Skottlands högland & Edinburgh

tillsammans med skottlandsexperten Jöran Nielsen

Välkommen till kiltarnas, whiskyns, säckpipornas förlovade land. Underskön natur med vilda, öde hedar, majestätiska berg, djupa dalar, glittrande sjöar och havsvikar väntar dig. Skottland har en mycket intressant historia med många färgstarka personligheter som Maria Stuart, William ”Braveheart” Wallace, Robert the Bruce, Bonnie Prince Charlie, Robert Burns, Walter Scott, R.L. Stevenson m.fl. Du får även möjlighet till att handla genuint skotska produkter. Tillsammans med vår Skottlandsexpert Jöran Nielsen upplever du landet och han ger dig på ett entusiastiskt sätt en inblick i landet. På denna resa har vi valt att ligga still flera nätter på samma hotell och plats i höglandet. Därifrån upptäcker vi trakten, känd från tv-serien ”Karl för sin Kilt”, genom trevliga utflykter. Vi får lära känna Edinburgh och mycket mer med möjlighet till en trevlig avslutning under en Skotsk kväll med musik och sång och det kommer finnas möjlighet att se Military Tattoo.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare som är skottlandsexpert
 • Flyg Arlanda-Edinburgh t/r
 • Bussresa 8 dagar
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 5 middagar (M)
 • Vallhundsuppvisning
 • Båttur Loch Ness
 • Ångtåg
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Skotsk afton*: ca £75 Bokas före avresa och betalas på plats i lokal valuta till er reseledare.
Utflykt: St Andrews med Falkland Palace & trädgård samt destilleri
Utflykt: Slott & Whisky
Anmäl intresse för Military Tattoo - vid bokning.

Tillägg
Enkelrumstillägg 2700 kr

Höjdpunkter

 • Jörans kunskap om Skottland
 • Höglandets vackra natur
 • Båtturen på Loch Ness

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
EDINBURGH - HIGHLANDS

Flyg från Arlanda till Edinburgh. Vår reseledare Jöran möter oss på flygplatsen. Väl ombord på vår buss får vi en första smak av landet när vi kör norrut och lämnar låglandet för att ta oss upp genom det vackra landskapet i södra höglandet på väg till vårt höglandshotell. Omgivningen är betagande med Grampian bergen och Cairngorms nationalpark, med Skottlands
näst högsta berg, Ben Macdui 1.309m. Gemensam middag på hotellet. (M)

Dag 2-4
HIGHLANDS

Från vår bas gör vi dagliga utflykter i trakten. Under dagarna här kan du ta en promenad i byn och känna dig som ”höglandsbo”, gå i de lokala butikerna, ta en pint öl på den lokala puben och bekanta dig med traktens lokalbefolkning.
Utflykter:
Fotvandring och ”Karl för sin Kilt”

Idag bekantar vi oss med trakten där vi bor. Vår buss kör oss till den närbelägna sjön Loch An Eilean, känd från ”Karl för sin Kilt”. Här går vi en fotvandring i egen takt på ca 1,5-2 km runt sjön och njuter av stillheten och att komma nära naturen. Väl åter i bussen åker vi vidare för att bekanta oss med trakten där vi bor. Vi besöker en fårherde som visar oss hur han
vallar får med hjälp av sina bordercollies. Vi byter färdmedel och åker veterantåg genom landskapet till ”GlenBogle”, stationen känd från Karl för sin Kilt. (F, M)

Myternas landskap – Loch Ness

Dagens heldagsutflykt tar oss över hedar, berg och längs sjöar till den berömda Loch Ness. Kanske får vi syn på odjuret? Vi följer Caledonian Canal genom The Great Glen. Längs vägen tar vi stopp för foto och för att njuta av landskapet. Vi ser även monumentet över de Commandosoldater som tränades i det karga landskapet. Under dagen gör vi en trevlig båttur på Loch Ness. För den hugade kan det bli möjlighet till ett dopp i den mytomspunna sjön. (F, M)

 

TILLVAL Slott och Whisky
Vi åker in i Speyside, en av Skottlands mest berömda whiskyregioner. Här ska vi besöka ett av traktens ståtliga slott, där vi gör en rundvandring samt beundrar den vackra trädgården. Efter lunch besöks ett av traktens berömda whiskydestillerier, där vi får en inblick i konsten att framställa denna ädla dryck. Givetvis får vi provsmaka den färdiga produkten. Visste du att det var en engelsk kung som bidrog till dryckens popularitet och spridning? (F, M)

Dag 5
HIGHLANDS - EDINBURGH

Vi lämnar vårt hem i det vackra höglandet och färdas söderut genom ett fascinerande varierande landskap över berg och genom dalar mot Perth till huvudstaden Edinburgh. Vi gör flera fotostopp samt stannar för möjlighet att äta lunch. Gemensam middag på en restaurang intill hotellet som ligger centralt beläget i den skotska huvustaden. Edinburgh är byggt på sju kullar vid några sedan länge utslocknade vulkaner. Staden är imponerande med de medeltida byggnaderna i Old Town och de breda georgianska gatorna och rymliga bostäderna
i stadsdelen New Town och är den andra största staden efter Glasgow. (F, M)

 

Denna kväll finns möjlighet att se Tattoo invid Edinburgh slott.

Dag 6
EDINBURGH

Stadsrundtur där vi ser Old Town med The Royal Mile, denna kullerstensgata som går genom mellan Edinburgh Castle och Royal Palace of Holyroodhouse, kantad av historiska byggnader och butiker. Vi ser även 1800-talets New Town samt det livliga hamndistriktet, Leith, där det blir tillfälle till shopping och lunch. Eftermiddagen på egen hand för ett besök på Edinburgh Castle, den stolta borgen som är ett av de mest kända slotten i världen, där du kan se de skotska kronjuvelerna och kröningsstenen. Eller ett besök till den kungliga lustjakten HMS Britannia, Botaniska Trädgården eller Holyrood. (F)

*Denna kväll erbjuds Skotsk afton – en minnesvärd kväll med fyrarätters middag, dryck och medryckande föreställning med kända skotska sånger, danser och kiltar. Missa inte denna höjdpunkt! Reservera din plats när du bokar och betala till Jöran under resan.

Dag 7
UTFLYKT FALKLAND OCH KINGSBARNS WHISKY

Dagens utflykt går till Skottlands längsta flod Tays mynning med berömda St Andrews med sin legendariska links golfbana och katedralsruin, med utsikt över havet. Här gör vi uppehåll. Härifrån kan de som önskar åka med till Kingsbarns whisky och gin destilleri. Det är ett av de nya destillerier som dykt upp under senare år i Skottland. En chans att upptäcka något nytt för dig som älskar dessa drycker. Sedan kör vi till lilla söta byn Falkland där vi ska besöka renässans palatset och trädgården Falkland Palace.Detta var ett av kungaätten Stewarts favoritslott och här har Maria Stuart spelat det racketspel som sägs vara upprinnelsen till vår tids tennis och vi kan se vad som anses vara världens äldsta tennisbana. Trädgården är väl värd en promenad och slottet bedårar med sina väggmålningar, träpaneler, stuckaturer, fina möbler, kammare och salar. På väg tillbaka passerar vi den stora Forth viken norr om Edinburgh på den helt nya och imponerande bron. Här stannar vi för ett fotostopp och beundrar broarna. Det är inte bara en utan tre stycken, varav den gamla järnvägsbron Forth Railway Bridge från 1890 är ett mästerverk och med på UNESCOs världsarvslista.

Dag 8
HEMRESA

Frukost och utcheckning. Transfer till flygplatsen där vi tar farväl av Jöran för hemresan med direktflyg till Stockholm Arlanda. Efter många minnesvärda dagar längtar vi redan tillbaka till Skottland! (F)

Reseledare

Jöran Nielsen

Skottland, Irland, Holland, Frankrike, Tyskland, Danmark, Sverige

Jöran är kanske vår mesta reseledare, ständigt på resande fot. Med enorm kunskap och roliga anekdoter gör han resan till ett sant nöje!

Hotell

Duke of Gordon Hotel *** (4 nätter)

Läge: I hjärtat av de skotska högländerna med utsikt över Speydalen.
Rummen: WC, dusch/bad, TV, telefon, wifi, te- och kaffefaciliteter.
Faciliteter: Hiss, restaurang, bar, café.
Adress: Newtonmore Rd, Kingussie PH21 1HE
Tel: 0044 1540 661302
Hemsida: www.dukeofgordonhotel.co.uk

Mercure Edinburgh Princes Street*** (3 nätter)

Mercure Edinburgh City – Princes Street Hotel ligger mitt emot Scott Monument och National Gallery på Princes Street och har ett fantastiskt läge, en gemytlig atmosfär och utsikt över Edinburgh Castle. Höghastighets-WiFi är gratis i alla utrymmen.

Alla rum har platt-tv och vissa har utsikt över Edinburgh Castle och Princes Street Gardens. Matsalen har en fantastisk utsikt och rumsservice erbjuds 24 timmar om dygnet.

Mercure Edinburgh City – Princes Street Hotel ligger bara en kort promenad från shoppingcentret Princes Mall och teatrarna och nöjesutbudet på Royal Mile.

www.mercureedinburgh.co.uk