Vandring i Norra Albanien

- en vandringsresa med storslagen natur & en fördold historia

En riktig bergsvandring i de fördömda bergen i norra Albanien med spektakulära vyer, små glömda byar , lokala hotell och ett verkligt möte med den albanska kulturen. Nu har du chansen att få uppleva Albanien som nyligen öppnat upp för besökare och möta stolta och vänliga Albaner som längtar efter att få visa upp sitt land och berätta sin historia. Josif vår värd, som växt upp under kommuniståren, visar oss det bästa av hans nya Albanien. Det albanska köket överraskar och bjuder på en blandning av italiensk och grekisk matkultur, vilka de briljerar i och gjort till sina egna. Både naturen och historien får oss att häpna. Vi upplever majestätiska berg och smaragdgröna sjöar. Under tiden berättar Josif sin familj och landets historia, som de flesta varit totalt ovetande om och vi alla berörs starkt av. Det är lätt att hålla med Josif om att det är nu man ska besöka Albanien när det gamla orörda ännu finns kvar och landet samtidigt hunnit bygga upp en turistnäring som ger oss den komfort vi är vana vid.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Ciceron och guide Josif Paparisto
 • Flyg Arlanda - Tirana via Wien t/r
 • Del i dubbelrum med frukost (Shkoder 1 nt, Valbona 2 nt, Theth 2 nt, Tirana 1nt)
 • Engelsktalande vandringsguide
 • 5 lunchpaket
 • 6 middagar inkl vin & vatten
 • Alla transporter i Albanien
 • Alla vandringar - två nivåer kommer erbjudas
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum 1 500 kr

Höjdpunkter

 • Albaniens storslagna natur
 • Uppfriskande vandringar

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
SHKODER

Vår guide möter oss på flygplatsen och vi reser med buss direkt vidare till Shkodër som ligger vid södra sidan av Shkodersjön. Efter incheckning på vårt hotell stadsrundtur i Shkoder, en huvudsakligen katolsk stad, präglad av italiensk och österrikisk arkitektur. På kvällen äter vi gemensam middag på en trevlig restaurang i Shkoder. (M)

Dag 2
KOMAN, FIERZE, VALBONA

Efter frukost åker vi buss till Koman. Här går vi ombord på en bilfärja som tar oss med på en spektakulär båttur på Koman, en sjö med smaragdgrönt vatten och omgiven av höga kalkstensberg. Vi äter en medhavd lunchpaket på båten. Denna båtfärd på två timmar har blivit utnämnd till en av Albaniens höjdpunkter. Vidare med buss till Valbona national park, vi vandrar därifrån längs med Valbonaälven genom kohagar och över fält till byn Valbona. Det är lätt att gå och du kan koppla av och njuta av de vidunderliga vyerna. Efter cirka 2 timmar når vi vår hotell.
(F, L, M) Vandring: 3 tim vandring 8 km 200 m upp och 50 m ner

Dag 3
VANDRING CEREM

Dagens vandring utgår från Cerem, Valbonadalens högst belägna by. Härifrån slingrar sig stigen bekvämt uppåt genom en lummig skog. Vi passerar en fåraherdeby och gör ett stopp för kaffe, bryggt direkt över elden. I övrigt möter vi få eller inga människor, kanske någon bonde som förflyttar sig till häst över markerna. Lunchen tar vi uppe på en platå i Montenegro med panoramvy över de 2500 meter höga topparna som omger oss. Väl åter till vårt hotell i Valbona samlas vi och pratar om dagen till något gott att dricka innan vår gemensam middag. (F, L, M)
Vandring: 4,5 tim vandring, 11,5 km, 775 m upp, 775 m ner.

Dag 4
THETH

Idag är det dags för en av de mer häftiga vandringarna i Albanien. Från en nationalpark till en annan, över ett pass på 1800 möh och en panoramautsikt som vi sent kommer att glömma. Vyerna är hisnande! Vi ser ut över nationalparkerna Theth och Valbona, över till Montenegro och in mot Kosovo. Här ligger också Albaniens näst högsta berg Jezerca, 2 693 möh. Stigen upp går i serpentiner och kanske passerar vi något snöfält. När vi kommer ner till alpängarna sätter vi oss i gröngräset och njuter av vår medhavda picknicklunch. Vi bär bara vad vi behöver under dagen och dricksvatten fyller vi på längs stigen. Era väskor transporeteras till nästa dal och boende. Vandringen är en av Albaniens vackraste. Theth var länge en isolerad by utan vägar till omvärlden. Här checkar vi in på vårt charmiga pensionat för de kommande två nätterna. Ute på terrassen kan man sitta i timmar och bara njuta av utsikten och sin insats. (F, L, M) Vandring: 5 tim vandring, 11 km, 800 m upp, 1000 m ner

Dag 5
VANDRING THETH DALEN

Efter frukost ute på terassen gör vi oss redo för dagens vandring. Vi startar direkt från vårt pensionat och beger oss genom byn längs dalen. Längs vägen passerar vi ett av de få isoleringstorn som finns kvar i Albanien och vars syfte var att skydda familjemedlemmar som låg i blodsfejd. Här stannar vi till och får lära oss mer om den Albanska traditionella kulturen och blodshämnden som är fortfarande aktuellt i norra delarna av landet. Vi passerar det 30 meter höga vattenfallet i Grunasi-ravinen och fortsätter sedan mot den klarblåa vattenbassängen Blue Eye, formad av erosion och smältvatten. Vandringen idag går nere i dalen så vi gör mindre höjdmetrar än föregående dagar, men underlaget är mer tekniskt på sina ställen. (F, L,M)
Vandring: 4 timmar, 12 km, 250 m upp, 250 m ner.

Dag 6
VANDRING QAF THORRE

DAG 6: VANDRING QAF THORRE
Idag är det dags att lämna de nordalbanska nationalparkerna och vi beger oss tillbaka till civilisationen. Vi vandrar delvis mot Qaf Thorre passet och åker minibuss delvi på en lite skumpig väg. Nedanför oss ser vi Theth by. Picknicklunch intas vid någon äng på väg mot passet. Vi kliver på bussen för vidare färd mot Tirana. På vägen stannar vi på en lokal etnogård och äter en god avslutningsmiddag, de lagar maten på lokalt producerade råvaror och vi får prova på ett många olika smårätter. Väl framme i Tirana, checkar vi in på vårt centralt belägna hotell. (F,L,M) Vandring: 3 tim vandring 7 km 600 m upp

Dag 7
HEMRESA

rana med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skenderbeg torget stod för inte allt för länge sen diktatorn Enver Hoxha staty. Vi åker igenom Kvarteret, Blloku. I det fattiga, bergiga landet var Kvarteret ett mytiskt begrepp, det var Makten, Palatset och Storebrors kontrollrum. Det var den förbjudna staden i det stängda landet, det var här de albanska ledarna bodde, skyddade av soldater och poliser och fredade från insyn. Egen tid för lunch innan vi beger oss till flygplatsen för hemresa. (F)

Reseledare

Josif Paparisto

Albanien, Makedonien

Josif har skräddarsytt resan till Albanien för ReseSkaparna, med målet att verkligen få visa sitt land i alla aspekter och att få smaka på landets kultur, mat, musik och historia.

Hotell

Shkoder: Hotel Colosseo ****

ge:  Modernt, avslappnad hotell med rymliga och bekväma rum. Här bor du väldigt centralt nära till centrum och till stadenskärna.

Rum: luftkonditionering/värme, TV, minibar, badrum med dusch, hårtork, säkerhetsbox.  

Faciliteter: Bar, restaurang, hiss,  ett spa med bastu och bubbelpool, gym

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet.

Info om hotellet

Valbona: Vila Dini

ge: Hotellet ligger i Valbona dalen och har en restaurang där vi äter middag samt tillgång till receptionen dygnet runt.

Officiell gradering: Pensionat 

Rum: Badrum med dusch, hårtork.

Faciliteter: Bar, restaurang, terras, trädgård

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet.

Info om hotellet

Valbona: Bujtina Valbona

ge: Hotellet ligger i Valbona dalen och har en restaurang där vi äter frukost och middag samt tillgång till receptionen dygnet runt.

Officiell gradering: Pensionat.

Rum: Badrum med dusch, hårtork.

Faciliteter: Bar, restaurang, terras, trädgård

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet.

Info om hotellet

 

Theth: Vila Prrockaj

ge: Hotellet ligger i Theth dalen nära bykyrkan och har en restaurang där vi äter frukost och middag.

Officiell gradering: Pensionat

Rum: Badrum med dusch, hårtork.

Faciliteter: Bar, restaurang, terras, trädgård

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet.

Info om hotellet

Theth: Bujtina Polia

ge: Hotellet ligger i Theth dalen nära bykyrkan och har en restaurang där vi äter frukost och middag.

Officiell gradering: Pensionat

Rum: Badrum med dusch, hårtork.

Faciliteter: Bar, restaurang, terras, trädgård

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet.

Info om hotellet

Tirana: Hotel Kotoni Tirane****

Läge: på paradgatan i hjärtat av Tirana, centralt

Officiell gradering: 4*

Rum: luftkonditionering/värme, TV med satellitkanaler, minibar, badrum med dusch, hårtork, säkerhetsbox, flaskvatten ingår.

Faciliteter: Bar, restaurang, hiss, terras med uteservering.

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet.

Kotoni är ett familjeägt hotell. Fastigheten byggdes av Kotoni familjen året 1938 och under kommunist Albanien inhyste utrikes departementet. Kotoni familjen fick tillbaka huset tidigt 90 tal och byggde om den till ett boutique hotell. Lugn och hemtrevligt, fina och breda rum med moderna badrum. Hoteller ligger i utkanten av Kvarteret där partitopparna bodde i ett avgränsat område mitt i centrala Tirana.

Här kan du läsa mer om hotellet.

Om resmålet

Vandring i Albanien
Albanien är i mycket obruten mark, vilket betyder att vi ofta går på naturliga stigar som mest använts av getter och får. Terrängen är därför ojämn och stenig på sina håll. Vandringarna är variende och ett par dagar går vi på relativ flack mark, medan andra dagar gör vi ordentlig stigning uppåt för att sedan gå tillbaka ned. Vi går i lungt tempo med tid till pauser för återhämtning och tid att njuta av omgivningarna. Man bör dock vara i god form och ha vana från tidigare vandring. Både Valbona och Theth är två små byar som ligger enormt vackert i bergen, och avlägset från närmsta stad. Husen ligger utspridda och det finns inga butiker eller mataffärer. Här är man ett med naturen. På eftermiddagarna när vi kommer tillbaka från vandringarna kan man slappna av med en god dryck eller kanske en bok.

Mat: Middagarna äter vi på Gästhusen. Maten är enkel men mycket god och vällagad – och framförallt hemlagad. På vandringsdagarna har vi lunchpacket eller att vi stannar hos någon familj. Det finns inga affärer i området (Valbona/Theth) för egen komplettering.

Packning: På vandringarna bär vi lätta dagspack: en liten ryggsäck som rymmer picknick, någon tröja och din vattenflaska. Våra resväskor transporteras med bil mellan våra boenden. På vandringen mellan Valbona och Theth har vi även packhästar med oss som tar våra dagspakningar. Kvällar och morgnar är svala uppe i bergen, så ta gärna med en varm tröja eller lättare dunjacka (dunjacka tar lite plats och väger mindre). Vi skickar förslag på packlista i samband med avresemeddelande som du erhåller 2-3 veckor innan avresa.