Strövtåg i Albanien – 8 dagar med SvD Accent

- med goda mat- och vinupplevelser samt lätta vandringar

Trivsamma vandringar bland olivlundar och vinrankor i ett kuperat landskap med gröna kullar och härliga havsvandringar. Denna resa bjuder på natursköna vandringar i Berat, en av Albaniens världsarv och sköna strövtåg längs saltstänkta stränder på rivieran i söder. Vi njuter av vackra vyer, viner och naturligtvis det smakrika albanska köket både på restaurang och hemma hos en familj. Nu har du chansen att få uppleva Albanien och möta stolta och vänliga Albaner som längtar efter att få visa upp sitt land. Josif, vår reseledare, som växt upp under kommuniståren, visar oss det bästa av hans nya Albanien och på klingande svenska levandegör han sin familjs och landets historia, som de flesta varit totalt ovetande om och vi alla berörs starkt av. Det albanska köket överraskar och alla våra fördomar kommer på skam. Både naturen och historien får oss att häpna. Vi reser från majestätiska berg till ett karibiskt hav. Underlaget på vandringarna är ojämn och höjdskillnaderna är inte stora och terrängen är varierande. Resan går i ett lugnt tempo. Resan är unikt framtagen för SvD Accent.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Ciceron och guide Josif Paparisto
 • Flyg Arlanda - Tirana t/r
 • Del i dubbelrum med frukost på 4 stjärniga hotell totalt 7 nätter (F)
 • 6 luncher inkl. vin & vatten (L)
 • 6 middagar inkl. vin & vatten (M)
 • Måltidsdryck till måltiderna: 1 glas husets vin eller öl/ läsk/juice samt vatten
 • Rundresa enligt program
 • Guidade rundturer i Berat & Dhermi
 • Besök till 2 vingårdar med vinprovning
 • Utfärder och vandringar enligt program
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 2 500 kr

Höjdpunkter

 • Vår guide och ciceron Josifs unika kunskaper om Albanien
 • Möte med Josifs vänner
 • Vackra havsvandringar
 • Berats historia och mysiga gator
 • Goda lokala måltider och möte med mathantverkare

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2023-10-16
Resa: Strövtåg i Albanien – 8 dagar med SvD Accent
Dagar: 8
Pris: 18950 kr
Platser: 1

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
BERAT

Flyg till Tirana där Josif, vår svensktalande guide, möter oss på flygplatsen. Vidare mot världsarvstaden Berat, en av Albaniens stora sevärdheter. Berat är även kallad ”staden med de tusen fönstren”, detta på grund av sina historiska hus med många fönster som är byggda på terrasser längs klippsidan. Här stannar vi i fyra nätter på centralt beläget hotell. Vi äter en gemensam välkomstmiddag på en av Berats trevliga restauranger. (M)

Dag 2
VINGÅRDAR OCH STRÖVTÅG

Vår buss tar oss till grannbyn Vodice. Härifrån utgår dagens vandring, in i vinregionen för Pulez, Serina och Debina viner. Det är framför allt dessa viner som har gjort regionen känd. Vandringen tar oss genom växthus, vingårdar och små byar längs med floden Osumi mot byn Drenove som ligger vid foten av ”det heliga berget” Tomorr” 2416 m.ö.h. Vi följer gamla kostigar och når byn Drenove där vi möter Josifs vänner och äter hemma hos deras familj, vi får smaka på traditionella rätter. Vi följer gamla transportleder längs vinodlingarna i området och går på slingrande grusvägar med relativt jämnt underlag. Landskapet ligger öppet och man kan njuta av vyerna över de böljande vinfälten och dalen. Dagens avslutas med ett besök i en av traktens vingårdar, här väntar oss en rundvisning, provsmakning och middag med lokala smaker. Albanien är ett intressant vinland, då man var en del av den tidiga vinutvecklingen i Europa. Vinkulturen har dock påverkats kraftigt av det ottomanska riket då vinproduktionen i princip försvann helt för att sedan blomstra en period tills man hamnade bakom järnridån, då vinkulturen återigen fick sig en törn. Idag jobbar man för att höja kvalitén och man fokuserar mycket på de inhemska druvorna. Vandring: ca 8 km 100 m upp/ner (F, L, M)

Dag 3
BERAT

Idag lämnar vi hotellet till fots och gör en fin stadsvandring i Berat, som är en av Albaniens stora sevärdheter och turistmål. Vi börjar i de gamla stadsdelarna Mangalemi och Gorica. En stenbelagd vandringstig ledder oss upp till den befästa staden. Vi besöker Berats urtida moskéer och kyrkor, slottet och över 300 år gamla ännu bebodda hus. Vi avslutar med en god lunch i borgen, varifrån man har en vacker utsikt över bergen. Det är en unik upplevelse som ger en glimt av hur livet var när turkarna och det ottomanska riket härskade över Albanien. Ledig eftermiddag. Vandring: ca 6 km 85 m upp/ner (F, L,)

Dag 4
RROSHNIK & VINGÅRDEN ALPETA

Dagen börjar med en bussresa till ett närliggande by. Här börjar vår vandring som inledningsvis går stadigt uppför. Här och där planar stigen ut och en panoramautsikt öppnar upp sig över det omgivande odlingslandskapet. Underlaget är omväxlande fast och mjuk skogsstig samt grusväg. Vi går långsamt nedför, genom vinterrasserna. Ett storslaget landskap breder ut sig framför oss och en god lunch serveras i byn Rroshnik. Vandringen fortsätter genom vinodlingar och olivlundar och dagen avslutas med vinprovning och middag på vingården Alpeta. Vandring: ca 8km 100 m upp/ner (F, L, M)

Dag 5
TILL HAVET OCH DHERMI

Vi lämnar Berat och beger oss söderut mot den albanska Rivieran. På vägen passerar vi staden Vlora vid Joniska havet och fortsätter mot naturparken Llogara där vi äter en välsmakande lunch. Vi reser längs med det Joniska havet, till Dhermi, en liten badort på den albanska Rivieran. Vårt hotell ligger invid havet och vi avslutar dagen med en gemensam middag. (F, L, M)

Dag 6
DHERMIBY & HAVSVANDRING

På förmiddagen promenerar vi med Josif längs kvarnarnas stig, på en vandring med fina vyer in till den charmiga byn Dhermi. Naturområdet välkomnar oss med cypresser i ståtligt givakt och platanträd som växer lite varstans i dessa sydligare breddgrader. Transfer tillbaka till hotellet, där vår lunch serveras. På eftermiddagen finns tid att njuta av stranden och det turkosblå vatten på egen hand. På kvällen samlas vi för en gemensam middag vid stranden.
Vandring: ca 6 km 80 m upp och 180 m ner (F, L, M)

Dag 7
GJIPESTRAND & HIMARA & HAVSVANDRING

Vi startar vår vandringsdag direkt från hotellet efter att vi njutit av en härlig hotellfrukost. Vi vandrar längs med kusten sydöst mot St Theodors kloster som härstammar från 1300-talet. Leden börjar lite brant uppför men planar sedan ut och vi får en magnifik vy över havet och omgivningarna. Vi tar stigningen i lugn takt, med flera pauser för att njuta av utsikten över Dhermi badvik och omgivningar. Härifrån går vi sedan utför mot Gjipe Beach, en av de meravlägsna stränderna längs den albanska rivieran, känd för sitt kristallklara vatten och oftast blir framröstad som en av Albaniens finaste stränder. Efter ett dopp i det blå havet fortsätter vi uppåt genom Gjipe-ravinen, där vi bjuds på flera fina utsikter över ravinen och havet. Kort transfer till en den gamla byn Himare där vi vandrar på stenbelagda stigar och bland gamla höga tornhus. På en port hänger en nallebjörn och vaktar huset och gör sin bästa att hålla oss på avstånd. Efter lunch åker vi buss till Porto Palermo, en naturlig hamn som var en ubåtsbas under det kalla krigets år. Vi besöker även en 1800-tals fort. Väl framme får vi som belöning en god avslutningsmiddag på en restaurang på kullarna ovanför Himare och njuter av livets goda. Vandring: ca 9 km 150 m upp/ner (F, L, M)

Dag 8
HEMRESA

Vi checkar ut från hotellet på morgonen och styr bussen i riktning mot Tiranas flygplats för hemresa. (F)
Underlaget på vandringarna är ojämn och höjdskillnaderna är inte stora och terrängen är varierande. Resan går i ett lugnt tempo…

Reseledare

Josif Paparisto

Albanien, Makedonien

Josif har skräddarsytt resan till Albanien för ReseSkaparna, med målet att verkligen få visa sitt land i alla aspekter och att få smaka på landets kultur, mat, musik och historia.

Hotell

Berat: Hotel Portik ****

Portik Hotel, beläget i centrala Berat, utmärker sig för sitt exceptionella läge och för sin moderna design. Från detta fyrstjärniga hotell tar det endast fem minuter att promenera in till Berats kärna som bjuder på både historiska sevärdheter, restauranger och museer. Inne i hotellets restaurang serveras traditionella rätter från Albanien och uppe på takterrassen tillreds drinkar i den trevliga baren, som bäst avnjuts i kombination med utsikten över Berat.

Rummen: Alla rum är försedda med gratis wi-fi, luftkonditionering, badkar/dusch, hårfön, platt-TV och minibar. Hotellrummen är rymliga, ljusa och erbjuder parkettgolv i trä.

Läs mer om hotellet>>

Dhermi: Hotel Boutique La Brisa ****

La Brisa Boutique Hotel är beläget invid havet vid strandpromenaden i Dhërmi och har en samtida och säregen arkitektur. Du kan njuta av solen både på stranden och vid hotellets pool och terrass med fina vyer över hav och berg. Hotellet har 2 restauranger, pool, spa, gym och en bar.

Rummen: är utrustat med king size-säng, duschkabin med regndusch, värdeskåp på rummet, TV och gratis Wi-Fi samt Luffkonditionering, hårtork,  säkerhetsbox, telefon.

Läs mer om hotellet>>

Bra att veta

Underlaget på vandringarna är ojämn och höjdskillnaderna är inte stora och terrängen är varierande. Resan går i ett lugnt tempo.