Nordmakedonien, Albanien & Grekland

Seniorens reseklubbsresa till Albanien, Nordmakedonien & Grekland

Följ med på en resa till Albanien, Nordmakedonien & Grekland, tre länder med många fina och mysiga små städer att upptäcka och landskapet är kuperat med fina vyer var man än kommer.
Albanien och Nordmakedonien är två länder som varit relativt stängt, respektive okänt för omvärlden tills inte alltför länge sedan. Nu välkomnar de turister från när och fjärran. Vår dag i Grekland tar oss till magiska Meteora. Resan är unikt framtagen för Senioren. Vår kunniga guide och reseledare Josif, kommer införliva er i alla tre länders historia och kultur på ett mycket omtyckt sätt.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Ciceron och guide Josif Papristo
 • Flyg Arlanda/Kastrup - Tirana t/r
 • Rundresa 9 dagar med buss
 • Logi enligt hotellprogram
 • 8 frukost (F)
 • 7 luncher inkl vin & vatten (L)
 • 6 middagar inkl vin & vatten (M)
 • Besök till vingård med vinprovning
 • Guidade rundturer i Ohrid, Meteora, Gjirokaster, Berat och Tirana
 • Båttur i Ohrid
 • Guidad visning i Bunkart
 • Engelsktalande guider i Ohrid & Meteora
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrumstillägg: 2 500 kr
ALLA MEDLEMMAR I SPF HAR 500 KR RABATT - SPF PRIS 17 950 KR

Höjdpunkter

 • Ohrid, Nordmakedonien
 • Meteora, Grekland
 • Gjirokaster, Albanien
 • Berat, Albanien

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
OHRID, NORDMAKEDONIEN

Flyg via Warszawa till Tirana.

Josif, vår svensktalande guide möter oss på flygplatsen i Tirana och vi äter tillsammans välkomstlunch på en gård utanför Tirana. Därefter reser vi med buss till Ohrid i Makedonien belägen intill Ohridsjön, här möts stad och vatten. Både staden och sjön finns med på UNESCO:s världsarvslista. Incheckning på vårt centralt belägna hotell. (L)

 

Dag 2
OHRID, BÅTTUR

Vi promenerar bland vita hus som följer strykarkatternas kullerstensgränder. Stannar till vid den gamla romerska teatern. Folk från grannskapet sitter på läktarna med fiol, gitarr och trumman. Sångerna är vemodigt vilda och handlar om livet. Vi vandrar vidare för att uppleva kapellet Sveti Jovan Kaneo på ett klipputsprång ovanför den djupa Ohridsjön som bildades miljontals år sedan. På eftermiddagen gör vi en båttur på sjön. Gemensam middag. ( F, L, M )

 

Dag 3
METEORA NORRA GREKLAND

Vi åker mot magiska Meteora i norra Grekland. Efter gränsövergången mellan Nordmakedonien och Grekland äter vi lunch på en restaurang intill Kastoriasjön. Meteora består av ett flertal gråsvartgula, sockertoppsformade sandstensklippor som liknar startklara månraketer. Väl framme, en rundtur och en god middag. (F, L, M)

 

Dag 4
METEORA; GJIROKASTER

Man blir lätt ödmjuk inför Meteora, inför miljonerna av år som svarvat klipporna till tysta jättar, inför hjärnorna som trotsade det omöjliga, knöt ihop dussintals stegar och byggde kloster som liksom flyter högt upp i luften som på himmelska öar. Vi besöker Megalou Meteorou följt av en vandring från klostret Agia Triadhas som är som en hatt på en svamp till Kalambaka där vi äter lunch. Därefter fortsätter vi vår resa mot Gjirokaster i Albanien. Övernattning på trevligt hotell i Gjirokaster. (F, L ,M)

 

Dag 5
GJIROKASTER & LOKAL GÅRD DHERMI

Under en rundtur lär vi känna ”staden med tusen steg”, byggd på de branta sluttningarna i Drinodalen, även denna stad är en världsarvsstad tack vare den särpräglade ottomanska arkitekturen från 1600-talet: hundratals boningshus med karaktäristiska tak av sten, träbalkonger och vita stenväggar. Idag skall vi möta Josifs vän Roland som har en gård, det blir ett speciellt möte där vi lär oss mer om hur det är att vara bonde förr i tiden. Han tar emot oss som lunchgäster i sitt hem. Vi är tillbaka vid hotellet under eftermiddagen och resten av dagen är till eget förfogande med middag på egen hand. (F, L)

 

Dag 6
BUTRINT MED MANDARINODLING

Idag beger vi oss ut mot kusten och antikstaden Butrint vid Joniska havet. Vi får en vacker bussresa förbi berg och genom dalar. På vägen besöker vi en mandarinodling. Vi reser tillbaka i tiden då vi besöker Butrint, en stor arkeologisk fyndplats upptaget på UNESCO:s världsarvlista. Det är en fantasieggande upplevelse att dröja en stund i amfiteatern, att flanera bland pelare, portaler och i det gamla badhuset och känna de salta, varma havsvindarna. Vi lunchar i Ksamil vid havet och därefter kan vi njuta av turkosblått vatten och gott om ”egentid” till bad och naturupplevelser innan vi återvänder till Gjirokaster. (F,L,M)

 

Dag 7
BERAT, TIRANA

På förmiddagen väntar en bussresa genom det vackra landskapet till Berat, som också är en historiskt intressant stad och av världssamfundet skyddad stad. Den är en av Albaniens stora sevärdheter. På 1200-talet byggdes den befästa staden högst upp på en kulle med kontroll över floden Osums dalgång. Vi börjar med en god lunch uppe i borgen, varifrån man har en vacker utsikt över bergen. I den något nyare staden nedanför kullen gär vi en rundtur till fots och besöker urtida moskéer, kyrkor, slottet och över 300 år gamla ännu bebodda hus. Det är en unik upplevelse som ger en glimt av hur livet var när turkarna och det Ottomanska riket härskade över Albanien. Efter besöket fortsätter vi vidare mot Tirana, för 2 nätter på vårt centralt belägna hotell. Middag. (F,L,M)

 

Dag 8
TIRANA

På förmiddagen en intressant guidad promenad genom centrala Tirana med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skenderbeg torget stod för inte allt för länge sen diktatorn Enver Hoxha staty. I Bunkart, ett museum om den hänsynslösa regimen i Albanien får vi en insikt i landets grymma historia. På eftermiddagen besöker vi Kvarteret, Blloku. I det fattiga, bergiga landet var Kvarteret ett mytiskt begrepp. Det var Makten. Palatset. Storebrors kontrollrum. Det var den förbjudna staden i det stängda landet, de kvarter där de albanska ledarna hade levt skyddade av soldater och poliser och fredade från insyn. Middag på Josifs favorit fiskrestaurang, vi får smaka på skaldjur och fisk i en härlig blandning. (F, M)

 

Dag 9
KRUJE, HEMRESA

Efter frukost beger vi oss mot Kruje. Staden som är starkt förknippat med den albanska nationalhjälten Skenderbeg och vi besöker museet inrymt i slottet och basaren där vi kan handla hantverk innan vi fortsätter mot flygplatsen för resan hem till Sverige. (F)

 

Reseledare

Josif Paparisto

Albanien, Makedonien

Josif har skräddarsytt resan till Albanien för ReseSkaparna, med målet att verkligen få visa sitt land i alla aspekter och att få smaka på landets kultur, mat, musik och historia.

Hotell

Ohrid: City Palace Hotel Ohrid ****

Läge: City Palace Hotel ligger precis vid promenadstråket längs Ohridsjön, bara 300 meter från Ohrids historiska stadskärna. Här finns en restaurang och har även en spaavdelning (kan besökas mot en avgift).

Rum: Luftkonditionering/värme, kabel-TV, minibar, badrum med dusch, hårtork, trägolv

Faciliteter: Bar, restaurang, reception

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet.

Info om hotellet

 

Meteora: Hotel Amalia Kalambaka ****

ge: Amalia Hotel Kalambaka ligger i en mycket vacker miljö, bara några minuter från staden Kalambaka. Hotellet sträcker sig över 14 hektar grönska och har byggts med traditionella material som matchar dess omgivningar. Detta vackra landskap är avslutat med rinnande vatten, omfattande trädgårdar, en stor pool och utsikt över Meteora-klipporna.

Rum: Luftkonditionering/värme, TV, minibar, badrum med dusch, hårtork, säkerhetsbox, vattenkokare.

Faciliteter: Bar, restaurang, terras, trädgård.

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet

Info om hotellet

 

Gjirokaster: Hotel Argjiro Gjirokaster ****

ge: Centralt i det historiska kvarteren Basarens pass, 0 m från centrum. Hotellet är byggt på ruinerna av ett övergivet hus i de historiska stadsdelarna av Gamla Basaren kvarteret och ligger väldigt centralt. Hotellet är byggt i en traditionell Gjirokaster arkitektur med vackra handsnidade trätak i olika mönster. Invid hotellet finns affärer och historiska sevärdheter som Gjirokasters borg och boningshus från 1700 talet.

Rum: Luftkonditionering/värme, TV, minibar, badrum med dusch, hårtork, säkerhetsbox, vattenkokare.

Faciliteter: Bar, restaurang, terras, trädgård.

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet.

Info om hotellet

 

Tirana: Hotel Kotoni Tirane ****

Läge: på paradgatan i hjärtat av Tirana, centralt. Kotoni är ett familjeägt hotell. Fastigheten byggdes av Kotoni familjen året 1938 och under kommunist Albanien inhyste utrikes departementet. Kotoni familjen fick tillbaka huset tidigt 90 tal och byggde om den till ett boutique hotell. Lugn och hemtrevligt, fina och breda rum med moderna badrum. Hoteller ligger i utkanten av Kvarteret där partitopparna bodde i ett avgränsat område mitt i centrala Tirana.

Rum: luftkonditionering/värme, TV med satellitkanaler, minibar, badrum med dusch, hårtork, säkerhetsbox, flaskvatten ingår.

Faciliteter: Bar, restaurang, hiss, terras med uteservering.

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet.

Info om hotellet

Bra att veta

För att resa till Nordmakedonien som svensk medborgare krävs ett svenskt pass alternativt ett svenskt nationellt ID-kort. Passet och det nationella ID-kortet måste vara giltigt i minst 6 månader vid inresa.

Till Albanien behöver man inget visum som svensk medborgare för transit genom eller vistelse i Albanien i upp till 90 dagar. Svenska medborgare är tillåtna att vid in- och utresa i Albanien presentera en giltig identitetshandling i form av ett svenskt pass eller nationellt ID-kort.

Vid in- och utresa till Grekland krävs en giltig resehandling (pass eller nationellt Id-kort). Resehandlingen behöver inte ha längre giltighetstid än tills hemresan ägt rum.

Några av våra resor