Slottsresan

med Hjälmare kanal, Stora Sundby Slott, Örebro slott & Grönsöö slott

Sverige har många vackra och spännande slott. På denna resa besöker vi inte mindre än tre. Vi börjar med en tur på Hjälmare kanal, Sveriges äldsta konstgjorda vattenväg som, i sin ursprungliga sträckning, färdigställdes 1639. Vi ser sagoslottet Stora Sundby med rötter från 1200-talet, Örebros gamla kungaslott och Grönsöö slott med sin slottspark. Som reseledare har vi Teddy Lundberg.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Reseledare
 • Bussresa 2 dagar
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 2 luncher (L)
 • 1 middag (M)
 • Besök på Stora Sundby Slott, Örebro slott & Grönsöö slott
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 350 kr

Höjdpunkter

 • Båt på Hjälmare kanal
 • Stora Sundby Slott
 • Örebro Slott
 • Grönsöö Slott

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2021-06-15
Resa: Slottsresan
Dagar: 2
Pris: 4250 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
HJÄLMARE KANAL & STORA SUNDBY

I arla morgonstund avgår bussen mot Gravudden utanför Arboga där vår kanalbåt väntar på oss. Vi stannar för frivilligt förmiddagskaffe i Strängnäs.
Vår båt, M/S Gustaf Lagerbjelke, tar oss genom gammal kulturbygd, hagar, ängsmark och storslagen natur. Av kanalens 13 km sträckning är ca 8,5 km grävd och sprängd. Med hjälp av de 9 handdrivna slussarna lyfts vi försiktigt 22 meter upp till Hjälmarens nivå, på samma sätt som för 400 år sedan. Aptiten brukar snart infinna sig under sjöresan och vår lunch serveras ombord. Vid Notholmen, kanalens utlopp i Hjälmaren, stiger vi av båten och här väntar vår buss. På sagoslottet Stora Sundby tar familjen Klingspor emot och berättar om slottets urgamla historia, med rötter i 1200-talet. Ulrika De Geer, slottsfru under första hälften av 1800-talet, tyckte att det gamla slottet var trist och omodernt. Inspirerad av Sir Walter Scott och hans populära romaner om den ädle riddaren Ivanhoe föreslog hon för sin man, Greve Karl, att slottet skulle byggas om. Detta blev upptakten till det sagoslott som idag speglar sig i Hjälmarens vatten. Vi reser vidare mot Örebro där vi checkar in på vårt hotell och äter en god middag. (L, M)

Dag 2
ÖREBRO SLOTT & GRÖNSÖÖ SLOTT

Idag börjar vi med ett besök på Örebros gamla kungaslott. En gång en enkel försvarsborg med fängelser men under vasatiden ombyggd till ett magnifikt kungligt slott. En kall plats för krigsfångar, tjuvar och häxor men även en praktfull plats åt kungligheter såsom Karl IX, och Karl XIV Johan. Vi äter lunch och reser vidare mot Grönsöö slott och slottspark. Ett minnesmärke från tidig svensk stormaktstid och unik sammanhållen kulturmiljö. Familjen von Ehrenheims hem på Grönsöö, representerar i sin rikedom och mångsidiga sammansättning tillsammans med husets välbevarade interiörer, tre sekel av svenskt konsthantverk och konsthistoria. Dess märklighet ligger också i att fortfarande vara en levande del av en sammanhållen kulturmiljö med slott, park, trädgårdar samt ett aktivjord- och skogsbruk. Här finns också en betydande äppelodling. Nu reser vi mot Stockholm igen. (F, L)

Reseledare

Teddy Lundberg

Sverige, Frankrike, Spanien, Musikresor

Teddy är vår omtyckta tenor. Med stor kunskap leder han oss i operans värld på resor både i Sverige och utomlands. Han tar även väl hand om er på långtidssemester på Teneriffa.

Hotell

First Hotel Örebro

First Hotel Örebro ligger centralt och lugnt beläget i Örebro. Hotellet har 71 unikt designade rum med en fåtölj, ett skrivbord, en sittgrupp och en platt-TV med kabelkanaler.

Från hotellet är det nära till populära sevärdheter som Örebro Slott, friluftsmuseet Wadköping, Conventum och vattentornet Svampen.

Läs mer på hotellets hemsida

Prenumerera på vårt nyhetsbrev