Siljan runt

”Extra allt” - en kulturresa i ”Sveriges hjärta”

Följ med Linnéa Sallay på en resa runt sjön Siljan. Under vår resa besöker vi Biografmuseet i Säter, Zorngården och även två unika tryckerier, Jobs Handtryck och stentryckeriet i Vikmanshyttan. Linnéa har tillsammans med ReseSkaparna gjort flera mycket uppskattade resor till Dalarna och Siljansbygden.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
  • Bussresa enligt program
  • Reseledare Linnéa Sallay
  • Del i dubbelrum med frukost
  • Förmiddagsfika dag 1
  • 3 luncher inkl måltidsdryck
  • 2 middagar
  • Entré och visning Biografmuseet
  • Entré till Zorngården & Zornmuséet
  • Visning Jobs Handtryckeri
  • Visning Stentryckeriet i Vikmanshyttan
TILLVAL:

Enkelrum: 500 kr

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
BIOGRAFMUSEET I SÄTER

Vi börjar vår resa med förmiddagsfika i trakterna kring Sala och fortsätter sedan till Säter. Här kliver vi rakt in i film och TVhistorien. Biografmuseet är Guldbaggebelönat för sin presentation av den rörliga bildens historia. Här förflyttas du snabbt tillbaka till den röda plyschens och neonskyltarnas tid med odödliga filmstjärnor och projektorknaster som  stämningsskapande rekvisita hela vägen från stumfilmens glada dagar till TV-mediets genombrott. På Brukshotellet i Långshyttan äter vi vår lunch innan vi fortsätter resan uppåt mot Rättvik där vi checkar in på hotellet i Hantverksbyn och äter gemensam middag där. (L, M)

Dag 2
SILJAN RUNT, ZORN & JOBS

Vi åker norra vägen runt sjön Siljan till Mora. På vägen stannar vi i Nusnäs och tittar när de tillverkar Sveriges symbol, dalahästen. I Mora äter väntar ett besök på Zorngården och Zornmuséet. Anders Zorns oljemålningar, akvareller, linjeetsningar och skulpturer har visats på många utställningar, både nationellt och internationellt. Zorns liv är som en saga, en lottlös gosse som växte upp under enkla förhållanden. Han var utomäktenskaplig son till morakullan Grudd Anna Andersdotter och den tyske bryggarmästaren Leonard Zorn som genom hårt arbete och en gudomlig begåvning nådde ära och berömmelse. Gemensam lunch. På vägen tillbaka till Rättvik stannar vi i Västanvik där vi besöker Jobs Handtryck med sina kreativa och färgsprakande tryck som har sin bakgrund här. Mer om företaget och familjen Jobs får vi veta under en visning. Vi kör också upp till Tällberg och tittar på den milsvida utsikten.
Gemensam middag. (F, L, M)

Dag 3
VIKMANSHYTTANS STENTRYCKERI

Mitt i brukssamhället i Vikmanshyttan blomstrar ett gammalt gediget hantverk. Vid stentryckeriet som ligger här får vi en guidad visning av Sveriges enda industriella stentryckeri. Lunch äter vi på Garpenbergs slott, en ståtlig byggnad i fransk slottsarkitektur från 1801. Här får vi ta del av atmosfär och miljö som påminner om det flärdfulla societetslivet under 1700- och 1800-talets festliga tider. Frivilligt fikastopp och bensträck i Enköping på vägen hem. Åter Stockholm ca kl. 19.00. (F, L)

Reseledare

Linnéa Sallay

Sverige, Musikresor

Linnéa har en gedigen musikutbildning och är en av våra mest uppskattade reseledare. Därtill Auktoriserad Stockholmsguide.

Hotell

Hotell Hantverksbyn i Rättvik***

Läs mer om hotellet här