Sicilien det förlovade landet

Antika tempel, vingårdar och Etna

Sicilien är den största ön i Medelhavet, men ibland har man känslan av att den är ett land för sig – så olik fastlandet Italien. Sicilien har allt – underbara stränder, vacker natur, kultur, gastronomi och magnifika trädgårdar och parker. Vi går i fotspåren av gamla Grekland, Romarriket och den bysantiska kulturen men även på Catanias och Syrakusas livliga gator. Under denna vecka kommer vi att få insupa många intryck och säkert bli bedårade av denna ö som har besjungits och diktats om sedan urminnes tider. Vi bor in vid havet i Mazzaro bukten nära Taormina 4 nätter och Syrakusa 3 nätter och gör trevliga utfärder. Vår reseledare Johan Berg har bott i Italien i 17 år och kan Sicilien väl.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare Johan Berg
 • Flyg Arlanda-Catania t/r
 • Del i dubbelrum med frukost 7 nätter
 • 3 luncher inkl vin & vatten (L)
 • 5 middagar inkl vin & vatten (M)
 • Vinprovning
 • Utfärd till Taormina & Castelmola
 • Utfärd till Savoca
 • Utfärd till Etna och vingård
 • Utfärd till Syrakusa
 • Utfärd lokal gård
 • Alla entréer och besök ingår
 • Whispers
TILLVAL:

Enkelrum: 2 800 kr
Utfärd Modica & Ragusa inkl lunch: €57
Betalas och bokas på plats till reseledare. Min 25 personer

Höjdpunkter

 • Etna- Europas största vulkan
 • Castelmola
 • Savoca
 • Syracusa

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2019-10-02
Resa: Sicilien det förlovade landet
Dagar: 8
Pris: 15650 kr
Platser: 5+
Avresedatum: 2019-10-16
Resa: Sicilien det förlovade landet
Dagar: 8
Pris: 15650 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
CATANIA, MAZZARO

Sen ankomst till Catania, transfer till Mazzaro bukten, nära Isola Bella nedanför Taormina,där vårt hotell ligger. Sen kallskuren middag på hotellet. (M)

 

Dag 2
TAORMINA & CASTELMOLA

Dagen börjar med utfärd till den lilla byn Castelmola, en stillsam by som bjuder på fina restauranger, barer och framförallt en bedårande utsikt. Här vandrar vi i kulturella fotspår: i Bamses. Rune Andréasson besökte Sicilien första gången 1963 och fick här inspiration till seriens säregna kulliga landskap. Castelmola är helt enkelt förebilden för Höga Berget där Bamses farmor bor. Vidare till Taormina där vi ser den pittoreska staden, som är byggd på en terrass mellan berg och hav med strålande utsikt över det blåa Medelhavet. Här ser vi den grekiska teatern som är den näst största av de antika teatrarna på Sicilien. Middag på lokal restaurang i Taormina. (F, M)

 

Dag 3
SAVOCA

Utfärd till bergsbyn Savoca strax norr om Taormina. Här spelades den sicilianska delen av Gudfadern in, Savoca fick i filmen vara Don Vitos hemstad Corleone. Här äter vi en lättare lunch. På slingrande serpentinvägar tar vi oss till Bar Vitelli. Det var här som Michael Corleone (Al Pacino) i ”Gudfadern I” ber den bistre värden Vitelli om att få gifta sig med hans dotter Apollonia. Åter på eftermiddagen. (F, L)

 

Dag 4
ETNA

Utfärd till Etna – Europas ”gigant” vad gäller vulkaner. Vi lämnar hotellet med buss och reser 2000 m.ö.h. Härifrån får vi en vacker vy över Etna som är Europas högsta aktiva vulkan. Här odlas Nerello Mascalese, planterad på vulkanens sluttningar i den svarta lavajorden. Vi intar lunch och vinprovning på vingården Tenuta Murgo. Åter till vårt hotell. (F, L)

 

Dag 5
SYRAKUSA

Vi lämnar Taormina och reser söderut till Syracusa, där vi skall bo 3 nätter.
Under en intressant rundtur i Syrakusa ser vi Sankta Lucias hemstad, vackert belägen på en klippig halvö. Här levde och verkade många historiska personligheter som Dionysos och Platon. Den grekiske uppfinnaren och matematikern Arkimedes lär ha utropat sitt berömda Eureka här. I det arkeologiska området Neapolis får vi en guidad tur där vi ser den grekiska amfiteatern uthuggen i berget. Den gamla stadsdelen och ön Ortigia med sina labyrintliknande gator och charmiga hamn där färgglada fiskebåtar ligger förtöjda är också ett intressant besök. Vi får se stadens katedral, byggd i barockstil. Vi checkar in på vårt hotell och äter middag på hotellets restaurang. (F, M)

 

Dag 6
EGEN DAG/MODICA & RAGUSA

Egen dag att koppla av och utforska Syrakusa eller följ med på en frivillig utfärd. Till kvällen middag på lokal restaurang. (F, M)

Utfärd Modica & Ragusa (Tillval)
Inspektör Montalbanos Ragusa är känt från tv-serien med samma namn och är en av de mest pittoreska sicilianska barockstäderna. Förutom dess intressanta historia är regionen även känd för sin produktion av chocklad och än i dag följer man de antika recepten. Vi besöker katedralen i Ragusa med Gagliardi’s mästerverk skulpturen av S:t Göran och draken och äter lunch på en lokal trattoria där vi får prova Modicas berömda choklader.

 

 

 

Dag 7
SYRAKUSA OCH LOKAL GÅRD

Egen förmiddag i Syrakusa. På eftermiddagen tar Johan oss med till sina vänner på en lokal gård, där vi får smaka på sicilianska specialiteter och lokalt vin. (F, M)

 

Dag 8
HEMRESA & CATANIA

Egen förmiddag i Syrakusa. Vi beger oss till Acitrezza (Riviera dei Ciclopi) för en sen avslutningslunch vid havet . Vi avslutar med Catania, för en rundtur till fots och lär känna staden innan vi beger oss till flygplatsen för hemresa. (F, L)

Reseledare

Johan Berg

Italien, Terracina & Sicilien

Johan Berg har bott i Italien i 17 år och kan sitt "andra" land väldigt väl. Han berättar om både historia och människor på ett underhållande sätt.

Hotell

Taormina: Baia Azzurra (4 nätter)

Hotel Baia Azzurra (4 nätter)
Läge: Hotellet ligger invid stranden, i Mazzaro bukten, nära Isola Bella nedanför Taormina.

Rummen: WC, dusch/bad, hårfön, TV, luftkonditionering.
Faciliteter: Hotellet har hiss, restaurang och bar, wi-fi.

Hemsida:  www.hotelbaiaazzurra.it/

Syrakusa: Hotel Parco Delle Fontane

Ett fyrstjärnigt hotell, beläget i utkanten av Syrakusa. Hotellet har en charmig atmosfär och är byggt i en 1800-tals villa med en stor park och lugn omgivning. Runt hotellet finns bostäder och vi egna små bussar som tar oss in till centrala Syrakusa.

Läge: Utkanten Syrakusa
Rummen: Alla rum har WC, bad/dusch, hårtork, TV, minibar, luftkonditionering, värdeskåp, telefon
Faciliteter: Hotellet har egen restaurang & bar, pool och stor trädgård
Hemsida: www.hotelparcodellefontane.com/it

Om resmålet

Huvudstad: Rom
Officiella språk: Italienska
Statsskick: Republik
Folkmängd: ca 63 miljoner
Valuta: Euro
Yta: 301 250 km2
Nationaldag: 2 juni

SICILIEN
Sicilien skiljs från fastlandet av det smala Messinasundet. Ön är Medelhavets största med en yta på drygt 25 000 km². Dess största stad, tillika regionens huvudstad, är Palermo. Sicilien har medelhavsklimat och ön är mycket bergig. Det högsta berget är vulkanen Etna, 3 329 m.ö.h. Det är en aktiv vulkan som  regelbundet får utbrott och spyr ut lava. Centrumområdet på ön är huvudstaden och huvudorten Palermo, på Siciliens norra kust. Andra stora städer och centrumområden är Messina, Catania, Taormina och Syrakusa. Alla dessa ligger på öns östkust.

Folket på Sicilien ser sig inte som Italienare utan som Sicilianare och de har ett eget romanskt språk, sicilianska, (även om det officiella språket är Italienska). Språket har influenser från flera språk, till exempel grekiska och arabiska då Sicilien har en lång historia med många olika styren. I många byar har dom egna varianter av den sicilianska dialekten som i sig är som egna språk.

Kungariket Sicilien uppstod sedan ön Sicilien anfallits av normander, som erövrade ön från saracenerna. Periodvis har fastlandsdelen av kungariket utgjort ett separat rike under benämningen Kungariket Neapel. Under en stor del av 1800-talet kallades riket Bägge Sicilierna. Geografiskt motsvaras kungariket Sicilien av dagens italienska regioner Kampanien, Kalabrien, Apulien, Abruzzo, Molise, Sicilien och Lukanien.
Den 11 maj 1860 landade Giuseppe Garibaldi vid Marsala under sin kampanj för att störta det Bourbonska styret.
1861 enades Italien under kung Viktor Emanuel II.

 

ITALIENSKA KÖKET
Det italienska köket är den typiska kokkonst som utvecklats i Italien. Köket kännetecknas allmänt av sin enkelhet och betoning på färska råvaror av hög kvalitet. Ingredienser och rätter varierar från region till region men betecknas vanligtvis som medelhavskök.
I norra Italien används generellt mer smör och andra mejerivaror än vad som används i södra Italien, som använder olivolja i högre grad. Många rätter och produkter har blivit internationellt kända, som den italienska olivoljan, ostsorter (exempelvis parmesan, mozzarella och gorgonzola), korv- och charkuteriprodukter som mortadella, salami, parmaskinka samt pasta och pizza.

Till matkulturen hör också Italiens rika vinproduktion, med välkända viner som Chianti och Barolo. Kaffe, och då särskilt espresso, har också kommit att spela en viktig roll i det kulturella italienska köket

+ Visa mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev