Tanzania med safari & Zanzibar

Tanzania & Zanzibar med Mattias

Nu erbjuder vi en unik resa med Mattias Stedt, omtyckt och erfaren reseledare och safariguide . Han har en djup kunskap om både den lokala kulturen och naturen. Han tar er med på en resa genom Tanzanias vackra, vilda och orörda natur och vi avslutar på Zanzibar och njuter av den varma Indiska oceanen och de vita, finkorniga stränderna. Vi ser även Afrikas högsta berg - Kilimanjaro. Vi får unika möten med massaierna och vi bor på mindre lodger för att komma naturen nära.

Safariupplevelsen i Tanzania är oslagbar, denna resa tar dig till världsarvet Ngorongoro samt nationalparkerna Tarangire och Serengeti. Vår resa från Serengeti, går med safariflyg över vildmarken, så även transporten blir en upplevelse. Vi spanar efter lejon, gepard, leopard, noshörning, flodhäst och andra spännande djur. Här har många naturfilmer spelats in och skälet är enkelt, här finns en mängd djurarter representerade och alla ”the big five”; lejon, leopard, elefant, buffel och noshörning. Efter några dagar fulla av intryck från savannen är det skönt att avsluta resan med lata dagar på kryddön Zanzibar.

Serengetis vida savanner bjuder in oss mitt bland stora flockar med gnuer, bufflar, zebror, gaseller och antiloper. Vår skickliga guide visar oss var lejon, gepard och noshörning håller till i Ngorongorokratern. I Tarangire träffar vi på elefanter, giraffer och antiloper.
På dagarna färdas vi omkring i vår fyrhjulsdrivna Land Rover, med stora takluckor så att vi kan se och fotografera alla djur. Alla i bilen har dessutom fönsterplats. Kvällarna tillbringar vi på vackert belägna lodger och på en bekväm tältcamp med stora safaritält, sköna sängar och eget badrum. Till middag serveras god mat ofta i form av buffet. Vi kopplar av vid elden och delar dagens upplevelser.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Reseledare Mattias Stedt
 • Flyg Arlanda – Kilimanjaro, Zanzibar – Arlanda
 • Inrikesflyg Serengeti - Zanzibar
 • Lokal engelsktalande guide under safaridagarna
 • Del i dubbelrum/tältcamp 11 nätter med frukost ( 6 nätter på safarilodge/camp • 5 nätter på resort på Zanzibar **** )
 • 6 luncher
 • 11 middagar
 • Mineralvatten under safari
 • Transporter i fyrhjulsdriven safarijeep med garanterad fönsterplats
 • Besök I Massaiby och besök Meru folket
 • Safari i Serengeti, Ngorongoro kratern, Tarangire
 • Alla transporter på plats I Tanzania
 • Alla nationalparksavgifter
TILLVAL:

MEDLEMMAR I SPF ERHÅLLER: 1000 KR RABATT
RESAN ÄR FRAMTAGEN I SAMARBETE MED SPF SENIORERNA STOCKHOLM
Enkelrum: 5 900 kr

I priset ingår ej: Alkoholhaltiga drycker, Visum, Dricks.
Dricks på plats under safari ca USD 10 per dag (ta med dollar)

Höjdpunkter

 • Safari i Serengeti
 • Möte med Massaier
 • Zanzibar
 • Mötet med djur och natur

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2023-03-13
Resa: Tanzania med safari & Zanzibar
Dagar: 14
Pris: 55900 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
ARLANDA - KILIMANJARO

Mattias möter er på Arlanda och flyger med er via en mellanlandning i Addis Adeba på vägen.

Dag 2
ARUSHA

Ankomst till Tanzania vid lunchtid. Transfer till African View Lodge som ligger endast ett stenkast bort från Arusha National Park, på en höjd av nästan 1400 m. Det mysiga hotellet är en idealisk utgångspunkt för safaris. På kvällen äter vi middag tillsammans och Mattias informerar om vad som ska hända under safaridagarna. (Mat på flyget-M)

Dag 3
MERUFOLKET OCH BYBESÖK

Idag skall vi besöka Merufolket som är det folk som bor i trakterna runt Kilimanjaro, John vår chaufför är från Merufolket. Vi ser deras by, besöker en skola samt en kaffeodling. Vi får höra mer om de olika folk som finns i Tanzania och hur de lever. Åter till vår lodge och middag. (F, L, M)

Dag 4
SAFARI TARANGIRE

På morgonen åker vi genom den livliga staden Arusha över savannerna till Tarangire National Park. Vegetationen består av savann, akaciaskogar, baobabträd och gräs- och buskmarker. Här finns en hel del elefanter men även en gnumigration, många olika antiloper och gott om giraff. Lejonen håller sig en bit bort, och vi har en chans att få syn på den skygga leoparden. Genom sin välkamouflerade päls kan den vara svår att se uppe bland trädkronorna. Vi äter vår medhavda lunch i parken innan vi fortsätter vår safari. På eftermiddagen når vi vår lodge i Karutu, där vi skall bo två nätter. (F, L, M) (ca 160 km, 3 tim).

Dag 5
SAFARI NGORONGORO KRATERN

Idag skall vi få uppleva något mycket speciellt, ett Eden för många olika djur, en de av dem lever hela sitt liv i kratern. Här finns mycket hög koncentration av djur och vi har goda chanser att få syn på lejon, sebra, hyena, buffel, olika antiloparter samt även den utrotningshotade svarta noshörningen. I kratern finns det flera små sjöar, både med sött vatten och med sodavatten.

Väl framme vid kanten av Ngorongorokratern tar vi oss ned längs en serpentinväg med vacker utsikt. Hela kalderan (en ihopsjunken vulkankägla) är ca 15-20 km vid. Den brukar kallas ett av världens underverk och är upptagen på listan över världsarv. Här nere på ca 260 kvadratkilometer trängs ca 15-20 000 stora djur. Här är gott om hägrar och storkar i sötvattensträsket och i sodasjön brukar det stå flamingoflockar. När det börjar lida mot kväll är det dags att ta oss upp ur kratern och nedför vulkanens skogbeklädda sydöstra yttersida. Här kan man få se olika apor och fåglar, innan vi kommer åter ned till Kudu Lodge (eller likvärdigt) för att äta middag och vila ut. En dag som lämnar många minnen. (F, L, M)

Dag 6-7
SAFARI SERENGETI

På vägen till Serengeti, besöker vi en massaiby. Mattias berättar om massaierna och hur de lever och vi får uppleva en av deras byar. Serengetis vida savanner bjuder in oss mitt bland stora flockar med gnuer, bufflar, zebror, gaseller och antiloper. Vi färdas genom det stora Serengeti och gör gamedrives längs vägen. I två nätter kommer vi att bo mitt i hjärtat av Serengeti på Serengeti View Camp. Nästa dag blir det gamedrives i de mest kända och viltrika delarna i Serengeti, runt Seroneradalen. Seronera är ett av de djurtätaste områdena i hela Afrika, berömt för sina lejon, leoparder, flodhästar, bufflar, giraffer, zebror och olika slags antiloper men även mindre djur som serval och sjakal. På kvällen sitter vi runt den öppna elden och pratar om dagens upplevelser. (ca 240, 5 tim) (F, L, M)

Dag 8
SAFARI SERENGETI OCH FLYGTUR ÖVER SERENGETI TILL ZANZIBAR

Vi får en sista safariupplevelse på väg mot flygplatsen i Serengeti. Vi flyger med mindre plan över Serengeti och vidare mot Zanzibar. En fantastisk upplevelse att flyga över Serengeti med ett mindre plan är något att minnas. Väl framme transfer till vårt strandhotell. Middag på kvällen. (F, L, M)

Dag 9-12
SKÖNA DAGAR PÅ ZANZIBAR

Dagarna avnjuts på Zanzibar Queen med allt man kan önska sig för några avkopplande dagar; pool, en vit, bred sandstrand och varma havsbad. Mot tillägg finns även tillgång till kanoter, vindsurfing, segling, dykning, snorkling, vattenskidor och utflykter. Bada, snorkla, fiska eller följ med och segla på en traditionell Dhow. Du kan åka på en kryddtur för att se hur t.ex. kanel och nejlika växer, några av alla de kryddor Zanzibar är känt för, eller göra en guidad tur i den gamla världsarvsstaden Stone Town med sina trånga gränder och dörrar med vackra portar. I Jozani Forest kan man se på röda colobusapor. Ibland kan man få se dem även när man passerar på vägen till och från flygplatsen. Vår reseledare kommer erbjuda en utfärd till Stonetown,  för de som önskar, bokas och betalas på plats. (F, M)

Dag 13
HEMRESA

Efter frukost är det dags att ta ett sista dopp. Kring lunchtid, bär det av tillbaka till flygplatsen. Färden tar omkring en timme. Flygplatsen är inte så stor, men man måste vara där minst två timmar före avfärd. Hemresa med mellanlanding i Addis Adeba, där det blir ett uppehåll för byte av flyg. Nytt flyg mot Sverige. (F)

Dag 14
ANKOMST SVERIGE

Hemkomst på förmiddagen.

Reseledare

Mattias Stedt

Tanzania

Safariguide och fotograf med passion för Afrika. Mattias har gedigen fälterfarenhet av Afrika sedan barnsben. Han är delvis uppvuxen i Arusha i norra Tanzania med den afrikanska naturen och kulturen utanför dörren. Genom ett liv fyllt av resor har Mattias arbetat i Tanzania, Kenya, Uganda, Sydafrika och andra afrikanska länder som bl.a. safariguide, naturfotograf och jaktguide. Han kan berätta mycket om livet på savannen, djurens beteenden, olika läten och hur rov- och bytesdjur samexisterar. Mattias har även stor kunskap om östafrikas lokala kulturer och förstår Swahili. 

Hotell

African View Lodge

African View Lodge har pool och en fantastisk utsikt över Mt Meru. Alla rum har dusch och WC. Inte långt härifrån ligger även Kilimanjaro. Lodgen ligger endast ett stenkast från Arusha nationalpark, så det besöks av skogens små apor och många olika slags fåglar. Det ligger i ett av Tanzanias bästa kaffeodlingsområden och här kan man besöka byn intill för att se på vardagslivet. Här serveras frukost, samt lunch- och middag

Läs mer om boendet här

Kudu Lodge

Kudu Lodge ligger i Karutu, 12 mil från Tarangire Nationalpark och 5 mil från Ngorongoro kratern. Denna mysiga lodge har bekväma, välutrustade bungalows, alla fristående i den grönskande tropiska trädgården. Utsikt över de omgivande kullarna. Rummen är enkla men smakfullt inredda och var och en har en privat veranda.

Läs mer om boendet här

Serengeti View Camp

Bekväma tältcamps mitt i Serengeti, med säng, lakan, handduk och egen toa/dusch. Stora tält med egen liten veranda med stolar och bord. Restaurangtält som serverar frukost, lunch och middagsbuffé. Campen flyttas under året till de delar av Serengeti som normalt är bäst för årstiden. I augusti-november sätts den upp i norra Serengeti, söder om Lobo.

 

Läs mer om boendet här

The Zanzibar Pearl Hotel ****

På Zanzibar Pearl Hotell, bor vi vid Matamwe stranden, en av de vackraste stränderna på ön. Hotellet har egen strand, alla rum har luftkonditionering, WC, dusch, säkerhetsbox, hårtork, minibar och balkong.  Njut av havet vid lågvatten eller poolen. Där finns även dykcenter, som ordnar snorkel- och dykturer ut till korallreven. Du kan även koppla av med ett urval av spa- och massagebehandlingar på spaavdelningen.

Här bor vi i rymliga bungalows mitt i den tropiska trädgården och på den vidsträckta stranden. I restaurangen serveras vällagad mat på lokalproducerade råvaror, allt organiskt. Hotellet har tvättservice och personalen är behjälplig med att boka diverse utflykter. WiFi finns.

Läs mer om boendet här

Bra att veta

Visum och pass: Visum kostar 50 USD och går att ansöka om på plats. Vi rekommenderar dock att ansöka om visum innan avresa på ambassadens hemsida. Det kostar ca 50 USD. LÄnk till ansökan: klicka här
Räkna med att handläggningstiden är ca 10 arbetsdagar, så ansök i god tid före resan. Visumet är giltigt i 3 månader.

Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst.

Vaccinationer:  Kontakta läkare eller vaccineringsmottagning för personlig rådgivning. För safari rekommenderas malariatabletter. 

 

Några av våra resor