har fritt tillträde under föreställningarna. Inne i borgen bakom och under scenen finns utrymmen för artistloger, servering och toaletter. Festivalen anordnades första gången 1912 genom försorg av operasångerskan Aino Ackté. Under fem somrar därefter fortsatte festivalen, för att sedan tyna bort. År 1967 återupptogs traditionen och har varit obrutet årlig sedan dess.

Sommaren 2024 firar vi Albert Edelfelts 170-års jubileum: Jubileumsåret till ära så gästas Edelfelts utställning av en annan stor konstnär från Borgå skärgård, bildkonstnären Tove Jansson. Utställningens verk presenterar Tove Jansson som bildkonstnär, inte som skapare av Mumin. Temat för sommarens utställningar är “Skärgårdens dolda paradis”. Tove, mångas favorit, firar också sitt jubileum eftersom det år 2024 är 110 år sedan hon föddes. Båda konstnärerna är sommarens barn, Edelfelt föddes 21.7.1854 och Tove Jansson 9.8.1914.

Här kan du läsa mer om Verdis Nabucco och Savonlinna Operafestival>>

Resekommentarer

Tack för Savonlinna 2023

Stort tack Linnéa Sallay för den fantastiska operaresan till Savonlinna!

Du gjorde den oförglömlig med ditt engagemang, din entusiasm, ditt glada skratt och inte minst ditt musikaliska kunnande. Även ditt kunnande längs vägen med alla berättelser och med alla kopior i bussen. Vi är så jättenöjda.

Marie och Gunnar Karlbom

Visa kommentaren

Bra att veta

Detta är en gruppresa med cirka 35 – 40 resenärer.

Läs gärna Inför avresan med Reseskaparna>>