Mat & kultur på Västra Sicilien

15 DAGAR med Palermo, Trapani, Tempeldalen & Cefalú

Res bort i höst och förläng sommaren med en lite längre tid på Sicilien tillsammans med vår italienexpert Johan Berg. En resa med både härliga utfärder, god mat men också tid att koppla av. Upptäck västra Sicilien, en lite mer outforskad del av ön. Här möter vi en lite annan kultur, får prova de goda Marsala vinerna, besöka en Baglio samt lokala vingårdar och små charmiga byar i bergen. Vi går i fotspåren av tidigare erövrare som greker, romare, araber och normander på Trapanis och Palermos livliga gator. Vi bor i hamnstaden Trapani 8 nätter och mysiga Cefalú 6 nätter och gör trevliga utfärder. Vår reseledare Johan Berg har bott i Italien och kan Sicilien väl.

CEFALÚ - charmig medeltida stad med strandpromenad
Vid foten av klippan som gett staden dess namn ligger Cefalù, en solblekt stad där både historien och det äkta Sicilien gör sig påmint i varje gathörn under din resa. Inte konstigt att vi rest till Cefalú i mer nästan 70 år. Det är en lagom stor stad med allt som behövs. En fin strand, charmiga små gator och gränder, småbutiker, caféer och allt från mysiga trattorior till flotta restauranger.

TRAPANI - historisk hamnstad med mysiga kullerstensgator
Här möter vacker arkitektur från 1300-talet, medeltidskonst. En attraktiv kuststad med kilometerlånga sandstränder, utmärkt mat och en historisk stadskärna med kyrkor, torg och palats. Under medeltiden var detta en livlig handelsstad tack vare dess position halvvägs mellan Europa och Tunisien. Efter en tid i förfall fick Trapani en ansiktslyftning då staden utsågs till värd för Americas Cup 2005. Trapanis närhet till Afrika har påverkat maten och många traditionella sicilianska rätter innehåller exotiska afrikanska kryddor.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare
 • Flyg Arlanda - Palermo t/r
 • Transfer flygplats-hotell t/r
 • 14 frukost
 • 5 luncher
 • 10 middagar inkl vin & vatten (
 • Utfärd Marsala med vinprovning
 • Utfärd Baglio med olivoljeavsmakning
 • Utfärd Tempeldalen med visnin
 • Rundtur Palermo, Cefalu , Trapani & Castelbuono
 • Utfärd Castelbuono med vinprovning
TILLVAL:

Enkelrum: 2 900 kr

Höjdpunkter

 • Baglio - god mat och underhållning
 • Vinprovning i Marsala med kunnig somelier
 • Trapani - mysig stad med trevliga gränder

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
ANKOMST SICILIEN

Johan möter er på Arlanda och vid ankomsten till Palermos flygplats möts vi av vår chaufför som kör oss direkt till vårt hotell i Cefalú. Vi anländer lagom för att packa upp innan välkomstmiddagen. (M)

Dag 2
CEFALÚ – STADSRUNDTUR

Vi börjar dagen med ett välkomstmöte där Johan berättar om hotellet och dess omgivningar följd av en intressant stadsrundtur, när Johan introducerar er till staden och dess historia, vilken naturligtvis är sammanvävd med Siciliens. Vi besöker Katedralen med sina fina 1100-talsmosaiker samt en gammal romersk Lavatoio – tvättinrättning. Under promenaden får ni veta mer om stadens historia samt börjar lära känna gator och torg. Till kvällen en gemensam middag på restaurang. (F,M)

Dag 3, 5 OCH 6
CEFALÚ

Egen tid att ta det lugnt och umgås, kanske ta en sovmorgon. Följ med Johan upp på toppen till borgen ovanför staden – han bjuder in till promenader och kanske äter de som vill en gemensam lunch. Dag 6 äter vi en gemensam middag på restaurang i Cefalú. (M)

Dag 4
CASTELBUONO & SANTA ANASTASIA MED VINPROVNING

Idag skall vi uppleva Castelbouno, en charmig stad i Madoniebergen, känd för sitt medeltida slott och produktion av manna. Här får vi en verklig känsla för Sicilien och kan uppleva torget framför kyrkan där man gärna vilar en stund. Här finns många butiker med lokala specialiteter. Vi besöker staden och slottet, äter lunch och har lite egen tid att inta denna lilla bys atmosfär. Vidare till det i vinkretsar kända Abbazia Santa Anastasia. Ett gammalt kloster med anor från 1100-talet som idag är omgjort till ett litet lyxhotell med en toppmodern vingård. Här besöker vi vingården och deltar i en vinprovning. Uppfyllda i anden och kroppen av vårt klosterbesök beger vi oss hemåt. (F,L)

Dag 7
TEMPELDALEN - TRAPANI

Idag lämnar vi Cefalú och reser mot Agrigento. Där ligger den vackert belägna Tempeldalen med en rad väl bevarade tempel. Vi går en guidad tur i parken, som enligt Johan är den vackraste och mest suggestiva arkeologiska platsen på Sicilien. Här väntar en god lunch med lokala traditionella smaker. Vi kommer till Trappani på kvällen och får våra rum på vårt centralt belägna hotell. Välkomstmiddag på hotellet. (F, L, M)

Dag 8
TRAPANI

Trapani är en mysig stad med vackra vyer utöver havet. Johan visar er runt i staden och berättar om dess historia. Vi ser bl a Chiesa del Purgatorio och flera av stadens sevärdheter. Egen tid att upptäcka staden. Gemensam middag på hotellet. (F,M)

Dag 9
EGEN DAG ELLER FÖLJ MED TILL ERICE

En egen dag att vila eller upptäcka staden. De som vill kan följa med Johan på en frivillig utflykt till Erice. Vi tar linbanan upp till till den romantiska och omtvistade bergsbyn Erice. Johan tar er runt i kärlekens och vetenskapens Erice. Här kan vi även prova det lokala köket på lunch innan vi återvänder vi till Trapani. Middag på hotellet. (F, M)

Dag
TRAPANI

Egen tid att ta det lugnt och umgås i Trapani. Johan bjuder in till aktiviteter till de som vill. Dag 14 äter vi en god avslutningsmiddag på lokal restaurang och dag 10 &12 middag på hotellet. (3xM)

Dag 11
MARSALA & VINPROVNING

Johan visar oss Marsala stad under en kortare rundtur, därefter egen tid att upptäcka staden, shoppa och äta lunch på egen hand. Vidare till en vinprovning hos Carlo Montalto som beskriver sina viner med passion och andakt. Vi prova och lär oss om olika marsalaviner. Åter till Trapani mot kvällen. Middag på hotellet. (F, V, M)

Dag 13
BAGLIO & OLIVOLJA

En bit utanför Trapani stannar vi vid en saltkvarn och Johan berättar om den viktiga saltproduktionen i regionen. Därefter äter vi lunch hos Caterina på en gammal Baglio/gård och får prova olivolja på riktigt vis. Mätta och belåtna rullar vi hem och beundrar det vackra landskapet. (F,L)

Dag 15
PALERMO & HEMRESA

Vi lämnar Trapani på morgonen för att besöka den gamla delen av Palermo. Vi ser ett axplock av de viktigaste byggnaderna och monumenten. Palermo har en unik blandning av normandisk, arabisk, bysantinsk och barock arkitektur. Egen tid för lunch och för att se mer av staden innan vi beger oss till flygplatsen för hemresa. (F)

Reseledare

Johan Berg

Italien, Terracina, Sicilien, Korsika, Sardinien & Bergslagen

Johan Berg har bott i Italien i 17 år och kan sitt "andra" land väldigt väl. Han berättar om både historia och människor på ett underhållande sätt.

Hotell

CEFALÚ: VICTORIA PALACE ****

Familjeägda Victoria Palace, är ett personligt hotell med trevlig personal. Hotellet ligger vid havet, 30 m från stranden och 500 m från centrum. Hotellet byggdes klart i augusti 2017 och är ett mindre boutique hotell inrett i modern stil. Vi har rum med balkong/terass och dubbelsäng eller separata sängar. Alla rum har bad/dusch, wc och hårtork samt TV, luftkonditionering/värme, minibar (litet kylskåp) och säkerhetsbox. Frukostbuffé serveras i hotellets restaurang på takvåningen med havsutsikt. Hotellet har pool (ej uppvärmd) som man kan nyttja om vädret tillåter eller så kan man bada i havet. Framför hotellet går strandpromenaden som lockar till avkopplande promenader längs havet.
Hemsida

 

TRAPANI– HOTEL VITTORIA****

Hotel Vittoria är centralt beläget nära den gamla stadsdelarna och havet. Ett familjeägt hotell sedan fem generationer som erbjuder en personlig service. Hotel Vittoria har ett utmärkt läge i centrala Trapani, bara 50 meter från stranden och 10 minuters promenad från gamla stan. Du får kostnadsfri tillgång till Wi-Fi. Rummen på Vittoria Hotel är luftkonditionerade och har kabel-TV och minibar. Vittoria har en vänlig, flerspråkig personal som alltid finns tillgänglig. Dessutom finns rumsservice dygnet runt. Det finns en lounge och en irestaurang samt bar. En utmärkt kontinental frukost serveras.
Hemsida

Några av våra resor