Vandra på Bjärehalvön med Senioren

Vackra vyer, hav, spa och bekvämt boende

Bjärehalvön i nordvästra Skåne har allt! Mötet mellan havet och Hallandsås bjuder på ständiga skönhetsupplevelser och vida vyer. Upplev enastående kustnära vandring på Skåneleden mellan Torekov och Hovs hallar, trolsk natur med ”oskånska” backar i Axeltorpsravinen. På Hallands Väderö får vi känna lugnet, komma nära havet & klipporna samt veta mer om öns mångskiftande historia. Vi besöker även berömda Norrvikens trädgårdar som i maj möter oss i vårskrud. Denna resa är skapad för dig som vill hänföras av vackra vandringar, bo bekvämt, njuta av spa och god mat. Vår vandringsguide och reseledare Ingrid Persson Skog bor i Båstad och kan verkligen Bjärehalvön, dess vandringsleder, historia och kultur. Under våra strövtåg kommer hon att levandegöra detta, då vi på slingrande stigar kan i lugn ro njuta av naturen.

Vi bor bekvämt 2 nätter på mysiga Torekov hotell, som ligger i utkanten av Torekov. Hotellets spa bjuder in till varma bad och bastu, utomhuspool samt stora soffor för avkoppling. I Båstad bor vi på Hotel Riviera Strand, precis vid havet med ca 1 km från centrum. Miljön är lyxigt tillbakalutad. Här finns inomhuspool, trevlig bar samt närhet till strand och strandskog.

På Bjärehalvön finns ett mångtusenårigt landskap där historien alltid är nära. Vi kommer t.ex. att få se magiska Hovs hallar, inspelningsplats för Ingmar Bergmans prisbelönta film ”Det sjunde inseglet”, liksom den hemliga platsen där John F. Kennedy träffade sin svenska flickvän Gunilla. Bjäre är också känt för sina förstklassiga lokala råvaror som förvandlas till läcker mat av skickliga kockar. Här är potatisen, eller Bjärepäran som den ofta kallas, föremål för omsorg som gränsar till passion. Grönsaker och kött är småskaligt närproducerade och ger en känsla av kärlek och kvalité. Du kan välja att ansluta med egen bil eller åka tåg, vi möts i Båstad.

Du kan välja att ansluta på Båstads tågstation, eller ta egen bil direkt till Torekov hotell. Dag 3 ordnar vi transport så du kan flytta din bil till Hotell Riviera och ändå delta i vandringen från Torekov. Sista dagen avslutar bussen på Båstads station och Hotel Riviera för er med egen bil. Vi kommer följa FMH:s aktuella rekommendationer som gäller vid tidpunkten för resan.

Fotograf ovan bilder är: Annika Thunström

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Reseledare och vandringsguides tjänster
 • Del i dubbelrum 4 nätter med frukost
 • 4 middagar
 • 2 lunchsmörgåsar och frukt
 • 2 luncher
 • Båtresa Torekov - Hallands väderöar t/r
 • Dagliga vandringar och guidade turer
 • Inträde till Norrvikens trädgårdar
 • Transfer Båstads tågstation – Torekov hotell, Hotel Riviera – Båstads tågstation
 • Busstransporter enligt program
 • Tillgång till spa på Torekov hotell och inom huspool på Hotel Riviera
TILLVAL:

ENKELRUM: 1950 kr
TÅGRESA: Stockholm - Båstad t/r: 1400 kr

Höjdpunkter

 • Vår vandringguide Ingrid som verkligen kan sin Bjärehalvö
 • Hotellens faciliteter spa och bad samt hav
 • Norrvikens Trädgårdars blomsterhav
 • Naturen, havet, luften och vyerna
 • Hallands väderö

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2021-05-16
Resa: Vandra på Bjärehalvön med Senioren
Dagar: 5
Pris: 10950 kr
Platser: Väntelista
Avresedatum: 2021-06-01
Resa: Vandra på Bjärehalvön med Senioren
Dagar: 5
Pris: 10950 kr
Platser: 4
Avresedatum: 2021-06-07
Resa: Vandra på Bjärehalvön med Senioren
Dagar: 5
Pris: 10950 kr
Platser: Väntelista
Avresedatum: 2021-08-29
Resa: Vandra på Bjärehalvön med Senioren
Dagar: 5
Pris: 10950 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
TOREKOV

Vi samlas på Båstads station för busstransfer till Torekov Hotell kl 13.30, för er som ansluter direkt på Hotell Torekov ber vi vara på plats senast 14.00.
Ingrid möter oss på stationen och på hotellet får vi våra rum. Efter vårt informationsmöte går vi genom naturreservatet till Torekov. Ingrid tar oss med på en historisk resa från medeltidens fiskeläge till dagens Torekov, berömt för sina bad från morgonbryggan. Vi får höra om Torekovs spännande historia: den förödande branden på 1800-talet, kyrkan, sillfisket, havets faror, konstnärskolonin och turismens intåg. En egen stund och kanske en glass i Torekovs pittoreska hamn hinner vi med, innan vi återvänder till fots till hotellet, för middag och spa. (M)
Dagens vandring: 4 km promenad, ingen nivåskillnad

Dag 2
HALLANDS VÄDERÖ

Här väntar fantastiska naturupplevelser, en förunderlig artrikedom och fina badstränder. Vi åker båt från Torekov till Hallands Väderö, båtturen tar ca 20 min. Där väntar lugnet, havet och naturen. Hallands Väderö är den lilla ön med den mångskiftande historien. Ingrid tar med oss på en kulturhistorisk vandring. Vrak, strandvaskare och pirater är en sida av öns förflutna, liksom livsviktigt bete, kunglig jakt och välkommet vedtillskott. Bakom legendens skimmer möter vi berättelsen om Sankta Thora samt förstås Valdemar Sejr II och drottning Dagmar. När vandringen är slut kan var och en fortsätta att ströva på egen hand. Vi har med oss en matig lunchbaguette och frukt. På eftermiddagen återvänder vi till Torekov och vårt hotell för spa och middag. (F,L,M) Dagens vandring: (4 km t/r hotellet, max 6 km på ön). Flack terräng; naturstig, sten och klippor. Ca 5 timmars vandring

ALT DAG 2: SÖDRA BJÄREKUSTEN VIA DAGSHÖG
Om vädret inte tillåter båtfärd till Hallands Väderö, ersätter vi den med följande vandring: Vi vandrar på Skåneleden till Skånes största bronsåldershög, Dagshög. Hör historierna om kung Dag och hans män som sägs vila där. Njut av det storslagna mötet mellan himmel och hav vid horisonten, medan ni dras in i berättelser om smugglare, stormnätter och naturens obetvingliga krafter. Landskapet är en mosaik av vått och torrt, sand, klappersten och klippor. Utanför strandängarna breder Skälderviken ut sig och på andra sidan dominerar Kullahalvöns mäktiga silhuett. Bjärehalvön ändrar karaktär här och blir flackare. Trakten bär spår av gammal stenbrytning och odlarmöda, men är också en levande bygd där sparris och potatis skördas för fullt. Betesdjuren som vi träffar på under vandringen håller landskapet öppet, precis som artfränderna under Bjäres stora epok – bronsåldern.
Vandring: 7 km, ca 4-5 tim. Lättare vandring jämn stig.

 

Dag 3
SKÅNELEDEN TOREKOV TILL HOVS HALLAR.

På morgonen checkar vi ut och vi lämnar våra väskor i bussen, men tar med en ryggsäck till proviant och lite extra kläder beroende på väder. För er som ankommit med egen bil, kommer ni kunna köra era bilar till Hotell Riviera på morgonen och blir upphämtade av vår buss som tar er åter till Torekov. Torekov Hotell – Hovs Hallar bjuder på en sträcka av Skåneleden som berör varje vandrare. Här går stigarna över urgamla betesmarker och klapperstensfält. Havet, sällan i stillhet, finns ständigt i närheten. Bland fredligt betande djur tar vi oss till de åtta gåtfulla Gröthögarna, en imponerande bronsåldershälsning från våra förfäder. Vi passerar en rad fort som skulle skydda Sverige mot invasion under andra världskriget. Efter ytterligare en stund kommer vi till pittoreska Norrebro hamn. Bland besökarnas favoritfotoobjekt, de färgstarka fiskebodarna, pausar vi för en efterlängtad förmiddagsfika. Den sista sträckningen går uppför, och snart njuter vi av vida vyer över Laholmsbukten och det suggestiva klipplandskapet i Hovs hallar. Hit kommer cineaster från hela världen. Det var just här de ikoniska scenerna med Riddaren och Döden spelades in till Ingmar Bergmans film ”Det sjunde inseglet”. På restaurangen i Hovs hallar äter vi en god lunch. Bussen möter oss där för transport till Hotel Riviera utanför Båstad. De som vill vandra längre kommer vi att erbjuda följande: Den tuffare men hisnande sköna sträckan Hovs hallar – Kattvik eller Grevie backar. Vår buss tar oss till Hotel Riviera, efter härliga turer. Vi får våra rum och tid för avkoppling innan middag. (F,L,M)
Dagens vandring etapp 1: 10 km, 40 m nivåskillnad ca 4-5 tim, medelsvår. Ev etapp 2: Grevie ca 3 km eller Hovs hallar – Kattsvik ca 3,5 km, nivåskillnad  ca 50 m, ca 2 tim.

Dag 4
AXELTORPSRAVINEN

Idag tar Ingrid med oss på en härlig vandring i trolsk natur. De som så önskar kan stanna på hotellet och koppla av eller göra en lättare vandring längs havet.
Vad sägs om en stundtals pulshöjande vandring med korta guidestopp i natursköna Axelstorp vid Båstad? I inledningen går vi på den gamla banvallen med fantastiska vyer över Båstad och Laholmsbukten. Via uråldriga betesmarker når vi Axelstorpsskogen. Där möts vi av dramatiska branter och porlande bäckar som skär rakt igenom ravinen. Leden slingar sig i ljusgrönt ljusskimmer mellan rakstammiga bokar. Vi fortsätter via Axelstorp mot Båstad. Åh, vilka spännande och andlöst vackra utsiktsplatser vi passerar. Som gjorda för korta guidestopp. Vi rör oss bland konkreta, historiska minnesmärken, där dock tanken på mytiska företeelser som bäckamannen, Brattenborgsherrn och kung Galter aldrig känns långt borta. Vi har med oss goda lunchsmörgåsar som vi äter på lämplig plats med fin utsikt. Åter till hotellet för avkoppling och middag. (F,L,M)
Vandring: ca 10 km, ca 4,5 – 5 tim. Terrängen är bitvis rejält kuperad; asfalt, naturstig och grus. Höjdskillnad:  ca 60 meter.

Dag 5
BÅSTAD & NORRVIKENS TRÄDGÅRDAR

Vår vandring från Hotel Riviera till Norrviken är en kustnära vandring som avslutas med fascinerande trädgårdshistoria. På vandringsresans avslutande dag följer vi stigar och grusvägar från hotellet till Norrvikens berömda trädgårdar. Vi hör vågsvall och fågelsång, känner doften av tång och hav och ser kanske några knubbsälar balansera på favoritstenarna nära Skåneleden. Under turen får ni veta en del om Båstads historia – medeltiden, snapphanekrigen, familjen Nobel, Birgit Nilsson, Märta Måås-Fjetterström och varför inte John F. Kennedys otippade uppdykande på badorten?! På ett färgsprakande Norrviken tar ni del av den fängslande berättelsen om hur Norrvikens skapare Rudolf Abelin förvandlade sina trädgårdsdrömmar till drömträdgårdar. Lunchen som vi äter i Norrvikens vackra orangeri blir slutpunkt för vandringsresan till Bjärehalvön. Vår buss hämtar oss och vi åker till Båstads station. (F, L)
Dagens vandring: ca 8 km, Höjdskillnad: ca 30 meter. Terräng: mestadels flack; några mindre kuperade partier på och vid Norrviken; grus, sand, stenläggning och asfalt.

Reseledare

Ingrid Persson Skog

Skåne

Ingrid är guide med Båstad och Bjäre som specialområden. Sedan tio år tillbaka guidar Ingrid både till fots, till sjöss, i buss och på cykel. Hon berättar gärna om denna lättälskade trakt för sina gäster. Här rör vi oss i svindlande vackra miljöer, alltid med havet inom räckhåll. Som guide levererar hon med substans, humor och inlevelse. Välkommen till härliga dagar vid havet med Ingrid.

Hotell

TOREKOV HOTELL

Torekov Hotell är det lilla personliga hotellet, med den goda maten, de sköna spaupplevelserna och den karga naturen runt knuten. Här får du tid och ro att njuta. Torekov hotell, ligger i utkanten av Torekov. Hotellets spa bjuder in till varma bad och bastu, utomhuspool samt stora soffor för avkoppling.

Läs mer om hotellet

Se film om vandring

HOTEL RIVIERA STRAND

Här får du möjlighet till både aktivitet och återhämtning. Du kan unna dig en behandling, eller ett dopp i någon av poolerna och avslappning i bastun. På Restaurang Riviera är det liv i köket från morgon till kväll. Närodlade Bjäreråvaror förvandlas omsorgsfullt till måltider som passar alla – exklusiva nordiska smaker för alla. Miljön är lyxigt tillbakalutad.

FRI TILLGÅNG: SPA, POOLER & AVKOPPLING
Spaområde med pooler inom- och utomhus, bubbelpool samt bastu. I gymmet har du maskiner och fria vikter. Morgonrock och badtofflor till låns.
RUM: Standardrum på 35 kvm med plats för upp till 4 personer.

Läs mer om hotellet

Om resmålet

Se filmen om vandring på Bjärehalvön

Prenumerera på vårt nyhetsbrev