Sidenvägen till Samarkand

- Vi välkomnar våren med en folkfest under Navruz!

Resan 2019 är förlagd under en av de mest värdefulla högtiderna i Uzbekistan. Navruz, som ibland kallas det persiska nyåret, firas vid vårdagjämningen och man firar då naturen, välkomnar ett nytt år och njuter av god mat med vänner, grannar och familj. Ett unikt tillfälle att få uppleva denna högtid.

En speciell rundresa längs Sidenvägen till några av de mest intressanta städerna, Khiva, Bukhara, Samarkand och Tashkent samt den frodiga Ferganadalen. Du får vara med och laga traditionella maträtter såsom manti, domlama och plovl under hemma hos besök med unika möten. Se olika hantverk utföras som hur ”Susannas” broderas, mattor knyts, siden färgas, papper tillverkas samt se hela den keramiska processen hemma hos en familj som arbetat med samma teknik i sex generationer. Vi möter lokala traditioner i dans, musik och mat. Vår reseledare Catharina Falkengård har gjort denna resa flera gånger och delger er sin kunskap om landets kultur, hantverk och människor.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare
 • Flyg Arlanda-Tashkent via Istanbul t/r
 • Transfer flygplats-hotell t/r
 • Del i dubbelrum med frukost 12 nt
 • 9 luncher på lokala traditionella restauranger
 • 9 middagar de flesta på lokala restauranger
 • Matlagningstillfällen och smakprov
 • Tåg Samarkand - Tashkent - Kokand
 • Inrikesflyg Tashkent - Urgench
 • Inrikesflyg Fergana - Tashkent
 • Entréer och besök enligt program
 • Rundresa med massor av intressanta besök
 • Vinprovning i Samarkand
 • Folklore i Khiva
 • Visum
TILLVAL:

Enkelrum: 2 100 kr
Dricks till guider & chaufförer:
USD 60 för hela resan.

Höjdpunkter

 • Matlagning och måltider hemma hos familjer
 • Sidenproduktion, keramik och träsnideri
 • Ferganadalen
 • Samarkand
 • Firandet av det persiska nyåret
 • Khiva

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
FLYGRESA TILL TASHKENT

Avresa flyg från Stockholm till Tashkent via Istanbul.

Dag 2
TASHKENT

Ankomst  strax efter midnatt till Tashkent, en rejäl sovstund på hotellet fram till lunch. På eftermiddagen stadsrundtur med besök i gamla stan och de viktigaste välkända byggnaderna och bl a se världens äldsta koran, muslimernas heliga bok. Vi besöker också Chorsu bazaar , den stora marknaden. Under en teceremoni hos Akbar och Alisher Rakhimov får vi ta del av en beskrivning av keramikens historia i de centrala delarna av Sidenvägen. Middag på restaurang med lokala specialiteter. (F,L,M)

Dag 3
KHIVA

Tidig morgon flyger vi västerut till Urgench, möts av en buss som tar oss med till Khiva. (30 km) Khiva är en intakt medeltida stad som omges av en stadsmur. Där vandrar vi runt och tittar på fantastiska byggnader, minareter, en fredagsmoské som bärs upp av träpelare och ett palats med ett harem. Lunchen får vi se tillagas hos Zaynab.” Manti ”är en rätt som liknar kinesiska dumpling, vanligtvis lamm eller nötkött i degknyten, en riktig festrätt i Khiva.
På eftermiddagen får vi se hur man färgar silke och hur man väver silkesmattor i en UNESCO stödd verkstad. Den som vill får delta i vävandet!  På kvällen middag på Art Khoresm, en lokal restaurang med upppträdande  av musiker och dansare i traditionella kostymer. (F,L,M)

Dag 4
KHIVA TILL BUCHARA

Efter en stadig frukost sätter vi oss i vår buss för att resa genom öken och halvöken  mot Buchara.  En lång bussresa som följer en av de många Sidenväg rutterna genom landet. Nu åker vi österut! Vi får med oss en lunchbox att konsumera efter vägen. Vi stannar med jämna mellanrum för att få sträcka på benen.  (470 km) Middag. (F,L,M)

Dag 5
BUCHARA

Vi börjar vårt besök i Bukhara med att se hjärtat av denna gamla handelsstad med att se mötesplatsen för Bucharas invånare. Vi vandrar runt i de historiska delarna, ser de speciella handelskupolerna och den så kallade ”dödens minaret”  Poi Kalan, där det påstås att man slängde ut obekväma fiender till Emiren. Under förmiddagen hinner vi också få en presentation av mattor från olika delar av Centralasien. Lunch på Abdullahan Madrassa.  På eftermiddagen hinner vi besöka ARK-fortet därifrån Emiren styrde över emiratet och sitt harem och botanisera mera bland handelsvaror och hantverk.  Vi vandrar också genom de traditionella judiska kvarteren. Till middag får vi komma hem till familjen Rakhmon som visar oss hur man tillagar ”domlama” , en traditionell rätt med fårkött, kvittenfrukt, pumpa, morot, paparika, dill basilika och persilja. De ovanliga dofterna lämnar ingen oberörd! (F,L,M)

Dag 6
BUCHARA TILL SAMARKAND

Vi börjar dagen med ett besök i Emirens sommarpalats en bit utanför Buchara. Ett område med spännande arkitektur och trädgård. Efter lunch påbörjar vi vår resa mot Samarkand. På vägen stannar vi i Gijduvan som har gett namn till en speciell sorts keramik. Gijiduvansskolan har djupa rötter i området och vi får besöka en familj som en sex generationer erfarenhet av keramisk produktion. Alisher Narzulleav visar oss processen från lera till färdig keramik.  (270 km) Vi fortsätter till Samarkand, där vi före middag kommer att göra ett helt unikt besök hos Centralasiens äldsta vinproducent, Hovrenko winery för avsmakning av Samarkands egna viner och brandies. Vidare till vårt hotell.  Ikväll skall vi få vara med om en speciell middag, vi skall äta i ett privat hem där vi får se hur man tillagar den traditionella festrätten ”plovl” , kallas också ”pilof”. Här ingår får eller nötkött, ris, stora kvantiteter med morot , lök och kryddor. Varje ingrediens har sin symboliska betydelse. Det sägs att det finns minst 365 olika recept på plovl.(F,L,M)

Dag 7
SAMARKAND

Här ska vi se alla fantastiska klassiska byggnaderna, Registan med sina klassiska koranskolor byggda på 1400- och 1600-talen, alla med konstfulla mosaiker som pryder fasaderna.  Här finns också den gyllene moskén. Vi ska också besöka Babi Khanum , den magnifika fredagsmoskén från Timor Lenks tid. Bazaren lockar också med sina krydor och sitt folkliv.  Efter lunch ser vi Gur Emir, Timor Lenks mausoleum och Shahi Zindas Nekropolis. Vi ska också hinna med att se en liten modevisning med traditionella kostymer.  Både lunch och middag serveras på lokala restauranger. (F,L,M)

Dag 8
SAMARKAND - TASHKENT

Besök på mattfabriken Hurdjum där man väver mattor på gammal teknik. Efter det åker vi till utkanten av Samarkand, till byn Konigil. Samarkand är känt sedan långt tillbaka för just denna papperstillverkning. Man tillverkar papper av fibrer från mullbärsträdet grenar.

Kl 16,15 avgår snabbtåget från Samarkand till Tashkent. Vi kommer fram 19,15 och åker direkt till middag på lokal restaurang. (F,L,M)

Dag 9
TASHKENT TILL KOKAND OCH FERGANA

På morgonen är det dags att åter sätta sig på tåget och åka österut för att komma till Kokand, huvudort i Ferganadalen. Här gör vi en rudntur med besök på  Khanens palats, Jommi Moské samt ett museum för traditionella träsniderier.

Vi åker vidare till Dangarabyn för att besöka en träsniderimästare som visar hur det går till att arbeta med valnötsträ och vi får själva prova på. Vi fortsätter till Fergana med buss för övernattning. Lunchen idag serveras på lokal restaurang och middag på vårt hotell. (F,L,M)

Dag 10
FERGANADALEN

Drygt en mil utanför Fergana finner vi orten Margilan, här får vi se hela den svåra konsten att hantverksmässigt producera  siden. Margilan anses ha varit en av de viktigaste caravanstäderna längs Sidenvägen och ett viktigt centrum för internationell handel. Silket från Margilan är välkänt ute i världen. Vi besöker Yodigarlik sidenfabrik och Saidahmad Hoja Ehsan Madrasa där man enligt gamla traditioner producerar siden som ikat, adras ikat och sidenmattor. Vidare till Richton, centrum för den unika keramiska produktionen i Ferganadalen där man gör en speciell glaserad keramik. De distinkta blå och gröna färgerna skiner i solen. Var tredje familj i Richton producerar keramik. Vi besöker Rustam Usmanov, en berömd keramiker som har specialiserat sig på det blå. Han räknas som den skickligaste i hela Ferganadalen. Han visar oss hur man bär sig åt och så får vi försöka.  Vi fortsätter till Bakhrom-aka , en kirgisisk familj som väver ullmattor. Lunch serveras i Rickton på lokal restaurang. Vi återvänder till Fergana och äter middag på en mysig lokal restaurant.(F,L,M)

Dag 11
FERGANA – TASHKENT

På morgonen åker vi buss till tågstationen i Margilan för att ta tåget till Tashkent. Väl framme åker vi till vårt hotell och äter en lunch på lokal restaurang.  Nu är det dags att besökaa  Museum of Applied Arts, inrymt i den fd ryska guvernörens palats som innehåller över 7000 av föremål med traditionell folkkonst. Efter lunch åker vi till Mustakillik, frihetshetstorget och åker en sväng i den ryskinspirerade tunnelbanan, dekorerad med marmor och granit. Vi besöker även opera – och balett  teater torget. På kvällen avskedmiddag på en mysig lokal restaurang. (F,L,M)

Dag 12
HEMRESA

Avresa med flyg från Tashkents internationella flygplats via Moskva till Arlanda. (F)

Reseledare

Catharina Falkengård

Uzbekistan, Ukraina, Norge, Sverige

Catharina har gedigen kunskap och stor erfarenhet av världens alla hörn. Hon har alltid en historia att berätta.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev