Skottlands högländer

Whiskeydestilleri och Edinburgh

Välkommen till kiltarnas, whiskyns, säckpipornas förlovade land. Underskön natur med vilda, öde hedar, majestätiska berg, djupa dalar, glittrande sjöar och havsvikar väntar dig. Skottland har en mycket intressant historia med många färgstarka personligheter som Maria Stuart, William ”Braveheart” Wallace, Robert the Bruce, Bonnie Prince Charlie, Robert Burns, Walter Scott, R.L. Stevenson m.fl. Du får även möjlighet till att handla genuint skotska produkter. Tillsammans med vår Skottlandsexpert Jöran Nielsen upplever du landet och han ger dig på ett entusiastiskt sätt en inblick i landet. På denna resa har vi valt att ligga still flera nätter på samma hotell och plats i höglandet. Därifrån upptäcker vi trakten, känd från tv-serien ”Karl för sin Kilt”, genom trevliga utflykter. Vi får lära känna Edinburgh och mycket mer med en trevlig avslutning med den fina Skotska kvällen med musik och sång.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svenska reseledaren Jöran Nielsen
 • Flyg Arlanda-Edinburgh t/r
 • Transfer flygplats-hotell t/r
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 4 luncher (L)
 • 6 middagar (M)
 • Vallhundsuppvisning
 • Båttur på Loch Ness
 • Ångtågstur
 • Alla transporter på resmålet
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrumstillägg 3 250 kr
Skotsk afton: 1000 kr

Höjdpunkter

 • Loch ness
 • Besök på whiskydestillerier
 • Skotsk afton
 • Storslagen natur

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
EDINBURGH - HIGHLANDS

Flyg från Arlanda till Edinburgh. Vår svenske reseledare möter oss på flygplatsen. Väl ombord på vår buss får vi en första smak av landet när vi kör norrut och lämnar låglandet för att ta oss upp genom det vackra landskapet i södra höglandet på väg till vårt höglandshotell. Omgivningen är betagande med Grampian bergen och Cairngorms nationalpark, med Skottlands näst högsta berg, Ben Macdui 1.309m. Vi stannar för lunch på vägen och äter gemensam middag på hotellet. (M)

Dag 2-4
HIGHLANDS

Från vår bas gör vi dagliga utflykter i trakten. Under dagarna här kan du ta en promenad i byn och känna dig som ”höglandsbo”, gå i de lokala butikerna, ta en pint öl på den lokala puben och bekanta dig med traktens lokalbefolkning.

Utflykter:

Fotvandring och ”Karl för sin Kilt”

Idag bekantar vi oss med trakten där vi bor. Vår buss kör oss till den närbelägna sjön Loch An Eilean, känd från ”Karl för sin Kilt”. Här går vi en fotvandring i egen takt på ca 1,5-2 km runt sjön och njuter av stillheten och att komma nära naturen. Väl åter i bussen åker vi vidare för att bekanta oss med trakten där vi bor. Vi besöker en fårherde som visar oss hur han vallar får med hjälp av sina bordercollies. Vi byter färdmedel och åker veterantåg genom landskapet till ”GlenBogle”, stationen känd från Karl för sin Kilt. Gemensam lunch och middag under dagen. (F, L, M)

Myternas landskap – Loch Ness
Dagens heldagsutflykt tar oss över hedar, berg och längs sjöar till den berömda Loch Ness. Kanske får vi syn på odjuret? Vi följer Caledonian Canal genom The Great Glen. Längs vägen tar vi stopp för foto och för att njuta av landskapet. Vi ser även monumentet över de Commandosoldater som tränades i det karga landskapet. Under dagen gör vi en trevlig båttur på Loch Ness. För den hugade kan det bli möjlighet till ett dopp i den mytomspunna sjön. Gemensam lunch och middag under dagen. (F, L, M)

Slott och Whisky
Vi åker in i Speyside, en av Skottlands mest berömda whiskyregioner. Här ska vi besöka ett av traktens ståtliga slott, där vi gör en rundvandring samt beundrar den vackra trädgården. Efter lunch besöks ett av traktens berömda whiskydestillerier, där vi får en inblick i konsten att framställa denna ädla dryck. Givetvis får vi provsmaka den färdiga produkten. Visste du att det var en engelsk kung som bidrog till dryckens popularitet och spridning? Gemensam middag.

(F, L, M)

Dag 5
HIGHLANDS - EDINBURGH

Vi lämnar vårt hem i det vackra höglandet och färdas söderut genom ett fascinerande varierande landskap över berg och genom dalar mot Perth till huvudstaden Edinburgh. Vi gör flera fotostopp samt stannar för möjlighet att äta lunch. Gemensam middag på en restaurang intill hotellet som ligger centralt beläget i den skotska huvustaden. Edinburgh är byggt på sju kullar vid några sedan länge utslocknade vulkaner. Staden är imponerande med de medeltida byggnaderna i Old Town och de breda georgianska gatorna och rymliga bostäderna i stadsdelen New Town och är den andra största staden efter Glasgow. (F, M)

Dag 6
EDINBURGH

Vi inleder med en stadsrundtur där vi ser Old Town med The Royal Mile, denna kullerstensgata som går genom mellan Edinburgh Castle och Royal Palace of Holyroodhouse, kantad av historiska byggnader, butiker och sevärda platser. Vi ser även 1800-talets New Town samt det livliga hamndistriktet, Leith, där det blir tillfälle till shopping och lunch. Eftermiddagen på egen hand för ett besök på Edinburgh Castle, den stolta borgen som är ett av de mest kända slotten i världen, där du kan se de skotska kronjuvelerna och kröningsstenen. Eller ett besök till den kungliga lustjakten HMS Britannia, Botaniska Trädgården eller Holyrood. (F, L)

Dag 7
EDINBURGH & SKOTSK AFTON

Idag har vi ytterligare lite tid till att uppleva Edinburgh. Jöran ger oss gärna tips och brukar även ordna med frivilliga gemensamma aktiviteter.(F)

Till kvällen erbjuds en Skotsk afton som tillval – en minnesvärd kväll med fyrarätters middag, dryck och medryckande föreställning med kända skotska sånger, danser och kiltar.

Dag 8
HEMRESA

Strax före lunch transfer till flygplatsen. Efter många minnesvärda dagar längtar vi redan tillbaka till Skottland! (F)

Reseledare

Jöran Nielsen

Skottland, Irland, Holland, Frankrike, Tyskland, Danmark, Sverige

Jöran är kanske vår mesta reseledare, ständigt på resande fot. Med enorm kunskap och roliga anekdoter gör han resan till ett sant nöje!

Hotell

Duke of Gordon *** (4 nätter)

Hotellet ligger i hjärtat av det skotska höglandet, en av de sista verkligt orörda delarna av världen. Hotellet har utsikt över den pittoreska Spey Valley till Ruthven Barracks från 1700-talet.

Ett land som domineras av klippor och bäckar, floder och berg, genomsyrat av historia och arv som går tillbaka 4000 år.

Med ursprung på 1700-talet byggdes hotellet ursprungligen som en mellanlandning för passagerare som reste längs den gamla vägen till Inverness och norra Skottland. Idag är det ett lyxigt hotell som erbjuder det bästa inom Highland gästfrihet.

Rummen är fullt utrustade med bekväma sängar och med badkar eller dusch.  Gratis Wifi finns runtom hela hotellet.

Läs mer om hotellet här: www.dukeofgordonhotel.co.uk/

 

Express by Holiday Inn Edinburgh City *** (3 nätter)

Holiday Inn Express® – Edinburgh City Centre hotel ligger 10 minuters promenad från stationen Edinburgh Waverley i stadens New Town. Det är en kort promenad till spårvagnshållplatsen York Place, som har en direkt anslutning till Edinburghs flygplats (EDI). Teatern Edinburgh Playhouse och OMNI Edinburghs restauranger och biografer ligger tvärs över gatan. Princes Street och George Streets butiker ligger några minuters promenad bort.

Fullt utrustade moderna och ljusa rum med enkel- eller dubbelsängar.

Gratis Wifi finns i alla rum.

Läs mer om hotellet här:  www.ihg.com  

Bra att veta

På denna resa besöker vi både små och äldre städer med trappor och ojämna markförhållanden. En del guidade rundturer sker till fots, ibland utan möjlighet att vila sittandes. Kontakta oss om du har funderingar kring detta.

Några av våra resor