Vandringsresa Slovakien

- i vackra Tatrabergen

På den här resan får du vandra i fantastisk natur och lära känna ett land med en fascinerande historia. Vi vandrar både i de låga och i de höga Tatrabergen och vi har valt en härlig kombination av trevliga, kortare eller längre, vandringar kryddat med lite av all den kultur som finns i området. Vår vandringsledare Anneli Wiklund tar er med på en upplevelsefull resa till ett lite mindre känt land i Europa.

Denna resa är i samarbete med Stockholm vandrareförening

Resfakta

I PRISET INGÅR:
  • Svensk reseledare
  • Flyg Arlanda-Budapest t/r
  • Transfer flygplats-hotell t/r
  • Del i dubbelrum med frukost (F) Banska Stiavnica 1 natt, Liptov 3 nätter, Piestany 1 natt, Szentendre 1 natt.
  • Helpension (L, M)
  • Guidad tur i Banska Stiavnica
  • Fyra vandringsdagar med engelsk- talande lokal guide & vandringsledare
  • En vinprovning
  • Alla transporter på resmålet
  • Besök enligt program

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
BANSKÁ ŠTIAVNICA

(världsarv ,UNESCO)
Ankomst till Budapest, transfer till bergen och den gamla gruvstaden Banska Stiavnica. Här gör vi en stadsrundtur och besöker de underjordiska gångarna från 1600-talet. Sedan väntar oss en traditionell middag och ett härligt folkmusikprogram, som ger oss en inblick i traktens historia och kultur. Övernattning i Banska Stiavnica. (L, M)

Dag 2
VLKOLÍNEC, CHOCBERGEN

(världsarv, UNESCO)
Vi åker norrut över låga Tatras bergskam till bergsbyn Vlkolínec (Vargby) där den välbevarade traditionella träarkitekturen fått vara orörd i mer än 200 år. Här smakar vi den traditionella och unika Vlkolínec, surkålspaj, som ni bara hittar i den här i byn.
Vi fortsätter till Chocbergen där vi vandrar i en av Slovakiens vackraste dalar, Kvačianska. Övernattning i Liptov. (F, L, M)
Enklare vandring: Vandring längs Vacianska dalen till Oblazy där vi besöker ett gammalt vattenbruk från början av 20-talet. Stigen fortsätter genom Kvacany bergspass till byn Velke Borove där vi får vår lunch.
Höjdmeter: 300 m, mest uppför
Vandringstid: 2,5 h + besöket på vattenbruket
Mer avancerad vandring: Vi går från Prosieckadalen till Kvacianska-dalen (fin väg i skogen med utsikt över floden Vah-dalen och de låga Tatrabergen)
Höjdmeter: 530 m uppför, 350 m nerför
Tid: 4 h + besöket på vattenbruket

Dag 3
LÅGA TATRA

Den här dagen börjar vi med att ta oss ner i underjorden till Demänovská Jaskyňa. Det är ett 35 km långt grottsystem, det längsta i hela Slovakien. Nu väntar vandring i Låga Tatra. Vi tar linbanan upp till bergskammen där vi njuter av den vackra utsikten över Höga Tatras bergskammar. Här kan vi välja vilken typ av vandring vi önskar göra. Vi äter lunchpaket på berget och tar linbanan tillbaka ner. Åter till Liptov och vårt hotell. (F, L, M)
Enklare vandring: Längs bergskammen till toppen av Dumbier och sen tillbaka till linbanan.
Höjdmeter: 570 m , Vandringstid: 3,5 h
Alternativ: Vandring till toppen av Chopok
Mer avancerad vandring: längs åsen till Stefanikova alpstuga och tillbaka till linbanan (Eftersom det här är en avancerad tur så kan man också vända när man vill och gå tillbaka till linbanan)

Dag 4
HÖGA TATRA

Idag ska vi vandra i de fantastiska Höga Tatrabergen. Vi tar liften upp till insjön Skalnate Pleso där vi vandrar och njuter av utsikten. Vi äter lunch i en stuga på berget och vandrar sedan ner till de mest berömda vattenfallen i Tatrabergen innan vi tar liften ner igen. (F, L, M)
Enklare vandring (till Stary Smokovec)
Höjdmeter: 830 m ner, 80 m upp, Tid: 3,5 h
Mer avancerad vandring: (till Tatranska Lomnica)
Höjdmeter: 1060 m ner, 210 m upp, Tid: 4:30 h

Dag 5
LESSER FATRA

(världsarv, UNESCO)
Vi åker till Lesser Fatra bergen. De är verkligen fantastiska och erbjuder många olika möjligheter från enkla promenadstråk till avancerad vandring och klättring. Vi går den kända leden Janosik holes och kan välja mellan två alternativ, en lättare eller en mer krävande, för vana vandrare som vill ha lite mer utmningar. Efter ett (h)ärligt dagsverke tar vi oss till vårt hotell i Trencin. (F, L, M)
Enklare vandring: vandring längs åsen.
Höjdskillnad: 280 m upp/ner.
Tid: 2,5 h (Det finns stugor på åsen där man kan vänta på resten av gruppen)
Mer avancerad vandring: vandring längs åsen.
Alternativ 1: Höjdmeter: 600 m upp/ner; Tid: 4,5 h
Alternativ 2: Höjdmeter: 600 m upp/ner, Tid: 5 h

Dag 6
SZENTENDRE

Vi åker söderut till Ungern till Szentendre, en liten, väldigt mysig, stad som ligger 2 mil från Budapest. Eftermiddagen är ledig för upptäcksfärd bland gallerier och små butiker. Mest känt är det etnografiska friluftsmuseet. På kvällen vinprovning med traktens bästa viner och middag vilket blir en härlig avslutning på en minnesvärd resa. Övernattning på ett annat spahotell i Szentendre. (F, L, M)

Dag 7
HEMRESA

Beroende på flygtiderna kan vi hinna med en stadsrundtur i Budapest på vägen till flygplatsen. (F)

Reseledare

Anneli Wiklund

Slovakien, Sverige, Vandringsresor

Anneli är vår alltid lika glada vandringsledare. Med lång erfarenhet av reselederi och vandring gör hon resan till ett härligt minne.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev